Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Saimaa on maailman hitain joki

                           näkee sinisen häivähdyksen, hän, kalastaja, kokee

verkkojaan, kun hopeinen kuu pistää kuin tikari kylkien väliin

              säätiedotuksessa luvataan heikkoa sadetta, puvuntakki roikkuu

       kuivumassa rantakoivun oksalla, niin kuin koko savonlinna

tällä kellon lyömällä ei enää laula olavi virta, kesäkuussa

                                                  tilanne voi olla toinen, ja onkin.

Edellinen työ Näyttelyn etusivulle
Näyttelyn yhteenvetosivulle
Seuraava työ
väri - sininen
kaupunki - savonlinna
ammatti - kalastaja
laulun nimi - hopeinen kuu
tv-ohjelman nimi - säätiedotus
vaate - puvuntakki
muusikon tai yhtyeen nimi - olavi virta
kuukausi - kesäkuu
vesistön nimi - saimaa

Tekijä: Juha Rautio

-Kirjallisuuden teema

Annetut kommentit

Tässä en tunnista kaupunkia samalla tavalla kuin aiemmassa Asserin Oulu-runossa. Savonlinnan on paljon vieraampi minulle, silti tässä on elämän makua.
Joo Savonlinna on todella vieraantunut kaupunki enkä minäkään tunnista sitä tästä runosta mutta en minä tiedä, tunnistanko sitä muutenkaan, joten eipä tuo pikkuseikka runon arvoa laske. Olen oppinut kuitenkin rakastamaan Savonlinnaa, vaikka tämä ei edes ole kotikaupunkini, vaan "vihollinen". Kesällä Savonlinna on luullakseni vähän liian onnellinen, elämänmyönteinen ja turistiystävällinen näyttääkseen todellisen karvansa. Minusta tämän kaupungin aito sielu on sen psyykeä moukaroiva ja muokkaava talvinen pimeys, sekä harmaat syksyt ja nämä uskomattoman valoisat keväät, kun tietää, että kaikki kärsimys on jälleen ohi! Tämä on muukalaisen näkemys, olisin erilainen, jos olisin syntynyt täällä. Ei minua töki tässä runossa mikään muu kuin sen otsikko, ei edes Olavi Virta, mutta Saimaasta en saa jokea hyvällä tahdollakaan, siihen minulla on mielestäni näkökulmaa vähän joka puolelta, Savonlinna nyt on vain yksi paikka suuren Saimaan rannalla, 4p
Ja Savonlinnassa on todella hienoja ihmisiä, alkuperäiset siis.
Kiitosta vaan kommenteista. Minähän olen alkuperäinen savonlinnalainen vaikken siellä enää asukaan muuta kuin välillä pieniä vierailuita. Tuon otsikon nappasin maakuntamuseosta kun kävin siellä viimeksi helmikuussa. Kannattaa muuten Antti käydä siellä.
Olen viikonloppuna menossa Enonkoskelle ja Savonlinnaan, en ole kummassakaan käynyt koskaan aiemmin. Jännityksellä odotan minkälaisen fiilikset paikasta tulee... onko ne sellaiset kuin tässä runossa =)

Ensimmäistä lausetta sain lukea moneen kertaan, se on jotenkin monimutkaisesti ilmaistu, kun vertaa runon muuten niin suoraan tyyliin, ehkä se johtuu tuosta sanajärjestyksestä. Toinen lause herätti mielenkiintoni eikä loppukaan petä. Tästä ei tule lainkaan sellainen olo, että jotain tiettyjä sanoja olisi ollut pakko käyttää vaan sanat tuntuvat virranneen hyvin vapaasti.
"Kannattaa muuten Antti käydä siellä." Se museo on kyllä hieno paikka, olen käynyt kaksi kertaa! Viimeksi kun kävin, siellä näytettiin elokuva vanhan ajan turisti-Savonlinnasta kesällä ja se oli todella kiehtova.
Nytkin siellä oli nähtävillä vanhoja filmejä. Kuuskytluvulla Savonlinna vaikutti olevan vielä ihan mukava paikka, tiedä sitten.
Alku on aika vaikea tuntuu jotenkin kuin sanoja olisi liimailtu lopusta alkuun.Pilkut lisäksi pysäyttävät lauseen jotenkin kesken. Omalla tavallaan kuitenkin tyyliä tässä löytyy.
kellon lyömä = yhdyssana? (Kai?) Ja säätiedotus oli tv-ohjelma, mutta eivätkö kaikki kalastajat kuuntele vain radiota? Ja sopivatko Olavi Virta ja Savonlinna yhteen?

Toki uskon, jos savonlinnalainen sanoo että Saimaa on joki - sitä ei voi epäillä. Ja kesällähän Savonlinna on kiva kaupunki. Talvella ehkä ei niin.

Ihan hyvä ja koskettava.
Edellisestä vierailustani Savonlinnaan on ehtinyt jo kulua vuosi jos toinenkin, joten en oikein osaa löytää kaupunkia sanojen takaa. Tuli itse asiassa Leppävirta mieleeni. Sanalistasi on jo valmiiksi niin yhdenmukainen, että kelvollisen harmoninen runohan siitä syntyi. Tuo tikarilla pistävä kuu on erinomaisen hieno ilmaus, mutta ei oikein sovi runon tunnelmaan. Mihin se kuu muuten pistää, jos se "pistää kuin tikari kylkien väliin"? Selkään? Rintaan? Vatsaan? Pitäisikö tuossa olla kylkiluiden väliin? No tulipas tästä verenhimoinen kommentti. Jäi hieman ilmeettömäksi, vaikka kasvoilla hehkuikin terve puna.
Joo, kellonlyömällä. Ja kylkiluiden väliin olisi toki täsmällisempi. Kertakirjoittamalla tämän tänne lätkäisin, ihme ettei ole enempää virheitä. Kiitos.
Kommentointi sallittu ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille.

Annetut pisteet

12345
ka. 3.67 (12 ääntä)

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty