Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Viimeisimmät keskustelut

"Aukealaisia" kirjailijoita

[11:20 9.8.2008] L.S.

Huomasin, että yksi syksyn esikoiskirjailijoista on Aukealla aiemmin julkaissut Joona Kivirinta teoksellaan "Kymmenen vuoden päästä annamme lapsille nimet" (Tammi) . Onnea Joonalle! On hauska huomata, että on päässyt Aukealla kommentoimaan "tulevan kirjailijan" tekstejä jo vuosia ennen julkaisua. Selvältä tuntui jo tuolloin, että Joona joskus julkaisee "oikean" kokoelman. Oliko muuten ko. otsikolla tuolloin Aukeassa Joonan runo, vai muistanko väärin? Onko muita "Aukealaisia" kirjailijoita tiedossa?


[14:06 9.8.2008] S.T.
Onnea Joona! Hyvä hyvä hyvä!

Onhan meiltä lähtenyt esim. Hanna Hauru, onkohannytlikeläinen.

Kirjoituskilpailuvoittajia on kanssa aikamoinen liuta. Hienoa on sellainen!


[20:58 9.8.2008] M.A.
No eikös Susannakin ole aika aukealainen kirjailija. :D


[20:53 10.8.2008] A.N.
On toki ja myös Harri Holtinkoski.

Kun mainitsit tuosta, "on päässyt kommentoimaan", voi käydä päinvastoinkin. Muistaakseni juuri Joona, Susanna + Valde Aho olivat ainoita, jotka kommentoivat suhteellisen reaaliaikaisesti ihan ekaa aukea-kokoelmaani v. 2003. Kiitos heille nyt näin jälkeenpäin.


[11:58 11.8.2008] S.T.
Eipä mitään, ilo meidän luultavasti. :)


[20:27 12.8.2008] J.K.
"--olivat ainoita, jotka kommentoivat suhteellisen reaaliaikaisesti ihan ekaa aukea-kokoelmaani"

Joo, kyllähän minäkin kommentoin ahkerasti silloin back in the day, ja tulevan kirjailijan äänenpainoilla totta kai jo siinä vaiheessa. =)

Kiitos huomioinnista ja onnitteluista. Hankkikaa kirja niin eivät mene kaikki mankeliin. (Viimeistään Kirjatorit ym. poistomyymälät ovat runonystävän ystäviä, viimeksikin löysin Aki Salmelan esikoisen kahdella eurolla.)

Suurin osa tuon kokoelman tekstistä on tosiaan kulkenut Aukean kautta, myös kokoelman nimi - itse asiassa nimi on otettu ensimmäisestä koskaan kirjoittamastani runosta. On pitkälti Aukean syytä tai ansiota, että tekstejä syntyi lopulta kokoelmaksi asti. Toinen osasyyllinen oli silloinen tyttöystäväni, joka sai minut alunperin kiinnostumaan runoudesta. Omistin kirjan hänelle, mutta yhtä hyvin olisin kai voinut omistaa sen Aukealle. =)

Kiitos vielä kaikille, ja olkaa ahkeria.


[08:34 14.8.2008] V.G.

Matkalla kirjakauppaan! :)[11:15 29.8.2008] S.T.
Harri Holtinkoski tietysti ja Heli Slunga!


[16:35 29.8.2008] A.N.
Ai niin Heli Slunga unohtui mainita, ehkä siksi, koska on jättänyt aukean. Harrin nimi taisi tuolla ylempänä jo vilahtaakin. Nyt aloin tarkemmin miettiä, missä menee kirjailijan määritelmä. Että onko se kustantamon julkaisema kustanne. Esimerkiksi Valde Aho on julkaissut sellaisen määrän omakustanteita, että kyllähän mies ihan selkeästi kirjailija on. Vaikka tässä keskustelussa onkin ilmeisesti oletusarvoisesti alun pitäen kirjailijalla tarkoitettu jonkin kustantamon julkaisemaa kirjalijaa? Itsekin otin sen "itsestäänselvyytenä", vaikka oletus olisi ilmiselvästi pitänyt alusta lähtien kyseenalaistaa. Nykyään kun omakustannekirjailija voi olla oikea kirjailija siinä missä nämä ns. "oikeatkin".. *Häpeää huolimattomuuttaan*

Nyt alkoi saman tien kiinnostaa, kuinka paljon aukeassa on omakustannekirjailijoita? Siitähän on joskus varmasti vanhan aukean aikaan ollut puhetta, mutta eipä niitä enää muista. Itse aion julkaista omakustanteen heti kun talous antaa myötä tai tarkemmin sanottuna kaksikin heti kärkeen. Proosaa sekä runoutta ovat. Tämä tulee tapahtumaan seuraavien kymmenen vuoden sisällä, kunhan saan vähän käärittyä hilloa kasaan painatuskuluja varten. Otan kyllä sitten omani takaisin ja enemmänkin ;D *nauraa*


[22:10 9.9.2008] V.G.
Hei,

oon unohtanut käydä kertomassa vaikutelmiani Joona Kivirinnan esikoisteoksesta (muitten kirjoja en ole saanut käsiini).

Pakko sanoa, että kansikuva ei minua niin kauheasti ihastuttanut - "taiteellinen", sanoi henkilö, jonka mielipidettä kysyin - mutta minä olin hiukan pettynyt, tuli mieleen viihdekirjat, vaikka se oli runohyllyssä. (Makuasia, tietenkin).

Sisältö oli sitten ihan eri luokkaa. Tapahtui samanlainen ihme kuin lukiessani Tomi Kontion Vaaksan päässä taivaasta kokoelmaa. Runot vetäisivät mukaansa ja luin ne kaikki peräjälkeen, niin hyviä ja kiinnostavia ne olivat. Kirjoissa on jotain samaa, vaikka ne ovat täysin erilaisia. Kontiolla runot ovat kertovampia, niissä tapahtuu jotain, useimmiten aika traagista, Kivirinnalla on taas runoja, jotka ikään kuin muistelevat mennyttä, koukkaavat taaksepäin lapsuuteen saakka, mutta käväisevät myös kuvitellussa tulevaisuudessa kuten kirjan nimi, Kymmenen vuoden päästä annamme lapsille nimet, osoittaa.

Pääasiassa runot pyörähtelevät ilmeisesti ohitetussa ihmissuhteessa. Niissä kuvitetaan taitavasti hetkiä, joissa asiat välähtelevät tajunnanvirtaomaisesti ja leikkaavat terävästi ja nopeasti eri tasoilla liikkuvina pintoina toisiaan ja niiden valossa muotoutuu käsitys tilanteista, joihin runojen minä haluaa lukijan johdattaa. Vähitellen syntyy kaari, jossa selvitellään syitä ja seurauksia. Muutamia hiukan teemasta poikkeavia lyhyempiä runoja on joukossa, mutta se ovat niin täyspainoisia, että sulautuvat joukkoon.

Erityisesti ihailin runoissa notkeaa kieltä ja mielenkiintoisia kielikuvia, jotka kertovat tekijän lahjakkuudesta.

Kirja (sisällys mukaan luettuna 111 s.) on jaettu neljään osaan, joiden nimet selventävät tapahtumien suuntaa ja etenemistä.

Lainaan tähän otteen runosta Esikoispoikani haluaa kertoa itsestään jo nyt, sillä se runo on mielestäni yksi parhaita. Eräs sen säkeistöistä kuuluu näin:

"Mikä on tämän perheen pohjana:
äiti on rahan morsian, isä
uskoo olevansa ritari. Älä naurata.
Eihän sinulla ole unelmia,
sinä elät todellisuudessa.
Siinä jonka ovea en löydä."

Kirja päättyy runoon Tauko.
Se on niin lyhyt ja iskevä, että kopioin sen tähän lopuksi:

"Tee katosta oma
ja kanna sinne lakanat,
se on elävien tapa kummitella.
Kun taivas pimenee näytämme sille
jumalaisia asioita."

Kiitos kirjasta, Joona Kivirinta!
Suosittelen sitä kaikille. Hinta on aika paha, mutta niinhän ne nykyään ovat, aivan liian kalliita. Mutta kirjastosta saa todennäköisesti ilmaiseksi lukea, kannattaa lainata!
[22:18 9.9.2008] V.G.
PS.

Ai, mutta vielä kansikuvasta. Se on mielestäni liian kevyt, mutta ehkä se on sitä tarkoituksellisesti. Voisi kuvitella, että se haluaa kuvata suhdetta, joka haihtuu savuna ilmaan. Tupakoitsijat, varokaa! :)


[23:25 9.9.2008] M.L.
Itsekin tuota kokoelmaa lukenut ja vaikutelma on hyvä. Olin muuten Joona katsomassa esiintymistäsi Oulussa keskiviikkona, rauhalan talossa. Luettuna kolahti vielä paremmin.


[15:30 10.9.2008] H.N.
Minä! Siis jos otsikossa lainausmerkit olisivat jälkimmäisessä sanassa.

Fiidbäkkiä

Oli mukavaa saada palautetta myös aukean ulkopuolelta. Antaa uskoa siihen, että olen valinnut oikean harrastuksen :).


[01:53 11.9.2008] V.G.
Heikki Nieminen,

tarvittiin Hesari ennen kuin tulin lukeneeksi sinun juttusi. Kävin kotipesässäsi tarkistamassa, ja onhan se julkaistu täällä aukeassakin, en vain ole tullut vahingokseni sitä lukeneeksi tai en ole ollut silloin paikalla. Joka tapauksessa, niin kuin asiantuntijakriitikko sen toteaa, se on mainio novelli! Hyvin kirjoitettu ja valmiin tuntuista tekstiä. Tuli hyvä mieli, kun täällä on kirjoittajia, jotka repäisevät moisen jutun tuosta vaan - tai enhän minä tiedä kuinka pitkän tekoprosessin se on läpikäynyt; itse ainakin korjailen juttujani, ne eivät ole ikinä mielestäni tarpeeksi valmiita. Hyvä, Heikki! Kolminkertainen hei-huuto sinulle: Hei, HEI, HEI(kki)! Ja Hesarille hei!


[12:04 11.9.2008] H.N.
Hei kiitos :). Tarina syntyi muutaman päivän sisällä, mutta varsinaista, tehokasta kirjoitusaikaa se ei ottanut kovinkaan kauaa. Otin Vilja-Tuulian ajatuksesta vaarin, ja olen alkanut kirjoittaa uutta tarinaa samasta henkilöstä.

Ja muuten: olet sinäkin, Venla, lukenut tämän aiemmin. Oli esillä viime vuoden syyskuun kuukausiteemassa, ja sinne olet ko. novellia jo kommentoinut :). Kertookohan se sisällön ohuudesta, jos ei ole jäänyt mieleen...


[22:55 11.9.2008] no johan!

"Kertookohan se sisällön ohuudesta, jos ei ole jäänyt mieleen..."

Pikemminkin se kertoo muistini ohuudesta. Katsoin kotisivultasi, se oli julkaistu joskus viime helmikuussa, eikä siellä näkynyt minulta minkäänlaista kommenttia. Siitä arvelin etten ollut sitä lukenut. Kieltämättä minua vaivasi sitä nyt lukiessani Hesarin sivulta jonkinlainen tuttuuden tunne, mutta kun en ollut lukenut niin uskoin etten ollut lukenut, yleensä laitan kommenttia jos luen. :)
Venla


[09:37 12.9.2008] H.N.
Jep. Minäkin törmään välillä omiin kommentteihin, joita en edes etäisesti muista kirjoittaneeni.

Ja tämä offtopic-höpinä loppuu nyt!


[14:36 12.9.2008] Venla


Eikä lopu!

Tai sitten se loppuu kokonaan, kaikki.

(Kaikkiko pelkkää höpinää ? Vai kaikkiko pelkää höpinää?)

[00:06 20.9.2008] S.K.
Joo.. tästä tulikin Joona-keskustelu.. ylläpito vois vaihtaa otsikon(?) :)

Onnittelut minunkin puolestani Kivirannalle. Koko aukeilun aikana, ainakin itselle, eniten ajatuksia herättäviä kommentteja tuli juuri häneltä.

Toivottavasti julkaiseminen ei lopu yhteen teokseen. Toivon todella että pääsen Joona lukemaan teoksiasi useamminkin oikeiden kansien välistä :)

Itse haluan myös kiittää Aukeaa kaikesta. Minä en toki voi pitää itseäni kirjailijana, mutta kuitenkin kirjoittavana ammattilaisena, sillä teen visuaalisen suunnittelun ohella myös tekstisuunnittelua mainostoimistossa. Lisäksi 2 sanoittamaani laulua on saanut radiosoittoa. Toinen niistä: "Ujojen ja hiljaisten poikien vuoro" 'oikean levy-yhtiön' julkaisemana ja toinen "Ei Joulupukki tule koskaan takaisin" omakustanteena. Toivottavasti soi tänäkin jouluna :D

Pari musiikkipuolen kustantajaa on myös ilmaissut mielenkiintonsa tulevia teoksia(ni) kohtaan, eli jotain valoa minunkin tunnelini päässä :)

Kiitos ja kumarrus ja pahoittelut siitä etten ole "ehtinyt" enää täällä julkaista ja antaa palautetta.

Erityiskiitokset vielä "Rengille" jonka aikanaan suositteli minua eräälle säveltäjän alulle (siitä se homma sitten lähti).


[11:43 20.9.2008] V.G.

Onnittelut sinullekin, Samuli! Olen käynyt tsiikaamassa kotisivujasi. Toimenmies olet!
Hienoa. Onnea jatkoonkin!


[14:01 1.10.2008] V.G.


Kiitomato.netissä on arviointi Joona Kivirinnan teoksesta. Sen lopussa on linkkejä muuallekin, mm. Hesarin kritiikkiin. Käykää lukemassa!

Muuten, olen sitä mieltä, että kriitikkokin on ihminen. Jonkinlaista yksisuuntaisuutta on kuitenkin eri arvioinneissa. (Olisivatkohan lukeneet toisiltaan? :)

Terveisin
Venla[14:04 1.10.2008] A.A.
Krista Jokinenkin taitaa olla julkaissut kirjan.


[14:09 1.10.2008] V.G.

Korjaus: ei Kiitomato vaan Kiiltomato! :)Krista Jokinen kertoo tosiaan esittelysivullaan julkaisseensa esikoisrunokokoelmansa jo syksyllä 2006.
[20:44 1.10.2008] S.V.
Juu, olen lueskellut näitä Kiiltomatoja ja muita, tarkoitan Joonan kirjankin arvostelun osalta.
Tänään kirjastossa satuin vahingossa löytämään käteeni Joonan kirjan, lainasin.


[19:25 11.10.2008] K.K.
Kivirinnan teos on lainassa ja luettu kerran läpi. Tykkäsin. Heli Slungan esikoinen myös lainassa mutta lukematta.


[13:03 26.10.2008] saimi
Olin ystäväni kanssa kuuntelemassa Kivirinnan runoja Kirjamessuilla. Minulle kävi niin, että pidin runoista enemmän luettuina ja ystäväni taas kirjoitettuina... Näinhän se menee.

Joona luki runojansa erinomaisesti.

Varmaan paikalla oli muitakin aukealaisia kuin ystäväni ja minä (jotka tosin ns. vanhaa kaartia), mutta aukealaisuus oli hyvin peitelty salaisuus ja lopetin minäkin arvailuni, kun ikävästi vihlaisi niskassa pään käännöt.

Luin äsken vanhan Aukean aikaisia töitäni ja niiden kommentteja ja mukavia ja tärkeitä aikojahan ne olivat. Edelleenkin saan näistä palautteista iloa.

Itse en saa nykyisin mitään aikaiseksi, mutta tarvitaanhan lukijoitakin.[18:11 26.10.2008] L.S.
Minäkin kävin uteliaisuudesta Kirjamessuilla Joonaa kuuntelemassa. Halusin yhdistää runot tekijään. Pidin runoista enemmän kirjoitettuina kuin luettuina, ei niin että Joonan lukemisessa olisi ollut mitään vikaa, mutta jotenkin kirjoitettuina sain runoista enemmän irti. Luettuina ne tuntuivat arkisimmilta ja "teinimäisimmiltä", - tai kenties olin itse tullut vanhemmaksi ja tylsemmäksi, tiedä sitä. Hyvä että Saimi tykkäsi.
Onnea Joonan kirjailijataipaleelle. toivoo


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty