Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Kirjoja ja oppaita joilla opit - valokuvausta?

[22:23 14.6.2007] J.M.
Lukeminen on kesässä parasta! Olisi mielenkiintoista kuulla, onko kukaan lukenut niin hyvää valokuvausopasta, että olisi pysähtynyt sen ääressä ja todennut jonkun liikahtaneen ajatusmaailmassaan?

Varumon Ville antoi minulle vinkin (edellisessä aukeassa) eräästä muotokuvauksen oppaasta nimeltä Kohteena Ihminen - muotokuvauksen opas. Kirjoittajana oli Jussi Aalto.

Huttusen Vesalta sain vinkin ruotsalaisen Anders Geidemarkin valokuvakirjaan nimeltä Allen : bilder av ljus och mörk ensamhet. Syvä kunnioitukseni luontokuvaa kohtaan on suuresti Geidemarkin ansiota. Kirjassa hän on myös yhdistänyt kuvat runoihinsa, mikä tuntui laajentavan molempia osapuolia. Harmikseni en ymmärrä ruotsia hirveen hyvin.

No mutta, onko teillä samantapaisia kokemuksia?


[22:29 14.6.2007] R.M.
Ostin juuri kirjan, Die grosse Fotoschule, Digitale Fotografie, kirjoittanut Martin Zurmühle. Odotan lomaa että pääsen tutustumaan.


[02:58 15.6.2007] m. lester
Muoks. Luin keskustelunavauksen väärin.

Sisälläni liikahti viimeksi Josef Koudelkan pikkupokkarin esipuheessa. Lainaus siitä (jossa lainataan toista):

"I am merely the secretary receiving something invisible that has been dictated to me and to a handful of others. Unknown to each other, we travel the earth without understanding very much.

We begin mid-sentence.
We stop just as suddenly.
The whole thing may come together one day, but that is not any of our business.
None of us will decipher it."
(Czeslaw Milosz)


[08:08 15.6.2007] T.H.
Harri Laakson Valokuvan tapahtuma on ollut viime aikoina työn alla, valitettavasti hieman hidaslukuinen opus johtuen siitä että kyseessä on väitöskirja. (Taide)Tieteellisen katu-uskottavuuden nimissä käytetty kapulakieli ja jargonviidakko nousevat nopean sisäistämisen eteen. Ei helppolukuinen (heille jotka lukevat paljon tieteellisiä julkaisuja tämä ei varmasti tuottane ongelmia), mutta sisältää runsaasti ainakin minulle entuudestaan tuntematonta katsantokantaa valokuvan katsomiseen.

Kustannusyhtiö Luovan (http://www.luova.fi/shop/) kautta saa tilailtua kaikenlaista mielenkiintoista.


[08:28 15.6.2007] T.H.
Jäipä sanomatta, nyt kun luin tuolta toisaalta kiistan siitä miten kukin kokee rasismin kuvissa, tutustumista vaikkapa kahteen hiljattain journalistiikan pääsykoekirjoina (Jyväskylä ja Tampere) olleisiin teoksiin:

Fiske, John: Merkkien kieli

Kunelius, Risto: Viestinnän vallassa

Molemmat opukset ovat hyvä ensimmäinen askel semiotiikkaan (merkitysoppi). Semiotiikkaan perehtyminen on mielestäni valokuvaajallekin täysin ja ehdottoman välttämätöntä ihan jo siksi, että osaa ajatella kuinka kuvan tekijä ja lukija eroavat toisistaan tulkitsijoina.[12:04 15.6.2007] J.M.
Näin tuolla yhen kuvan yhteydessä pari vinkkiä. Kiitos niistä Antti Eintolalle!

Antti suositti kovasti Michael Langfordin teoksia "Basic Photography" ja "Advanced Photography" oppikirjoiksi.


Mutta mutta... Ehkä kysyin alussa vähä väärin. Just m. lesterin kaltasia juttuja kaipaan lisää :)

Onko teillä mitään muita kirjoja tai vaikkapa leffoja, jotka ovat inspiroineet teitä valokuvauksellisesti? Itseäni kiehtoo suuresti hieman vanhankantainen mystiikka, Sherlock Holmesit ja kaikki Hitchcockiin liittyvä. Vaikka niillä on kovin vähän tekemistä valokuvien kanssa.


[14:45 15.6.2007] m. lester
Tarkovskin Rublevissa on sellaisia kuvia, jotka ovat jääneet kummittelemaan mun tajuntaan. Jylhiä ja ahtaita ja kaikkea muutakin.

Ensimmäisenä tuli mieleen kohtaus, jossa joella hoidellaan jonninmoisia pakanameininkejä.

Vastaavanmallinen fiilis ja yhtä kummallinen kuva päähäni jäi Wicker manista. Kohtauksesta, jossa polliisia vietellään majatalon seinän lävitse.


[00:20 26.6.2007] A.K.
Kaj Birket-Smith: Kulttuurin tiet (tai ainakin melkein noin). Ehkä osin vanhentunut, mutta luja kolmiosainen perusteos itsensä ja muiden ymmärtämiseen. Siellä on mm hauska toteamus miesten taipumuksesta perustaa salaseuroja. Kameraseuroja...

m. lesterin Tarkovski-huomio on hyvä. Myös Peilissä on niin hienoja kuvia, että itkettää, samoin Nostalgiassa.

I.K. Inhan kuvista on tullut pari kunnon näyttelyä ja hyvä kirja.

Jos leffoja ajattelee, niin italialaiset neorealistit teki kuviinsa hienoja kuvia, mstavalkoisina. Tuossa TV:ssä just tanssii Anita Ekberg.

Myös Bergmanin Seitsemän sinetin ensimmäiset kuvat!


[08:54 26.6.2007] m. lester
Mun mieleen väkevimmin syöpynyt otos Seitsemännestä sinetistä on sellaisesta kohtauksesta, missä epätoivoisten kyläkarnevaalien läpi kulkee joukko itseään ruoskivaa jengiä.

H.P. Lovecraftin jutut ovat myös tarttuneet mieleeni. Niissä on monessa sellaisia juttuja, joita mukamas tiedän yrittäväni kuvittaa. Näiden (mieli-)kuvien alkulähteillä tosin lienee lapsena lukemani Nicholas Fiskin 'Supa Loon planeetta', joka on muistaakseni aika karmiva.

Francois Bourgeonin Hämärän matkamiehet -sarjis kuuluu myös tähän joukkoon.
http://tinyurl.com/yreuw2

Ja Will Eisnerin Elinvoima sekä Näkymättömät ihmiset. Niissä on niin hienoa kuvaa (vielä hienompaa tarinaa) että itkettää.


[21:54 26.6.2007] K.P.S.
Jos henkilökuvien ottaminen inspiroi ja kiinnostaa, niin sitten mielestäni kannattaa lukea ja katsella Jussi Aaallon kirjan lisäksi esim. seuraava opus.

Robin Gillanders: The Photographic portrait (techniques, strategies and thoughts on making portraits with meaning), David and Charles, 2004.


[11:48 28.6.2007] M.R.
Jos englannin kieli taipuu niin tässä on pari kirjaa, joissa ei sorruta typerään kameratekniikkaan vaan oikeasti puhutaan siitä, mikä valokuvauksessa on tärkeää: valosta ja kuvasta.

Noita lukiessani olen arvostanut sitä, että molemmissa selvitetään valokuvaan liittyviä ilmiöitä periaatteiden tasolla, ei valotusaikojen tai aukkojen.

Jo Pattersonin kirjan lukujen nimet kertovat kirjan lähestymistavan: Line, Shape, Texture, Perspective, Dominance, Balance, Proportion, Rhythm

Freeman Patterson: "Photographing the World Around You -- a visual design workshop for film and digital photogprahy"

Fil Hunter, Steven Biver, Paul Fuqua: "Light -- Science & Magic, an introduction to photographic lighting"


[12:52 28.6.2007] J.M.
No huhhuh!

Hitaasti syttynyt kirjavinkkien tulva yllätti minut ainaki.. Kiitos noista, suuresti!


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty