Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Huhtikuun kuukausiteema: kirjoitusharjoitus

[03:42 4.3.2008] Kirjallisuuden Kuukausiteema
Ensinnäkin ilmoitus: kirjallisuuspuolen teeman sähköpostiosoite on muuttunut. Uusi osoite näkyy (kirjautuneille) tuossa yllä ja myös kuukausiteeman sivulla. Kaikki yhteydenotot jatkossa sinne. Vanha osoite on rinnakkain käytössä noin kuukauden, jotta ehditte päivittää tiedot itsellenne.

Huhtikuun kuukausiteema on hiukan erilainen kuin aiemmat teemat. Aiemmissa äänestyksissä ilmaistiin kiinnostusta kirjoitusharjoitus-teemasta, joten tällä kertaa me kokeilemme sitä. Tätä harjoitusta käytetään ainakin Viita-akatemiassa (suuri kiitos Niina Hakalahdelle luvasta käyttää sitä teemassa!), ja harjoituksen tekeminen kestää noin 5-10 minuuttia. Harjoitus poikkeaa hieman alkuperäisestä: olen soveltanut sitä tätä teemaa varten. Perustekniikka on sama.

Ohjeissa on kolme osaa. Ensin luetaan ensimmäinen osa, toimitaan ohjeen mukaan, sitten luetaan seuraava osa, tehdään taas ohjeiden mukaan ja sen jälkeen luetaan viimeinen osa. Ohjeet vaikuttavat nyt pitkiltä, mutta onneksi ne luetaan lyhyt osa kerrallaan. Pahoittelen. :) Mutta työ pitää tehdä ohjeiden mukaan.

1. OSA:
----------------------------------------
Jokainen osallistuja tekee ensimmäiseksi oman sanalistan. Tehkää se alla olevan kaavan mukaan, ja lukekaa vasta sen jälkeen toinen osa. Ok? Eikä kurkita!

Kirjoittakaa lapulle muistiin:
- jokin väri (mikä vain tulee mieleen)
- jokin kaupunki
- jokin ammatti
- jonkin laulun nimi
- jonkin tv-ohjelman nimi
- jokin vaate
- jonkin muusikon tai yhtyeen nimi
- jokin kuukausi
- jonkin vesistön nimi (joki, järvi, meri yms.)
Eli listanne voisi olla esim. oranssi, Turku, keittäjä, Päivänsäde ja menninkäinen, Huuma, kalsarit, Dingo, maaliskuu, Tammerkoski. Yhdeksän sanaa (tai sanayhdistelmää). Onko lista valmis?


2. OSA:
----------------------------------------
Sitten seuraava vaihe. Lukekaa ohjeet ensin kokonaan, ennen kuin kirjoitatte!

Nyt kirjoitetaan teksti, jossa kaikki kirjoittamanne sanat esiintyvät.
Tekstin AIHEENA on kuolema tai rakkaus, saatte päättää kumpi. Niin, luitte oikein, juuri ne ”kliseiset” aiheet.

Tarkoitus on kirjoittaa vapaasti, ei siis jäädä junnaamaan mihinkään yhteen sanaan tai editoimiseen: antakaa mennä vain, ihan mitä sieltä tuleekin, vaikka jotain ihan absurdiakin, kirjoitusvirheineen kaikkineen. Kirjoittakaa ylös ihan kaikki, mitä tulee sanoista mieleen ja antakaa sen viedä teitä mukanaan, ei toisinpäin. Älkää miettikö, mitä siitä tulee tai onko se runo, novelli tai vaikka essee, sitä ehditte miettiä sitten myöhemmin. Ok? Ajatusvirta käy mainiosti. Tarkoitus on saada kymmenessä minuutissa kirjoitettua virtaavaa tekstiä, jossa jokaisen yhdeksästä sanasta on oltava mukana ainakin kerran (saa käyttää useamminkin).

Sanoja saa taivuttaa, yhdistää tai muuten käsitellä, kunhan jokainen listan sana esiintyy tekstissä jossakin muodossa. Sillä, missä järjestyksessä sanat käytät, ei ole mitään väliä, ja teksti saa olla sen pituinen kuin haluatte tehdä - mutta sanalistan sanojen pitää olla siellä jossain mukana.

HUOM! Harjoitukseen käytetään vain noin 5-10 minuuttia. Pistäkää vaikka ajastin soimaan. Kun se soi, on aika kirjoittaa loppulause. (Aikaisemminkin saa lopettaa, kunhan ette käytä kirjoittamiseen juuri sen enempää kuin kymmenisen minuuttia.)
3. OSA:
----------------------------------------
Viimeinen vaihe. Varsinainen harjoitus oli siinä, mutta koska teemme teemakokoelmaa, juttu ei lopu siihen. Voitte lukea jatko-ohjeet harjoituksen jälkeen tai nyt, miten vain haluatte.

Vasta harjoituksen jälkeen voitte aloittaa muokkaamisen. Sen voi tehdä ihan hyvin vaikka seuraavana päivänä tai viikon päästä, kunhan nyt ennen eräpäivää. ;) Voi olla ihan hyvä antaa tekstin lojua pöydällä jonkin aikaa, vaikka pari päivää, ennen kuin alatte lukea tekstiä uudelleen.

Nyt saa miettiä, tuleeko runo vai proosaa, essee tai jotain muuta. Suhtautukaa tekstiinne palapelinä tai askartelutehtävänä: järjestelkää lauseet ja sanat sellaiseen järjestykseen, että se kertoo tarinan tai on muuten jotenkin oikeantuntuinen. Ottakaa mukaan kohdat, jotka yllättivät teidät, hylätkää säälimättömästi pois kaikki osat, jotka eivät toimi, mutta muistakaa, että sanalistan kaikkien sanojen on löydyttävä myös valmiista työstä. (Minä en saa tietooni, jos vaihdatte tässä vaiheessa vaikka kaupungin nimen tekstiin paremmin sopivaksi, eikä se ole tässä pointtikaan. Kunhan on kaupungin nimi. ;)

Työn ei tarvitse olla loogisesti pisteestä A pisteeseen B etenevä tarina, ei varsinkaan jos se on runo. Tässä vaiheessa korjataan kirjoitusvirheet (!) ja muokataan teos mahdollisimman valmiiksi.
LÄHETTÄMINEN JA MUUT TIEDOT:
----------------------------------------
Kun teos on mielestänne valmis, sen voi lähettää teemakokoelmaan. Lukekaa tekstien lähetysohjeet Kuukausiteeman sivulta! Laittakaa viestiin mukaan oma sanalistanne, jotta voimme kaikki katsoa, millaisen palapelin kukin sai.

(Älkää lähettäkö teoksia teemaan ihan heti, vaikka saisittekin sen saman tien tehtyä. Teemoihin on tulossa teknisiä muutoksia, joita testataan parhaillaan, joten lähettäkää töitä vasta 15. maaliskuuta alkaen, jollei muita ohjeita tule ennen sitä.)

Siinä se. Katsotaan, miten erilaisia tarinoita, runoja ja muita tekstejä tällä harjoituksella voi saada aikaan. Voin laittaa myös oman harjoitukseni perusteella tekemäni runon teemaan, jos haluatte. :)


ERÄPÄIVÄ:
----------------------------------------
Teokset on lähetettävä viimeistään sunnuntaina maaliskuun 30. päivä klo. 23:55. Kokoelma julkaistaan tiistaina 1.4. eli aprillipäivänä. (Ihan oikeasti, en huijaa teitä. :)

Inspiroivaa teemailua kaikille!

Minna Autio
Kirjallisuuden kuukausiteema[14:31 4.3.2008] S.P.
Erittäin mielenkiintoinen teema. Itse luurailen lähinnä kuvien takia Aukea.net sivustolla mutta nyt ajattelin kokeilla tätä. Helppoa ja luovaa. Antaa ajatuksien mennä miten sattuu ja kirjoittaa nopeasti asiat ylös niin kuin kakkosvaiheessa sanotaan. Sen jälkeen vasta alkaa itse aihe.
Loistavaa, lähdin mukaan!


[16:03 4.3.2008] E.M.
Mukavaa. En ole ennen osallistunut kuukausiteemoihin, mutta nyt päätin pajauttaa ja ihan kiinnostava teksti tulikin viidessä minuutissa :). Nyt muokkaamaan!


[17:35 4.3.2008] Kirjallisuuden Kuukausiteema
Kiva juttu! Tämä on minusta hauska harjoitus, ja tuota kaavaa soveltamalla voi kirjoittaa vaikka mitä, tekemällä erilaisen sanalistan ja vaihtamalla aihetta.

Pari lisäystä muokkausohjeisiin eli osaan 3. (unohdin mainita):

A. Muokkausvaiheessa saa ilman muuta myös lisätä ja tarkentaa asioita, jotka ovat ensimmäisellä kirjoituskerralla menneet jotenkin "ohi" tai ovat epämääräisiä. Eli jos vaikka olette kirjoittaneet "joku puu" voitte muokatessa vaihtaa sen tarkemmaksi, vaikka männyksi tai koivuksi. Kannattaa kirjoittaa mahdollisimman tarkasti, antaa kaikelle nimi.

B. Vaikka harjoituksen tekemisvaiheessa aiheena on kuolema tai rakkaus, ei ole niin minkään maailman pakkoa pitää tekstissä itse SANAA rakkaus tai kuolema. Riittää, että aihe on ollut mielessä tekstiä kirjoittaessa. Sanan saa halutessaan vaikka poistaa tekstistä, jos aihe käy muutenkin ilmi. :)

Pitäkää hauskaa!

- Minna -


[12:25 6.3.2008] A.M.
Pientä täsmennystä kaipaan,eli saako joku määrätyistä sanoista ilmetä ainoastaan otsikossa vai onko kaikki sanat löydyttävä itse tarinasta?


[12:56 6.3.2008] Kirjallisuuden Kuukausiteema
Saa olla otsikossakin, jos se mielestäsi sopii parhaiten teokseen. Kunhan sanalistan pääasiallinen sisältö ei ole ainoastaan otsikossa. ;)

- MA -


[05:01 13.3.2008] M.A.
Jos teillä on tekstejä valmiina, älkäähän lähetelkö niitä teeman osoitteeseen vielä. Ilmoittelen loppuviikosta mitä teemme - teosten lähettäminen saattaa hyvinkin jo tässä teemassa muuttua vähän erilaiseksi systeemiksi. ;)

Toivottavasti olette inspiroituneet suurin joukoin kirjoittelemaan. Jos ette ole vielä äänestäneet kirjoitusharjoitusten käytöstä myöhemmissä teemoissa, vielä ehtii hyvin ilmoittaa mielipiteensä tuolla kirjallisuuspuolen etusivun äänestyslaatikossa. :)

Mukavaa loppuviikkoa kaikille!

- teematäti -


[12:35 16.3.2008] P.P.
Minusta nuo ohjeet on vähän sekavat ja monimutkaiset. Eikö tekstin voisi vaan räjäyttää sähköpostiin ja teematädit laittaisivat ne julkaisukuntoon.


[13:28 16.3.2008] M.A.
Ei. Oliko muita kysymyksiä?

- teematäti (ainoa) -


[13:37 16.3.2008] S.V.
Vaikuttaa mukavalta tehtävältä. Taidankin osallistua:)


[13:49 16.3.2008] P.P.
Milloin tekstin voi lähettää?


[14:28 16.3.2008] M.A.
Noh, sovitaan niin, että jos en ilmoita muuta ennen sitä, töitä voi lähettää tiistaista alkaen.

Sami, tervetuloa!

- teemis -[20:23 17.3.2008] Kirjallisuuden Kuukausiteema
HUOMIO HUOMIO!

Tästä päivästä lähtien kaikkien kuukausiteemojen osallistujat voivat ITSE lisätä omat työnsä suoraan kuukausiteemakokoelmiin! Ohjeet alla, lukekaa ne tarkkaan ennen kuin teette mitään.

Kirjallisen työn lisääminen:

1. Mene kohtaan Omat sivut --> Lisää töitä. Valitse alasvetovalikosta ”Kirjallisuus - yksittäinen työ” ja klikkaa Jatka.

2. Täytä teossivun tiedot tavalliseen tapaan. Kirjoita otsikko, kopioi Teksti-kenttään osallistumistekstisi ja halutessasi myös esittelyteksti omaan kenttäänsä. Valitse myös alasvetovalikosta kategoria. Tallenna teoksesi klikkaamalla nappia ”JÄTÄ JULKAISEMATTA TOISTAISEKSI”.

3. Seuraavaksi siirryt automaattisesti teossivullesi, jossa teoksesi näkyy osastossa Piilossa olevat työt. Klikkaa työn vieressä olevaa nappia ”Muokkaa”.

4. Nimi ja kuvaus -sivulla voit tarkistaa työn tiedot. (Huom! Sinun ei tarvitse kirjoittaa työn otsikkoon nimeäsi eikä linkkiä omalle sivullesi. Kaikki tekijän tiedot tulevat työhön automaattisesti.) Kun tiedot ovat kunnossa, klikkaa ”Talleta & seuraava vaihe”.

5. Sisältö-sivulla voit tarkistaa, että itse teoksesi on kunnossa. Muista lisätä haluamasi muotoilut (kursiivimerkit, lihavointimerkit) tekstiin - teeman vetäjä ei muokkaa työtäsi, vaan ainoastaan julkaisee sen, jos se on tehtävään sopiva. Muotoilun ohjeet ovat tekstilaatikon vieressä. Kun olet tarkistanut työn ja tallettanut mahdolliset muutokset, klikkaa ”Seuraava vaihe”.

6. Julkaiseminen-sivulla pitäisi lukea: ”Työ on tällä hetkellä piilotettu”. Älä klikkaa mitään sijoituspaikka-nappuloista. Niiden alla lukee ”Voit lähettää työsi seuraaviin teemoihin ja kilpailuihin.” Listassa näkyvät ainoastaan sen osaston teemat, jonka valitsit työtä lisätessäsi, eli jos valitsit alussa ”Kirjallisuus - yksittäinen työ”, tässä vaiheessa sinulla on näkyvissä vain kirjallisuusosastoon kuuluvat teemat ja kilpailut (jos/kun niitä on). Valitse otsikoista tehtävä, johon haluat osallistua ja klikkaa ”Osallistu tällä teoksella”.

7. Seuraavaksi näet sivun, jolla ovat teemaan osallistumisen ehdot. Jotta voit osallistua valitsemaasi teemaan, sinun täytyy hyväksyä nämä ehdot, joten kannattaa lukea ne ensin. Kun olet lukenut ne, voit kirjoittaa alla olevaan laatikkoon haluamasi viestin. Tämä viesti ei näy missään julkisesti, vaan menee ainoastaan tiedoksi teeman vetäjälle. Voit siis kirjoittaa siihen esimerkiksi, haluatko vetäjän ilmoittavan sinulle, että työ käy tehtävään. Laatikkoon ei ole pakko kirjoittaa mitään.

HUOM! Vetäjä voi ottaa sinuun yhteyttä VAIN, jos sähköpostiosoitteesi näkyy profiilisivullasi. Jos sähköpostisi on piilotettu kaikilta, sinulle ei voida lähettää viestiä, jos työsi ei esimerkiksi käy valitsemaasi teemaan. Jollet halua laittaa osoitettasi näkyviin profiiliisi, mutta haluat saada viestiä teeman vetäjältä, kirjoita sähköpostiosoitteesi tähän viestiin.

8. Kun kaikki on valmista, klikkaa alla olevaa nappulaa ”Osallistu ja lähetä viesti”.

Työsi on nyt siirretty valitsemaasi tehtävään, eikä sitä enää näy sinun omalla teossivullasi. Et voi muuttaa teosta jälkikäteen etkä poistaa sitä, joten tee tekstin lisääminen huolellisesti. Jos jälkikäteen haluat muuttaa teosta tai poistaa sen tehtävästä, ota yhteyttä suoraan teeman vetäjään. Siis minuun. :)

Inspiroivaa teemailua!

Minna Autio


[18:08 18.3.2008] Kirjallisuuden Kuukausiteema
Osallistujat huomio!

Muistakaa laittaa teoksenne kuvauskenttään myös oma sanalistanne! Teemaan on tullut tähän mennessä muutama työ, ja yhdessäkään ei vielä ole ollut mukana pyydettyä sanalistaa. Lisäksi toinen osallistuja ei ole ilmoittanut sähköpostiosoitettaan, joten en voi ottaa yhteyttä tästä asiasta muutoin kuin julkisella viestillä.

Te ette voi muokata teosta enää jälkeenpäin, joten kaikki muutokset on lähetettävä minulle suoraan sähköpostilla.

Siis: muistakaa sanalista, ja laittakaa sähköpostiosoitteenne viestiin lähettäessänne teosta! Jos teoksessa on jotakin korjattavaa tai epäselvää enkä saa yhteyttä tekijään, minulle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin poistaa työ kokoelmasta ilman mitään viestiä tekijälle.

Minna Autio
Kirjallisuuden kuukausiteema


[23:30 24.3.2008] Kirjallisuuden Kuukausiteema
Muistuttelen, että eräpäivä on tämän viikon sunnuntaina, joten jos aiotte osallistua, kohtapuoliin kannattaa viimeistään ryhtyä hommiin. ;)

- MA -


[04:40 30.3.2008] M.A.
Tänään on siis viimeinen päivä siirtää töitä huhtikuun teemakokoelmaan. Deadline on klo. 23:55. Kokoelma sulkeutuu heti sen jälkeen automaattisesti. Sulkemisen jälkeen töitä ei enää voi lisätä. Jos siis aikeissa on vielä osallistua, kannattaa aloittaa työn lisääminen hyvissä ajoin ENNEN tuota määräaikaa, koska homma kestää aina jonkin aikaa.

- teemis -


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty