Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 
Aikojen parhaat

Sielunlintu


Katso kuvauspaikan sijainti kartalta.
-Kari Leo

Annetut kommentit

Jep, sama kuva :)
Wau!
On kyllä komea!
Kuukkeli - lapin lintu! Todella upean hetken olet pysäyttänyt.
Pakko vain ihailla!
Hieno lintu upeassa valossa ja maisemassa. Mietin onko sommittelu hyvä. On se.
Kevyesti pystyn painamaan vitosta.
Loistava kuva!. En kehtaa ees kritiikkiä kirjoittaa. Ehkä sitten kun ottelen samanlaisia kuvia :D.
Jösses! Oot kyllä mahtavan hetken saanut pysäytettyä. Tai ehkei niin mahtavan, mutta kuvassa mahtavan. Kauniit värit. Itseäni hämää tuo sommittelu, en tiedä miten olisi parempi mutta joku mättää - vaikka kuitenkin huomio keskittyy heti lintuun, niinkuin pitääkin.
Komea lintu ja upeasti pysäytetty hetki.
keijukaisia on olemassa.
Oho..Upeita kuvia oli kotisivuillasikin :D. Pitänee palailla paremmalla ajalla ihastelemaan niitä. Taisin löytää yhden aukean parhaimmista luontokuvaajista nyt :). (mikälisikäli että kaikki aukean luontokuvaajat tuntisin, mutta kaikista näkemistäni parhaat kuvat oli sulla)
Tulin just lukemasta päivän lehden sarjakuvasivua, joten ehkä se vaikutti alitajuntaani... Mutta hymähdin ihan aluksi tämän kuvan nähtyäni, kun tuo yksi oksa näyttää lentävältä linnunjätökseltä. :D Lintu ja sen asento on komea, mutta itse kaipaisin ehdottomasti jotain leikkiä sommittelullakin, jotta innostuisin kehittämään kuvaan hengellistä sisältöä.

PS: Harmittaa vähä nillittää lisää, mutta mun mielestä linssissä on jokin elementti sijoiltaan, tai sitten tarkkuusalueen ulkopuolinen alue on luonnostaan epätasaisen rujo (alareunassa näkyy hyvin).
Hieno kuva joka pysäyttää taas ajattelemaan luonnon kauneutta.
Valo suodattuu kauniisti linnun siipien läpi ja metsä on vielä koskemattoman korpimaiseman näköinen.
Kaunis on - kyllä annan hyvät pisteet:)

"Taisin löytää yhden aukean parhaimmista luontokuvaajista"

Joo, Karin luontokuvat on ehottomasti Aukean parhaimistoa. Kirjanmerkeissä ollut jo pitkään... Eikä tämäkään kuva ole pettymys; kerrassaan upea tilanne! Joku "anti-soittolistaentusiasti" on näköjään tämänkin kuvan bongannut.
Jännää, että minä, joka yleensä annan kuville aika helposti täydet pisteet, pidän tästä vain 3:n pongon arvosta. Sävyt eivät mielestäni ole mitenkään ihmeelliset, itse kohde on aika pieni kuvassa ja siitä lähtee oksia moniin suuntiin.
Olisit kuvannut vain laskeutumiskohteen yläosan ja linnun, etkä tämmöistä laajakuvaa. Hetki on toki uskomaton, en sitä kiellä.
Linnun asento on kyllä komeassa kohtaa pysäytetty, mutta valokuvana aika mielenkiinnoton. Lintu häviää lähes saman sävyiseen ja valoiseen taustaan. Samoin, niin kuin Janne jo totesikin, rajaus on tylsä. Kuvan olisi mielestäni voinut rajata huomattavasti tiukemminkin.
Mahtava ajoitus! 4p tuli että ropsahti! =)
kävi kaduttamaan etten pistäny 5p tää on loistava! vois pistää tauluks seinälle ;)
ei ole totta miten hieno kuva! oikein kateeksi käy, sillä olin viimeviikon lapissa ja yritin kuvailla kuukkeleita sen sata kertaa ja kuvia on nyt kone täynnä mutta yksikään niistä ei ole näin täydellinen. :)
Minä en kyllä suunnattomasti lämpene, sommitelma ja rajaus ei oikeen natsaa. Ja turhan harmahtava. Lintu on ihan mukavassa asennossa mutta ei. Tuollainen tapahtuma on mukava nähdä luonnossa, mutta kuvan kautta se ei minulle välity, minussa ei tosin ole lainkaan luontokuvaajan vikaa, en jaksa keskittyä valokuvaamiseen siinä ihmetellessä "maailman menoa". No meistä on moneksi, hyvin se on pysähtynyt ja siivetkin melkein läpivalaistu.
Hmmm tiukemmalla rajauksella tykkäisin enempi, nyt kyllä hienosta hetkestä saatu kiinni.
Rajausta mun makuun vois tällasessa kuvassa tiukentaa viel reippaasti. Muuten on kyl hieno tilanne. :)

Kuvan rajausta ja sommittelua ovat jotkut moittineet, mutta eivät ole tulleet ajatelleeksi, että kuvaaja on ehkä halunnut näyttää kuukkelin luontaisessa elinympäristössään - niitä alueita ei enää juuri ole. Tietoa, taitoa ja kärsivällisyyttä vaatinut otos!


Vitosen kuva. Hyvin on valoa piisannut.
Juha, pointtisi on kohdallaan, mutta voimme kysyä, kuuluuko informatiivisuuden maksimointi sommitelmalla biologian oppikirjaan vai taidesivustolla esitettävään valokuvaan. Luontokuvat on mun makuun, kyllä, mutta oon nähnyt niitä kahdenlaisia. Niitä, jotka etsii sitä sielua, ja niitä, jotka näyttävät kaiken. Tää kuva kuuluu mun mielestä jälkimmäisiin. Onko se negatiivinen asia, jää kuvaajan harkittavaksi.
Tuolla on jo pari kommentoineetkin rajausta, ja myös minusta se voisi olla paaaljon tiukempi. Nyt on liikaa tavaraa taustalla ja tuo upeasti pysäytetty lintu jää turhan pieneksi osaksi kuvaa. Itse olisin rajannut kuvaan näkyviin suurinpiirtein vain linnun ja tuon lähimmäisen puun, joka on tarkka.
Tuo pysäytys on kyllä kertakaikkisen osuva eikä ole menettänyt tehoaan, vaikka tähän kuvaan olenkin erinäisiä kertoja törmännyt siellä sun täällä (kiva nähdä, että sun kotisivusi ovat herättäneet ansaittua huomiota ainakin jonkun katsojan silmissä).

Mutta kuten jotkut jo ovat todenneet, paremminkin voisivat asiat kuvassa olla. En ole aiemmin huomannut Jannen mainitsemaa linssielementin sijoiltaanoloa, mutta siltähän tuo jälki vahvasti näyttää laskeutumispuun takana vasemmalla olevia varpuja vastaaviin oikealla laidalla verratessa. Silloin vanhalla Aukealla kaipasin kuvaan lisäterävyyttä, ja edelleen näkisin mieluusti kuukkelin ja kannon yksityiskohdat tarkemmin.

Jotkut ovat pitäneet sävyjä "ei mitenkään ihmeellisinä" ja "turhan harmahtavina", ja niinhän asia on kuvaa Firefoxissa katsoessa. Ei voi mitään, taas kerran joudun mainostamaan Safarin näyttävän sävyt paljon täyteläisempinä: ero vihreässä ja kuukkelin oranssissa on Safarin hyväksi todella huomattava (napatkaapa kuva koneelle ja avatkaa se fotarissa, niin näette, millaisilta sävyjen pitäisi näyttää). Minusta ei olisi kannattanut jättää kuvaan profiilia noiden EXIF-tietojen näkymisen takia, koska sävyjen menetys useimpien käyttämissä selaimissa sen takia on niin harmillinen (monet aiemmat kuvasihan olet tallentanut siten nettiin sopiviksi, että sävyeroa selainten välillä ei ole ollut).

Sommittelun suhteen olisi varmasti ollut mielenkiintoista nähdä sellainen pystyrajaus, jossa kanto näkyisi kokonaan, mutta tuollaisissa tilanteissahan ei luonnollisestikaan ehdi ottaa kuin yhdenlaisen kuvan.
Menikö paljonkin makkaranpaloja ;-) No mutta kuvahan on ihan jees.
Ihastuttava, mutta olisiko tiukempi rajaus mitään...?
Kiitos kaikille tähänastisista kommenteista.

Vaikka kuva onkin vahvasti dokumentaarinen, oli tarkoitukseni kuvaa ottaessani saada mukaan myös vanhan metsän tunnelma lahoavine kantoineen ja maapuineen. Tarkoitus ei siis ollut ottaa pelkkää kuukkelikuvaa. Kuvaa voisi yhtä hyvin ajatella metsäkuvana, kuvana aarnimetsästä, jolle nimenomaan kuukkeli antaa sen sielun.

hienosti pysäytetty tilanne! mielestäni myös rajausta ehkä vähän tiukemmaksi vaikkapa oikealta, niin olisi silti hakemasi "vanhan metsän tunnelman". silti, 4p

Hmmm... ehkäpä olisit voinut rajata hieman reunoilta. Ihan vähän vain. Mielestäni on hyvä että linnun luontainen ympäristö tulee esiin. Hyvä valo, joka osuu linnun siipiin ja pyrstöön aivan täydellisesti. Kuin jokin aurinkolintu :) Erittäin hieno pysäytys- ja luontokuva. Sopisi johonkin luonto- tai valokuvalehteen mielestäni :)
Tuosta rajauksesta sen verran, että jos tirppa olis rajattu kovin paljon tiukemmin niin koko kuva olis menettänmyt aidon luonteensa.
Rajaus on juuri näin hyvä.
Tirppoja näkyy lentelevän omassakin pihassa muutamia satoja päivässä, tässä kuvassa on hienosti kuvatun kuukkelin lisäksi paljon muutakin joka tekee tästä ainutlaatuisen.
Ite arvostan korkeelle eläinkuvia, missä luontainen tai ei luontainen elinympäristö näkyy. Tässä sitä näkyy.
Ihmetyttää kanssa tuo omituinen söhrö mitä objektiivi alhaalla piirtää. Käytetty on ilmeisesti Nikonin vanhempaa manuaali nuijaa? Hyvittais nähä samalla lasilla otettuja muita kuvia.
Noh, aikas pätevä kuukkelikuva kumminkin.
Nikkorin manuaalinuijissa ei oo mitään vikaa. Koskaan! Paitsi öljyjen tervaantuminen, eikä sekään vaikuta kuvaan. :)
Pikeentyminen, piti sanomani. Kuvittelin vähä liian vilkkaasti jotain mustaa mömmöä. :D
Joo, Marko arvas aivan oikein. Kuva on otettu Ais 35mm f2 Nikkorilla, jolla kuvasin jonkin verran viime kesänä. En havainnut mitään rakenteellista, enkä optista vikaa kyseisessä lasissa.
Kuva on huikea, sekä vanhan metsän tunnelma että lintu. Aivan kateeksi käy, tässä ei ole vain onnea vaan myös huikeasti taitoa ja ymmärrystä.
Todella kaunis kuva kaikin puolin, sano minun sanoneeni, annoin kuvalle 5 tähteä, eli pistettä :)
Minusta viiden pisteen kuva siitä huolimatta, että rajausta olisi voinut vähän miettiä kuvan ottamisen jälkeenkin. Tällaisten kuvien ottohetkellä ei niin paljon sommittelua ehdi viilaamaan...
Vasemmasta laidasta ottaisin pois jonkun verran. Se on niin puuroisen näköinen ja rajauskin paranisi. Mutta kyllä on ihana luontokappale!
Mietin pitkään, ja ehkä olisin hieman rajannut. Mutta muuten loistava kuva! Loistavat luonnolliset värit, takavalo tuo hienosti linnun esiin. Nää on niitä kuvia kun on ollut kuvaamassa ja palaa hymy huulilla korvesta :)
Hieno
nimi käy kyllä aivan täydellisesti, ohjaa. 5p.
Yleensä en edes jaksa vaivautua kirjautumaan aukeaan.. Onkin siis mielenkiintoista miksi teen niin tällä kertaa. Syynä ei ole mikään suunnaton "ihailu" vaan päinvastoin. Totta on kyllä se, että kuvassa on suhteellisen harvinainen lintu, ainakin Etelä-Suomen asukkaiden silmään.. Kuvan rajauksesta voidaan olla montaa mieltä, toisaalta sekin on pitkälti makuasia. Ainoa asia mikä minua tässä kuvassa vaivaa, on se etteivät monet huomaa tämän kuvan suurinta ongelmaa. Tarkennusta! Mitä ihmettä, onko kannon nokka tämän kuvan pääkohde? Olen koittanut tätä työtä sulatella useamman viikon, mutta tämä ei vain millään kolahda. ajoitus on hyvä, mutta tästä jää amatöörimäinen tuuriräpsäytyksen maku. Tarkenna ensikerralla lintuun. 2p (ajoituksesta)
Tarkennan vielä. Tarkoitan, että tämä kuva jättää amatöörimäisen vaikutelman. Esittelisit mieluummin muita, mielestäni loistavia kuviasi!
Kiitos kaikille kommenteista!

Petri; En tiedä millaiselta näytöltä katselet, mutta kyllä kuukkeli on terävyysalueella, ja ainakin minun näytöllä myöskin terävä, kun taas kannonpää, johon ei ole tarkennettu, jää hiukan epäteräväksi.
Voipi olla, että on kyse näytöstä tai pakkauksesta. Jotenkin vain näyttäisi siltä että tarkennus olisi jopa kannon etupuolella! :D

Kyllä tarkennus on linnussa, joka näkyy terävimpänä. Ainut vika on siinä, että liian monet tiiraavat suurennuslasin kanssa pikseleitä ja mahdollisia photoshop-juttuja, ja itse kuva ja sen sanoma jäävät katsomatta ja huomaamatta. (Kukaan ei ole tainnut mainita esimerkiksi linnun ja kuvan oikeassa reunassa näkyvän maaston värin yhteyttä.)

Lintulaji, minkä perässä ainakin legenda kertoo Hautalan muuttaneen Kuusamoon. Enkä millään malta olla vertaamatta tätä Hannun kuviin.
Tiukempikin rajaus toisi linnun elinympäristön riittävän hyvin esiin ja korostaisi paremmin itse kohdetta.
Tämäkin kuukkelimetsä on Hannulle tuttu paikka, sillä joskus 70-luvulla Hautala kuvasi tässä metsässä kelon kolosta kurkistavan näädän, joka päätyi Kololinnut ja muut pökkelöpesijät -kirjaan.
Pidän tuon linnun väreistä. 4p.
Otsikon ja kuvan yhteisvaikutelma herättää mussa mystisiä ajatuksia, että että..
Uskomattoman hieno valo!
Hieno on metsän tunnelma. 5p.
Kommentointi sallittu ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille.

Annetut pisteet

12345
ka. 4 (160 ääntä)

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty