Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Vuodevaatteet

August makasi vuoteellaan sekavassa olotilassa, pää syvälle epämukaviin ja muodottomiin tyynyihin hautautuneena, ja levottomat ajatukset risteilivät hänen mielessään. Päivä oli jo pitkällä, ja auringon tulinen katse kiipeili kellertävillä seinillä, leijui huoneen tunkkaisessa ilmassa kuin keskipäivän aave. Oli sunnuntai, heinäkuun viimeinen. Sunnuntaisin aurinko on aina tavallista julmempi, armottomampi, ja sen valo tavallista polttavampaa ja myrkyllisempää. Sunnuntai on oivallinen päivä hankkia ihosyöpä.

August heittelehti hervottomana sinne tänne, yrittäen löytää edes jotakuinkin siedettävän asennon, jossa voisi vaikka vain pienen hetken levähtää siltä mielen ja ruumiin ahdistukselta, joka kuin lähtemättömänä kirouksena oli sidottu hänen kurjaan olemukseensa. Mutta oli kuin hänet aina ja kaikkialla olisi tuomittu epäonnistumaan: niinpä nytkin hänen päänsä tempoili edestakaisin kieltäytyen itsepäisesti asettumasta paikoilleen, ja hänen jäsenensä, jotka olivat kuin hyönteisen jäseniä, viuhtoivat ilmassa hänen ympärillään avuttomasti sätkien. "Minähän olen kuin mikäkin Gregor Samsa", hän ajatteli tuskissaan ja hänen kuumottava, auringossa palanut ihonsa hiertyi hiestä märkiin lakanoihin.

Viimein, pitkän mutta hedeltämättömän taistelun jälkeen, August kavahti istualleen lopen uupuneena, kiihkeästi huohottaen, ja kuin päätöstään tukien hän heitti alleen rullaantuneet, holtittoman pyöriskelynsä kuumentamat vuodevaatteet kauas pois luotaan; ne lensivät aivan huoneen toiseen päähän saakka, törmäsivät seinään hiljaa kahahtaen ja valuivat taikinan lailla hämärään nurkkaan, minne ne jäivät makaamaan hylättynä ja alakuloisena myttynä kuin piesty koira, joka kerälle kääriytyen pyrkii suojautumaan isäntänsä raivokkailta iskuilta. August rypisti otsaansa katsellessaan tuota kangasmönttiä, ja hänestä tuntui kuin se olisi herkeämättä vastannut hänen katseeseensa, kuin häntä syyttäen. "Lakkaatkos!" hän kivahti ja viskasi yöpöydällään lojuvan kirjan nurkkaan. Hamsunin Nälkä upposi pehmeästi ja äänettömästi vuodevaatteiden sekaan kadoten kokonaan näkyvistä. Kirja jätti myttyyn syvän, ammottavan loven, joka oli kuin ilkeästi irvistävä suu. August toljotti myttyä silmät levällään.

"Vai niin! Jassoo!" hän kiljui ja nousi seisomaan vuoteellaan. "Nyt viet jo kirjanikin! Eikö mikään riitä? Eikö mikään todellakaan voi olla tarpeeksi? Eikö mikään! Etkö ole repinyt minua jo aivan tarpeeksi? kiusannut jo aivan kuoleman partaalle? purkanut herkän sieluni pelkiksi savuaviksi raunioiksi? Sinä olet sydämetön, häpeämätön lurjus! Se sinä olet: lur-jus!"

Kiihtyneenä ja aivan pois tolaltaan August alkoi viskoa myttyä kaikella, minkä vain saattoi vuoteeltaan poistumatta saada käsiinsä: kirjoilla, lehdillä, kynillä, herätyskellolla, kahvikupeilla, kirjoituslehtiöillä... ja kaiken julkea mytty nieli sisäänsä kuin herkullisen aterian, ja irvistävä lovi sen kyljessä kasvoi kasvamistaan, levittäytyi suureksi kuin Molokin kita, ja mitä suuremmaksi se kasvoi, sitä enemmän ja nopeammin se kykeni nielemään. Näytti suorastaan siltä kuin nuo vuodevaatteet olisivat nautiskelleet niille suunnatuista uhreista, eikä kestänyt kauaa kun jo kaikki, minkä heittää saattoi, oli heitetty ja nielty. Täysin suunniltaan August heittäytyi jälleen makuulle ja alkoi taistella itsensä kanssa, huutaen ja ulvoen vuoteessaan. "Eikö mikään riitä? Eikö mikään todellakaan riitä?" hän kirkui uudelleen ja uudelleen, kunnes hänen kurkkunsa oli aivan käheä, eikä hän kyennyt päästämään enää pihaustakaan.

Nurkassa lovi mytyn kyljessä oli hiljalleen sulkeutunut ja mytty makasi hiljaa kellertävään seinään nojaillen; näytti siltä kuin se olisi vaipunut syvään ja levolliseen uneen, niin kuin usein tukevan aterian päätteeksi vaivutaan.

Edellinen työ Näyttelyn etusivulle
Näyttelyn yhteenvetosivulle
Seuraava työ


Tekijä: Juuso Järvenpää

-Kirjallisuuden teema

Annetut kommentit

Kommentointi sallittu ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille.

Annetut pisteet

12345
ka. 3 (2 ääntä)

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty