Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Kalaonnea?

Jospa kerrankin lykästäisi..
-Ilja Hackman

Annetut kommentit

Tykkään kuvan tunnelmasta. Niukkasävyinen, siluettimainen, yksinäinen kalamies kuvajaisineen on hieno. (Oho, tulipa siinä adjektiivia kerrakseen...) MV sopii tähän kuvaan hyvin.
Todella hieno. Toimii hyvin mustavalkoisena. Ilman kalastajaa tästä puuttuisi se olennaisin :).
Pientä nillitystä pakkausjäljistä, mutta muuten tosi hyvä.
Vaikuttava.
Kuva ja sommittelu OK, hyvät sävyt. Mutta oikeinkirjoituksessa on toivomisen varaa :-)
Tyyntä myrskyn/saaliin edellä. Pidän.
Täydellinen!!! Voisin melkein sanoa että paras kuva mitä olen näillä sivuilla nähnyt! Tämä on juuri sitä..! 5p.
ohoh! :) kiitoksia paljon positiivisista kommenteista!
meikäläisen edellinen kahden kuvan sarja oli kuvattu noin kaksi tuntia ennen tätä kuvaa. tuuria oli päästä kuvaamaan tällaisella säällä..
Iljahan on ruvennut tuuppaamaan tänne alkuajan kokeilujen jälkeen vitosen kuvaa ihan urakalla... Katsoinkin, että kovin on samantyyppinen tunnelma kuin edellisissä kuvissasi. Pidän muuten erityisesti tuosta pikkusaaresta, joka melkein keskellä olevasta sijainnistaan huolimatta tekee sommitelmalle erittäin hyvää.

Pientä miinusta tosiaan tuo jpeg-pakkausjälki esim. kalastajan ympärillä ja sävyliukuman vähäinen epätasaisuus niin taivaalla kuin kuvan alalaidassakin, mutta muilta osin kuva on loistava. Itse asiassa kuva on sitä niin suuressa määrin, että se ansaitsisi arvonsa mukaisen esillepanon eli ehdottaisin pienennyksen ottamista uusiksi (nykyisinhän tiedoston kai voi vaihtaa ilman kommenttien ja pisteiden katoamista toisin kuin uuden Aukean alkuaikoina).
joopa joo.. nyt täytyy myöntää ettei aukean softa oikein pidä meikäläisen kuvista.. kaikki uudet pienennysyritykset menee vain rupusempaan suuntaan :( käyttääkö porukat pienennyksessä smartsize vai bicubic moodia? tuntuu että nää kuvat menee ihan kuralle pienentäessä..
"nyt täytyy myöntää ettei aukean softa oikein pidä meikäläisen kuvista.. kaikki uudet pienennysyritykset menee vain rupusempaan suuntaan" Mut hei, tuon tiedostokokohan on 58 kt???? Miks ihmeessä noin raju pakkaus, kun Aukea sallii 300 kt? Eli mun mielestä vika ei nyt laisinkaan ole Aukean softassa, vaan tuon jpeg-jäljen pitäisi ilman muuta kadota, kun vedät sitä pakkausastesäädintä reilusti oikealle. Ja musta tuntuu, että varomaton levels-säätö voi aiheuttaa tuota sävyliukuman epätasaisuutta.

Yleensähän kehotetaan käyttämään bicubicia, mutta mun käyttämässäni Graphic Converterissa olen havainnut Lanczos 3 -algoritmin tuottavan yleensä paremman näköisen pienennyksen (tosin sellaista ei varmaan useimmista softista löydykään).
Käyttämälläsi ohjelmistolla smartsize antaa paremman tuloksen. Laita kuvan resoluutioksi noin 100 ppi, pienennä kuva ja käytä export-valikon jpeg-optimiser toimintoa, jolla saat säädettyä kuvan pakkausasteen oikeaksi tiedostokokoa ajatellen.

Itse kuvasta. Mielestäni kuvassa aivan mahtava tunnelma. Kuvan sommittelu, sävymaailma ja selkeys toimivat. Yritä saada pakkaus onnistumaan, niin kuva on lähes täydellinen.
tattista vinkeistä! täytyy kokeilla iltasella uudestaan, kun töistä pääsen.. ei nuo kuvankäsittely ohjelmien kaikki hienoudet ole vielä ihan lapasessa :)

jarille: joo muuttamaton on, eli ei ole lisätty eikä poistettu mitään.. kuvaa otettaessa, olisiko ollut noin kymmenen maissa, oli aurinko lämmittänyt ilmaa jo sen verran että vahva hernerokkasumu oli haihtunut.. kuvassa näkyvä utu oli järven varjoisimmassa nurkassa viimeiset pilvet..
Kuva, joka on 1000 pikseliä leveä ja 600 korkea näyttää ruudulla aivan samalta olipa resoluutio 300 ppi tai 72 ppi. Sama määrä pikseleitä eli puheen resoluutiosta voi unohtaa, kun määränpäänä on kuvaruutu.
Joo, olen huomannut aiemminkin, että se resoluutioasetus kuvankäsittelyohjelmissa on lähinnä sotkemassa käsitteitä. Ppi:hän tarkoittaa yksinkertaisesti pixels per inch eli montako pikseliä on tuumalla, ja se on oleellinen tieto kuvien tulostuskokoa määriteltäessä. Esim. 3 Mpix pokkarin 2048x1536 pikselimäärä riittää korkealaatuiseen painokuvaan yleensä edellytettävällä 300 ppi resoluutiolla - vaikka vähempikin käytännössä riittää, jos kuva on terävä - n. 17x13 cm kokoiseen kuvaan. Jos samaa kuvaa painettaessa tyydytäänkin resoluutioon 200 ppi, siitä tulee 26x19,5 cm kokoinen.

Sen sijaan nettikäytössä oleellinen asia on kuvan pikselimäärä, koska selaimet näyttävät kuvat normaalisti 100 % koossa, ja Aukeallahan se maksimikoko on määritelty mittoihin 1000x730 pikseliä. Tiedostokokohan sitten on eri asia (kuten mainittua, Aukealla max. 300 kt), ja pääasiassa se määräytyy säädetystä pakkausasteesta, joka ilmoitetaan ohjelmasta riippuen esim. asteikolla 0-100 tai 1-12. Tarvittavan pakkausasetuksen määrään sitten vaikuttaa kuvakoon lisäksi kuvan yksityiskohtien määrä eli paljon tasaista pintaa sisältävä kuva kuten ylläoleva voidaan pakata korkella laadulla, kun taas paljon yksityiskohtia sisältävässä kuvassa pakkausasetusta joudutaan laskemaan ja/tai kuvan pikselimäärää edelleen vähentämään, jos tavoitteena on suhteellisen pieni tiedostokoko kuten vanhan Aukean maksimikoko 128 kt oli. Mutta uuden Aukean kokorajoitukset riittävät mainiosti korkeatasoiseen pienennykseen käytännössä kaikissa kuvissa.

Jatkanpa rautalankaväännelmää vielä kuvaruuturesoluution osalta. Ppi siis tarkoittaa pikseleitä tuumalla, joten jos verrataan esim. oman läppärini 12,1" näyttöä tavallisempaan 15" näyttöön, kun molemmista löytyy 1024x768 pikseliä, ne pikselit ovat kooltaan pienempiä ensinmainitussa. Näin ollen 1000 piks. levyinen kuva täyttää molemmat ruudut samalla tavoin melkein laidasta laitaan, mutta kuvan leveys senteissä/tuumissa on erilainen. Jos ajatellaan asiaa resoluution kannalta, ulkomitoiltaan pienemmässä näytössä siis on hieman enemmän pikseleitä tuumalla eli se ppi-resoluutio on suurempi kuin 72 ppi.

Kaikki edelläoleva on tietenkin monille tuttua, mutta kenties se toisille selvensi resoluution ja pakkauksen suhdetta. Ja jos jossain kohden tuli epätarkkaa tietoa, asioista paremmin perillä olevat oikaiskoot.


hallelujaa! nyt tais pakkaaminen sujua hiukan nätimmin. kiitoksia vinkeistä!
edelleenkin tosin tuo vinjetti jättää tuota posteraatiota..
vinkkejä kenelläkään puhtaan vinjetin tekoon?
No nyt katosi pakkausjälki ja sävyliukumakin on huomattavasti tasaisempi, joten mun mielestä kuva onkin noilta osin kunnossa. Mutta kun vertaan sitä ekaa versiota ja tätä peräkkäin, tuosta usvasta on harmillisesti hävinnyt paras terä: se on liian tasaharmaa, kun siinä aiemmin oli enemmän sävyjä lähes valkoista myöten kuten mv-kuvassa kuuluukin olla. Pikkusaarikin oli hiukan tummempi ja "pomppasi" esiin huomattavasti selvemmin. Eli jatkapa vielä harjoituksia, kyllä se siitä luonnistuu, kuva kun on todellakin parhaan mahdollisen säätämisen ansainnut.

Vinkkejä kysymykseesi neuvokoon joku muu, kun vinjetin lisäämisestä kuviin mulla ei ole kokemusta.
Enpä tiedä, mutta olisi kiva nähdä se 300 kt versio, tuskin posteraatiota enää näkyisi. Nythän on lähes puolet koosta käyttämättä.
Lisään vielä, että yleisvaikutelmakin koko kuvasta on uudessa versiossa hiukan harmahtava, kontrasti siis loiveni selvästi ekaan kuvaan nähden, josta syystä upean kuvan tekemä vaikutus jää nyt puolitiehen.
Ilja täräytti ! oikeassa paikassa oikeaan aikaan. ei tästä kalakuva paremmaksi muutu
kiitosta kaikille kommenteista! nyt on paranneltu versio esillä..
Aijaijai kun on hieno! Toivottavasti tärppää.
MMahtavaa
Tästä tulee mieleen yhden tuttavani kalaretki. Moni ei varmaan halua, että kerron sen tässä, mutta kerron kuitenkin. (nimet saattavat olla tekaistuja)
Ysäväni Jukka ja hänen kaverinsa Mikko lähtivät eräänä kauniina kesäisenä päivänä kalaan.
Heidän piti viettää kalaretkellä koko päivä välillä termarikahvia ja leipää syöden ja jossain retken vaiheessa suunnitelmiin kuului makkaranpaistoa jonkin saaren rannassa.
He lähtivät nopeahkolla perämoottoriveneellä merelle kohti vanhoja kalapaikkojaan. Virvelit, haavi ja viehelaatikot kopisivat kevyesti veneen pohjalla kevyessä kesätuulessa.
Noin puolentunnin ajeltuaan Jukka nostaa käden pystyyn ja kuljettaja-Mikko tajuaa, että Jukalla on jotain kerrottavaa. Mikko epäilee, että Jukka pyytää sikaritaukoa.
Mutta Jukka toteaakin kyynisesti. Kylmälaukku syömisineen ja juomisineen jäi Skodan paksiin.
Hetken hiljaisuus.
Kaverit ovat niin persoja ruuan ja juomien perään, että päättävät lähteä hakemaan.
Jukka on lisäksi niin kova kalamies, että saa kuningasajatuksen. Hei Mikko, jätätkö minut virveleineen, vieheineen ja haaveineen tuohon kivelle niin sinä voit yksin hakea ruokatavarat.

No Jukka on kivellä ja Mikko lähtee ajaa porottaa kohti lähtöpaikkaa. Jukka shortsit jalassa heittelee kivellä virveliä ja välillä tupruttelee sikaria.
Tällä kertaa jätkillä on huonoa tuuria ja merellähän tunnetusti ukkosrintama tulee päälle vauhdilla.
Mikko kerkeää juuri ennen sadetta rantaan ja jää Skodan etupenkille ihastelemaan salamointia ja odottelemaan myräkän ohimenoa. Mielessään naurahtelee kaveriaan joka nauttii kivellä shortseissaan samasta luonnonnäytelmästä. Mo mitäpä minä voin miettii Mikko ja haukkaa palan kylmästä makkarasta.
Jukka on lopettanut kalastamisen ja lähinnä odottaa myrskyn laantumista ja Mikon tuloa takaisin. Joku vanha meriläismallinen vene puputtaa hiljaa aivan Jukan kiven editse. Jukka ei oikein tiedä miten päin olisi, ku eihän tässä mitään hätääkään ole. Jukka kuitenkin morjestaa veneelle niinkuin kohteliaiden veneilijöiden käyttäytymiseen kuuluukin ja heittää uistimen mereen ikäänkuin merkiksi ettei mulla mitään hätää oo.
Sää alkaa jo seljetä ja Mikkokin könyää Skodan penkiltä veneelle kylmälaukku mukanaan. Äyskäröityään hetken venettä Mikko lähtee naama virneessä katsomaan miten Jukka on kivellään viihtynyt.
Jukka vetää naamalleen sellaisen ilmeen Mikon saapuessa, että nyt ei ole oikea hetki pottuilla.
Loppu on niin tylsää etten kerro enempää, mutta tarina on tosi ja kuva toi sen taas kerran mieleeni. "Jukan kalastuskivi" jolla nimeelä kivi meidän piireissä tunnetaan oli sentään hieman isompi kuin tämän kuvan kivi.
Hyvä kuva!
kiitos kimmo tarinasta :) on saattanut jukalla puntti tutista kivellä ukkosmyrskyn keskellä :/
vapa sojottaa väärään suuntaan...
kiitos kommentista antti. kyllä se vapa sojottaa ihan oikeaan suuntaan :) vai olisiko vielä pitänyt sommitella kalastaja vasemmalle reunalle, niinkuin oppikirjoissa kerrotaan?
Mahottoman vahva kuva. Iskee tunnelmallaan.
Erittäin miellyttävä kuva, iiihan vähän vaa alhaalta pois ni täydellinen.
Oijoijoi...:)
Ei voi olla kuin kateellinen ajasta ja paikasta :)

Mahtava kuva.
Kommentointi sallittu ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille.

Annetut pisteet

12345
ka. 3.92 (122 ääntä)

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty