Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

Festarikuvauksesta

[10:17 5.6.2008] M.M.
Yllättäen minut hyväksyttiin tämänvuotiseen Kuvanjuoksuun. Viime vuonna kilpailussa oli ainakin yksi Aukealainen. Miten on nyt? Löytyykö muita?

Paikkana Kuvanjuoksulla Ilosaarirock :) Vielä ei ole tietoa kilpailussa mahdollisesti olevista sarjoista. Silti kisa "vaatii" varustautumista, eli nyt sain hyvän tekosyyn sijoittaa välineisiin.

Uusi linssi pitäisi siis hankkia kittilinssin (18-55 mm | f3,5-5,6) kaveriksi. Festarikuvauksessa valovoima on "valtaa" ja mahdollisuus kapeaan syvyysterävyyteen etu. Nopea telezoomi voisi olla erinomainen valinta, mutta sellaista ei ole mahdollista hankkia nyt. Vaihtoehdoksi on siis jäänyt 50 mm f1,8 ja hidas telezoom. 50 mm on kamerassani 75 milliä, joten se vaikuttaa hankalalta, paitsi "ujoon" henkilökuvaukseen. Hidas telezoom taas voi olla liian hidas. Jos yhdessä kuvassa kymmenestä lärvi on ehjä liike-epäterävyydestä, niin aika hakuammunnaksi menee.

Mitä sanoo Aukean mestarit? Itse tunnun kallistuvan 50-milliseen. Siinä ainakin saa syväterävyyden kavennettua ja valovoimaa riittää. Hidas telezoom voi osoittautua pelkäksi painolastiksi?


[23:44 5.6.2008] masters of kylmiö
ensinnäkään ikinä ei olis kannattanu ottaa kittilinssiä, canonin L sarja vaan niin ei haittaa 1600 isot, ehkä silti paras olisi 10-20 niin kuvissa voisi näkyäkkin jotain


[09:51 6.6.2008] M.M.
Noin laajassa tippuu vain vähän valovoima ja syväterävyys on sitä itseään kittiä. Laajis olisi kyllä ihan asiallinen, mutta nyt saa kitti luvan toimittaa laajiksen virkaa. Meitsi ei diggaile salamista.

Viiskybäne menee kyllä aika rajoittuneeksi. Pitäs varmaa ostaa sen sijaan "salainen ase", kolmefemma f2,0.


[10:55 6.6.2008] m
"canonin L sarja vaan niin ei haittaa 1600 isot"

Uskomattominta paskaa mitä olen ikinä lukenut. Ei todellakaan "Canonin L sarja" auta herkkyyksien suhteen yhtään mitään.

Sitäpaitsi kitti"linssi" tulee usein kameran mukana eikä maksa juuri mitään.


[11:24 6.6.2008] S.S.
50mm (75mm) on pirun hyvä tollaiseen yleishäsäykseen jos siihen on tottunut, eikä kaipaa mitään maisemameininkiä, ite oon kuvannut 50millisellä melkein kaikkea mahdollista.

En tiedä, että mitä tuo kuvanjuoksu pitää sisällään, mutta jos kaikki tapahtuu hyvässä valossa, niin silloin pärjää mukavasti tuolla kittilinssilläkin (itse kuvasin just ekaa kertaa piiitkään aikaan kitillä (Nikon 18-55mm) aurikoisena päivänä ja hämmästelin kuvien laatua.


[16:12 6.6.2008] M.M.
Juu, ei siinä kittilinssissä mitään muuta vikaa ole kuin isoimmillakin aukoilla aika laaja syväterävyysalue sekä alhainen valovoima. Jälkimmäisestä ominaisuudesta alkaa kärsiä ilman jalustaa kuvattaessa heti hiemankin hämärämmissä olosuhteissa.


[09:04 7.6.2008] P.V.
Onko siis tarkoituksena kuvata yleisöä, bändejä vaiko sekä että? 50mm ei välttämättä lavalle asti riitä, mutta sitten taas festivaaliyleisöön se soveltuu ihan ok.

Olet vissiinkin hommaamassa Canonin EF 50 /1.8 II kakkulaa? Mulla on kyseinen lasi jota käytän äärimmäisessä hätätapauksessa, eli jos joudun kuvaamaan bändiä jonnekin hiilikellariin (kuten esim Turun TVO tai S-Osis). Lasi on hidas skarppaamaan ja bokeh (blurrin laatu) on aika tuhnuista. Mutta hintaansa nähden ihan jees ja kyllä sillä vauhtiin pääsee! :)

Mitä telezoomia muuten tarkoitit? Canonin 70-200/4L lasiako? Jos, niin itse pärjäsin sillä ihan hyvin viime kesänä festareilla kun valoa ulkoilmakeikoilla on pirusti enemmän kuin klubeilla.

Se mitä Santtu sanoi kittilasilla pärjäämisestä ulkosalla, pitää minustakin paikkansa. Kyllä sillä kesällä pärjää varsin mainiosti.

Loppujen lopuksi piirrolla, bokella ja kuvan kohinalla ei ole mitään väliä jos vain kuvan fiilis on kohdallaan.


[13:17 9.6.2008] M.M.
Nikkor AF-D 50mm F/1.8 D
Nikon AF-S DX VR 18-200/3.5-5.6G
Nikkor AF-D 35mm F/2.0
Nikkor AF 50mm F/1.4D
SIGMA 70-300mm F4-5.6 APO DG

Päiväsaikaan ulkoilmakonserteissa hidas tele voisi olla ihan asiallinen. Aikaisempien vuosien Ilosaaarirockin kuvatarjontaa tutkiessani olin tosin näkevinäni, että bändit soitti paljon katetuissa teltoissa. Lisäksi esiintyjiä riittää alkuyöhön asti, silloin valoa on auttamattomasti liian vähän hitaille linsseille, joskin keikkavalot voi kompensoida sitä ja "sattumia" voi siitä syystä tulla.

Niin tai näin, vieläkin olen epäluuloinen hitaan telezoomin hyödyllisyydestä. Mutta toisaalta taas jos bändikuvia haluaa ottaa, niin teleä siihen tuolla tarvitsee, varsinkin jos haluaa päästä edes vähän täyttämään ruutua pelkällä esiintyjän päällä.

Itseäni kiinnostaisi enemmän yleisön kuvaaminen, mikä tosin ei ehkä ole niin järkevää, jos nyt on mahdollisuus päästä kuvaamaan bändejä lähempää kuin muu yleisö. Tästä syystä voisi kannattaa ostaa jonkinlainen telezoomi, jotta saisi edes teoreettiset mahdollisuudet monipuoliseen bändikuvaukseen.

Tuo Nikonin Zuperxoom 18-200 hieman houkuttaa, mutta se menee aika rankaksi kompromissiksi. Jos haluaisi "ihan kivoja kuvia", niin hyvin sillä pärjäisi. Mutta jos haluaa vähän enemmän kuin "ihan kivoja kuvia", niin silloin mikä tahansa kiinteä valovoimainen tai kunnon laajakulma voisi olla parempi valinta.


[11:49 10.6.2008] J.L.
jos rahnaa löytyy ni 85mm 1.8/1.4/1.2 olis kyllä oivin työkalu ainaki henkilökuviin jos et raaski mennä lähelle:)...


[11:49 10.6.2008] J.L.
3.5-5.6 zoomeilla rupee meinaan tökkii ku vähä hämärtyy...


[09:59 19.6.2008] T.T.
Tää on kai makuasia mutta mun mielestä 50mm on keikkakuvaukseen helkkarin hyvä. Kiinteitä muutenkin suosittelisin. Vois kuvitella että asia on toisinpäin, mutta zoomiputket mun mielestä vain rajoittaa keikkakuvausta. Siinä jää helposti ruuvailemaan sitä zoomia eikä tuu liikuttua ite yhtään. Mulla tosin ei ole juurikaan kokemusta isoista festarilavoista.


[10:41 19.6.2008] S.S.
Mä kuvasin ennen kaikki keikkakuvat 50 millisellä (1,5 crop) ja oon Tommin kanssa samaa mieltä tuon lasin hyvyydesta keikkakuvauksesta jos vaan itse jaksaa heilua niin paljon kuin tuo polttoväli nopeasti vaihtelevissa tilanteissa vaatii. Hiki tulee! :)


[14:58 19.6.2008] T.T.
Pitää myös muistaa ottaa vähän kaljaa alle:D


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty