Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

torsti

Edellinen sivu  [10:29 6.6.2008] M.M.
Rompearvostelut on tosin luettavia, jos ne tehty Luminous Landscapen tyyliin. Jos tässä lehdessä on pakko olla rompearvosteluja, niin ehkä ne voisi sitten olla samaan tyyliin tehtyjä. Esimerkiksi Lens Babystä voisi tehdä tutoriaalin, jossa valokuvaaja (ei testaaja) kirjoittaisi mietteitään ja demonstroisi linssin mahdollisuuksia.


[11:02 6.6.2008] M.M.
Voisi muuten hieman miettiä, että mihin tässä oikein tarvitaan galluppeja? Voisi siis miettiä, että eikö joukko valokuvaajia osaa tehdä valokuvauslehteä? Eli voisi miettiä, että eikö joukon valokuvaajia kannattaisi ns. tehdä valokuvauslehteä itselleen? Jos ei, niin sitten ei ehkä kannattane tehdä lehteä lainkaan.

Ehdotan kokonaan uutta lähestymistapaa ja toimintamallia, jossa lukija on kirjoittaja.


[13:05 6.6.2008] Miikka
Hyvää pohdintaa Mikolta.
Tottakai kuvituksen saa tehdä itse, ainakin mun puolesta.
Juuri sellaisena kuin itse haluaa.

Ja eiköhän tässä ideat tule juuri kuvaajilta eli kirjoittajilta itseltään.
Minua kiinnostaa ainakin käytännön tasolla mitä ihmiset lehdeltänn haluaisi.
En väitä että pystyisin niitä haluja täyttämään, mutta sitä kautta voisi tulla hyviä ideoita lisää.

Mainitsin jossain aikaisemmassa postissa Tomin kuvittajan taidoista.
Tarkoitin sillä lähinnä graafista ulkoasua lehden sivuilla.
Valokuvat saa jokainen toimittaa itse.

Perus kameralehdessä kun ei (graafista)kuvitusta juurikaan ole.
Aina on joko mustat tai valkoiset sivut täynnä tekstiä ja kuvia. Hyvin tylsää ja yksinkertaista.
Mielestäni graafista kuvitusta olisi mukava käyttää muuallakin kuin jutun otsikossa.
Mustassa ja valkoisessa pohjassa ei ole mitään pahaa. Kuvat pääsee niissä yleensä hyvin oikeuksiinsa.


[16:05 6.6.2008] M.M.
Voisi ehkä myös miettiä jonkinlaisia tavoitemääritelmiä (visioita) lehdelle. Listaan muutaman.

- Valokuvaajilta valokuvaajille
- pintaa syvemmälle
- monipuolisesti ja laaja-alaisesti.

Valokuvaajilta valokuvaajille tarkoittaisi mm. sitä, että perinteiset rompetestit voisi jättää vähemmälle. Mielestäni perinteiset rompetestit eivät ole varsinaisesti valokuvaajille suunnattuja vaan joillekin muille, esim. "kamerakeräilijöille" tai juppikuvaajille. Perinteisiä rompetestejä voisi myös verrata äänilevyillä oleviin täytekappaleisiin.

Pintaa syvemmälle tarkoittaisi mm. jonkun mainitsemaa kulissien taakse menoa sekä pitempiä haastatteluja ja kuvareportaaseja kuin yksi tai kaksi aukeamaa.

Jostain syystä yksi tai kaksi aukeamaa on muodostunut melkein vakioksi jutuissa. Siihen on varmaan perustellut syynsä, mutta sellainen jää väkisin pinnalliseksi. Tarvitseeko vakavan lehden olla kokonaan niin helppo- ja nopealukuista sisältöä?

Monipuolisesti ja laaja-alaisesti tarkoittaisi mm. sitä, että mitään osa-alueita ei syrjittäisi niiden itsensä vuoksi. Toimittajapula on sitten asia erikseen.

*

Itse toisin hyvin mielelläni esiin suomalaisia valokuvaajia erilaisten haastattelujen muodossa. Joko sähköpostin avulla tai sitten pintaa syvemmälle ja "kulissien taakse". Sellaisia juttuja itse luen mieluiten ja olen siis sitä mieltä, että ei haittaisi yhtään, vaikka lehdessä olisi useampi kuin yksi valokuvaajahaastattelu (työnäytteineen) per numero.

*

Taitosta sen verran, että se on oma taiteenlajinsa. Sitä en osaa ja mielelläni jätän sen osaltani kokonaan jonkun muun tekemäksi. Pysynee paketti kasassakin paremmin.


[12:22 7.6.2008] Tom Pesch
Jos tässä projektissa päädytään siihen että lehti ei maksa mitään ja tekijät eivät saa korvausta (kannatan maksuttomuutta), epäkaupallisuutta voitaisiin käyttää hyödyksi. Kaupallisten valokuvauslehtien ongelmahan on se, että niiden pitää miellyttää mahdollisimman suurta massaa tullakseen myydyksi tarpeeksi, mutta niiden pitää silti erikoistua markkinoimaan jollekin tietylle kuluttajaryhmälle. Siksi sisällöt jäävät pinnallisiksi, ja tuotearvosteluja on paljon.

Tämäntyyppistä lehteä pitäisi mielestäni tekijöiden tehdä juuri itselleen, eli kirjoittaa sellaisia juttuja mitä itse halutaan lukea, ja niin perinpohjaisesti kuin vaan osataan. Eli ei kannata yrittää kilpailla kaupallisten lehtien kanssa vaan tehdä jotain täysin omaa.

Voin tehdä lehteen graafikon hommia, kun niitä hommia olen jonkin verran opiskellutkin. En tosin ole ammattigraafikko.

Pitäisi päättää tuleeko lehti painoon vai luetaanko sitä tietokoneen näytöltä. Taitto pitää tehdä sen perusteella, kompromissiratkaisut eivät oikein toimi. Kannatan pelkkää nettijulkaisua.


[15:37 7.6.2008] A.S.
Roipearviot ja muu kuuluu tosiaan tämän lehden ulkopuolelle. Ei-kaupallisuus mahdollistaa myös sen, ettei tarvitse tosiaan tehdä muuta kuin itse lehteä (perustaa yhdistystä tms.). Silloin on myös paljon helpompi toimia ilman turhia paineita mihinkään suuntaan. Nettilehti säästää viimeisiltäkin vaivoilta tässä suhteessa.

Taitto- ja grafiikkajutuista päästään varmaan johonkin yhteisymmärrykseen, vaikka kaksihan teistä on jo kiinostustaan ilmaissut :).

Olisiko lehden mielestänne hyvä edustaa jonkinlaista 'harrastajanäkökulmaa' tai ponnistaa senkaltaiselta pohjalta? En ole varma itsekään mitä tällä oikein tarkoitan, mutta luulen että näkökulma(mme) saattaisi olla eri kuin esimerkiksi valokuvataiteen tai ammattikuvauksen piiristä lähtevillä. Tällä en tarkoita nyt rajoittaa aihevalikoimaa tai esittää harrastajakuvausta ei-taiteelliseksi tms. Lähinnä vain mietin jollain tavalla kohderyhmää tai sitä ajatusta jota ajaisimme takaa.

Onkohan tämän ketjun topikki hieman harhaanjohtava? Mietin että josko useampi osallistuisi mikäli tietäisi mistä on kyse :).


[16:24 7.6.2008] P.H.
Olisiko ideaa?
Jos ja kun teette nettilehden, niin kun tekijät keskustelette keskenään,
Niin lähdette siltä pohjalta että teette lehtiä muita kuin vain yhden, silloin voisitte suunnta esim. ajatuksen että lehdessä olisi teema, otetaan nyt vaikka makrokuvaus esimerkki.
Yksi kirjoitaisi syvääluotaavan haastattelun jostain nimekkäästä makrokuvaajasta.
Yksi kirjoittaisi makrokuvauksien saloja, toinen tekniikkaa, kolmas kalustosta ja kuvat olisivat kaikki makrokuvia.
Toinen numero aihe vaikka nyt valotus, samat ideat, kolmas kuvankäsittely, kuinka käytän photaria painteria tai muita ohjelmia ja haastatteluja neuvoja jne.
En tiedä sellaista nettilehteä voisi itsekin lukea:)
Joka siis ei röntyilisi sinne tänne aihepiiriltään.....


[16:45 7.6.2008] A.S.
Hieman pelkään että teemanumeromeininki olisi aika hankala homma, varsinkin jos lehdestä ei halua todella lyhyttä. Tämä myös siitä syystä, että *omissa* toiveissani on lehti, joka keskittyy ennen kaikkea itse valokuvaan tekniikan ja varsinkin laitteiston esittelyn kustannuksella. En tarkoita tällä sitä, etteikö esimerkiksi kuvankäsittely-, tekniikka- tai muita juttuja voisi lehdessä olla vaan sitä, että samasta aiheesta saattaa ilman niitä olla aika hankala saada kovinkaan montaa kymmentä sivua ainakaa kovin järkevällä aikataululla. Tämä on toki toimituskunnan koosta, innovatiivisuudesta ja vapaa-ajan määrästä kiinni, joten mitä enemmän porukkaa olisi, sitä enemmän on mahdollisuuksia myös kaikkeen vaativampaan toimintaan. Samoin ainakin näppituntumalla sanoisin, että on helpompi tehdä lehteä, johon ainakin aluksi tulee juttuja kirjoittajien omien kiinnostusten pohjalta. On myös helpompi lähteä mukaan haastattelemalla ensimmäiseen numeroon vaikka tuttua lehtikuvaajaa/kirjoittamalla muusta omasta aiheesta kuin "ilmoittautua toimittajaksi" ja saada toimeksianto ulkoa. Vai?

Mutta siis, mukaan tulemalla (edes tähän keskusteluun) varmistaa omasta näkökulmastaan parempaa lehteä muttei toistaiseksi sitoudu varmaan mihinkään :). Itsekin olen tosiaan vain ajautunut mukaan aktiiviseksi keskustelijaksi mutta roolini tulevan lehden suhteenhan on täysin määrittelemätön...


[11:45 11.6.2008] M.M.
Hohhoijjaa, pitäs varmaan ottaa varaslähtö ja alkaa kirjoittamaan jo. Mulla on ainakin kymmenen erilaista valokuvaukseen liittyvää aihetta mielessä, jotka olisi mielenkiintoista pureskella paperille.


[12:58 11.6.2008] Miikka
Erittäin hyvä idea!
Paperille vaan. Mahdollisimman paljon matskua jo valmiiksi.
Kerätään niitä sitten nippuun kun aika tulee.
Mielummin etukäteen kuin myöhässä :)

Voisin muutaman haastattelun tässä tempasta ennen lomia.
Täytyy vaan miettiä iso nippu kysymyksiä valmiiksi.


[14:45 11.6.2008] Mää
Pitäisköhän noille keksiä jokin paikka mistä niitä saisi ne lukea ketkä ovat kiinnostuneet netti/pdf-lehdykän tekemisestä.

Ja samalla keksiä jonkinlainen tapa ihan oikeasti kasata aiheesta kiinnostuneet keskustelemaan saman pöydän ympärille.

Mietin vain, että jonkinasteinen järjestäyminen voisi olla oikein hyväksi kun se helpottaisi asian eteenpäin vientiä.

----

P.S. Jos kirjoittaa tekstiä, niin pitäisi muistaa:
- pyramidirakenne
- Lyhyet nasevat virkkeet
- Oikeinkirjoitus
- Kuvien yms. osalta julkaisuluvat.
- Jne.

P.S.S. varsinkaan alussa oleva teksti ei ole oikein asiallista :)


[19:28 11.6.2008] Miikka
Ilmoittautukaa kaikki halukkaat projektiin osallistujat tähän osoitteeseen:
lehtiprojekti[ät]gmail.com
Keskustellaan siellä hieman tarkemmin.

Lehdelle tullaan kyllä tekemään veppisivut josta lehteä pääsee lukemaan sen ilmestyttyä.
Ensiksi lehdelle on toki hyvä keksiä nimi ennen domainin varaamista.
Lehdellä tulee olemaan myös oikeinkirjoituksen tarkastaja.

Edellinen sivu  

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty