Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Kuukausiteema: Kaamos

Valokuvauksen kuukausiteema

Hyvästi

Keskiarvo: 3.2
Talvipyöräilijä

Keskiarvo: 2.3
Graffiarekaamoslights

Keskiarvo: 2
A wintry day

Keskiarvo: 2.8
Linna

Keskiarvo: 3
Kaamosmökkeilyä

Keskiarvo: 2.4
Aina on lähdettävä kun kutsutaan

Keskiarvo: 1.8
Maan päällä, mutta ei taivaassa

Keskiarvo: 3.3
Kaamoksen valoa

Keskiarvo: 2.3
Hyvästi

Keskiarvo: 2.2
Hämärän silmä

Keskiarvo: 3.1
laakso

Keskiarvo: 1.5
Menetetty tilaisuus

Keskiarvo: 2.3
Kaamos

Keskiarvo: 2.2
Tie

Keskiarvo: 1.2
Tunturissa

Keskiarvo: 3.1
joulukuussa

Keskiarvo: 2.3
Väylä

Keskiarvo: 2.5
auringon aika

Keskiarvo: 2.6
Kaamosmetsä

Keskiarvo: 3.8
horisontin alla

Keskiarvo: 2.4
Pimeyden pursi

Keskiarvo: 2.5

Annetut kommentit

Kuvia kommentoin myöhemmin, mutta jo nyt voinee sanoa, että on tämä harvinaisen paska mesta elää :D
Sanan varsinaisessa merkityksessä kaamoskuvia teemassa tuskin juuri on, mutta Petrin kommentti osoittaa että useissa kuvissa on kyllä saavutettu hämärä, ankeahko tunnelma joka usein varmaan yhdisteään kaamos-sanaan. Kaamosmetsä pomppaa selkeästi teeman hienoimpana esiin, mutta on joukossa muitakin hyviä kuvia.
"Sanan varsinaisessa merkityksessä kaamoskuvia teemassa tuskin juuri on"
Oho! mikähän se "kaamoskuva varsinaisessa merkityksessä" on? Sampo Nevalainen kertoo sen meille kaikille, ihanan avartavaa, olemme pelkkänä korvana. Ole hyvä Sampo.
Ihanan avartava kommentti tuo edellinen.
"Kaamos eli polaariyö on vuotuinen ajanjakso, jonka aikana aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle"

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaamos
Se oli kysymys, tiedätkö mikä merkki ? No ei se mitään, ihanan tyhmän linkin laitoit, selviääkö siitä sinulle, mikä on varsinainen kaamoskuva? Minulle ei.
Kerro ihmeessä sinäkin, äläkä laita turhanpäiväisiä linkkejä, päivänselviin asioihin. Minulle ja monelle muullekin tuli "kaamos" sanasta mieleen tuo päivänselvä asia.
Miten ilmennät sitä kuvissa?
Mitä se on merkinnyt tai merkitsee kun aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle? Mikä on kaamoskuva, sanan varsinaisessa merkityksessä, sitä kysyttiin. Haloo onks valoo?

Välillä tuntuu kuin olis kansakoulussa, per...
Nyt tuntuu siltä kuin olis netissä, miesten puolella.
No, mennään trolliin, kun kerran aloitettiin. Ehkä Sampo viittasi sillä kuvaan, jossa luonnonvalo on käytännössä nollassa. Useammassa kuvassa paistaa aurinko ja se ei liene "kaamoskuva sana varsinaisessa merkityksessä". Etelä-Suomessa toki tämä autuas talvi laskettaneen kaamosajaksi ihan vain siksi, ettei täälläkään voi elää.

Ihanan lutuista tuollainen nimetön huutelu :)
Nimetön huutelu voi mielestäsi olla lutuista, mutta heitä sinä Petri faktaa kehiin niin ei tarvii lutustella.

Petri Karvinen sanoi: Useammassa kuvassa paistaa aurinko ja se ei liene "kaamoskuva sanan varsinaisessa merkityksessä".

Viitaukseni kansakouluun osu ja uppos. Ei voi olla totta :)

Yhdessä kuvassa näkyy aurinko ja minä nimetön sitä kommentoin, juuri siksi. Se että aurinko ei nouse horisontin yläpuolelle, ei tarkoita sitä etteikö sen kajoa tai valoa esim. pilvissä voi olla olemassa.
Yleensä en tuollaiseen nimettömään huuteluun viitsi vastata, mutta kun kerran nimeltä mainittiin ja suorastaan pyydettiin niin tämän kerran. (Olkaa nyt sitten "pelkkänä korvana" kaikki joiden nimissä tuo nimetön kirjoitti. Kiinnostaisi tietää ketä kaikkia hän siihen "meihin kaikkiin" laskee.) Petri tuossa kyllä jo aika hyvin toi esille sen, mitä kaamoksella yleensä ainakin täällä pohjoisessa tarkoitetaan. Tosin auringon poissaolokaan ei tee kuvasta kaamosta; esimerkkinä vaikkapa tuo kuva Olavinlinnasta. Kuva sinänsä on kyllä hieno, mutta noilla leveyspiireillä ei ole kaamosta nähtykään. Luultavasti moni muukin noista kuvista on otettu napapiirin eteläpuolelta. Tarkoitin siis kommentillani, että teemassa on useita kuvia, jotka eivät ole kuvia kaamoksesta, konkreettisesti. Mutta kuten myöskin totesin, kuvannollisesti ajatus toteutunee useimmissa. Asioista saa olla eri mieltä, mutta tuollainen nimetön ylimielinen käyttäytyminen on lapsellista.
Meihin kaikkiin kuuluu esim. ne joiden lapsi saattaa kysyä että mikä on kaamos, vastaus joko tulee tai ei tule. Mutta kyllä jokaiselle suomalaiselle kansakoulun käyneelle asia on kerrottu. Kuuluu ns. yleissivistykseen, mutta "varsinainen kaamoskuva" ei siihin piiriin sitten kuulukaan, joten nimetön kysymyskin lienee oikeutettu.
Muutenkin olen sitä mieltä, että jos ylipäätään käyttää sanoja, olisi lausujan itsekin hyvää tietää käyttämiensä sanojen merkitys. Kun tietää on helppo käyttää ja vielä helpompi kertoa niille, jotka eivät tiedä.
Kuten jo muutaman kerran sanoin, ettei kaamos sanan merkitys ole epäselvä. Noh, aukessa nyt muutoinkin heitellään milloin mitäkin "faktaa" milloin mistäkin, monasti kuitenkin puuttuu se tieto ja kokemus. Kuulopuheita, arvailuja ja niitä syötetään tietoviisaana eteenpäin, huh huh.

Aloitat vastauksesi kysymyksellä, ymmärrän vastaamisen vaikeuden, vaikkakin omaa ilmaisuasi tässä kyseltiin.

Olen samaa mieltä mm. Savonlinassa otetusta kuvasta, kaunis kuva muttei aiheen mukainen. Tiukkaa tekee myös kehumasi metsäkuva Kuusamosta, no tarkkaa tietoa minulla ei kaamoksen rajasta ole, napapiirin tietämillä kuitenkin mennään (tämä oli sitä yleistietoa ilman linkkejä).

Ylimielinen nimetön :) vastaan mikä? Älä sinä siitä välitä, kuka on nimetön, pääasia että tiedät mitä teet.

Varmuudella tiedän, että yksi kuva on otettu napapiirin yläpuolelta(jos siinä kaamoksen rajaa pidetään), ja mikä pahinta vielä oikeaan aikaan. :)


Nimettömässä keskustelussa on vaikeutena se, että ei voi tietää keskusteleeko saman henkilön kanssa, vai jonkun muun. Mutta jos yllä oleva on edelleen saman nimettömän tekstiä, niin on sanottava, että tuota oli jo mukavampi lukea. Haluaisin vielä kerran tähdentää, että en itse asiassa puhunut "varsinaisista kaamoskuvista" (mitä se sitten tarkoitaakaan) vaan "konkreettisesti kaamosta esittävistä kuvista", jos näin voi asian ilmaista. Pyydän anteeksi, jos epätarkka ilmaisuni herätti hämmennystä kansakoulun käyneiden tai heidän lastensa keskuudessa. Mitä kehumaani kuvaan tulee, niin minusta se on hieno, ja "abstraktiutensa" ansiosta sopii teemaan paremmin kuin esimerkiksi tuo mainittu Savonlinnakuva, riippumatta siitä onko Kuusamossakaan oikeasti kaamosta vai ei. :) Lopetan kaamoskeskustelun omalta osaltani tähän.
Sampolle hyvää huomenta ja Hauskaa Pääsiäistä asiallisista ja ystävällisellä mielellä kirjoitetuista kommenteista. t: A
Oho, jopas yllätyin kun aloin lukemaan mitä tänne oli kirjoitettu. Piti oikein tarkistaa, että olenko oikealla foorumilla.

Itse voin tunnustaa, että teemassa julkaistussa omassa kuvassani ei todellakaan ole kaamosta ja ajattelin, että kylläpä ylläpito sen sitten hylkää jos ei kelpaa. Useissa kuvissa kuitenkin varmasti yritettiin tuoda esille kaamoksen tunnelmaa, jos nyt olen oikein ymmärtänyt ja niin omassanikin. Sen takia nimesinkin kuvan sen mukaan, että ei ole oikea kaamoskuva, mutta jotain yritystä sentään ;) Odotankin innolla mitä seuraavassa teemassa julkaistuissa kuvissa tulee tapahtumaan - ONNI kun ei ole kaikille ollenkaan itsestäänselvä asia!
Kaamos on sinisävyisen hämärän aikaa, jolloin maailma valaistuu vähintään neljäksi tunniksi päivittäin. Kaamos ei ole säkkipimeyttä hämärän tuntien ulkopuolella. Kirkkaassa kuutamossa näkee lähes yhtä hyvin kuin päivännäön aikaan kuun valon loihtiessa voimakkaita varjoja hangelle. Lumen heijastuksen lisäksi revontulten loimotus valaisee öitä.
Kaamos on kesäisen yöttömän yön vastakohta, ja kumpikin ilmiö perustuu maapallon kiertorataan ja planeettamme vinoon asentoon aurinkoon nähden. Talvella pohjoinen napa-alue on kallistuneena poispäin auringosta ja jää näin ollen varjoon. Mitä pohjoisemmaksi napa-alueella mennään, sitä aikaisemmin auringoton aika alkaa, sitä pitempään se kestää ja sitä pimeämpi kaamos on.
Kaamos huipentuu Pohjoisnavalla: sininen hämärä alkaa jo syyskuun lopussa ja päättyy maaliskuun puolivälissä. Suomen pohjoisimmassa kylässä Nuorgamissa aurinko viivyttelee horisontin alapuolella noin kaksi kuukautta, Sodankylässä kaamos kestää viisi vuorokautta. Kun Pohjolassa eletään syvintä kaamosta talvipäivänseisauksen aikaan, Etelänavalla kesäyön aurinko paistaa ympäri vuorokauden.
Suomessa kaamosta tavataan Lapissa.
Suomen pohjoisimmassa pisteessä kaamos kestää 51 vuorokautta.
kopioitu: http://www.luontoon.fi/news.asp

Niin, jokainen voi tarkistaa, mitä ko.sana sinänsä tarkoittaa. Tiukasti määräten osa osallistujien kuvista ei olisi ollut osallistumiskelpoisia. Jos osallistujia olisi ollut huomattavasti enemmän, niin olisin karsinut kuvia. Seuraa kysymys: Hyväksytäänkö, esim. kaikki tähän teemaan osallistuneet, että karsin automaattisesti, omasta mielestäni, teemaan kuulumattomat kuvat? Höveliä, erittäin, linjaa olen mielestäni pitänyt tähän mennessä.
Kommentteja.!!!!!!! Järjestänkö jonkin sortin äänestyksen?
Ei toki kannata alkaa jälkikäteen karsimaan. Hyviä kuvia suurin osa, ja loppujen lopuksi taitaa olla kuvaaja itse, joka antaa kuvalleen merkityksen ja tarkoituksen - eri asia ovatko katsojat samaa mieltä :)
Oletko 'kuukausiteema' olutta ottanut, vai mistä sikiää seitsemän huutomerkkiä. Onko keskustelua käytävä tyhmimmän mahdollisen osallistujan ehdoilla? Erittäin höveli linja on se oikea linja, mutta ei kai sitä nyt kuuluttaa kannata - kyllä se tällä puolella koetaan ja kommentoidaan, jos joku ei kuulu joukkoon. Sekin energia, mitä äänestyksen järjestäminen vaatii, olisi syytä käyttää nimettömien nitistämiseen. Vaikka tuovat tullessan tuhinaa ja turpeutta, niin jokainen nimeä vailla olevan persestely auttamatta alentaa Aukean uskottavuutta ja varmasti karsii juuri niitä, joilla olisi annettavaa.
Ihan tiedoksi: huutomerkeillä yritin saada rivejä vähän kauniimman näköisiksi.
"tullessan", "persestely" , oisko parannettavaa kirjoituksissasi? Linjakantaa nimettömyyteen en ota. Enkä taida muutenkaan "mauttomaan" vastaukseesi vastata.
'Enkä taida muutenkaan "mauttomaan" vastaukseesi vastata' vastaa 'kuukausiteema'. Persestely on totisinta suomen kieltä ja kone nieli yhden aan, anteeksi siitä.
Markku Heino sanoo.

1. "Oletko 'kuukausiteema' olutta ottanut". vastaus : Erittäin kyseenalainen jopa loukkaava, arvaus.( olet nimelläsi kirjoittanut ja valmis jatkossskin kertomaan)

2. "Erittäin höveli linja on se oikea linja" vastaus : Täysin mitäänsanomaton linja, teemaan.( linja vailla linjaa, kuten valtaosa näkemyksestäsi täällä aukeassa)
3."persestely auttamatta alentaa Aukean uskottavuutta ja varmasti karsii juuri niitä, joilla olisi annettavaa"
vastaus: Mitä annettavaa sinulla on varsinaisen oikean "persestelyn" lisäksi? (siitä vaan kertomaan se kaikille, ettei ihan pelleilyksi juttu tää, jää)

Kun millään ei ole väliä, onko nimetön ajatus kuitenkin poikkeus? Sen tappaminen edesauttaa kaikkea kaikessa, sinun mielestäsi.
Minun mielestäni ajatus on tyhmä, mutta yksinkertainen.

Rakentava et ole. Veikkaus ei ole vahvin lajisi, viidakon lait haluaisit, käytännössä huonoksi havaittu, kauan sitten.
Mitä sitten meille annat Markku Heino, persestelyn lisäksi. Oliko jotain rakentavaa, vai pitäiskö meidän kaikkien laskeutua pysyvästi sinne oikeaan, Heinon kerrokseen.


Nimettömät nimien ja nimet nimettömyyden kimpussa. Ehkä rima ja odotukset olivat nyt kohtuuttoman korkealla, kun varsinaiset kuvat käsiteltiin niin nopeasti.
Mielenkiintoinen, ajatuksia ja keskustelua herättävä näyttely. Kuvien kautta valottuu kaamos useamman henkilön näkemänä ennakkoluulottomana kuvakerrontana. Katselen uteliaisuudella ja mielihyvällä. Oudompiakin esityksiä on nähty.
Minulle kaamos on juuri sitä, että aurinko ei nouse lainkaan (olen joskus pilkunviilaaja, kuten nyt), vaikka etelä-Suomessa sitä sanaa käytetään väärin (koska etelässä aurinko nousee). Kaamosaika (siis se oikea kaamos, mikä on napapiirin pohjoispuolella) ei välttämättä aina ole synkkää, pimeää, kammottavaa tai ankeaa. Suurimmalle osalle aukealaisista se ilmeisesti on sitä. Pitäisikö suomen kieltä muuttaa vähän?

Muun elämän kiireiltä on aukeilu jäänyt vähemmälle, joten en ehtinyt omaani paperiversiotani saattaa edes digitaaliseen muotoon.
Riina määritteli kaamoksen yleisellä tasolla hyvin. Itse sanaan kuitenkin liittyy paljon mielleyhtymiä ja etenkin tunnetta. Ehkä sanan johdannaiset, kuten 'kaamosmasennus' kuvaavat aika hyvin sitä, minkälaisia asioita esim. meillä eteläsuomalaisilla assosioituu kaamokseen. Valokuvaaja saa mielestäni käsitellä aihetta sen abstraktissa viitekehyksessä hyvinkin vapaasti. Vähän niin kuin Ailikin jo totesi, tässä näyttelyssä taiteilijat ovat tarjonneet meille oman subjektiivisen tulkintansa kaamoksesta. Mielestäni mielenkiintoinen näyttely.
Jos kaamos halutaan määritellä tähtitieteellisin termein suurin osa Aukean piirissä kuviaan julkaisevista ei olisi voinut osallistua tämän kuukausiteeman käsittelyyn - kaamosta sanan tähtitieteellisessä mielessä on vain napapiirin pohjoispuolella ja sielläkin suurimalta osin vain hyvin lyhyen aikaa. Alueella, jossa kaamosta on näin määritellen asuu huomattavasti vähemmän suomalaisia kuin Espoossa! Ravaniemen keskustassakaan ei kaamosta ole!

Jos hyväksytään kaamokselle sen puhekielessä vakiintunut merkitys niin esitetyt kuvat varmaan mahtuvat teemaan ja kuvaavat joka tapauksessa julkaisijoidesa käsitystä siitä, mitä kaamos on.
Useinkaan fyysinen kuvauspaikka ei ole kauhean kiinnostavaa taiteen kannalta. Ja voihan päivälläkin ottaa yön tunnelmaa loihtivia kuvia - sekä jälkikäsittelyn avulla että ilman suurempia vääntelyitä. Ei tarvitse hakea puhekielisiä merkityksiä, voi myös luoda omia merkityksiä - siinä yksi taiteen lähtökohta.
Sanan varsinaisessa merkityksessä aion käydä kuvat ja nää kirjoitukset läpi heti kun ehdin. Piti laittaa omakin kuva tähän teemaan mutta kun lähdin viikoksi Lontoon maisemiin niin unohdin koko hemmetin jutun.
Nyt on sellanen kiire että en ehdi kuvia enkä harvinaisen pitkää kaamos-keskustelua mennä läpi - mutta palaan astialle kun elämä tiistaina rauhottuu.
Hmm..mielenkiintoista näin yhtäkkiä katsoen :)))
Joo--en voinutkaan enää muokata tuota toissapäiväistä kommenttiani...siis kaamoshan todellisuudessa on se aika pohjoisessa jolloin aurinko ei nouse lainkaan horisontin yläpuolelle - uskon että jokainen tietää sen.
Mutta onko pilkunviilausta että vaan lapissa otetut kuvat olis oikeita kaamoskuvia?
Kyllähän täällä etelämmässäkin on kaamosmaista tunnelmaa vaikka virallista kaamosta ei olekaan.
Näissä kirjoituksissa on kyllä jo lähes kaaosmaista tunnelmaa:))))
Mielenkiinnolla luin niitä ja mietin että onko todella niin että tähän teemaan olisi kuva pitänyt ottaa lapista kaamoksen aikaan?
Se on vähän kun toi tykkylumi jota ei periaatteessa mun mielestäni todellakaan ole se pikkanen määrä märkää lunta jota on eteläsuomessa otetussa oksakuvassa, mutta wikipedian mukaan nykyään sitäkin sanotaan tykkylumeksi....
Nykyään kai kaamoskin voi olla vaikka missä päin suomea, ja kyllähän etelässäkin usein kaamokselta tuntuu, vaikka sitä ei täällä virallisesti olekaan.
Kaamos tarkoittaa sydäntalven auringotonta aikaa pohjoisessa. Ja laajemmassa tarkoituksessa synkkää syksy- ja talviaikaa. Erkki-Ilmari ja Juha viittasivat edellä taiteilijan vapauksista hakea vertauskuvallisia merkityksiä. Minä sitten katsojana voin antaa 1-5 ja sanallisen arvio henkilökohtaisesta kokemuksestani. Mikä tässä on niin vaikeaa, paitsi valokuvaaminen?
Kommentointi sallittu ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille.

Annetut pisteet

12345
ka. 2.58 (563 ääntä)

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty