Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Silmille paras näyttö?

[18:52 22.1.2008] Pöpö
Hei!

Minkälainen näyttö on teidän mielestänne kaikkein paras silmille?

Yleensä kuulee sanottavan, että päänsärky ja silmien väsymys on vähentynyt, kun on vaihdettu pyötätietokoneesta ohutnäyttöiseen läppäriin tms. Ihmettelen tätä kovasti, sillä itselläni on monta vuotta vanha pöytä-mac, jossa on todella hyvä näyttö jotka kestää tuijotella vaikka kuinka paljon ilman mitään särkyä silmissä. Sen sijaan koulussa on "uudet ja hienot" ohutnäyttöiset tietokoneet, sitä kun katselee sen useamman tunnin päivässä, alkaa helposti tuntumaan ikävältä silmissä. Aivan sama juttu pikkuveljeni koneella, hänellä on suht uusi mac litteällä näytöllä.

Miten onkaan asian laita? Millainen näyttö on pidemmän päälle paras silmille, kun paljon istuu koneella esim. kuvia käsitellessä?


[19:13 22.1.2008] P.P.
Ympäristön valaisullakin on merkitystä (heijastukset ruudusta ja kontrastierot (liian vähän valaistusta)) ja tietysti näytön säädöillä. Jos säädöt on täysillä niin valoa tulee enemmän silmään joka rasittaa varmasti jonkin verran lisää silmiä.

Minulla on kans sellainen perstuntuma, että tiettyyn näytön virkistystaajuuteen voi joko tottua tai sitten omat silmät pitää siitä enemmän. Sanotaan usein, että putkinäytössä pitäisi olla mahdollisimman suuri taajuus, mutta minulla itselläni toimii parhaiten 75Hz, vaikka näytöstä ja kortista irtoaisi 85Hz.

Jos sitten työpaikalla tai koulussa on erilainen virkistystaajuus niin se voi rasittaa eri tavalla. LCD-näyttöjen toiminta tosin pitäisi olla sellainen, että virkistystaajuudella ei ole merkitystä, se voi olla vaikka 60Hz, vaikka kuvaputkinäytöllä sama taajuus saa silmät muhjuksi hetkessä.[19:17 22.1.2008] J.M.
Litteä näyttö on silmille miellyttävämpi, koska sen taustavalo on tasaisempi, lähes täysin samanlainen joka kohdassa. Suurin ero tulee kuitenkin kuvan vilkkumattomuudessa. Kuvaputkinäytössä kuva vilkkuu x kertaa sekunnissa (60Hz, 75Hz, 85Hz, jne.) joka luo illuusion pysyvästä kuvasta, mutta joka on epäluonnollista ja aiheuttaa silmien väsymistä ja muita oireita. Litteissä näytöissä kuva ei vilku, vaan ruudun pikselit vaihtavat väriä pehmeästi tietyn ajan kuluessa, puhutaan näytön viiveestä, esim. 12 millisekuntia.

Litteiden näyttöjen taustavalot ovat usein erittäin kirkkaita, joka voi erityisesti pimeässä huoneessa aiheuttaa silmien väsymistä ja päänsärkyä. Kannattaa säätää näytön kirkkaus sellaiseksi, että silmät eivät väsy. Esim. itse asetin näyttöni kirkkauden n. 40% vakiotasosta.


[21:52 22.1.2008] Niin,
Kirkkaus ei rasita silmiä, vaan kirkkauden vähäisyys. Päivänvalo on kirkkaampi kuin näyttö, ja vaikka se häikäisisi, se ei rasita. Rasittuminen johtuu tarkentamisesta, lihasten jännittämisestä. Tihrustaessa puutteellisessa valossa silmä väsyy. Jos näyttö on väärällä etäisyydellä, tarkentaminen voi rasittaa.

Eri ilmiö on sitten välähtelyn aiheuttama migreeni.


[09:10 23.1.2008] P.P.
Näyttö on valon lähde, vaikkakin heikko sellainen. Tuijota vaikka taskulamppuun vähän aikaan niin huomaat, että kyllä se suora valo rasittaa silmiä. Eihän aurinkoonkaan saa tuijottaa. Hiukan logiikkaa siihen ajatteluun, eihän tuon "logiikan" mukaan näyttö rasittaisi silmiä lainkaan, koska sehän on yhtä kirkas pimeässä ja päivänvalossa.[13:43 23.1.2008] Nimetön
Itselläni on pentuna päänsärkyä joka päivä muutamien vuosien ajan kunnes sain halvan 17" CRT ruudun tilalle 17" Sonyn näytön ja päänsärky katosi kokonaan.
Minulta usein kysellään millainen tietokone pitäisi ostaa itselle tai omille penskoilleen ja aina kysytään vain tietokoneesta eikä koskaan näytöstä. Näytössä siis mitä ilmeisemmin säästetään ikävin seurauksin.
Joten olen nykyään aina neuvonut ostamaan kunnon näytön ja säästämään sitten vaikka prossun GHz:ssä varsinkin jos lapsilleen ovat konetta hommaamassa.

[17:30 24.1.2008] J L
Aivot rasittuu, mutta silmät ei onneksi vahingoitu vaikka kattelis minkämoista väärävärikuvastroboskooppia pimeessä pirtissä.

Huono silmille, taikka lähinnä silmän lihaksille on tapittaa pitkiä aikoja samalle etäisyydelle. Eli huono näyttö jota ei kestä kauaa katsella pitää likinäköisyyden kirouksen poissa.

Auringon valossa taasen ultravioletti-säteily on se osa mikä tekee ennenpitkää kaihin. Edes vanha monitori ei tietääkseni moisia spektrejä sylje.Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty