Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Paratiisi 2009 - osa II

Petri Volanen

Valohoitoa on taas tullut haettua (joskaan ei tietenkään tarpeeksi, kiitos kärryn ja finanssipoliittisten kuvioiden), niin että tässä näitä nyt taas olisi, aamutunnelmia osittain ojitetulta Etelä-Suomalaiselta suolta.

'Alta tulenpalavan taivaan'

Keskiarvo: 3.1
'Näkyjä uuden päivän alta'

Keskiarvo: 3.3
'Aamun aikaisen taikaa'

Keskiarvo: 3
'Aamu'

Keskiarvo: 3.7
'Taikametsän tarinoista'

Keskiarvo: 3.5
'Kesäaamu'

Keskiarvo: 3.8

Annetut kommentit

On taas semmosta settiä, että!! Pitänee vilauttaa näitä järkkäristä haaveilevalle sukulaispojalle, että ei se oo kamerasta, vaan kuvaajasta kiinni...
Jos nää siihen kelpaa olen erittäin, erittäin, erittäin onnellinen. Viikonloppuna nauratti taas toi järkkäritouhu kun olin yhdessä poninäyttelyssä, olin tietysti ton oman värkkini kanssa ihan yksinäni siellä, kaikilla muilla järkkäreitä. Onneks olen sinut omien vehkeitteni kanssa niin ei iskenyt alemmuuskompleksi, sen verran kova nykyajalle tyypillinen 'kenellä pisin putki' kisa siellä tuntui käynnissä olevan. Sitten kun sitä touhua seurasi niin yksi valitti että kädet väsyy kun kamera painaa, toinen valitteli että on liian lyhyt putki ja kolmas ei saanut kuvattua kun oli liian pitkä putki. Kävi mielessä että tää vapaus on ihan mukava juttu vaikkei katu-uskottavuutta olekaan... ;)
Nyt sen verran pakko kommentoida, että omistin vielä n. 1 - 1,5 vuotta takaperin samanmoisen Canon PowerShot S 5 IS:n ja syy miksi vaihdoin siitä järkkäriin, oli itseasiassa eräät koirakilpailut, joihin minua pyydettiin kuvaamaan.

Kyseessä olivat koiratanssikilpailut, jotka tapahtuivat huonossa valaistuksessa voimistelusalissa ja pitää sanoa, että kuvat kävivät koneella melkomoisen prosessoroinnin.
Se että kuvista sai edes jotenkin julkaisukelpoisia, piti ne käyttää läpi sekä Neat Imagen, että photarin.

Tällainen ongelma oli kalpea aavistus vain, kun ostin Nikon D80:n ja nyt D300:n omistajana se ei ole edes kalpea aavistus, vaan ainoastaan hälvenevä muisto =)

Eli kyllä se järkkäri paikkaansa puolustaa... =) =) =)
Fakta taitaa kuitenkin olla, että moni hankkii (ehkä tiedostamattaan) sen järkkärin juuri katu-uskottavuuden vuoksi. (itseä häiritsee välillä liiallinen katu-uskottavuus, kun kuvia ylistetään sen kameran takia, vaikka yhtään ainoaa kuvaa ei olla nähty)

Hienoa kerroksellisuutta näissä kuvissa. Toistoa kylläkin löytyy...paitsi viiminen.
Ensimmäisen olisin voinu jättää pois. Lemppari on tuo 'taikametsän tarinoista' - auringonsäteiden takia.
Joo, onhan se järkkäri paikallaan nopeassa kuvauksessa hämärissä olosuhteissa, siellähän se useimmiten pesee tällaiset superzoomit aika puhtaasti. Itestä se vaan tuntuu, hyvin kovin köyhä kun olen, niin jumalattoman hullulta että johonkin perusponipotrettien kuvaamiseen ostetaan järkkäri ja mahdollisimman pitkä putki, joka sitten pahimmassa tapauksessa vielä rajoittaa sitä kuvaamista. Puhumattakaan siitä että kuitenkin kuvataan samoilta jalansijoilta niiden kaikkien muiden kuvaajien kanssa sillä RATATATATATATATATATA tyylillä kymmenen kuvaa sekunnissa. Tuntuu että mahottoman monet maksaa sellaisista ominaisuuksista joita ei sitten kuitenkaan koskaan käytetä vähäisimmässäkään määrin hyväksi (ja se jos mikä on meikäläisen mittapuulla järjenköyhyyttä). Tuon sarjatulen käyttöä peruskuvauksessa en osaa oikein ominaisuuksien hyödyntämisenä pitää (ennemminkin aidan alittamisena), koska omien kokemusteni mukaan parempaan lopputulokseen pääsee useimmiten keskittymällä (eri asia tuonkin suhteen joku nopea kuvaus, missä se toki omiaan on).

Sen tosin pistin tuolla merkille että kunhan se putki on riittävän pitkä, niin se nostaa kuvaajan ihan toiselle tasolle jolla ei tarvitse välittää muista kuvaajista paskan vertaa; pisimpien putkien omistajat oli niitä, jotka tulivat surutta eteen (ilmeisesti ajatellen ettei se tuolla pokkarilla kuitenkaan kuvia saa toisin kuin MINÄ tällä kunnon vehkeellä). :D

Ja Riinalle sen verran että toistoa tosiaan on, ja viimeinen kuin eri sarjasta. Pitkään mä kyllä noita kuvia ja järjestystä mietinkin, poistin ja lisäsin ja vaihdoin ja muutin järjestystä, olin varma ja epäröin ja muutin taas vähän ja loppujen lopuksi siitä sitten tuollainen paketti tuli. Helppoa kun ei osaa. :D
kolme ensimmäistä oli vähän turhan mitäänsanomattomia, hienoja toki, mutta eivät erotu massasta. kolme viimeistä kuvaa taas olivat jo paljon parempia. Vähän muuta kuin oranssitaustaiset siluetit ;) Suosikkina sitten ehkä 'Aamu' tai Riinan valinta 'Taikametsän tarinoista' ..eipä kyllä 'Kesäaamu' sen huonompi ole. jooh. Kolme tylsää (!) ja kolme mielenkiintoista.
Keskimäärin siis hyvin mitäänsanomatonta. :D
Mukava nähdä että PowerShotti-kuvaajia vielä täällä aukeassa :). Juuh, ei se kamerasta kiinni ole kun on suotuisat olosuhteet. Tosin juuri hämärä- sekä actionshottejen takia on järkkäri harkinnassa. Jos sitä ISO-arvoa joutuu heittämään kehiin liikaa, niin kohina nousee siinä sitten kohisten, ja kun alataan käyttelemään sitä noisewarea tai vastaavaa photarilla, niin katoaa siinä sitten detaileja kuvasta hyvin paljon.

Hyvä setti kyllä!
Joo, myönnetään että itsekin yritän sitkeästi pysytellä tuolla ISO 100:n tienoilla, hätätapauksessa vielä ISO 200 menettelee. Sitä ylemmillä onkin sitten kuvattava mustavalkoa (ei hypi kohina ihan niin pahasti silmille). :)
Oikein kaunista. Vähän samalla linjalla Olli-Pekan kanssa; kolme ensimmäistä ovat nekin hyviä, mutta jäävät selvästi kolmen muun varjoon. Voisi sanoa, että keskimäärin sarja paranee loppua kohden :) Joo, kyllä nämä Petrin kuvat luovat aina uutta uskoa pokkarin mahdollisuuksiin.
Ei järkkäreiden pitkillä putkilla, eikä muillakaan pitkillä optisilla suumeilla varustetuista kameroilla ole kuumalla kesähelteellä juurikaan hyötyä. Väreilevä ilma vääristää kuvat joka tapauksessa. Viileällä ja kylmällä molemmat ovat oiva apu. Kyllä PowerShot 5 on kamera ja jos sitä osaa käyttää niinkuin Petri, niin avot.
Viimeinen oli mielestäni paras.
Kiitos kiitos, ja hyvä maku - viimeinen noista omakin suosikkini on. :)
Onnittelut etusivusta - samaa mieltä ylläpidon kanssa!
:)

Taattua Petrin laatua, en puutu kameroihin katson aina lopptulosta.
Oma lemppari näistä on tuo - näkyjä uuden päivän alta, olisko tuo kun pidän voimakkaista väreistä ja Petrille on nostettava hattua, tuo klo aika ja meno kuvaamaan.
Ehkä joskus saisi itsestään irti, ja siinä kävisi todennäköisesti niin, että sitä menisi kuvamaan sen jälkeen yhä uudelleen ja uudelleen.......
Millä suolla käyt?
Missä on ykköstelijä? :P

Nostan hattua samasta syystä kuin Pirkitta, en sano, että "minusta ei ois...". Ois jos viittis, mutta harvoin viittii.
"Millä suolla käyt?"

Pakko olla itsekäs ja jättää tarkka sijainti paljastamatta; viime yönä tuli tehtyä tämän vuoden kymmenes reissu ilman ensimmäistäkään ihmishavaintoa - siitähän se taitaa se Paratiisi nimikin vähintäänkin puoliksi tulla! :D

Sanotaan nyt kuiten sen verran että se ei ole pieni muttei järin isokaan suo, se on aavistuksen ns. jumalan selän takana, tai miten sen nyt ottaa... Ja se on tosiaan osittain ojitettu. Ei pitkospuita, ei polkuja. Ja Etelä-Suomessa sijaitsee. Ihan sellainen perussuo, ehkä sitä lukuunottamatta että tuonne osuu valo hirmu kauniisti (silloin kuin sitä sattuu saamaan - tämä aamuyö oli taas vähän toista maata vaikka sai sitä tänäänkin valohoitoa, jos kohta aikaa se otti).

"Missä on ykköstelijä?"

Herranen aika, herätys hölmöt, ei nää sentään NOIN hyviä voi olla etteikö ensimmäistäkään ykköstä..! :D
Onnittelut taas kuvaajalle ja nöyrä kiitos esiinpanosta, pääsee vanhakin vielä näkemään sitä, mihin ei enää jaksa...

Kun tuo kalustokeskustelu on aloitettu esitänpä oman kommettini - järkkärillä on paikkansa, mutta kyllä se usein ylittää kantokyvyn - niin rahallisen kuin fyysisen. Järkkärillä ei mielikuvitukseton kuvaaja saa aikaan yhtään sen parempia kuvia kuin muullakaan vehkeellä, taiturillekin ison kaluston kantaminen tällä suolla on tosi suoritus - ellei sitten tyydy niihin pitkospuihin, joita nykyään on suojelusoilla.
Nöyrin kiitokseni.

Ja totta tuokin. Kyllähän se eittämättä elämää helpottanee kun koko paketti kulkee kevyesti kädessä - viime reissullakin kun tuli käytännössä ne neljä tuntia taas ees taas rämmittyä. Pahempi hikihän siinä olisi iskenyt jos olis pitänyt vielä reppuakin roudata kuvauskaluston takia - nytkin kun kuiten tarvitsi tiukkaa rajaamista sen parhaan valon takia mutta toisaalta tuli räpsittyä lähikuvia lintujen sulista ja hilloistakin, pahahan tuota kait yhdellä putkella hoitaa olisi. Se on kuitenkin usein se paras valo niin jumalattoman kapealla alueella että sen talteen otossa eivät nuo 432 milliä ole liioittelua yhtään.

Mutta eipä tosiaan sillä, kaikelle on paikkansa, ihmiset ja kuvaustyylit erilaisia ja lopputuloshan se on mikä ratkaisee, ei tekniikka. :)
Huh, vihdoin se päätelmä kalustoon liittyen, jota yritin tähän eilen kirjoittaa "mulla on isompi kuin sulla" -soopan keskelle, mutta luovutin kesken kaiken. Hieno sarja kuvia, nostan hattua ahkeralle aamuvirkulle.
Onnittelut tervejärkisyydestä! :D

Ja suuret kiitokset. :)
nyt alkaa olla hetki jolloin jo toivoisin että tämä paljon puhuttu kamera jolla nämä kuvat otetaan vietäisiin muualle kun aamu klo 4-6 samalle suolle :)
Ei toivoakaan... :D

Tai miten sen nyt ottaa, onhan sitä tullut tuossa erinäisissä autiotaloissa ja muissa vastaavissakin ulkoilutettua, jotenkin vaan tää kesä tuntuu kallistuvan täällä Aukea.netissä näiden suokuvien puoleen. Itse asiassa juuri tänä aamuna kasailin seuraavaa paratiisi-aiheista, niin että... Ei toivoakaan. :D
Mä en oo tainnu katsoa näitä ollenkaan liikaa, kun kolme ekaakin näytti hyvinkin miellyttäviltä ja tunnelmallisilta, kaks viimistä sen sijaan ei tehny suurempaa vaikutusta hiukan valjujen sävyjensä takia. Olinpa tuossa taannoin yhden kesäyön eräällä suolla valveilla illasta aamuun asti kameran (sen järkkärin, heh) kanssa, mutten saanut aikaan yhtään vastaavaa kuvaa, jotain erilaisia kyllä. Muistelin jotain vanhempia Petrin suokuvia usvan noustessa lammista ja näyttäessä siltä, ettei tämmöistä settiä sieltä irtoa ainakaan sillä kertaa. Tarttis vissiin viitsiä mennä sinne toistekin... tai sitte tyytyä vaan Petrin kuvien katseluun.

Joo järkkärin omistajat katsoo helposti pokkarikuvaajia alta kulmien, vaikkei siihen olis mitään syytä: kuvaajan taidot, silmä, näkemys ja viitseliäisyys ovat paljon, paljon oleellisempia. Useimmilla järkkärikuvaajillakin nuo on ihan hukassa, harhakuvitelmana se, että mitä parempi kamera, sitä parempia kuvia, hahhah!!

Mutta kyllä tässä omakohtaista kokemusta järkkäri/pokkari-asiasta omaavana joutuu toteamaan, että edellinen antaa mahdollisuuksia yrittää semmoisiakin kuvia, joihin pokkarilla ei joissain oloissa pysty, esim. jälkimmäisen pienin aukko 8 ei yleensä riitä antamaan riittävän pitkää suljinaikaa sopivan liike-epäterävyyden aikaansaamiseksi. Mulla on myös vastaava Canon S3 IS, mutta jostain kumman syystä sitä tulee käytettyä enää lähinnä "videokamerana"... no, esim. suotimien käyttö on siinä hankalaa, ja pyöröpola/puoliharmaa on järkkärin laajakulmazoomin nokalla usein .

Psst! Nää tarttis olla esillä isompina, täyden 1000 piks. levyisinä! Olisivat oikeesti sen arvosia... vai pelkäätkö kenties kuvavarkaita? Joka tapauksessa mua harmittaa jonkun verran hyvien kuvien tihrustaminen turhan pienikokoisina.
Joo, ei muuta kuin päätä seinään vaan; kyllä se niin paljon on kelistä kiinni, tosin on kyllä mielessä käynyt sekin että onko tuo suo joku omituinen poikkeus, omien kokemusteni mukaan kun esimerkiksi Torrolla hyvin harvoin vastaavassakaan kelissä vastaavaan valoon törmää (toisaalta siellä on tullut kyllä hyvin paljon vähemmän liikuttuakaan).

Ja totta tuo, päivänvalossa on tosiaan tuo liike-epäterävyyden hankinta pokkarilla aikamoinen ongelma.

Vaan niinpä se onkin tonni se leveyden raja..! Jostain syystä olen jämähtänyt tuohon 800 kertaa jotain kokoon. No, tartteekin pistää tuo uusin työnalla oleva näyttely uusiksi ja isompaan kokoon, kiitti vinkistä. :)
Ei pokkareissa ole muuta vikaa yleensä kun että ei voi käsin tarkentaa ja siinä voi mennä hermot kun painaa suljinta sen sadannen kerran että saisi etualan vaikka tarkaksi.. ja toki löytyy zoom-slr-like kameroita ja taskukameroita joissa voi tarkentaa käsin sen jälkeen se on täysin sama onko laite järkkäri - pokkari vaiko joku siitä väliltä. Moni ei vaihda sen vuoksi varmaan kehittyneeseen pokkariin tällä hetkellä koska kotona on läjä 100-10 000 euron putkia joita ei saa edes teipillä onnistuneesti pokkariin kiinni.

Joo antaa suokuvien kukkia vaan sitten, ei auta;) Itse en taida olla postaamassa kuukausiin muuta kun Islanti-kuvia joten en ole Pekkaa-parempi
Samassa veneessä siis ollaan, eripuolilla palloa vaan, tai siis samalla puolella mutta... :D
Pokkari vs. Järkkäri keskustelu on aika turhaa, molemmilla saa hyvää ja huonoa jälkeä aikaiseksi. Tärkeämpää on tuntea pelivälineensä ja niiden rajoitukset/vahvuudet. Joskus ja joissain tilanteissa pokkari toimii paremmin kuin tuhansien eurojen järkkäri. Kannattaa käyttää molempia tilanteen mukaan.

Itse kuvista sen verran, että sommitteluun ehkä sinun kannattaisi kiinnittää enemmän huomiota. Nyt mennään suurimmaksi osaksi vaan näillä kieltämättä hienoilla sävyillä ja valolla.
Totta tuo.

Ja tuosta sommittelupuolesta sen verran että yleisesti ottaen YRITÄN noihin kuviin useimmiten jotain sommittelupuolellekin saada, siis että niissä olisi kohde eikä se olisi keskelle ruutua tällätty (tosin sekin tietysti tapauksen mukaan, kyllähän se keskisommittelukin joskus toimii). Toisaalta olen aina tykännyt myös sellaisista 'kohteettomista', sellaisista 'perusmaisemaa mutta tätä se oikeastikin oli - uppoa tunnelmaan' kuvista joista ei välttämättä selkeää kohdetta tai sommittelupuolen kikkaa löydy (joita tästäkin kokoelmasta pari kappaletta löytyy).

Myönnän kyllä joskus itsekin miettineeni hämmentyneenä sitä että eihän näissä yleisesti ottaen paljon muuta erikoista ole kuin valot ja värit, perussuotahan nämä muuten. Siihen nähden olen erittäin hämmentynyt siitä, miten harvoin ihmiset tuntuvat tämänsorttisia kuvaavan - niin että painelkaa suolle saatana! :D

Olisi nimittäin hyvin mielenkiintoista muidenkin versioita vastaavista nähdä.

(itse painelin taas viimeyönä puoli neljän nurkilla - turhaan tietysti; aina ei voi voittaa) :)
Kommentointi sallittu ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille.

Annetut pisteet

12345
ka. 3.41 (292 ääntä)

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty