Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Kuvan käyttöoikeuksien hinta?

[00:38 29.1.2008] M.T.
Tuli semmonen kysymys eteen, että paljon kannattaa pyytää kuvan käyttöoikeuksista maksua?

Ei nimittäin ole mitään hajua paljon kuvasta voisi pyytää...

Olisi tarkoitus myydä ottamani kuva eräälle isolle firmalle. Kuva tulisi luultavasti firman postikortteihin ja mahdollisesti joihinkin esitteisiin tms.


[10:18 29.1.2008] Mää
Tuosta voisi saada jotain osviittaa:

http://www.freet.fi/sopimukset/palkkio06/

Mutta jokainenhan arvioi hinnan omien lähtökohtien mukaan eli saaka rahan palkkana vaiko jonain muuna. Jossain muussa ketjussa Emil taisi sanoa että kuvien myynnillä pitää kattaa aika paljon eri asioita. Ainakin jos sitä tekee päätoimisesti. Eli mm. vakuutukset, sosiaaliturva, verot ja palkkakin.
[09:52 30.1.2008] Mats
http://www.finnfoto.fi/lomakkeet/

Kohdassa "ohjeet kuvaajille" näytti olevan aiheeseen tietoa.


[16:36 21.8.2008] T.R.
Vähän sivuun aiheesta, mutta silti...

"11.1 Asiakas säilyttää tekijänoikeutensa ja muut mahdollisesti jo omistamansa oikeudet Palvelussa tai sen kautta lähettämäänsä, liittämäänsä tai esittämäänsä Sisältöön. Lähettämällä, liittämällä tai esittämällä sisältöä asiakas myöntää Googlelle pysyvän, peruuttamattoman, maailmanlaajuisen, rojaltivapaan ja ei-yksinomaisen oikeuden jäljentää, mukauttaa, muokata, kääntää, julkaista, esittää ja levittää julkisesti mitä tahansa asiakkaan Palveluissa tai niiden kautta lähettämää, liittämää tai esittämää Sisältöä. "

Tuo siis suora lainaus googlen Picassa-albumin käyttöehdoista. Joten ainakin yhdelle suurelle firmalle kuvien käyttöoikeuksien hinta on nolla. Ehkä yliherkkyyttä, mutta päätin jättää Picassan sikseen ja jatkan sen asian pohtimista mikä olisi kätevä tapa rakennella valokuva-albumia nettiin. Mitenköhän muuten mahtaa olla, soveltaako Google tuota myös G-mailin kautta lähetettyihin kuviin ja miten asia silloin suhtautuu esim. kirjesalaisuuteen?


[20:28 21.8.2008] MH
Tekijänoikeuslaki määrittelee valokuvien julkaisemiseen liittyvät pelisäännöt. Jos selvität tilanteesi ja noudatat yhteisiä pelisääntöjä, vältyt korvausvaatimuksilta.

Jokainen kuvia palveluun tallentava henkilö vastaa itse tekemisistään. Ennen kuvien tallentamista palveluumme kehotamme selvittämään huolellisesti, millaiset oikeudet sinulla on valokuviin. Epäselvissä tapauksissa kehotamme voimakkaasti pidättymään kuvien tallentamisesta ja joko nimenomaisesti pyytämään kuvien valokuvaajalta tai muulta oikeudenhaltijalta luvan valokuvien tallentamiseen palveluumme tai ottamaan yhteyttä tekijänoikeusjuridiikan asiantuntijaan, joka voi selvittää tilanteen sinulle. Tekijänoikeuden loukkaus johtaa aina hyvitysvelvollisuuteen ja tuottamuksellisissa tai tahallisissa tapauksissa myös vahingonkorvausvelvollisuuteen ja/tai rikosoikeudelliseen vastuuseen. Tarvittaessa tekijänoikeuksia loukanneen kuvien tallentajan henkilöllisyys voidaan selvittää.

Valokuvien tekijänoikeudet kuuluvat joko valokuvaajalle tai sellaiselle muulle taholle, jolle valokuvaaja on nimenomaisesti luovuttanut tai lisensoinut tekijänoikeutensa. Valokuvassa esiintyvällä henkilöllä ei ole tekijänoikeutta valokuviin, ellei valokuvaaja ole nimenomaisesti kyseisessä tapauksessa luovuttanut tai lisensoinut tekijänoikeuttaan kokonaan tai osittain kyseiselle henkilölle. Kannattaa huomioida, että yksittäisen valokuvan kappaleen kuten esimerkiksi digitaalisen valokuvatiedoston luovutus valokuvaajalta kuvatulle henkilölle ei myöskään sinänsä merkitse tekijänoikeuden luovutusta. Valokuvattu henkilö ei saa julkaista tällaista kuvatiedostoa internetissä ilman valokuvaajan tai muun oikeudenhaltijan lupaa.


Yksinkertaisia esimerkkejä:

(1) Itse otetut valokuvat:
Jos olet itse ottanut valokuvia itsestäsi, oikeudet kuuluvat sinulle, ja voit tallentaa kuvat palveluumme ilman tekijänoikeuslain asettamia rajoitteita.

(2) Ystävien ottamat valokuvat:
Jos ystäväsi on ottanut sinusta valokuvia, oikeudet kuuluvat lähtökohtaisesti ystävällesi, ja hänellä on tekijänoikeuslain mukainen oikeus määrätä kuvien tallentamisesta. Ystäväsi voi luonnollisesti suostua siihen, että tallennat kuvat palveluun, jolloin kuvien tallentaminen ei loukkaa ystäväsi tekijänoikeuksia.

(3) Ammattivalokuvaajien ottamat valokuvat:
Jos ammattivalokuvaaja on ottanut sinusta valokuvia esimerkiksi mallikansiotasi varten tai aikakauslehdessä julkaistavaksi, oikeudet kuuluvat yleensä joko valokuvaajalle tai kyseiselle aikakauslehdelle. Jos tällöin tallennat kyseisiä valokuvia palveluumme ilman, että olet nimenomaisesti hankkinut tallentamiseen suostumusta valokuvaajalta tai muulta oikeudenhaltijalta, syyllistyt tekijänoikeuden loukkaukseen. Ammattivalokuvaajat eivät useinkaan anna yleisesti oikeutta hyödyntää tai julkaista ottamiaan valokuvia missä tahansa yhteydessä, joten ammattivalokuvaajien ottamien valokuvien kanssa kannattaa omat oikeutensa selvittää huolellisesti mahdollisten vastuutilanteiden välttämiseksi.
[14:37 22.8.2008] A.K.

Pyydä rahaa niin paljon kuin ikinä ilkeät! Se on kaikkien kuvaajien etu.

Tein 80-luvulla kuvauksia erääseen isoon historiakirjaan ja sain n. 700 mk/kuva, brutto.

Siis nykyään voisit lähteä liikkeelle 500 - 1000 euroa?? MUTTA määrittele sopimuksessa tarkkaan, missä kuvaa käytetään, kuinka monta kertaa jne.


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty