Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 
Aikojen parhaat

Daniil Harms

Daniil Harmsin oikea nimi oli Iivana jotakin. Hän rakasti pultavanmakkaraa. Joka aamu hän lähti torille, missä asioi aina saman makkarakauppiaan kojulla. Makkarakauppias ei koskaan lakannut nauramasta sitä, kun Daniil Darms nilkutti paikalle ja lausui sanan: ”pultavanmakkaraa”.
     Kaupungin väki tiesi jo odottaa tätä hetkeä, ja usein suuri joukko oli kerääntynyt makkarakärryjen viereen seuraamaan kauppiaan hysteeristä röhönaurua ja Daniil Harmsin häpeää.

Tyypillisesti tapahtui näin: Daniil tervehti kauppiasta. Kauppias tervehti takaisin. Seurasi hiljaisuus, jonka aikana paikalla olevat ihmiset joko uteliaina nousivat varpailleen tai yrittivät parhaansa mukaan piiloutua ja tukkia korvansa.
     Daniil tiesi miten roskaväkeä viihdytettiin, joten hän piti juuri sopivan pituisen tauon, joka rytmitti esitystä yllätyksellisellä tavalla. Näin hän kasvatti yleisön odotukset suunnattomiin mittoihin.

Kaikki pidättelivät hengitystään kun Daniil aloitti:
     ”Olisikohan teillä…” nyt kauppias jo supisti huulensa ja alkoi hieman päristä.
     ”…sitä maankuulua…” Kauppiaan vatsa hytisi ja hän peitti suunsa.
     ”Pul…” Kauppiaan nenästä kuului vaimennettua pörinää.
     ”…tavanmakkaraa”, jolloin kauppias räjähti sellaiseen nauruun, joka herätti lentoon lokit ja säikäytti japanilaiset turistit.
     Kauppias melusi vuoroin kuin pasuuna ja vuoroin kuin konepistooli (riippuen siitä kuinka avoimet hänen nenäontelonsa olivat, hän näet herkästi kärsi pölyallergiasta). Kauppias ei kyennyt lopettamaan niin kauan kun näki Daniil Harmsin soikean naaman ja siksi hän yritti palvella ripeästi – huojuen naurunpuuskassa kuin myrskyn riepottelema puu. Kauppias hapuili käteensä minkä tahansa sopivan makkarapötkön – joskus lauantaimakkaraa ja joskus meetwurstia – kääri sen ympärille rusetin ja ojensi Harmsille.
     ”Kas siinä”, hän sanoi, nauraen samalla niin, ettei kyennyt nielemään.
     Daniil kiitti kohteliaasti, maksoi kauppiaalle ja poistui paikalta hutkien uteliasta rahvasta ryhmysauvallaan.

Koskaan ei tulisi sanoa ei koskaan, sillä kuvaamani urhea rutiini lopulta päättyi traagisesti. Eräänä päivänä nimittäin kauppiaan suuhun lensi käki. Siinä ei ollut mitään hauskaa – ei Daniil Harmsin, ei yleisön, eikä etenkään kauppiaan itsensä mielestä. Kukaan ei osannut tehdä asialle mitään.
     Kauppiasta ei yhtään naurattanut. Ei sinä hetkenä, eikä koskaan sen jälkeen. Kauppias ei enää osannut nauraa edes kuullessaan sanan ”pultavanmakkaraa”.

Lääkärit kutsuvat tällaista oireyhtymää nimellä ”naurio”, eli nauruhermon vaurio.
     Kyseinen kauppias ei koskaan parantunut, mutta hän oppi sentään elämään sairautensa kanssa. Tai ainakin hän selvisi yhteiskuntakelpoisena vielä muutaman vuoden. Vanhoilla päivillään hän luuli olevansa härkäpapu ja vastuussa Pythagoraan kuolemasta.

Edellinen työ Näyttelyn etusivulle
Näyttelyn yhteenvetosivulle
Seuraava työ

-Juho Nieminen

Annetut kommentit

No nyt tuli taas tuttu mies vastaan! Ja Juho, sinähän olet aivan vimmaantunut hänet nähdessäsi. Sinähän suorastaan säteilet kiihkoa! Harms raukka uhkaa jäädä toiseksi. No jo nyt on kumma juttu. Tai oikeastaan menee just niin kuin pitää. Innostaja innostaa innostamansa huippuun, yli itsensä!
Ehkä sittenkin paras koko tässä omituisessa joukossa on: Juho Nieminen!
Hänelle aplodit! Tap, tap, tap...!
"Lääkärit kutsuvat tällaista oireyhtymää nimellä R21;naurioR21;, eli nauruhermon vaurio." Tälle nauroin ääneen. Oikeastaan koko juttu oli aivan mahtava. Hyvin toimii intertekstuaalisuus. 5p.
Kyllä olen vahvasti sitä mieltä, että taitaa minullakin olla jokin vaurio nauruhermossa, kun lähes jatkuvasti hekotuttaa, varsinkin silloin, kun rengas mutkassa suttaa. 5p
Taisi olla aika paljon myös Harmsin tyyliä tämä. En ole lukennut!!! Mutta kuullut hänestä sitäkin enemmän. Minulle tuli mieleen Monty Python. Tälläinen huumori puree ainakin minuun aina.
Kommentointi sallittu ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille.

Annetut pisteet

12345
ka. 4.13 (8 ääntä)

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty