Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 
Aikojen parhaat

Kirjoittaessani talvehdin (1979 Remix)

Juho Nieminen

Löysin Espoon kierrätyskeskuksesta Tuovi Saarenpään runokirjan "Talvehdin kukkien alla", joka maksoi yhden euron. En ollut aiemmin kuullut kirjailijasta, mutta teos oli sattuvasti julkaistu syntymävuonnani 1979. Selailin kirjaa ja katseeni osui melkein heti muutamaan vaikuttavaan lauseen. Niinpä nakkasin sen ostoskoriin. Samaan hintaan ostin myös Matti Tiisalan ja Markku Toivosen runokirjat 80-luvun alusta. Kaikki kolme olivat hyväkuntoisia, ja koko kevään olen toivonut, että kesällä ehtisin pitkästä aikaa lukea kaikessa rauhassa.

1970-luvun runokirjoille on tyypillistä lyhyt muoto, joka mahdollistaa nopean selailun. Koko kirjan lukee vartissa läpi, jos tahtoo vain saada yleisvaikutelman teemoista. Tarkemmalla lukemisella löytyy enemmän taitavia metaforia ja syvällisiä oivalluksia.

Wikipediasta löytyi tieto, että Tuovi Saarenpää on syystä tai toisesta kuollut jo elämänsä keski-iässä vuonna 1996. Löytämäni runoteos oli hänen alle vuosikymmenen kestäneen kirjailijanuransa neljäs ja viimeinen teos. Tämä sarja on saanut suuresti inspiraatiota Tuovi Saarenpaan säkeistä, joten omistan nämä säkeet hänen muistolleen.

Talvipäivät
Keskiarvo: 4.3
Pakkasen yllyttämäna olen
Keskiarvo: 3.8
Tähdet putoavat
Keskiarvo: 3.5
Sukupolvet
Keskiarvo: 3.9
Polku mansikkapaikalle
Keskiarvo: 4.2
Surun hopea
Keskiarvo: 4.1
Joki ja männynneulaset
Keskiarvo: 4

Annetut kommentit

Koskettavia runoja ja hieno kokonaisuus. Heti ensimmäinen runo ensimmäisellä koukutti syvältä. Myös viimeinen runo säväytti erityisesti. Kauniita kielikuvia.
Mullekin Tuovi Saarenpää on outo runoilija, mutta näiden perusteella tutustuisin myös inspiraation antajaan. :)
"Polku maksikkapaikalle" on sikäli puhdas Remix-runo, että kaikki palaset ovat Saarenpään kirjasta, olen vain yhdistänyt ne uuteen järjestykseen. Myös viimeisen runon männynneulaset ovat lainaa. Sana esiintyi kirjassa kahdesti eri säkeessä, joten poimin sen myös osaksi omaa sanastoani. Kierrätysmateriaaleja käyttämällä tutustuu sellaisiin ilmaisutapoihin, joita ei ole tottunut käyttämään. Jotain vanhaa, jotain uutta... Nyt innostuin kirjasta juuri sopivasti, ja oma kirjoitustyyli tuntui avautuvan uusiin suuntiin. Myös omissa metaforissani voi ehkä tunnistaa kirjan maailman.
Muodoltaan kauniita ja sisällöltään erityisen herkkiä runoja, kiitos.
Kiitos Katriina kommenteistasi. Suuri kiitos kuuluu Tuovi Saarenpään kirjalle, josta koko sarjan tyyli on löytynyt - tosin olen pyrkinyt vielä häntäkin tiiviimpään ilmaisuun.
Minusta nämä kaikki ovat hienoja, vaikuttavia runoja. Huolimatta siitä, että olet ollut "vaikutuksen alainen" näitä synnyttäessäsi. Lukeminen kannattaa!
Kiitos näistä, puhuttelevia ja hienoja runoja.
Kiitoksia kommenteista. Pitkästä aikaa on tullut hurja määrä palautetta. :)
Tykkäsin ehkä eniten ensimmäisestä ja viimeisestä. Hiukan lakonisen oloisia lopetuksia melkein kaikissa runoissa. Joissakin se toimii paremmin kuin toisissa.
Kommentointi sallittu ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille.

Annetut pisteet

12345
ka. 3.98 (60 ääntä)

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty