Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 
Aikojen parhaat

VOI EI! MINUN HÄNTÄNI ON TULESSA!

kun olin hetkeksi pysähtynyt polku
siinä, en ollenkaan poissa,
hänen käsissään oli syvä ote
ja hän antoi minulle aseen
tietäen kaiken paitsi miksi

tuhannet kasvot vangittuina yhdeksi,
fasaanien jäljet pyörivät piirissä,
avautuvat ja monistuvat kaupungit,
kaikkialla liikaa suuntia, en voinut lähteä

myös sisälläni värisivät avaruudet
toisiaan vasten, kipinöiden.
juoksuhiekka pakeni
rakenteet eksyivät toisiin pienempiin,
etsien vähäisintä pysyvää muotoa

kuvasin itseäni yksijalkaisena pöytänä
mutta onneksi riipuin vielä
kolmella langalla taivaasta
vain yksi jalka, joka tunsi maan
tiesi siitä missä seisoi

odotin että joskus harha katoaa
ja minä olen vapaa tietämään
rakastamaan vailla aisteja

silloin en enää muista naista
joka antoi miekan,
silloin tunnen vain häntä joka antaa
minulle täyden vihollisen,
häntä jolle minä en ole arvo enkä
tavoite, en mitään,
häntä joka ei rakastaisi minua
vaikka jokainen ulottuvuuteni
olisi hänen käsissään

häntä jolle voin olla vain
hahmo patsaan takana,
jokin pakeneva sielunliike,
etenevä hajoaminen


-Aino Auranen

Annetut kommentit

5p, ei tähän ole mitään lisättävää
Onpas vahvaa ja upeaa tekstiä.Raikkaita ja tuoreita kielikuvia. Syvällinen. Herättää todella lukijan. 5.pistettä.
Tiukka runo. Ihana ihana otsikko. Mukavia sanankäänteitä, kuten ensimmäisen säkeistön käännöslause.
Kuitenkin, vaikka runon rikkaus koostuu sanojen rikkaudesta, se myös vähän hidastaa lukemista. Vähän kuin järeää lukkoa yrittäisi särkeä, niin minä tunnen. En löydä syytä, miksi tässä vilahtelee esimerkiksi aseistusta(sanoessani näin naurahdin itsekin), ja sitäkään en löydä, onko teema rankka, intohimoinen, luovuttanut vai mitä. Jää niin labyrinttimaiseksi, etten "saa otetta", ah tuo ikuisesti käytetty lausahdus.

Kiitoksia sinulle myös ahkerasta palautteestasi.
Ja ps, olen aina halunnut, että nimeni olisi Aino...


Todella hyvin kirjoitettu. Tajunnanvirtaa ehkä liikaa minusta.
Tajunnanvirta on just jees. Kauniisti soljuvaa kieltä. Otsikosta plussaa, se on ihana :D
Minä en taas voi sanoa kovin pitäväni runon nimestä, se tuntuu liian proosalliselta itse runoon, sen kielen monivivahteisuuteen nähden (mutta onhan se jonkinlainen vastapaino,selityskin, myönnettävä vastahakoisesti :). Eniten pidin kohdasta "odotin että joskus harha katoaa / ja minä olen vapaa tietämään / rakastamaan vailla aisteja ". Viitataan ylimaalliseen rakkauteen, joka on niin voimakas, että mikään ei estä sitä tuntemasta. Yleensä rakkaus on ehdollista, mutta kiva kuvitella täysin ehdotonta rakkautta, jolloin itsekin voisi olla - niin kuin runo sanoo - "hahmo patsaan takana,/ jokin pakeneva sielunliike,/ etenevä hajoaminen". Tällä vältyttäisiin rakkauden raatelevilta vaikutuksilta, päästäisi pakenemaan sen joskus ikävinä ilmeneviä lieveilmiöitä. Tämä on tavallaan antirakkausruno, sellaisena virkistävän hyvä.
kiitos paljon palautteesta :)mukava lukea ennen katoamista
Paljon hienoja kohtia, mutta ei tämä mielestäni raikas ollut. Siksi koska tässä on paljon kaikkea eikä niitä vain lue raikkaina vaan moneen kohtaan pitää jäädä pähkäilemään ja sulattelemaan. Siis ei aivan täydellistä mutta melkein kuitenkin. 4p.
Elämää suurempi teksti. Otsikkoa en kylläkään tajua.
Otsikossa ei olekaan järkeä, muuta kuin se että runo saisi lukijoita. Kiitos oikein kovasti myös Miki ja Olli :)
Haluan kuulla rakentavaa kritiikkiä, voiko toinen ykköstelijä tarjota sellaista? :/
Ei varmaan, koska et ole sallinut nimettömänä arvostelua. Ite oon sanonut oman mielipiteeni ja kirjoitan negatiivisetkin kommentit nimellä, mutta kaikki eivät tee niin. Jos todella haluat kuulla mahdollisimman paljon rakentavaa kritiikkiä, nimettömyys kannattaa ehkä sallia.
Otsikko kieltämättä huutaa lukemaan. Kun selitit sen niin ymmärsin, muuten se tuntuu tosi irralliselta tekstin tyyliin verrattaessa. Tämä alkaa kiinnostavasti, täydellisellä läsnäololla. Sotten herää kysymys, mikä ase? Sitä pohdiskellen luenkin sitten loppuun. Toinen ja kolmas kappale, kolmannen kappaleen viimeistä riviä lukuunottamatta eivät oikein tipu... Fasaanit, hä? Menee hiukan yli mulle. Sisällä värisevät avaruudet ja pakeneva juoksuhiekka tuntuvat hieman latteilta ilmaisuilta. Mutta sitten tuo pöytäjuttu herättää taas, toimien mainiosti. Mieleen tulee Dalin maalaukset. Loppu herättää kysymyksiä, jotenkin jään kaipaamaan jotain vielä, mitä, sitä tiedä en. Jotenkin hämää kun tässä liittyy "tietäminen" ja aisteitta rakastaminen toisiinsa. En mää ymmärrä:D Mut ei kai tarviikaan, ihan hienosti kirjoitettu ja ainakin pähkäilyä herättävä.
Hei Aino. Täällä vetää kommentoimaton ykköstelijä, joka kävi lätkäisemässä kaikkiin runoihini ykköset. Siis myös varastossa oleviin. :D Puhun nimettömästä terrorismista tai kevyemmin ilmaistuna idiotismista, josta ei kannata välittää. Runojen sija esimerkiksi täällä listassa on vain lisäarvo, joka tuo mielihyvää ainakin minulle, ei muuta. Ihminen joka ei uskalla omalla nimellään sanoa edes yhtä sanaa yhden klikautuksen sijaan ei ole minulle kritiikin puolesta minkään arvoinen. Tyhmäkin tajuaa, että runossasi on oivallusta ja tempoa, eikä siihen mielestäni sovi keskitasoa huonompaa arvosanaa. :)

Voi toki olla, että kyseinen ykköstelijä joka on minulle iskenyt, on vain minun ja erityisesti minun suureen itsekkyyteeni ja tyyliini kyllästynyt ihminen, mutta jos hän numeroidusti koittaa minulle viestittää olevani pska, on hän viimeisen päälle epäonnistunut. Uskon kuitenkin, että samasta/samoista naamareista on kysymys.
Tiiäkkö, meni kuule ihan sieluun asti tämä. 5p.
Oi, kiitos todella paljon Jari!
Hieno runo, puhuteli peltini alla, olin ihan silmät kiinni, luettuani. Otsikosta sen verran, etten pitänyt ylenmääräisistä isoista kirjaimista;) Olkoon, pistän kademielen taskuun, nielaisen ja annan sen viitosen, sen runosi ansaitsee.
Näin. Tuntuu hyvälle lukea tälläistä tekstiä parin aika tavanomaisen jälkeen täällä aukeassa. Tässä on "it", mitä tielläkin jahdataan. :)
Mitäs läksit... Täydestä menee kuitenkin.
Tässä on jotain hemmetin hienoa ja jotain turhan paatoksellista. Syvällisen kauniisti onnistut pohtimaan, eikä runo kyllästytä kaikessa pituudessaankaan. Kuitenkaan tietyt kohdat eivät ole ihan minun mieleeni, ne on ripoteltu runoon tasaisesti ja onnistuvat sillä lailla häiritsemään kokonaisuutta. Luulen, että on kyse vain makuasiasta ja siksi taidan klikata viitosen. Kyllä tämä ehdottomasti sen ansaitsee.
Eipä tähän oikein voi sanoa mitään muuta kuin että eräs upeimmista runoista, jonka olen ikinä lukenut. 17½p.
Voi kiitos kiitos, Matilda ja Mia!
Tulee mieleen 60 ja 70-luvun musiikkivideot ja surrealistinen kuvataide. Tässä on jotakin hyvin itämaista: aistimaailma ja sen petollisuus. Tyyli ansaitsee erityismaininnan rehevyydessään.
Hmm, todella mielenkiintoinen tulkinta, kiitti Harri!
Lyhyesti:

5p.
Sinullakin mielenkiintoinen tulkinta, toinen Harri! :D kiitos
Vau! Hengästyttävän täysi runo ja hengästyttävän täysi maailma. Tässä on yhtä monta puolta ja tasoa kuin elämässä itse, ja kenties jopa vielä enemmän. Massiivinen eikä helppo ollenkaan, mutta tarjoaa paljon. Minun aivoilleni tosin ehkä liiankin hengästyttävä ja massiivinen, todellinen räjähdys jää saapumatta, en ehkä täysin imeytynyt mukaan ja oivaltanut. Mutta hengästynyt ja pöllämystynyt täytyy kyllä olla. Miten yhteen runoon mahtuvat kaikki nämä ulottuvuudet?

Kuuntelen omia subjektiivisia mieltymyshermojani ja annan 4p. Ehkä silkasta kateudesta. ;)
Mielenkiintoinen. Miksi nainen antaa miekan? Nainen jos antaa niin kilven se antaa.
Olla valmis sille joka ei ole sitä ansainnut? Niinhän se yleensä menee. Tosin ansaitsemattomuus viritetään usein vasta tappion jälkeen.
Tiivistä vähän,älä vedä henkeä vaan päästä avarilla naamaan. Kyllä sinusta hyvää tulee.
4p
Kommentointi sallittu ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille.

Annetut pisteet

12345
ka. 4.04 (28 ääntä)

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty