Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Kauppias Saarinen ei liity tähän

Mies. Se seisoo järven rannalla, on olemassa ja kärsii. Äsken vielä mies istui kotisohvalla. Yläkerrasta kuului Pieni yösoitto, televisiosta tuli jo aamu-tv. Aamuteeveessä tanssi nainen röyhelöhameessaan, piti helmasta kiinni ja näytti ylpeältä. Flamencoa. Ei sopinut yhtään Mozartin tunnelmaan. Sydämestä otti hiukan, seinällä punainen huivi liikkui kuin itsestään. Huomioitavaa oli, ettei missään liikkunut ilma, maailma seisoi paikallaan. Vain huivin ruumis kävi latinorytmien tahdissa; se kai unohti, ettei oikeasti elä. Yö oli haalistumassa, kuivumassa kokoon, muuttumassa valoksi ja maaksi. Kauppias Saarinen valmisteli samaan aikaan lähtöä naapurissa, teki eväsleipiä ja haukotteli. Kauppias Saarinen on Porista. Sieltä on myös Yö ja Katja, mutta se ei liity tähän. Tai kyllä Katja liittyy, Yö taas ei, Kauppias Saarinen ei varsinkaan. Nyt katsomme taas miestä, joka äsken lähti kotoaan ja käveli rannalle. Jyväsjärvi välkehtii toukokuun vapauttamana ja mies kärsii. Pieni yösoitto soi päässä ja Katja on kuollut. Jyväsjärvi kiiltelee ja Katja on enkeli. Siinä asiat hänen mielessään. Nyt hän muistaa Yön keikan, siellä Katja tanssi kuin nainen televisiossa, tosin minihameessa ja hymyillen. Siellä Katja oli elossa ja kaunis. Voi taivas - se vaalenee sinisestä valkoiseen. Miehen sydän on punainen, lyö kiivaasti. Kohta ei lyö enää, sitä mies ei huomaa. Vesi kiiltää, Pieni yösoitto soi vieläkin päässä.

Edellinen työ Näyttelyn etusivulle
Näyttelyn yhteenvetosivulle
Seuraava työ

En muokannut tekstiä kovin paljon 10-minuuttisen jälkeen. Sitäpaitsi tykkään siitä. :)

Sanalista:

väri: punainen
kaupunki: Pori
ammatti: kauppias
laulun nimi: Pieni yösoitto
tv-ohjelman nimi: Aamu-tv
vaate: röyhelöhame
muusikon tai yhtyeen nimi: Yö
kuukausi: Toukokuu
vesistön nimi: Jyväsjärvi


Tekijä: Reetta Niinisalo

-Kirjallisuuden teema

Annetut kommentit

Kivasti leikittelet sanoilla, tykkäsin.
Loistava. Pidän paljon.
4p, tämäkin on minusta oikein hyvä, ei nyt loistava
Jee! Jollakin muulla on myös ollut flamencot mielessä :)

En oikein tiedä tykkäänkö vai en tämän poukkoilevasta ajatusketjusta... toisaalta se on mielenkiintoista seurattavaa ja sisältää paljon helmiä, toisaalta se tekee tekstistä raskaslukuista. Toisaalta raskaslukuisuus voi johtua siitä että koen kun tällaista ajatusvirtaa tai runoja kirjoitetaan pitkille riveille, katoaa rytmi ja tempo.

Tekstin alku oli jotenkin mainion napakka ja alkulauseista muutenkin pidin kovasti.. oli helppo pysyä mukana, mutta sitten kun tuli paljon näitä muita henkilöitä mukaan, keskittymiseni herpaantui.
Minäkin tykkään siitä. Tässä on jotain kummaa minua viehättävää tajunnanvirtaa, vaikka loppupuolella kerronta uhkaakin levitä käsiin. Aloitus on niin mainion napakka ja suomalainen: järven rannalla mies kärsii. Kerronta on keveän humoristista, vaikka tarina onkin melko surumielinen. Ristiriitaisuus näkyy myös Pienen yösoiton ja flamencon vastakkaisuudessa. Kerronnan rikkonaisuuden annan anteeksi teeman ideaan nojaten, mutta ehkä tästä silti voisi hioa liiat säröt pois. Kauppias Saarinen ei tosiaan liittynyt tähän, mikä on hauskaa. Ei ehkä Saarisen mielestä.
kiitos kaunis kommenteista. :) Joo, kerronta on tässä aika rönsyilevää ajatusvirtaa, mutta en halunnut muuttaa sitä, vaan tykkäsin siitä tällaisena. Silti ymmärrän myös eriävät mielipiteet :P
Kommentointi sallittu ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille.

Annetut pisteet

12345
ka. 3.33 (9 ääntä)

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty