Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 
Aikajärjestys

Mietiskelyjä vapaudesta

Juho Nieminen

Marraskuussa palasin mietiskelyjen pariin. Olen pyrkinyt kirjoittamaan tasaisesti kaikista filosofian suurista teemoista ilman ennakkosuunnittelua. Monia kysymyksiä olen toki jo mietiskellyt vuosien varrella useaan otteeseen ja pysähtynyt kirjoittelemaan muistiinpanoja aina mukanani kulkeneisiin matkavihkoihin.

Pitkään tavoitteenani oli kirjoittaa puhtaaksi kymmenien vihkojen tekstit ja järjestää ne aihealueittain julkaistavaan muotoon, mutta aika ei koskaan tunnu riittävän, koska kirjoitan puhtaaksi myös runoja ja novelleja. Niinpä heittäydyn mietiskelemään ilman taustatyötä ja pyrin julkaisemaan ajatukseni lähes saman tien.

Mietiskelyjeni näkökulmat toivon mukaan herättävät jonkinlaista vastustusta. En ole halunnut tarjota ensiksi mieleen tulevia vastauksia, koska niitä toivon mukaan olen käsitellyt jo vuosia sitten vihkoissani.

Vapaus on tuskin omaperäisin filosofinen teema, mutta viime vuosina se on taas ollut muodissa, kun tuntuu, että nykyihmisen täytyy aivan erikseen perehtyä ajanhallintaan ja lukea joukko elämäntaito-oppaita, jotta olisi edes toivoa pysyä mukana vauhdissa.

Tekniikka on mahdollistanut monien tehtävien nopeuttamisen, mutta samaan aikaan joudumme yhä tiukemmille, koska kilpailemme toisiamme vastaan ja tekniset innovaatiot ainoastaan lisäävät meidän työtehoomme kohdistuvia odotuksia. On yhä vaikeampi varata kalenterista vapaata aikaa pelkälle olemiselle, kun tuntuu että muut saavat samoina tunteina niin valtavasti aikaan.

Vapauden perusta luodaan kielloilla
Vapaus on vaihtoehtojen karsimista
Vapauden tunne
Valinnanvapaus VS. Toiminnanvapaus
Siunatut rutiinit - kyllä ja ei

Yhteenvetosivulle


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty