Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 
Aikojen parhaat

Kirjoittaessani talvehdin (1979 Remix)

Juho Nieminen

Löysin Espoon kierrätyskeskuksesta Tuovi Saarenpään runokirjan "Talvehdin kukkien alla", joka maksoi yhden euron. En ollut aiemmin kuullut kirjailijasta, mutta teos oli sattuvasti julkaistu syntymävuonnani 1979. Selailin kirjaa ja katseeni osui melkein heti muutamaan vaikuttavaan lauseen. Niinpä nakkasin sen ostoskoriin. Samaan hintaan ostin myös Matti Tiisalan ja Markku Toivosen runokirjat 80-luvun alusta. Kaikki kolme olivat hyväkuntoisia, ja koko kevään olen toivonut, että kesällä ehtisin pitkästä aikaa lukea kaikessa rauhassa.

1970-luvun runokirjoille on tyypillistä lyhyt muoto, joka mahdollistaa nopean selailun. Koko kirjan lukee vartissa läpi, jos tahtoo vain saada yleisvaikutelman teemoista. Tarkemmalla lukemisella löytyy enemmän taitavia metaforia ja syvällisiä oivalluksia.

Wikipediasta löytyi tieto, että Tuovi Saarenpää on syystä tai toisesta kuollut jo elämänsä keski-iässä vuonna 1996. Löytämäni runoteos oli hänen alle vuosikymmenen kestäneen kirjailijanuransa neljäs ja viimeinen teos. Tämä sarja on saanut suuresti inspiraatiota Tuovi Saarenpaan säkeistä, joten omistan nämä säkeet hänen muistolleen.

Talvipäivät
Pakkasen yllyttämäna olen
Tähdet putoavat
Sukupolvet
Polku mansikkapaikalle
Surun hopea
Joki ja männynneulaset

Yhteenvetosivulle


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty