Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Provo

Edellinen sivu  [14:31 21.2.2008] J.P.
Miikalle...
En nyt mitenkään erityisesti ole tullut takaisin, pidin vain paussin ja jos oloni tulee tukalaksi niin pidän taas pausiin, olen jo vanha ja säästän itseäni.
Kuten oivallatte en ole marttyyri, joka nauttii itsensä ruoskittavaksi alistamisesta.

Käsite -hyvä kuva- on minulle punainen lippu.
Voisi ajatella vaikka termejä: "sopii kokonaisuuteen, pidän tästä koska" jne.
Toistan tässä tuhannenen kerran saman vertauksen."Kun Gestapon mies katsoo kuvaa kasasta kuolleita juutalaisia hän sanoo:" Onpa hyvä kuva" mutta kuolleiden omaisten mielestä kuva on oikein huono."
Get the point?
Kun näen kuvia, joista pidän ja pystyn sen perustelemaan myös niin kirjoitan positiivista. En halua tuoda pelkkää tuhonviestiä. Tässä seuraavassa, jonka kirjoitin eilen, on nimenomaan ns. "kehut"
Lainaan siis itseäni VIETNAM kuvan alta.
-----------------------

Kun kansalaiset lukevat tekstejäni valokuvasta he toivovat,-- että joskus sanoisin jotain ylentävää ja positiivistakin.
Ja tässä...
Yksi teossarja aukeassa on ollut pitkään yli muiden
http://aukea.net/nayta.php?nayttely=4090
Hyvin Lucien Clerquen tyylistä kuvaa, joka sai muutaman huolimattoman haukahduksen alleen.
Jos tuota visuaalisuutta vertaa tähän konttoristimetsässä kuvaan näkee missä on ero Valokuvan ja valokuvan välillä.
Tuosta jalatsateessa setistä voisi kirjoittaa A4:sen koska kuvat ovat nautittavia. Olen käyttänyt sitä opiskelijoitteni analyysiesseen pohjanakin.
Minusta on sama onko kuvakoosteen ottaja amatööri vai ammattilainen, jos kuvien takaa puhuu ihminen.[16:38 21.2.2008] Miikka H
Sain pointin.
Kiitos vastauksesta.
Toivotaan ettei se "vanhan" olo tule tukalaksi ihan heti.


[20:37 21.2.2008] J.M.
Tuli muuten mieleen, että olisipa kiva, jos täällä ois Puusan lisäksi muitakin aktiivisia hahmoja, joilla ois uskottavuutta kertoa "opettajan" tavoin, mikä on kunnon valokuvausta.

Tää on sen verran turvallinen paikka kuitenki julkaista töitään, että kritiikki ei tunnu niin voimakkaalta, kuin jos olis esmes valokuvauskurssilla. Harmittaa, että pisteytysjärjestelmä ja kateus/kostomentaliteetti luo usein toistensa päätä silitteleviä pandakarhuja, kun jääkarhut ois ehkä tarpeellisempia.

Mitenhän meijän pitäis muuttua, että saatais ees tuo Puusa pidettyä osa-aikasesti täällä?


[20:39 21.2.2008] S.S.
pitäisi varmaan ottaa mallia photosigista.


[21:20 21.2.2008] mie
Joo, mieluummin photosigista kuin onexposuresta; ainakin jälkimmäinen tuntuu olevan pelkkää päänsilittelyä. Kuvia ei juuri analysoida. Jos Aukeaa aletaan kehittämään photosigin tai onexposuren suuntaan, niin kuvien ennakkosensuuria pitää kyllä tehostaa rajusti...


[21:24 21.2.2008] mie
Ai, santeri taisikin tarkoitta photosigin sivuston kritiikkiominaisuutta... Voisi olla hyvä kehittää Aukeaa siihen suuntaan; peukkuikonithan täällä on jo olemassa :D


[00:25 22.2.2008] S.S.
mie: juuri sitä ;)


[00:57 22.2.2008] J.K.
Tauko on näemmä tehnyt Jorelle hyvää. Itse vahvana Joren kommentoimistyylin kritisoijana sanon että nämä muutaman Joren "uudet" kommentit ovat niitä mitä minä kaipaan asiansa osaavalta henkilöltä. En sitä angsista maailma on paska paikka meininkiä mitä ennen taukoa Joren kommentit olivat pullollaan. Toki maailma on paska paikka, mutta ei sitä hyvä kuva pelasta eikä huono huononna. Toivottavasti tyyli jatkuu samana.

Entisenä Heo:n opiskelijana voin vaan toivoa että Jore saa kouluun aikaiseksi jotain hyvää. Minun aikanani opetuksen taso oli ainakin varsin kehnoa.


[08:56 22.2.2008] J.P.
´´ Toki maailma on paska paikka, mutta ei sitä hyvä kuva pelasta eikä huono huononna. Toivottavasti tyyli jatkuu samana. ´´
------------------

Maailman pelastaa liekki ihmisissä - usko parempaan. Angstista paskaa jatkan tarpeen mukaan kaikkialla, jotta diibadaaba ihmiset näkevät vaihtoehdon .

Kuva pelastaa ja on pelastanut, alkaen Lewis Hinestä, joka sai aikaan lapsityövoimalait ja pelastaisi täälläkin jos ihmiset kuvaisivat muuta kuin auringonlaskuja ja oravia.

Tauon aikana olen kirjoittanut angstista paskaa sinne missä sitä on tarvittu. Eli ihmisille jotka ovat iloinneet, etten kirjoita angstista paskaa.
SIC.


[12:08 22.2.2008] Kommentti kaikille kommentoijille
Kritiikki ei ole oikeassa olemista, se ei riitä toimivan kritiikin pohjaksi.

Kritiikki on rakkautta. Sillä tarkoitan sitä, että kritiikin kohteesta tuntuu siltä, että kriitikko haluaa hänelle hyvää ja esittää asiansa kunnioituksella.

Kriitikko taas valitettavan usein toimii muunlaisista lähtökohdista käsin. Niitä voivat olla aggressiivinen epäkohtien osoittaminen, kilpailu tai kateus. Nämä motiivit tuhoavat kritiikin.

Maailma ei ole pelkästään paska ja kaikki kuvaajat yritävät parhaansa ja yleensä haluavat päästä eteenpäin.


[12:51 22.2.2008] J.P.
Metakeskustelua aiheesta"Kritiikki on rakkautta."

Onko rakkautta sanoa lahjattomalle kuvaajalle kelvottoman kuvan suhteen: " Ihan kiva"?

Kritiikissä kirjoitetaan omasta sisäisestä minästä lähtien. Onko se oikeassa olemista on triviaa. Olellista on, että kirjoittaa miltä tuntuu, ei siten miten olettaa lukijoiden haluavan.

Kunnioittaminen on rehellisyyttä, ei paskanpuhumista. Valehtelulla on aina lyhyet jäljet ja se muuttaa eniten valehtelijaa.

Jos epäkohtia ei osoiteta agressiivisesti, jää yhteiskunta (tai valokuvaaja) staattiseen tilaan, joka ei kehity eteenpäin.

Vain äärimmäisen harva kuvaaja yrittää parhaansa, --jos yrittäisivät, se näkyisi heti kuvissa.

Suurin osa kuvaajista on aukeassakin mukana verkkoyhteisön takia, ei valokuvauksen.


[16:08 22.2.2008] L.H.
Paras keino olisi vain olla hiljaa tästä asiasta, ettei kenenkään hipiä vain kärsisi.

Edellinen nimetön kirjoitti kyllä täyttä asiaa ja se koskee meitä kaikkia täällä.

Jos on joskus saanut paskaan niskaansa, ei se ainakaan minusta tarkoita että tätä paskaa pitäisi heittää myös toisten niskaan. Opettajat eivät ole aina oikeassa.


[16:27 22.2.2008] J.M.
Nimetön:
"Kritiikki on rakkautta. Sillä tarkoitan sitä, että kritiikin kohteesta tuntuu siltä, että kriitikko haluaa hänelle hyvää ja esittää asiansa kunnioituksella."

Vaikka itsekin usein käytän just käsitettä rakkaus, ku puhutaan valokuvista, valokuvaamisesta ja toisten kuvien katsomisesta, en missään nimessä allekirjoita näitä nimettömän lauseita.

Ihminen voi tehdä toiselle hyvää niin, että toinen alkaa itkeä surusta. Avun, rakkauden tai kritiikinkin vastaanottaja ei aina tiiä, mikä on hälle parasta. Ei se aina oo sitä, mikä tuntuu mukavimmalta.

Arvostettu filosofi M. Jagger sanoi taannoin:
You can't always get what you want
but if you try sometimes you might find
you get what you need.


[18:46 22.2.2008] S.N.
"Kritiikissä kirjoitetaan omasta sisäisestä minästä lähtien. Onko se oikeassa olemista on triviaa. Olellista on, että kirjoittaa miltä tuntuu, ei siten miten olettaa lukijoiden haluavan. Kunnioittaminen on rehellisyyttä, ei paskanpuhumista. Valehtelulla on aina lyhyet jäljet ja se muuttaa eniten valehtelijaa."

Tästä olen Joren kanssa täsmälleen samaa mieltä. Voisiko tuota paremmin sanoakaan. Mutta ajattelen myös niin, että kehnostakin kuvasta voi joskus löytyä ihan valehtelematta myös jotain positiivista sanottavaa. Tosiasioitakin voi tuoda esille niin monella tavalla...

Yllä eräs nimetön kirjoittaa:

"Kriitikko taas valitettavan usein toimii muunlaisista lähtökohdista käsin. Niitä voivat olla aggressiivinen epäkohtien osoittaminen, kilpailu tai kateus."

Minustakin nuo kaksi viimeistä ovat huonoja, ei-toivottuja asioita, mutta sen sijaan "aggressiivinen epäkohtien osoittaminen" kuuluu kriitikon toimenkuvaan - riippuen tietysti siitä, mitä aggressiivisuudella tässä yhteydessä tarkoitetaan... Toki "epäkohtien osoittaminen" on vain yksi osa kriittistä arviointia.


[21:17 22.2.2008] J.P.
Opettajat eivät ole aina oikeassa.
---------------------------
Tuskin koskaan,-- mutta harvapa opettaja totena esittääkään aikuisille sanomaansa.
Opettajan tehtävä on laittaa ihmiset ajattelemaan itse, hakemaan tietoa itse.
Toisaalta kun olemme juuri nyt kolmannen maailmansodan äärellä on aika typerän tuntuista tässä miettiä mitä kuvasta saa tai ei saa sanoa.


[21:57 22.2.2008] J.H.
Olen huono kirjoittamaan asioita joita pienessä päässäni pohdin. Moni tässä keskustelussa on jo sivunnut asioita, joita en itse pysty kirjoittamaan suurelle yleisölle riittävän ymmärrettävästi.

No valokuvaamistakin on hieman sivuttu, mutta pääasia on näkökulmat joita tulee valokuvauksen ohella. Valokuvankin voi rakentaa puolustamaan omaa kantaa, tai ehkä lehtimiehen kannalta, kertomaan tarina auki.

Minulla ei kai ole omissa kuvissa ollut sitä kerrontaa tai selostusta katsojalle, mutta saatan sitäkin yrittää, kun olen tästäkin keskustelusta saanut moneltakin näkökulmia.

Jos tintti istuu tuohon omenapuuhun niin en sitä kuvaa, jos ei se tee jotain ihmeellistä, eikä ole se asia, mistä pitää kertoa koko mailmalle.

Jos kuitenkin tulee se kolmas mailmansota ja omenapuu kärventyy ja tintin sulat menee käppyrään, otan tietenkin kuvan ja käyn naapurille näyttämässä: Kato, mitä kuva kertoo mailman tilanteesta.Edellinen sivu  

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty