Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Kommentoikaa

[23:36 1.3.2008] M.A.
En laittanut huutomerkkiä otsakkeen perään, koska en halua käskeä ketään. Mutta, aukean eläväisyyden kannalta kommentointi on mielestäni oleellisessa asemassa. Minusta kommentin ei tarvitse olla välttämättä aina syväluotaava ja tyhjentävä esitys havaitsijan kokemuksista, vaan ihan pelkkä phjhuicyweir riittää, jos ei sillä hetkellä keksi parempaakaan. Oikei, phjhuicyweir sen kaikissa taivutusmuodoissaan ei ehkä kuvaajalle kerro kauheasti, paranna hänen taitojaan kuvaajana ja tunnetilojensa tulkitsijana, mutta ehkä se kumminkin kertoo, mitä mieltä joku on ollut kyseistä teoksesta. Ehkei. Kunhan kukaan ei kirjoita: Regards, exellent work! Nice pic! Awesome!. (Paitsi jos kirjoittaa nuo Suomeksi :D)
No siis lähinnä ajan tällä sitä, että saataisiin lisää eloa aukeaan. Lupaan itse osallistua talkoisiin, muuten kiva paikka on vaarassa tukehtua.[10:15 2.3.2008] P.H.
On ollut kiirettä, ei ole juuri ehtinyt edes sivustolla käymään, täytyy yrittää taas petrata, kun nyt on ehkä aikaa taas paremmin:)


[10:44 2.3.2008] M.S.
Joo. Samoilla linjoilla olen. Vaikka kehittämis neuvoja sun muuta ei olekkaan niin vaikka kehumiskommentteja yms. olisi hyvä laittaa.
Itsellä ei ole useinkaan mitään parannusehdotuksia vaan kirjoitan mitä mieltä muuten olen kuvasta.
Välillä epäilen että uskaltavatko jotkut edes kommentoida jos ei ole mitään kehittävää palautetta annettavissa. Tiedoksi vaan että minun töille saa heittää kaikenlaisia kommentteja niin paljon kuin suinkin saattaa :). Ujous pois ja kommentteja heittelemään.


[11:06 2.3.2008] R.M.
Mua vaivaa juuri tuo kommennti-ujous. En osaa sanoa mitää kehittävää, sen paremmin kuin mitään teknistäkään, siksi on yleensä helpoin jättää kommentointi muille. Siitä huolimatta sitä vaan silti odottaa omille kuvilleen kommentteja... =)


[11:13 2.3.2008] M.S.
Siinähän se ongelman ydin onkin :D. Eivät ne kuvaajat suutu jos kirjoittaa omia fiiliksiä kuvasta jos parannus ehdotuksia ei olisikaan. Minä itse ihan toivon että saisin niitä "turhia" kommenttejanne kuten varmasti moni muukin. Ei aukean tavitse olla mikään tylsä paikka vaan keskusteluihin saadaan elävyyttä kertomalla niitä näitä (ainakin omasta mielestäni).


[11:32 2.3.2008] T.V.
Kommentointi on joskus kovin raskasta, ja sidoksissa sen hetkiseen tunnetilaan. Aukeassa tykkään käydä katsomassa useamman kerran kuvia, jotka herättävät jotain, mutta niistä vain ei saa sanottua mitään. Ajan kanssa saattaa jotain kommentoitavaa syntyäkin. Joskus taas koitan väkisinkin pusertaa jotain, kuten siinä Jore Puusan Rauno-projektissa. Sellainen kehittää, kun pakottaa itsensä sanomaan kuvasta jotain.

Joittenkin kuvien kommentointi on todella helppoa ja sanottavaa löytyy heti. Itse harrastan enemmän kommentoimista kuin pisteyttämistä. uskon, että huonotkaan pisteet eivät masenna, jos saa kirjallista palautetta ja pääsee näin itsekin osallistumaan keskusteluun ottamastaan kuvasta.


[11:41 2.3.2008] M.S.
Olen samaa mieltä TV:n kanssa. Mielummin kommentteja kuin niitä "turhia" numeroita. Mitä ihmettä me kuvaajat numeroilla teemme?? Minulle numerot eivät kerro paljoakaan jos niille ei löydy perusteluja. Antakaa niitä murska kommentteja vaikka sitten niin tietää ainakin perustelut niille huonoille numeroille ja sama koskee hyviäkin numeroita. Sitä varten minä itsekkin julkaisen Aukeassa töitäni jotta saisin niitä kommentteja enkä siksi että saisin silmät kipeiksi katsella niitä perutelemattomia numeroita.
Olisi minulla paljonkin tähän lisättävää, mutta oletan että viesti on mennyt omalta osaltani perille :P.


[18:08 2.3.2008] J.K.
Mielellään sitä kommentoikin mutta kommenttien perustelemista tai niistä vääntämistä ei tahdo aina jaksaa. Monet luulevat että kommentointi on provosointia.

On sellaisiakin vastaväittäjiä ja pilkun vääntäjiä joskus ollut että se varmasti vähentää ihmisten kommentointi halua.

Pitäis vaan antaa komentoijan saada pitää mielipiteensä.
[22:58 2.3.2008] M.S.
"On sellaisiakin vastaväittäjiä ja pilkun vääntäjiä joskus ollut että se varmasti vähentää ihmisten kommentointi halua." juu niin tosissaan on. Olen itsekkin saanut kokea niitä. Kumma vaan että mm. kuvataide/kirjallisuus puolella en ole heihin törmännyt :P. Arvostetaanko sielä enemmän ihmisen omaa mielipidettä vai onko niiden kyseisistä töistä hankalampi kumota toisten väitteet. Jaa no en osaa kyl tuohon itsekkään kommentoida.


[15:15 3.3.2008] P.T.
Tällä hetkellä en kommentoi koska en osaa sanoa mitään järkevää mistään...siis jos olen ikinä osannutkaan:))

Syy ei ole siinä missä luulette eli Puusan kommenteissa.
Luulen kyllä että joillekin ne ovat vaikuttaneet myös kommentointiin.
Luin muutamasta kuvasta Puusan ikävän kommentin edellisestä kommentista ja kommentoijasta!
Ei kai täällä kommentteja kommentoida vaan kuvia.
Ihmettelin hiukan asiaa, kaikesta huolimatta kunnioitan paljon Puusaa niin kuvaajana kuin myös asiantuntijana.
Kantaa ottavat lehtikuvat eivät kuitenkaan ole sama asia kuin tavalliset kuvat. Ei kaiken tarvitse olla kantaa ottavaa eikä maailman rumuutta esiintuovaa.

Ei se mua ole hiljaiseksi laittanut, jos sanon jotain niin sanon,
Kyllä syy on ihan henkilökohtainen, en nyt vaan tällä hetkellä ole sillä tuulella että viitsisin sanoa mistään mitään.


[07:24 4.3.2008] J.P.
Lehtikuvat eivät ota kantaa, ne eivät sitä edes saisi tehdä vaikka joskus niissä on indoktrinaatiota.
Tämä iänikuinen lause " ei kaiken tarvitse olla maailman rumuutta esiintuovaa" on lähtökohta siihen, että maailman rumuus pysyy.
Siihen mitä on ympärillämme voi vaikuttaa, pitää vaikuttaa ja seuraava sukupolvi vaikuttaakin kun nyt vastuuseen tuleva ensin tuhoaa miltei kaiken.
Minä en kirjoita kirjoittajista vaan kirjoitan siitä mitä kirjoitetaan.
En nytkään kirjoita Päivistä vaan hänen tekstistään.
Se ero kannattaa koettaa oivaltaa.
Ja sitä eroa saa toistaa kerta toisensa jälkeen yhä uudestaan eikä sitä silti tajuta.
Kuvakritiikeissä ei kirjoiteta kuvan ottajasta vaan kuvasta.
Kun kuvasta kirjoitetaan siihen kuuluu kaikki, kuvan aikaansaava tunnetila, muistot ja niiden ympärillä liikkuvat asiat ja se mitä muut kuvasta ovat kirjoittaneet.
Se miten kuvan ottaja taas kritiikin ottaa on asia johon ei voi vaikuttaa.
Kirjoittelen tässä aikani aukeaan koska on hiljainen jakso työssä ja pidän taas paussin kun töitä on enemmän.
[12:21 4.3.2008] Kriitikko
"Kuvakritiikeissä ei kirjoiteta kuvan ottajasta vaan kuvasta."

Olen täysin samaa mieltä ja tämä on hyvä kritiikin pelisääntö sekä antajalle että saajalle. Asia ei näytä olevan kuitenkaan käytännössä näin yksinkertainen, koska varsinkin taiteeseen ja varmaankin kaikkeen tekemiseen "sijoitetaan" paljon omaa persoonaa

"Se miten kuvan ottaja taas kritiikin ottaa on asia johon ei voi vaikuttaa."

Periaatteessa tietenkin molemmat ovat eri henkilöitä ja vastaavat itse omista reaktioistaan. Mutta itse väitteen kanssa olen täysin eri mieltä: Aivan epäilemättä kritiikin esittämistapa on asia joka vaikuttaa sen vastaanottamiseen ja se taas on pelkästään kritiikin kirjoittajan käsissä. Jos haluaa, että kritiikki vaikuttaa sen vastaanottajaan kehittävästi, tätä on pakko ajatella. Jos taas kritiikki lähtee kriitikon omista tarpeista sanoa jotakin, sillä ei ole juuri väliä.


[13:30 4.3.2008] J.P.
Jos haluaa, että kritiikki vaikuttaa sen vastaanottajaan kehittävästi,
-----------------
Kuka voisi olla niin paljon muiden yläpuolella että ajattelisi noin-
Miten mikään kritiikki voisi olla absoluuttinen totuus, jonka seurauksena kuvaaja kehittyy.
Kritiikki kertoo vain ja ainoastaan kirjoittajansa ajatuksista, mitään yleishyvän tuottamisen velvoitetta ei voi olla.
Minä kirjoitan valokuvista omia mielipiteitäni ja tuntemuksiani mutta en kuunapäivänä toivo tai usko tai luule että joku niiden kautta kehittyisi mihinkään suuntaan. Koko pointti on keskustelun ja ajattelun herättämisessä. Ne saattavat jotain auttaakin eteenpäin.


[18:09 4.3.2008] J.K.
Juuri näin. Lainaan valokuva ystävääni joka sanoi: Arvostellessa ja avatessa kuvaa/taidetta kirjoittaa itsestään ja avaa omia näkemyksiään siinä samalla.

Ja jatkan ite: Jos ei koskaan sano mitään ei voi oppia itsestäkään mitään. Mikä olisi mieluisinta kuin oppia tuntemaan itsensä.


[09:01 5.3.2008] Kriitikko
Herrojen J.P. ja J.K. kritiikkinäkemys on mielenkiintoinen, miksei osin tottakin ja ymmärtääkseni melkoisen ekstreemi. Kirjoittaessaan kriitikko siis kirjoittaa nimenomaan itsestään ilman mitään velvoitteita? Ja näin ollen kritiikki kertoo enemmän kirjoittajasta kuin kuvasta. Joissakin kohdin olen tosiaan tullut samaan johtopäätökseen, koska kritiikki onkin näyttänyt enemmän oman sielunmaiseman avaamiselta kuin kuvasta/kirjasta tms. puhumiselta.

Samalla herrat näyttävät poistavan itseterapian nimissa kritiikiltä myös kaiken vastuullisuuden, mikä ei tunnu kovin eettisesti vahvalta ratkaisulta. Jos mennään valokuvista puhumisen ulkopuolelle, haluaisitteko esimerkiksi lukea kirja-arvostelun tai kamera-arvioinnin, joka perustuu tällaisiin lähtökohtiin ja sitten tehdä ostopäätöksenne?


[10:19 5.3.2008] J.P.
Kirja-arvostelut ovat erittäin tekijäkeskeisiä.
Luepa vaikka Erkki Liikasen arvio viimeisimmästä Mauno Koivistokirjasta ja sitten vertaa tekijän vastaväitteisiin.
Tai muistanet miten HS teilasi Tuntemattoman Sotilaan aikanaan täysin.
Tai miten Aleksis Kiven Seitsemän veljestä suorastaan tuhottiin.
( Ahlquist? suomen opiskelijat huom. tarkennus)
--
Puhumattakaan kamera-arvioista-
Kamera,- josta insinööri kirjoittaa ylistävän arvion on ammattikuvaajalle ergonomisesti nolla jne.
---
Kriitikko ei nyt kait itsestään kirjoita suoraan vaan kirjoittaa kohteesta sen perusteella mitä itse on.
Niinpä AUKEA:n -ihan kiva- kommentit kertovat merkittävvästi enemmän kirjoittajasta kuin teoksesta. Tai minun kirjoittamat tekstit ovat minua, pessimististä ja raadollisuuden puhki kuluttamaa journalistia joka ei usko tasa-arvon toteutumiseen, jumalaan, poliitikkoihin, mediaan jne.


[21:23 5.3.2008] S.S.
Nyt vituttaa!

Kirjoitin pitkän ja monelta suunnalta luotaavan kritiikin kuvaan oikein ajatuksella, ja tarkoituksena osoittaa hyvät asiat ja pahimmat puutteet mitä itse siinä näin. Teosta ei löydy enää! koittakaa nyt hyvät ihmiset pitää se kuvanne julkaistuna tai ainakin miettikää seuraavan kerran kun julkaisutarve iskee, että haluatteko oikeasti sen ihmisten riepoteltavaksi, niin hyvässä kuin pahassakin. minä ainakin olen helvetin rehellinen jokaisen kritiikkini suhteen!


[21:30 5.3.2008] J.M.
Ee... Ei tarvetta vittuuntua, Santtu. Ehkä kuvaaja huomas sun kommenttis perusteella, että aukea.net ei ollut vielä tarpeeksi kypsä hänen töilleen? Tai toisinpäin?

Mission accomplished? :)


[07:14 6.3.2008] jaahas
Siis itsekö ihmiset kuviaan täältä poistelee vai ylläpito?


[07:59 6.3.2008] Blle
"Yhyy kirjoitin REHELLISEN kritiikin ja nyt se kuva ei enää oo täällä! VITTU mua sorretaan"


[11:22 6.3.2008] P.T.
Kuva katosi.
En tiedä onko kyse samasta kuvasta mutta oma kritiikkini oli kyllä aika jyrkkä.
En jää suremaan kuvaa.
Ehkä on paras että jotkut kuvat poistetaan tai kuvaaja poistaa ne itse.
Tässä nimenomaisessa tapauksessa kuvan poisto oli ihan aiheellista, poisti sen sitten kuvaaja itse tai ylläpito.[19:24 6.3.2008] J.H.
Vooe, hitsin hitsi. Just ku mä hokasin, et kiinostas kattoo se kuva mikä on poistettu. Jos vaik pääsis itekki vähän äksyymään.


[22:00 7.3.2008] M.S.
"Siis itsekö ihmiset kuviaan täältä poistelee vai ylläpito?" ,minuakin kiinnostaisi tuo asia??

Itse huomasin ihan vasta saman asian että kuva poistettiin juuri kun sitä katselin. Ensin poistettiin kritiikkiä osoittavat viestit ja sitten koko kuva. Huvittavaahan tässä oli se että itse kuvaaja oli kuvansa alle kommentoinut tyyliin että "kertokaa paljon kritiikkia kuvastani". Ei mua sen kuvan poistuminen häiritse vaan se että kirjotin paljon tätä viestiä suuremman palautteen sille kuvalle ja kun painoin "kirjoita nimelläsi" painiketta, niin naamalle pläsähti teksti että kuvaa ei ole saatavilla. Itse viestiä nikkaroin sen kymmenen minuuttia :P.
Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty