Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Kirjoituskutsu (deadline 31.7.2008)

[11:46 26.5.2008] S.K.
Elikkäs tällaisen bongasin. Sana on vapaa kaikille ja oletan että täältä löytyy paljon innokkaita kirjoittajia. Itse aion osallistua.

Varsinainen kutsu osoitteessa:
kirjoituskutsu


[16:06 26.5.2008] A.N.
Arvoisa aukealainen, ennen kuin päätä pahkaa osallistut tutkimukseen, suosittelen miettimään kaksi kertaa, onko aukea.net sinulle todella vain "elämänjulkaisua"??? Aukeassa julkaiseminen voidaan toki laajasti käsittää elämänjulkaisuna, jos ajatellaan, että kirjoittaminen on osa kirjoittajansa elämää.

Henkilökohtaisesti teen kuitenkin jyrkän pesäeron aukean kirjoitteluihin ja ns. "elämänjulkaisuun". Ensiksi mainittu on taiteen (tai viihteen) julkaisua, joka ei sinänsä erityisesti ilmennä tekijäänsä, vaan pyrkimys on aivan toinen. Vai oliko vaikkapa Lauri Viita, Katri Vala, Aleksis Kivi tai Juice Leskinen elämänjulkaisija? Siis oman elämänsä..

"Elämänjulkaisu" on mielestäni sitä, mitä nykyinen sukupolvi harrastaa esim. facebookissa, irc-galleriassa ja blogeissa julistamalla ulkomaailmalle esimerkiksi
- olevansa tällä hetkellä iloinen romahdettuaan tenttitaakan alle
- käyneensä viisi minuuttia sitten vessassa molemmilla tarpeillaan
- pitävänsä villasukkiin tungetuista piparminttukarkeista

Itse esimerkiksi en harrasta lainkaan tätä "elämänjulkaisua". Minusta se ei ole kovinkaan kiinnostavaa, koska kaikki tekevät niin. Olen toki kirjautunut facebookiin, mutta vain siksi, että se on kätevin väylä pitää yhteyttä joihinkin ihmisiin. Minulla on myös blogi, mutta siitä on tietoisia lisäkseni vain muutama ihminen. Nuo tuskin täyttävät "elämänjulkaisun" kriteerejä, kyse on vain siitä, että varastoin omaa päiväkirjatietoa omaan käyttöön rajoitetusti.

Voisin harkita "elämänjulkaisua" jos minulla todella olisi lukijakunta ja selkeä missio julkaista jotain kohtaa elämästäni. Nyt teen mieluummin taidetta, elämästä, en välttämättä tai ainakaan pelkästään omastani, juttujen todenperäisyydenkin ollessa sivuseikka. Tärkeämpää kuin kertoa ulkoisia faktoja itsestään, on ajatuksen ja pohjimmaisen sanoman totuus.

Siksi en välttämättä edes kauheasti pidä tutkijan käyttämästä "elämänjulkaisu" -käsitteestä, koska se mitä ilmeisimmin viittaa vahvasti egoistiseen oman itsensä julkaisuun eli käsitteelle on jo annettu tällainen lievä ennakkolataus. Kun puhutaan elämänjulkaisusta toisessa mielessä, se taas on mitä suurin mahdollinen rikkaus. Esimerkiksi sanoittaja Veikko Lavi! Mitä loistava elämän julkaisija. Mutta hän julkaisi näkemäänsä, kokemaansa, sitä mikä ihmisiä yhdisti ja mistä useimmat olivat olleet hiljaa, ei omaa itseään. Sama pätee kaikkiin varteenotettaviin kaunokirjallisen tekstin tuottajiin, he ovat Elämän julkaisijoita mitä suurimmassa määrin ja isolla kirjaimella kirjoitettuna, Elämän, eivät niinkään sen, kuinka monta grammaa söivät maanantaina 26.5. klo 15:43 parsakaalia.

Ajatus julistaa koko maailmalle esimerkiksi, kuinka monta tuntia nukkui viime yönä tai millä tasolla lemmikkieläimen ruuansulatus tällä hetkellä toimii, on oikeastaan lähes makaaberin huono, vaikkakin sinänsä viaton, ketään vahingoittamaton. Paitsi ehkä pidemmässä juoksussa ja laajamittaisemmin toistuessaan sukupolven ja heidän lastensa makua - ei-kannibalistisessa merkityksessä - ja tyylitajua.

Halusin kirjoittaa tämän "varoituksen" oikeastaan vain siksi, että aukea.net on ainakin minulle korkeampi asia kuin "elämänjulkaisu", aukealaisuutta ei ole syytä "myydä halvalla" kuin jotain facebookia tai blogia ja uskon, että joku muukin saattaa ajatella kanssani pohjimmiltaan samoin, mutta ei välttämättä tule sitä heti ilmoituksen nähtyään ajatelleeksi.

Aukeassa on oikeita elämänjulkaisijoita, jokaisella osastolla, ei välttämättä lajinsa parhaita, mutta potentiaalisia. Minusta siinä on selkeä pesäero 50 teennäisesti poseeratun kännikuvan pistämiseen "galtsuun" tai jopa eroa toinen toistaan toistaviin matkustuskuviin. Tämä asia pitäisi sisäistä, tuoda ilmi ja korostaa tietoisesti.

Tarkoitukseni ei siis ole todellakaan kieltää, vaan pikemminkin suositella ihmisiä osallistumaan tuollaiseen tutkimukseen, mutta sitten miettimään, mitä kysymyksiin kirjoittaa. Väitöskirjan tekijäkin varmasti ilahtuu saadessaan kriittistä ja älyllistä aineistoa.


[18:15 26.5.2008] S.K.
Välitän tän viestin ko. tutkijakokelaalta kun sillä ei ole tunnuksia :) Eli tässä:

Kiitos erittäin hienosta vastineesta, A. N. Saisinko mitenkään käyttää tätä aineistona vastaamaan kysymykseen "Mitä sana 'elämäjulkaiseminen' tuo mieleesi? Toisaalta toivon, että osallistut 'oikeaan' teemakirjoitukseen, juuri tämänkaltaista aineistoa kaipaan! Sen verran vastaan asiaasi, että tarkistapa kirjoitusasu: puhun elämäjulkaisemisesta, en elämäNjulkaisemisesta. Suurelta osin mainitsemistasi syistä, sillä mielestäni yksikin kirjain muuttaa tässä tapauksessa käsitteen toiseksi. :)

Toivottavasti osallistut omalla kirjoituksellasi tutkimukseeni tai ainakin annat luvan käyttää tätä kommenttia sellaisena,

t. Sari, tutkijakokelas

[18:15 26.5.2008] S.K.
Ja sitten omasta puolestani haluaisin vielä lisätä, että en laittanut ylläolevaa ilmoitusta tänne sen vuoksi että pitäisin Aukeaan kirjoittelua varsinaisena elämäjulkaisuna.

Laitoin sen tänne koska yksinkertaisesti arvelin että täällä ylipäätään liikkuu ihmisiä, jotka mielellään kirjoittavat ylipäätään. Oletin että moni mielellään kynäilisi vastauksensa tuonnekin. Monilla Aukealaisilla on lisäksi käsittämättömän hyviä blogeja (etenkin kirjallisuuspuolella) ja bloggaus jos mikä on jo elämäjulkaisua.


[23:58 26.5.2008] A.N.
"ainakin annat luvan käyttää tätä kommenttia sellaisena,"

Annan totta kai luvan. Pyrin myös osallistumaan lähipäivinä omalla vastineellani, ehkä hieman tiiviimmällä.

Joo elämäjulkaisu :) Allekirjoittaneen pitäisi opetella lukemaan. Siinä on tosiaan vivahde-ero tai suorastaan selkeä ero.

"Monilla Aukealaisilla on lisäksi käsittämättömän hyviä blogeja"

En ole kauheasti perehtynyt asiaan, mutta oletettavasti tämä pitää paikkaansa. Ainakin jos ja kun ne muutkin ovat samaa tasoa kuin esim. Harri Holtinkosken mainio blogi. Blogeissa tosiaan on paljon eroa, nimenomaan sisällön suhteen. Ne voivat olla elämäjulkaisua tai elämänjulkaisua tai jotain siltä väliltä.. Omani on lähinnä jälkimmäistä, mutta juuripa siitä syystä se ei olekaan toistaiseksi erityisen julkinen :D


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty