Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Runokokoelmani siirrettiin varastoon. Miksi?

[18:22 23.3.2008] S.L.
Kiitos taas sinulle ykköstelijä. Olit nyt ilmeisesti mennyt astetta pidemmälle ja ilmoittanut ylläpidolle uusimman runokokoelmani \"Pienen tytön huuto\" sopimattomuudesta Aukeaan.

Voit olla iloinen, se on nyt poistettu julkaistuista ja siirretty varastoon (jos joku haluaa lukea).

Mielenkiintoista on myös se, että siirrosta ilmoittaa automaatti. Mistä lähtien automaateilla on ollut ominaisuus arvioida tekstejä?

Kokoelma ei kerro itsestäni eikä elämästäni nyt tai aikaisemminkaan, mutta aihe on monelle tuttu ja jokapäiväinen. Ehkä sinullekin, joka sait aikaiseksi kokoelmani poistamisen. Oletko ajatellut, että runot voivat olla myös realistisia? Kiinnostaisi tietää mikä niissä oli niin sopimatonta, että joku katsoi asiakseen poistattaa ne.

Sinä, joka sait asian aikaiseksi, voit olla varma, että kunhan olen saanut ylläpidolta KUNNON vastauksen, en enää koskaan kirjoita Aukeaan. Voit sitten valita uuden \"uhrin\".


[18:38 23.3.2008] S.T.
Ei se välttis ole ykköstelystä kiinni, oikeasti. Toivottavasti saat vastauksen pian!


[18:42 23.3.2008] S.L.
No, miksi sitten, osaatko sanoa? Oletko lukenut sen, löytyy varastosivuiltani. Kuulisin mielelläni tarkemman kommentin.


[22:06 23.3.2008] P.P.
Ehkä syynä oli runojen huonous? Toisaalta täällä on aika kevyt linja runouden suhteen, melkein kaikki tuntuu kelpaavan. Oman työn poisto varastoon harmittaa aina, mutta se menee kyllä ohi. Tsemppiä!


[22:51 23.3.2008] pöh
Jos tuo "Pakataan roskaa" saa roikkua tuolla näkösällä, niin en kyllä minäkään ymmärrä miksi työsi sirrettiin varastoon.


[04:49 24.3.2008] S.L.
Paul Pekkariselle: Oletko lukenut runoni? Jos et, käy lukaisemassa ja tule vasta sitten sanomaan, onko se hyvä vai huono.

Hyvääkö on vain se, jossa sanoja väännellään ja käännellään muka-taiteellisesti, ei itsekään ymmärretä mitä sillä halutaan sanoa, mutta se "vain näyttää hienolta", kun on vähän ei-ymmärrettävä? Saadaan korkeita pisteitä ja mairittelevia kommentteja? Jos runon voi ymmärtää ensilukemalla, se on huono ja poistettava näin "korkeatasoisesta" palstasta kuin Aukea.

Aukean nimeksi sopisi paremmin "Keisarin uudet vaatteet", jos ymmärrät mitä tarkoitan.


[09:12 24.3.2008] A.M.
Ehkä sinun Sari olisi parasta nyt vain odottaa, että saat vastauksen ylläpidolta, eikä tehdä liian hätiköityjä johtopäätöksiä. Kukaan meistä käyttäjistä ei voi tietää miksi ylläpito on varastoinut tekstisi, joten siitä täällä kyseleminen on turhaa ja pahoitat arvailuillasi vain oman mielesi. Hieman kärsivällisyyttä, nyt on kuitenkin pääsiäinen ja ylläpitokin toivottavasti lomalla.


[09:34 24.3.2008] M.M.
"Hyvääkö on vain se, jossa sanoja väännellään ja käännellään muka-taiteellisesti, ei itsekään ymmärretä mitä sillä halutaan sanoa, mutta se "vain näyttää hienolta", kun on vähän ei-ymmärrettävä?"

Mistäs sinä tiedät, tietääkö kirjoittaja mitä yrittää sanoa? :) Tietenkin jos olet käynyt kysymässä ja vastaus on kuulunut, kuten ilmoitit, niin ymmärrän kyllä. Muuten ei kenelläkään pitäisi olla pokkaa sanoa kenellekään noin. "Runosi oli tekotaiteellista sanavääntelyä eikä tässä ole mitään ideaa". Not sou. Kyllä kirjoittaja saattaa itse tajuta runon idean, mutta sitä tuppaa olemaan hieman sokea omille teksteilleen. Olen hiukan herkkä aiheesta, anteeksi.

Koeta pärjäillä. En kyllä ymmärrä miksi kokoelmasi siirrettiin varastoon, ihan hyvää tekstiähän se oli. Suosittelen kysymään ylläpidolta suoraan palautelomakkeen kautta. Jos kyseinen "ykköstelijä" nyt näkee tämän keskustelun, on hän päässyt tavoitteeseensa ja pahoittanut mielesi.


[09:39 24.3.2008] P.P.
Tietenkin luin. Huonoja, jankkaavia ja ylipitkiä.


[10:19 24.3.2008] S.L.
Hyvä, kun luit. Jokainen saa olla omaa mieltään. Jos ne sinusta olivat huonoja etc. niin ehkä sinä et ymmärtänyt niiden sanomaa.

Se ei kuitenkaan ole syy siirtää niitä varastoon. Jos olisi, täältä siirtyisi moni muukin runo/kokoelma "varastoon".


[10:43 24.3.2008] M.M.
"Jos ne sinusta olivat huonoja etc. niin ehkä sinä et ymmärtänyt niiden sanomaa."

Pakko vielä sanoa että runossa voi olla hyvä sanoma mutta ne voivat olla niin huonosti kirjoitettu, ettei niistä pidä. Paul ei viestissään puhunut mitään runojen sanomasta. Kuten sanoin aiemmin, omille teksteilleen voi olla hieman sokea. Paulilla on tapana ilmaista mielipiteensä suoraan, joten ei siitä kannata ottaa hernettä nenään :)


[12:22 24.3.2008] S.L.
Täällä tuntuu vallitsevan jonkinlainen sisäpiirin rengas, joka puolustaa toisiaan henkeen ja vereen. Minä en tosiaankaan kuulu niihin, eikä tämä ollut ensimmäinen "hyökkäys" minua kohtaan. Kuljen omaa linjaani ja aion tehdä niin vastakin.

Suoraan sanoen minä viis välitän jonkun Paul Pekkarisen tykkäämisistä tai ei tykkäämisistä, ainoastaan epäoikeudenmukaisuutta en voi sietää. Tiedän mitä osaan, eikä tällainen hyökkäys saa aikaan epäluuloja kirjoittamistani kohtaan.

Runoja on niin monenlaisia ja moneen makuun, että kaikki eivät voi tykätä kaikesta. Se on selvä, ei vaikeuksia ymmärtää. P.Pekkarisen vastaus on vain "hiukan" ylimielinen.

Eikö tämmöisen palstan tarkoitus olisi mieluummin yhdistää kuin erottaa samasta asiasta kiinnostuneita ihmisiä?


[13:05 24.3.2008] M.M.
"Täällä tuntuu vallitsevan jonkinlainen sisäpiirin rengas, joka puolustaa toisiaan henkeen ja vereen."

Jos puhut tässä minusta, niin et voisi olla enemmän väärässä.

Minusta tuntuu että otat tämän aivan liian vakavasti. Luulen, että jos kyseessä on tahallinen ilkivalta, se varmasti selvitetään. Jos ylläpito on katsonut aiheelliseksi siirtää kokoelmasi varastoon, niin sitten on katsonut. Ylläpidon säännöillähän me täällä pelataan, ja hekin ovat ihan tavallisia ihmisiä. Ei Aukea ole elämän ja kuoleman juttu. Välillä tapahtuu epäoikeudenmukaisuuksia.

Ja neuvoksi: Itse olen ottanut sellaisen linjan Paulin suhteen, että sanokoon mitä sanoo, ei sitä kannata hirveän vakavasti ottaa :) Suosittelen sitä sinullekin.

Olethan jo lähettänyt palautetta ylläpidolle?


[14:00 24.3.2008] P.P.
Ehkä ylläpito arvelee, että jos olet vähän kokeneempi kirjoittaja niin rimakin on korkeammalla. Minulle on käynyt niin, että jos olen yrittänyt tunkea jotain hassuja piirrustuksia tänne niin ne on poistettu, koska ylläpito tietää, että pystyn parempaan ja olen lahjakas kuvataiteilija. Jälkikäteen ajateltuna ratkaisu on ollut ihan.. sopiva, vaikka sillä hetkellä kun työ siirtyy varastoon niin minä pompin seinillä ja raivoan kunnes väsyn. Ja sitten juon kaakaota.


[15:54 24.3.2008] S.L.
Miialle: en tarkoittanut sinua, kun kirjoitin sisäpiiristä. Anteeksi väärinkäsitys.

En usko, että ylläpito on edes tarkkailemassa pääsiäispyhien aikana mitä täällä tapahtuu. Vastaus oli automaatilta eli ei ihmiseltä. Siksipä laitoinkin ylläpidolle postia, että tarkastaa asian. Samalla oli lyöty taas ne kuuluisat ykköset, kun työni oli laitettu varastoon.

Niin huono se ei ollut, aihe kyllä rankka, mutta ei ketään loukkaava.

Odotetaan nyt kunhan arki saapuu, mitä ylläpidolla on minulle sanomista.

Olen jo rauhoittunut, edelleen on paha mieli, mutta eiköhän tästä selvitä.


[15:45 27.3.2008] S.L.
Kiitos mielenkiinnosta kaikille! Minä lopetan nyt iäksi "urani" tällä "korkeatasoisella" palstalla. Poistan myös kaikki mitä olen kirjoittanut ja toivotan antoisaa jatkoa kaikille. Ihan oikeasti, en siis piruuksissani.

Sain vastauksen Aukealta, mitä halusinkin ja se vain vahvisti päätöstäni. En ole siis mikään marttyyri.

Hyvää jatkoa kaikille!


[15:56 27.3.2008] M.M.
Jahas. Harmi että lähdet. Keskustelun voi varmaan poistaa.


[16:58 27.3.2008] J.R.
aika surullista, mä luin sen kokoelman ja se oli hyvä, tämmöset episodit ei kyllä kerro mitään hirveän imartelevaa aukeasta


[19:48 27.3.2008] Tom Pesch
Nyt on vähän ajan sisällä sensuroitu ainakin kaksi teosta, yksi valokuvauspuolella ja yksi kirjallisuuspuolella. Vielä yksi sensurointi ja minä ainakin häviän täältä.
Oli ne teokset kenen tahansa mielestä miten huonoja tahansa, muitten taholta tulevaa sensuuria en hyväksy. YÄK!


[19:50 27.3.2008] S.T.
Mikä siinä sensuroinnissa tökkii eniten?


[19:59 27.3.2008] Tom Pesch
Laatu, johon sensuroijat vetoavat, on subjektiivinen määre. Teemu Mäen monet parhaimmista töistä sensuroitaisiin täältä alta aikayksikön. Uskon että ainoa toimiva sensuurin muoto on itsesensuuri.
Väittäisin että tämän paikan ilmapiiriä huonontaa enemmän sensuuri kuin ne 'huonot' teokset. 'Huonot' teokset vituttaa, mutta enemmän vituttaa ajatus, että joku voisi sensuroida mun 'huonot' työt pois.


[20:20 27.3.2008] J.R.
jep, ns laatu on kyllä aika käsitteellistä, se on surullista että vähän erilaisia teoksia arvioidaan, sensuroidaan noilla perusteilla, se on kyllä taiteen, luomisen pahin vihollinen kun siitä tehdään perus makkaraa, ei hyvä


[22:43 27.3.2008] M.H.
Missä on sensuuria? En ole nähnyt yhtäkään tapausta. Sikäli kun olen ymmärtänyt niin teoksia on siirretty varastoon, ei poistettu kokonaan. Ainoa sensuuri tässäkin lienee se, kun Sari sensuroi itsensä aukeasta.


[11:18 28.3.2008] A.M.
Tässä nyt toimittiin vääriin. Runojen ahdistavaan aiheeseen nojaten niitä ylistettiin ja tuumailtiin että ylläpidolle on tullut virhe. Miksi?
Runot olivat kypsymättömiä ja hiomattomia eikä niitä millään muotoa voinut sanoa ilmaisultaan onnistuneiksi. Naivismi on asia erikseen, mihin siis kirjoittaja vetosi. Nämä eivät sitä todellakaan olleet.
Mikäli arvostelijat olisivat antaneet kannustavaa palautetta ja myöntäneet suoraan että työt ovat vielä pahasti kesken. Olisi kirjoittaja pysynyt melko varmasti näillä sivuilla. Nyt hän sai lupauksen poistua täältä marttyyrina ja väärinkohdeltuna.
Kirjallisuuden ylläpito toimi tässä aivan oikein. Tätä saisi tapahtua paljon suuremmallakin mitta kaavalla. Aukeahan lienee kirjallisuuden yms. harrastajien töiden esille laitto sivusto. Tokin jossain vaiheessa se tämäkin tie on aloitettava. Mutta ei sitä tarvitse heti täältä alkaa.
Eli älkää kehuko jos ei ole aihetta.[11:51 28.3.2008] J.R.
"Runot olivat kypsymättömiä ja hiomattomia eikä niitä millään muotoa voinut sanoa ilmaisultaan onnistuneiksi"

On makkonen ihan sitten vaan sun mielipide. Mulle aihe oli henkilökohtasesti koskettava ja toi kyseinen kokoelma oli ensimmäinen kerta kun joku oli onnistunut kirjoittamaan siitä niin että se ei ärsyttänyt mua. Enkä ollut ainot joka sitä kehui. Hyvä taide jakaa mielipiteitä, siis hyvä taide, huono ei.

"Kirjallisuuden ylläpito toimi tässä aivan oikein. Tätä saisi tapahtua paljon suuremmallakin mitta kaavalla. Aukeahan lienee kirjallisuuden yms. harrastajien töiden esille laitto sivusto."

Tossa en ihan pysynyt mukana. Ylläpito toimi tässä oikein, eli kun poisti hyvän teoksen, aukeahan lienee kirjallisuuden yms. harrastajien töiden esille laitto sivusto. En pysynyt kärryillä, selitä.


[11:55 28.3.2008] J.R.
sit vielä tuli mieleen, et uusien asioiden kokeileminen, ettiminen, se kuuluu mun mielestä oleellisesti kaikkeen itsensä ilmasemiseen, ja on tyhmää, ja surullista jos siitä palkintona on tyrmääminen ja väheksyntä


[13:37 28.3.2008] P.P.
"Mitta kaavalla" ja "esille laitto sivusto". Ei näin! Ensin opetellaan yhdyssanojen käyttö ja sitten vasta kirjoitellaan viisaita.

Minusta Sari lähti vähän liian helposti täältä. Ei saa suuttua jos työ siirretään varastoon. Tai siis saa, mutta ei kannata lähteä vaan yrittää tehdä jotakin parempaa.

Toisaalta samalla pitäisi kyllä miettiä sitä, että aika monet huonot runot eivät mene varastoon eli yhtenäinen linja näyttää puuttuvan.


[16:03 28.3.2008] V.G.
Nyt muutaman päivän itseäni koottuani tulin katsomaan, mitä tänne Aukeaan kuuluu. Törmäsin ensimmäiseksi tähän keskusteluun. Luin puheenvuorot. Tuli surullinen olo. Myötätuntoni on täysin Sari Laitisen puolella.

En ollut ennättänyt kuin lukaista nopeasti hänen kokoelmansa, ja muistan ajatelleeni, että tähän kannattaa palata sen ensi lukemalla saamani vaikutelman takia. Minulle jäi siitä tunne, että siinä oli asetuttu lapsen kenkiin, jotka kyllä puristivat varpaista pienuutensa ja kapeutensa vuoksi, mutta asiansa tuo pieni lapsi osasi järkyttävän selkeästi ilmaista: hänellä oli paha olla.

Kokoelma vaikutti minuun suuresti. Ja jos joku kokoelma,tai yksittäinen teos, oli se aiheesta mistä tahansa kirjoitettu, vaikuttaa edes yhteen ihmiseen luettuna tai kuultuna, on se täyttänyt tehtävänsä.

Olen kauhean pahoillani. Kun olisin nyt kommentoinut k.o. kokoelmaa, huomasin ällistyksekseni, ettei siitä ollut enää näkyvissä jälkeäkään, ei edes "varastossa".

(Minulle ei ole vielä edes oikein selvinnyt - vaikka olen lukenut ohjeista - mikä paikka se varasto on, ja mikä on sen todellinen tehtävä, ja miten sinne pääsee tai joutuu. Onko se eräänlainen "kirjallinen vankila"?)

Joka tapauksessa tästä kokoelmasta on jäänyt ainoastaan tämä keskustelu muistomerkiksi. On kuin haudan partaalla seisoisi. Mustaan pukeutuneena kumarran kunnioittavasti Sarille, ja hänen täällä "kuolleelle" teokselleen. Kysymys on kai itsemurhasta, johon olosuhteet johdattivat. Syyllisyys kalvaa minuakin, miksi minä en silloin... Se tavallinen tarina. (Minulla on kyllä ollut itseni kanssa vaikeuksia, mutta ei se riitä selitykseksi. Ja olisiko kommentistani mitään hyötyä edes ollut. Olisinpahan vaan sanonut mielipiteeni.)

Jos, Sari, satut lukemaan tämän, niin tule, jos mahdollista, takaisin! Kirjaudu uudelleen. Niele ylpeytesi. Aloita puhtaalta pöydältä. Olen varma, että täällä moni on puolellasi tässä asiassa.

Mielestäni huonoja runoja ei olekaan. Jotkut ovat vaan parempia kuin toiset. Ja kuka sen paremmuuden määrää? - Vain lukija tai kuulija, hänkin vain omalta osaltaan. Itselläni on ollut ikävä tapa puuttua toisten kommentteihin. Sitä kadun ja pyydän anteeksi!

Muuten: niistä vihreistä peukaloista! Olisikohan niillä osuutta asiaan?

Ja vielä: ymmärrän, että ylläpidolla ja erikseen valituilla "laadunvalvojilla" eli salaisilla agenteilla, on vilpitön tarkoitus pitää Aukean taso mahdollisimman hyvänä. Mutta sensurointi? Teosten sulkeminen "häkkiin"? Rangaistuksena? Varoituksena? Vai mistä syystä?
En ymmärrä. Enkä oikein ymmärrä noita "agenttejakaan". Kuka meistä tuntee itsensä niin hyväksi, että pystyy osoittamaan sormellaan jotain viatonta teosparkaa? Eli asettumaan toisen yläpuolelle. Kuka?

(Niin kuin huomaatte, se, joka pitäisi sulkea häkkiin, olen minä!)
[18:57 28.3.2008] L.A.
Varasto on paikka, jossa voi julkaista tekstejään julkaisupäivärajoista riippumatta. Tekstit ovat yhä kaikkien luettavissa, mutta kun ne lisätään ne eivät ilmesty etusivun listalle näkyviin. Itselläni on varastossa Horjuvan sirkuksen lukuisia osia.

Varastoon siirtäminen ei siis ole sensurointia sanan varsinaisessa merkityksessä. Samoin laadunvalvonnasta vielä: linjan rikkonaisuus johtuu siitäkin, että vasta kun useampi kuin yksi laadunvalvoja on tehnyt teoksesta harkintapyynnön teos voidaan siirtää varastoon. Tällä pyritään välttämään niitä "yksi tykkää yhdestä toinen toisesta"-tilanteita.

Se, että kirjoittaminen on tekniseltä puolelta helpompaa kuin kuvataide ja valokuvaus ei oikeuta esittelemään huonoja tekstejä. Ainahan voidaan argumentoida, että valokuva kuvaajan linssin eteen unohtamasta sormesta on taidetta ja täten arvokas, mutta Aukean yleiseen julkaisupolitiikkaan sellaiset teokset eivät kuulu. Sama pätee kirjallisiin teoksiin. Se, että osaa kirjoittaa suomea (tai jotain muuta kieltä) ei vielä tarkoita, että osaa kirjoittaa taiteellisia tekstejä. Kirjallisuuspuolella "räpsyjä" ja "sutaisuja" katsotaan yhtä karsaasti kuin muillakin Aukean osastoilla.

Kuten Sarillekin ilmoitettiin, työn siirtäminen varastoon ei tarkoita sitä, etteikö kirjoittajan töitä kaivattaisi Aukeassa. Pitää vain tehdä jotain paremmin ja kehittyä harrastuksessaan.


[19:44 28.3.2008] J.R.
En rupea asiasta kiistelemään. Se on aukean asia miten se sivujaan hoitaa. Mutta siitä olen 100% varma, että ellei kokoelman aihe olisi ollut niin tulen arka, ei "agenttejen" kipukynnys olisi ylittynyt. Eli "laadun" valvonta ei vakuuttanut ainakaan minua.


[20:30 28.3.2008] M.A.
Tulenarka? Mitä tulenarkaa mahtaa väkivallassa, alkoholismissa tai ylipäänsä perheongelmissa olla? Tavallisia ongelmiahan nuo ovat, aivan samoin kuin rakkausongelmat tai terveysongelmat. Kaikista näistä aiheista on Aukealla kirjoitettu lukemattomia määriä tekstejä.

Aukealla on julkaistu sen historian aikana paljon hurjempia tekstejä varmaan satamäärin, esim. huumeista, insestistä, kuolemasta, vakavista sairauksista - ja sinustako, Jari, tuo oli rankinta mihin olet täällä törmännyt? :D


[21:23 28.3.2008] J.R.
Pitääpä pyrkiä tästedes kirjoittaan sellaisia kokoelmia että laadunvalvonta fasaadille nostamisen sijaan tyrkkäisi tyrmään.


[22:38 28.3.2008] J.R.
Mä vaan sanon että jos se kokoelma olis ollut pöydänjalasta se olis yhä täälä.

Nyt kitisemisen sijasta ajattelin antaa yhden rakentavan ehdotuksen, mä niinkun varmaan on jo käynyt ilmi, en täysin luota tohon laadunvalvonta systeemiin, esim sari laitinen sanoi "Täällä tuntuu vallitsevan jonkinlainen sisäpiirin rengas" ja mä vaikka en ajattele niin, niin en ihmettele että toi laadunvalvonta järjestelmä tuntuu varmaan monestakin tolta.

Eli ehdottaisinkin että tämmösissä laadunvalvonta, ei tietenkään kopiointi tai muu suora rikkomus, tapauksissa, sen jälkeen kun laadunvalvonta on reagoinut, kyseistä teosta ei siirettäisikään varastoon piiloon unohdettavaksi vaan se nostettais esille, perustettais ns vasaran alla sektori jossa kaikki saisi viikon ajan kommentoida ja äänestää siitä pitäisikö kyseinen teos poistaa. Niinkuin poliisiksi, vapaaehtoiseksi laadunvalvojaksi hakeutuu määrätyn sortin ihmisiä. Näin toimimalla lisäisimme demokratiaa aukeasa plus toivottavasti aktivisoisimme aukeaa ja keskustelua runoudesta.


[00:38 29.3.2008] P.P.
Ihan turhaa tuollainen setviminen. Minusta ne runot oli vaan aika huonoja.


[02:06 29.3.2008] M.S.
Vaikuttavaa, kuinka tosissaan ihmiset täällä ovat.

Minusta se on hyvä merkki; julkaistaan sydänverta ja poikasia puolustetaan kuolemaan asti. Aukea on oikeiden taiteilijoiden mekka.

Ja vieläpä meitä käyttöohjeinsinöörejäkin mahtuu mukaan muutama...

...missä lausunnossa ammattinimike kuvaa lähinnä omaa runollista tasoani...


[13:12 29.3.2008] Tom Pesch
"Ihan turhaa tuollainen setviminen. Minusta ne runot oli vaan aika huonoja."

-Kato Paul kun jonkun mielestä kaikki mitä sä teet on ihan totaalisen huonoa. Entä jos lopetetaan setviminen ja sensuroidaankin kaikki sun työt?


[15:56 29.3.2008] P.P.
Kenen mielestä ja millä perusteella...


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty