Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Ehdotus

Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu  [18:06 2.3.2008] mulq
Valoa tulee juu ikkunasta, mutta ei kukaan voi tietää että sielä on ikkuna, koska kuvasta ei näe, mistä valo tulee. Kuten sanoin "eikä siitä suunnasta näy _selvästi_ tulevan valoa _kuin ikkunasta_".


[18:11 2.3.2008] Tom Pesch
"Valoa tulee juu ikkunasta, mutta ei kukaan voi tietää että sielä on ikkuna, koska kuvasta ei näe, mistä valo tulee. Kuten sanoin "eikä siitä suunnasta näy _selvästi_ tulevan valoa _kuin ikkunasta_"."

Tjaa, mun mielestä valo on päivänselvää päivänvaloa. No mut vituix meni, en jaksa enää selitellä. :)


[18:11 2.3.2008] M.M.
"Se tulkinta jonka haluaisin kuvasta välittyvän on se, että Raunolla on jäänyt aamupesut kesken. Kun Rauno on nähnyt kirjeen, hän jää tuijottamaan ikkunasta ulos hammasharja kädessä. Edessä on viikon mittainen masennus ja kalsarikänni. No, aina ei voi voittaa ikinä."

Jaa, vai niin. Oli mielenkiintoista tietää, että mitä kuvaaja on tarkasti ottaen yrittänyt kuvata. Jos nyt luet omat tavoitteesi, niin päätelmää on mahdoton kuvasi perusteella tehdä. Ensinnäkin harvoin on ikkunaa ulko-ovea vastapäätä. Toisekseen, millään ei voi kuvan perusteella tietää, että edessä on viikon masennus ja kalsarikänni. Sellainen kuva on itseasiassa aika vaikea ottaa, missä vaatimuksesi täyttyisivät.

Luetaan alkuperäinen päämäärä uudestaan:

"Rauno tiesi heti kirjeen nähdessään, ettei elämä enää olisi koskaan sama.
Hän tunsi ahdistuksen syöksyvän sisimpäänsä nähdessään kuoressa lähettäjän nimen.
Oliko Ulla todella jättämässä hänet näiden yhteisten vuosien jälkeen?"

Kun tuon lukee ja katsoo kuvia, niin muistaakseni ainoastaan pulloa kurkottava kuva olisi ollut onnistunut. Siitä kävi ilmi syy- ja seuraussuhteet: kirje ja ero. Sormus toimi näiden välittäjänä. Muissa kuvissa eroaminen naisen kanssa ei ollut lainkaan näkyvillä. Tämä ehkä siksi, että suomalaiseen kulttuuriin ei taida kuulua kirjeellä eroamisesta ilmoittaminen. Tästä syystä pelkkä kirje surullisen naaman kanssa ei anna riittävää mielleyhtymää. Kirjeestä tulee ennemmin jotain muuta, iso lasku tai tieto siitä, että johonkin ei valittu.

Äskeinen liittyi tilanteeseen, jossa ei ole etukäteen tiedossa, että mitä on yritetty kuvata. Jos aihe on tiedossa ja kuvia voi arvostella aiheen perusteella, niin silloin noin kaikki oli onnistuneita. Eli jos on kuvan ja sanan liitto, kuten kuvajournalismissa yleensä, niin silloin valokuvaaminen on paljon helpompaa. - yleensä pelkkiä kuvareportaasejakin tekevät kirjoittavat teoksiinsa liittyen jonkinlaisen saatteen tai peräti esseen. Tällä tavoin he helpottavat sekä omaa työtänsä että katselijan osaa.

Kokonaan toinen asia onkin sitten se, että mistä lähtien valokuvauksessa tai edes journalistisessa valokuvauksessa katsojan osaksi pitää laittaa kuvaajan tuntojen ja tavoitteiden arvaus? Lähinnä tuota näkee silloin, kun joku on ottanut abstraktion jostain ja yrittää saada lauman arvaamaan, että mitä kuvassa on. Äskeinen esimerkki kertoo kohtalaisen hyvin sen, mitä järkeä on alistaa katsoja valokuvaajan tuntojen ja tavoitteiden arvaajaksi. Jokainen kuitenkin, ainakin niin tavataan sanoa, kokee asiat hieman eritavoin. Joten jos siinä jotain hyvää olisi, niin ehkä sitten toisen asemaan asettuminen.


[18:19 2.3.2008] Tom Pesch
Tehtävänannossahan muuten ei sanota että Rauno ja Ulla olisivat eroamassa. Rauno vain ahdistuu ja miettii tulevaisuuttaan. Eikö?


[18:25 2.3.2008] L.B.
Tom: kuvasi on yksi sarjan lemppareitani, vaikka siitä ei suoraan välitykään tehtävänanto ja toimii osanaan sarjaa tuoden siihen uudenlaista perspektiiviä. Minulle ainakin välittyi tuo kuvaamasi fiilis, alunperin ekaa kertaa kuvan nähdessäni ajattelin lannistunutta, keskivartalolihavaa, pälvikaljuista Raunoa joka nieleskelee palaa kurkustaan ja laahustaa silmät punaisena aamupesulle jonkinlaisen turtuneen surkeuden valloissa. Musta on pelkästään hyvä, ettei kaikki kuvat toista tehtävänantoa kirjaimellisesti niin että kaikki pakolliset elementit on ympätty niihin. Mun mielestä sitä omilla aivoilla ajattelua kutsutaan luovuudeksi.

Vaikka nyt tuleekin kommentoitua tähän eikä itse näyttelyyn, täytyy sanoa että tämä oli tosi hieno juttu ja hakkaa kyllä kevyesti kaikki Aukean teemanäyttelyt. Toivottavasti näitä tulee lisää, voisin itsekin osallistua, tällä kertaa ei nyt harmi ollut aikaa kun olin muissa maisemissa.


[18:29 2.3.2008] V.k.
Olkaa hyvät,
siirtäkää keskustelu näyttelyn alle.


[18:31 2.3.2008] M.M.
"Mitäs sinä Mikko olet lähiaikoina tehnyt piristääksesi/valistaaksesi suomalaista (harrastelija?)valokuvausta millään lailla?"

Haha, en ole edes ottanut sellaista tehtävää itselleni. Olen enemmän huolissani ihmisoikeuksista kuin jonkun suomalaisen harrastelija- tai ammattivalokuvauksen tasosta, ja siitä syystä aktivismini suuntautuu kokonaan toiselle saralle. Lisätietoja saat mm. osoitteista www.fsf.org ja www.effi.org. Mutta jos tässä nyt välttämättä halutaan mennä "mun isi vs. sun isi" -tasolle, niin www.fsf.org ja www.effi.org edesauttavat myös siinä, että suomalaiset harrastelijavalokuvaajat voivat nauttia paremmin harrastuksestaan myös tulevaisuudessa.

Vastaan huvin vuoksi kysymykseesi, vaikka minulla ei ole mitään tilivelvollisuutta niin tehdä. Mitä olen tehnyt? Olen keskustellut puhelimessa pitkiä aikoja valokuvauksesta kahden ystäväni kanssa, joista kummatkin sitten ostivat järjestelmädigikamerat pyytämänsä konsultaation jälkeen. Toinen Canonin ja toinen Nikonin. Peli siltä osin 1-1. Ainiin, ja toinen osti vielä "ylimääräisen" linssin, jota ennen käytiin pitkä keskustelu. Valokuvauksesta yleensä olen käynyt puhelimessa pitkiä filosofisia keskusteluja. Paljon parempi keskustella järkevien ihmisten kanssa valokuvauksesta puhelimessa kuin haaskata aikaa itseään täynnä olevien Kuningas XIV:n irvikuvien kanssa netissä.

Lol, toivottavasti tämä tyydytti sinua, vaikka tiedän, että päinvastoin kävi. Siihen minä olen kuitenkin syytön lol.

Noniin, tämä taisi jäädä pikavisiitiksi täällä, toisaalla on tärkeämpiä tehtäviä ja mukavampia ihmisiä. Hei hei.


[19:13 2.3.2008] S.S.
"Olen enemmän huolissani ihmisoikeuksista kuin jonkun suomalaisen harrastelija- tai ammattivalokuvauksen tasosta"

-Ja sen takia tulet valokuvausfoorumille länkyttämään!?

"itseään täynnä olevien Kuningas XIV:n irvikuvien"
"Lol, toivottavasti tämä tyydytti sinua, vaikka tiedän, että päinvastoin kävi. Siihen minä olen kuitenkin syytön lol"

-Pullamössöhumanistit jaksavat aina piristää ja huvittaa minua, kitos siitä!:)[23:45 2.3.2008] mulq
Eipä tämä sinunkaan kommenttisi juuri uutta asiaa tuonut valokuvauksen saralle tai ihmisoikeuksiin.

Lähinnä tuntuu että fanipojat suuttuu kun idolia ei arvosteta mukisematta. Vaikka ei Jore tunnu pistävän pahaksi pientä kritiikkiäkään, niin fanipojat eivät tunnu tykkäävän. Kovin vihaisesti käydään sättimään ketä tahansa joka hieman ihmettelee ;-).


[14:14 3.3.2008] M.M.
"-Ja sen takia tulet valokuvausfoorumille länkyttämään!?"

Täh? Ennen kuin jatketaan keskustelua, kerro paljon x²+3x+5 on. Sun puheissa ei ole mitään järkeä, en edes pysty millään lapsentasoisella sumealla logiikalla ymmärtämään, että miksi en saisi mennä valokuvausfoorumeille. Lähin arvaus on kai se, että jollain valokuvausfoorumilla on Santtu Särkäs, joka ei tykkää siitä, että ihmiset ovat eri mieltä hänen kanssaan.

"-Pullamössöhumanistit jaksavat aina piristää ja huvittaa minua, kitos siitä!:)"

Niin, eräs aatelinen sanoi aikoinaan, että "miksi ne ei syö kakkua". Jos on itse elänyt pumpulissa, voi olla vaikeaa tajuta ihmisoikeuksien merkitys.


[16:12 3.3.2008] S.S.
Hyvä Mikko, palikat levällään ja hipit hurraa!:)

Ensimmäinen sivu   Edellinen sivu  

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty