Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

PC:n ja Macin näyttöjen erot

[10:45 8.11.2007] ötökkä
Huomasin tässä, kun katselin ja muokkasin samoja kuvia koulun uusilla "hienoilla" pc-näytöillä ja omalla kotimacillä (ainakin 5 vuotta vanha eMac), niin samat kuvat näyttivät aivan erilaisilta.. Pc:n näytöllä ne olivat rakeisempia ja ikään kuin sävyt eivät liukuisi yhtä kauniisti. Ero oli kyllä valtava. Onko tässä havainnossa mitään perää? Kaikki näytöt ovat kalibroitu.


[12:44 8.11.2007] M.W.
On eroa.
Mikä näyttää kauniilta G5:lla ja Cinema displayllä, näyttääa 100 euron PC näytöllä tunkkaiselta.

Macin näytöllä se näyttää lähes samalle kuin tulostettaessa. Duunin LCD näytöllä puuttuu sävyjä.
Vertaappa vaikka oheista kuvaa: http://aukea.net/nayta.php?teos=4213

Tosin PC + Cinema Display oli myös ihan hyvä yhdistelmä. Joten luulen sävyttömyyden johtuvan enempi näytöstä kuin alustasta.


[16:04 8.11.2007] P.P.
Eiköhän niissä ole sama sävymäärä kuin PC:lläkin. Värien säädöissä voi olla eroja.[18:25 8.11.2007] A.P.
Minulla on se vankka käsitys, että useiden nettikuvien näkyminen erilaisina Macissa ja PC:ssä johtuu pääasiassa eri selainten ominaisuuksista (olettaen, että käytetään laadukkaita, oikein säädettyjä näyttöjä molemmissa). Sillä kun kuvassa on sisällytetty profiili - vaikka se olisi sRGB - se näkyy oikeissa sävyissä vain Safarissa, joka selain on vakiona Maceissa ja jota useimmat siinä varmaan käyttävät, mutta PC:hen sitä ei aiemmin saanut ollenkaan. Jostain kumman syystä ainoastaan Safari tukee sisällytettyjä profiileja, kun taas muissa selaimissa sellainen kuva näkyy enemmän tai vähemmän valjuna.

Juuri tästä asiasta olen maininnut siellä sun täällä monta kertaa aiemminkin, mutta laitanpa vielä kerran linkit kuvaan, jossa näette ison eron omin silmin. Eli kuva, jossa on sisällytetty profiili tässä sellaisena kuin se alunperin oli vanhalla Aukealla, ja täsmälleen sama kuva ainoana erona profiilin sulauttaminen siihen täällä. Eli molemmat ovat aivan samansävyisiä Safarissa, mutta muissa selaimissa niiden välillä on huomattava sävyero. Ekassa kuvassa se profiili on Adobe RGB, mutta kumma kyllä vastaava ero selainten välillä näkyy, vaikka se olisi sRGB kuten esim. tässä Tuomon kuvassa, jonka sävyt erityisesti taivaalla ovat paljon kauniimmat Safarissa kuin mitä FF, IE ja Opera näyttävät.


[11:30 15.11.2007] T.P.
Asiassahan ei mainittu että onko kyse kuvaputkinäytöistä kummankin suhteen, emaccihan on kuvaputkinäyttöön perustuva malli, joten jos pc-näytöt ovat olleet tft:tä, tottakai ne näyttävät tarkemmilta ja rakeet ym. "virheet" tulevat esiin.

Tuo väriprofiili voi vaikuttaa asiaan mitä Antti mainitsi, tosiaan jos Adobe RGB on väriprofiilina kuvassa, näkyy se selaimella hailumpina väreinä. TFT:issäkin on laaduissa eroja kuinka ison väriavaruuden ne toistavat - laadukkaimmat ovat parempia kuin perinteiset kuvaputket ja taas päinvastoin.

Mitähän mahdetaan taas tarkoittaa "Kaikki näytöt ovat kalibroitu", harvemmin kouluissa näyttöjä suuremmin kalibroidaan värien suhteen, kontrastit ja kirkkaus lähinnä voi olla tehdasasetustakin eikä niitä veivaamalla välttämättä saada irti paneelista enempää jos näyttö on huono.


[13:08 19.11.2007] L.I.
Ongelma ei ilmene pelkästään selaimissa, vaan esim. työstäessäni kuvia Photarilla omalla mäkilläni kuva näyttää hyvältä, mutta kalibroidulla PC:n näytöllä se on liian tumma ja sävytön. Uskoisin kuitenkin ettei se johdu koneesta vaan näytöstä.


[14:05 19.11.2007] K.V.
Jos en väärin muista, niin Windows ja Macin näyttöjen gamma-arvot ovat erilaiset. Eli Macin kuvat näkyvät Wintoosassa liian tummina.

Eli ainakin aiemmin macillä oli gamma-arvona käytössä 1.8 ja Windowsilla 2.2. Eli tuo 1.8 liittyi jotenkin harmaasävytulostuksiin.

Jotain tuollaista. Googlettamalla varmaan löytyylisätietoa macin- käyttäjille (tai windowsin)


[20:48 20.11.2007] Pasi
Nyt taas puhutaan niin paljon epäasiaa että alkaa hdr kuvan muodustuminen olla lähellä.

Ainiin, varsinainen asia:
http://www.thebestpageintheuniverse.net/c.cgi?u=macs_cant


[11:08 21.11.2007] S.T.
Noh, näytöllä ja näytöllä on varmasti eroa - sekä hinnassa että laadussa.

Meidän ruokakunnassa on sekä mäkki että pc (winkkari+linux käyttiksinä). Molempien näytöt on kalibroitu GretagMacbethin Eye-Onella ja kuvat näyttää justiinsa samoilta molempien koneiden ruuduilla. Joten oman kokemukseni mukaan mihinkään laajamittaisiin mac(in näyttö) on parempi/huonompi kuin pc(n näyttö) -yleistyksiin ei kannattane lähteä.

Ja sitten se toinen keskustelunaihe: miksei useimmat selaimet tue väriprofiileja (mikä ihmetyttää ja v***ttaa pientä kulkijaa). Mutta Antti siitä tuossa edellä jo lausuikin useamman sanasen.


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty