Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Vanhat Nikon-linssit sovitteella Canoniin?

[01:03 24.1.2008] A.S.
Hei,

Muutama vuosi sitten tuli siirryttyä nikonin vanhasta manuaalisesta Nikkormatista Canonin EOS 350D:hen ja ainoa silloin löytynyt sovite vanhojen rakkaiden Nikkor-objektiivien kanssa käytettäväksi löytyi Komi OY:sta pöyristyttävään n. 100e hintaan. Nyt ystäväni jonka kanssa tullee kuvattua paljon lähivuosina on ostamassa käytettyä digikameraa (näillä näkymin 350D koska se ainakin on saatavilla opiskelijallekin sopivaan hintaan) ja olisi mukava saada linssit sopimaan myös hänenkin kameraansa, kun niitä nyt kuitenkin on useampaa pituutta tarjolla :).

Joten, tietääkö kukaan mitään halvempaa sovitetta tai muuta hyödyllistä vinkkiä, sillä 100e on aika suolainen hinta jos linssit eivät ole edes omia?

Kiitoksia avusta jo etukäteen,
Antti

P.S. syy miksen aikoinaan siirtynyt Nikonista toiseen oli se, että ainakaan väitetysti Nikonille ei ollut saatavilla mitään sovitetta Nikon-linssien kiinnittämiseksi :).[08:48 24.1.2008] O.S.
Moi,

kuvaan ite 350D:llä. Tilasin joku aika sitten pentaxin m42 sovitteen ilman sähköjä Hong Kongilaisesta Gadget Infinitystä ja oon ollu siihen ihan tyytyväinen.

Sivustoilla oli myynnissä sovite AI-nikoniin sähköillä hintaan ~44 $ ja ilman sähköjä ~15$. Jos et muualta löydä, tuolla ainakin on edullisesti. Toimituskulut taitaa olla jotain viiden dollarin luokkaa ja hintakin ainakin ilman sähköjä jää tulli rajan alle, eli tullia ja alvia ei tarvitse maksaa. Tiedot sovitteesta löydät täältä.

Toivottavasti tästä oli apua.


[09:10 24.1.2008] A....
Syy miksi Nikoniin ei ole Nikonin laseille sovitetta olemassa on se, ettei niihin tarvi sovitetta vaan ne käy suoraan uusiinkin kameroihin?


[09:28 24.1.2008] VK
Entä löytyykö Canoniin sovitetta Canonista, vai joutuuko laittamaan kaksi Nikon-sovitetta väliin?


[09:31 24.1.2008] O.S.
Täytyy vielä jatkaa... Nikoniin ei ole olemassa Canon sovitetta, koska Canonin EF bajonetin halkaisija on suurempi kuin Nikoneihin on mahdollista kiinnittää. Jos vanhojen linssien käyttäminen kiinnostaa, suosittelen Canonia. Canoniin käy ainakin jotkut Nikonin, Pentaxin, Contaxin, Hasselbladin, Zeissin ja Leican linssit sovitteiden avulla. On sinänsä outoa ettei Canoniin ole mahdollista kiinnittää vanhoja Canonin FD linssejä ilman linssillistä sovitetta.
Jos kiinnostaa, täältä löytyy testejä Canoniin sovitetuilla muiden valmistajien linsseillä.


[10:22 24.1.2008] A....
Suosittelisin kyllä ennemmin Pentaxia, siihen käy Pentaxin optiikka suoraan, eikä ole rajoitteita, kuten Nikonilla (vasta D200 hintaluokassa onnistuu valonmittaus kunnolla). Myös tarkennuksen apuvalo toimii millä tahansa optiikalla.

Canonia sitten, jos haluaa käyttää Zeissiä (en tiä voi käydä Pentaxiinkin).

Pentaxiin olis kai Nikonitkin käyny... Pentaxiin saa myös kätevimmin leikkotähyslasin (KatzEye), jolloin manuaalitarkennus onnistuu paremmin pienillä digietsimillä (jotka Pentaxilla on kuitenkin paremmasta päästä).

Pentaxin manuaalioptiikka on myös varsin mukavissa hinnoissa..


[12:15 24.1.2008] A....
http://www.araxfoto.com/accessories/nikeos/


[12:27 24.1.2008] A.S.
Vastauksena A:lle: Linssit eivät käy suoraan Nikoneihin. Soitin aikanani soviteasiasta Nikonin maahantuojalle, ja käskivät hankkia Canonin ja sovitteen mikäli mielin linssejä uudessa käyttää. Pentaxit ja muut ovat poissa laskuista siksi, että nämä objektiivit ovat jo olemassa, eikä uusia linssejä olla nyt hankkimassa :).

Tarkennuksena vielä, että kyseessä ovat siis vanhat, 70-lukulaiset käsitarkenteiset, Nikkor-H/vast. linssit. Sähköjä tai muita ihmeitä ei siis tarvita, ja juuri siksi 100e lähinnä hienomekaanisesta palikasta on aika paljon... En eilisyönä muistanutkaan kertoa kovin tarkasti mistä linsseistä oli kyse :).

Kiitoksia kaikille avusta, ja käyn tarkistamassa tuon hong kongilaisen, mutta en ole kovin hyvin perillä että mitkä kierteet missäkin nyt oikein on. AI:t taitavat olla jo eri kiinnityksillä, eikös?
[12:29 24.1.2008] A.S.
Ja A olikin ehtinyt vastata juuri sillä välin kun kirjoitin. Tuo näyttää nyt juuri oikealta (vai?) ja olisi selvästi halvempi! Kiitoksia :).


[12:44 24.1.2008] A....
Hmmmm.... Jos niissä on eri mountti, niin noi sovitteet on kyllä kaikki ihan sille Nikonin mountille, mitä on digikameroissakin, että se on sitten ihan yhtä väärä.

En ole tuommoisista kuullutkaan, olen käsittänyt että Nikkormateissa on ihan Nikon F-kiinnitys, mutta voihan olla, että jossain vanhemmissa on erilailla..


[12:48 24.1.2008] A....
Eikös tuo Nikkor-H ole vain tietyn objektiivisarjan nimi? Kiinnitys aivan sama Nikon F -mount..

http://www.kenrockwell.com/nikon/d40/images/d40-50mm-h-KEN_4625.jpg

Eli plussat Nikonin maahantuojalle? =)


[13:15 24.1.2008] A....
Vielä Pentaxista:

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1036&message=19738793

:-)


[14:07 24.1.2008] A.S.
Hmm. Jostain syystä linssini eivät sopineet ainakaan F80-kameraan, vaikka sekin taitaa olla F-mount. Huomasin myös Pentax -keskustelusta seuraavan threadin kirjoittajan huomion:

> Oh goodness, this means I can add 3 more lenses to my collection...
> When I'll tell my father that I can use his Nikon F lenses on my
> Pentax D he'll probably think I'm joking.
> Best news of the day, thank you! :D

Ha ha, that's great! I'm glad I could 'help'.

Be sure to tell him that he CAN'T use them on the Nikon DSLRs (if they're Non-AI) - that will underscore how nice AND FUNCTIONAL our Pentaxes are.

(http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1036&message=19740103)

Eli mikäli ymmärsin oikein, hänen mukaansa nuo Nikkorit jotka sopivat Pentaxin K-mountiin eivät sovi Nikonin digijärkkäreihin.

Tuosta Rockwellin kuvasta taas saa tietysti täysin toisen käsityksen...

P.S. Kiitos Pentax-huomiosta, en aluksi pikalukemalla tajunnut että tarkoitit Nikkorien käyvän Pentax-runkoon vaan luulin että puhuit pelkästään Pentaxin linsseistä :). Esimerkiksi K100D olisi eittämättä oiva kamera.


[14:26 24.1.2008] A....
http://www.kenrockwell.com/nikon/afmf.htm
Ilmeisesti näin sitten on, eli että noita voi konvertoida AI-kelpoisiksi, muuten eivät sovi.

Vähän kyllä myös epäilen, mahtaako ne kovin käteviä olla nuo Nikkorit Pentaxin rungoissa. Eivät varmaan kuitenkaan ihan kunnolla loksahda paikalleen.

Ehkä pointtia on tässäkin:
"Manual focus lenses don't do much on modern autofocus (AF) Nikons. It's not worth the effort. I gave up and bought all AF lenses for my AF cameras."

Digikameroiden etsimet ovat pieniä, eikä niissä ole optista tarkennusapua (esim. leikko tai mikroprisma) manuaaliobjektiiveille ilman modausta.

En tiedä paljonko Canon 350D + sovite loppupeleissä tulee maksamaan, mutta aika halvalla olisi voinut päästä ostamalla Pentax *istD/DS rungon(+siihen leikkotähyslasi) ja pari manuaaliobjektiivia Pentaxilta. Olishan noi Nikkorit voinu myydäkin?

Tai olis kuvannu sillä Nikkormatilla ja ostanu skannerin ;-). Parillasataa saa jo ihan hyviä filmiskannereita.


[14:35 24.1.2008] A.S.
Siis olen toistaiseksi ihan tyytyväinen kombinaatioon 350D+nikkorit, sillä silloin sain sadalla eurolla käyttööni objektiiveja väliltä halpisvenäläis16mm - ihan kohtuu 300mm Nikkori. Kysymys koskee lähinnä sitä, mitä tehdä jos linssit eivät ole omia :). Jo pelkkä 300mm/4.5 Nikkori on ollut varsin arvokas käytössä, joten omalta kohdaltani sijoitus on ollut kannattava.

Halvat vaikka ihan hyvät skannerit on kokeiltu ja nähty :). Sitä roskanpoisto-, värinsäätö- ja tarkennushelvettiä jota ainakin muuan vehje tarjosi ei ihan hevillä halua takaisin (tosin dia- ja filkka-"arkiston" digitointi on vieläkin osin tekemättä). Skannerin olisi oltava aivan älyttömän vaivaton korvatakseen digikameran. Filmien, erityisesti dian, hinta on myös varsin rajoittava tekijä kuvausta ajatellen ja uskon siksikin oppineeni enemmän digiaikana tehdyn kertasijoituksen myötä :).


[14:46 24.1.2008] A....
Olet siis saanut Nikkorit kiinni 350D:hen?

En juuri itse Nikkoreista tiedä, joten en nyt ole varma, onko tuo AI-modaus pakollinen, että ne saisi kiinni Nikonin digikameraan... Vai onko niin että se olisi vain plussaa?

Ei digikamerakaan korvaa dia-arkistoa.. Projisointia vartenhan ne diat on tietty, eikä nettikuvaamista. Siihen lienee digi parempi.


[15:12 24.1.2008] A.S.
Siis mulla on se ensimmäisessä viestissä mainittu Komista ostettu n. 100e hintainen sovite joka hankittiin ehkä 2,5v sitten kun päätin ostaa 350D:n ja olen sen avulla käytellyt linssejä siitä asti :). Nyt kaveri on ostamassa budjettiluokan (eli lähinnä käytetty kameraliikkeestä/vast. luotettavasta paikasta) digijärkkäriä ja haluiaisi pystyä käyttämään myös meikäläisen linssejä sillä tulemme kuvaamaan paljon yhdessä.

Juu, eivät digi ja dia toisiaan korvaa, ja vain omaan käyttötarkoitukseeni digi sopii paremmin. Onhan sitä Nikkormatia toisinaan ikävä joten pitänee varmaan taas joku kerta ottaa se käyttöön :). Sillä tämä kameraa nyt ostava kaverinikin on ensi kuvansa ottanut. Ja isäni, ostaessaan sen uutena kaiketi 70-luvulla...


[15:21 24.1.2008] A....
Jepjep. No eBaysta tai googlen kautta varmaan noita sovitteita myyviä paikkoja löytyy.

Tai voihan sitä Pentaxia harkita, *istD tai *istDS runkoja saa jollain 300 eurolla, joskus menny 250 eurollakin. 500 eurolla saa jo vaikkapa K10D:n joka on varsin kovan luokan runko.


[07:11 25.1.2008] HK
Suurin syy miksi Canon FD optiikkojen sovittaminen EF runkoihin on vaikeaa johtuu kameran rungon paksuudesta. FD:n runko on ohkaisempi jolloin yksinkertaisella sovitteella EF runkoon laitettu FD optiikka ei tarkennu äärettämään. Sovitteita on olemassa, mutta niissä pitää olla lisälinssejä terkennuksen onnistumiseksi.

Canonin EF runko on myös aika ohut, joten siihen on helppo laitaa sovitteella monen muun paksumpirunkoisen optiikoita, esim. Nikon.


[10:55 25.1.2008] io
http://tinyurl.com/2oat99 tuolta saa adapterit melkeinpä kaikkiin mahdollisiin vehkeisiin, niin AF-varmistuksella tai ilman.


[19:18 25.1.2008] A.S.
Kiitos, io! Tuo näyttäisi nyt sopivalta eikä hintakaan, 30e, ole pahimmasta päästä.


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty