Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 
Aikojen parhaat

Veljekset Leijonamieli

Nyt minun on ihan pakko kertoa eräistä veljeksistä. Heidän nimensä olivat Korppu ja Joonatan - ja heidän sukunimensä taisi olla Leijonamieli. Tämä siis tiedoksi kaikille, jotka saattaisivat kohdata heidät tässä tai tulevassa elämässä.
      Veljekset saapuivat kaukaiselta tähdeltä, sellaiselta, jota tuskin erotti paljaalla silmällä; ja he kertoivat kokeneensa monia seikkailuja.
      Kansamme eli suuressa hädässä ja olimme juuri rukoilleet avuksemme sankaria - ja silloin he tulivat luoksemme: kaksi monen taistelun kovettamaa seikkailijaa. He ilmestyivät kuin tyhjästä, saapuivat kuin kutsusta meidän kauniiseen Mansikkamantuumme.
      He kertoivat Nangijalasta ja Kirsikkalaaksosta - ja kuinka olivat pelastaneet Ruusulaakson pahalta Tengililtä. He lupasivat kertoa kaiken, kunhan ensin saisivat hieman ruokaa ja juomaa - ja niin minä ohjasin heidät kestikievariin.

Isäntä oli hyvä ystäväni ja tärkeä jäsen vastarintaliikkeessä. Hän tarjoili veljeksille soppaa sekä lampaanviulua, ja syödessään Joonatan kertoi, kuinka kuoltuaan Ruusulaaksossa he olivat päässeet ihanaan Nangilimaan, niin kauniiseen maailmaan, että jokainen, joka sen ensi kertaa näki, joutui aivan suunniltaan ilosta.
      Mutta sielläkin he kohtasivat pahoja sotilaita. He liittyivät jälleen vallankumoukseen ja auttoivat sorretut voittoon. Ratkaisevassa taistelussa he päätyivät erilleen muista kapinallisista ja perääntyivät ylivoiman edessä linnan torniin. Kun torni sytytettiin tuleen, he joutuivat hyppäämään alas muurilta varmaan kuolemaansa - vain päästäkseen ihmeelliseen Tapangzuhuun.
      Joonatan otti suuren hörppäyksen sahtia ja lupasi, että Mansikkamannun ongelmat kyllä ratkeaisivat. Niin monia maailmoja he olivat auttaneet että tiesivät mistä puhuivat.
      Pikkuveljelle ei vielä sahti maistunut, mutta hän ahmi pannukakkua nopeammin kuin kolme aikamiestä. Joonatan kertoi, että maailmojen välillä siirtyminen kasvatti ruokahalua.

      "Niin, tulimme siis Nangiliman jälkeen Tapangzuhun", jatkoi Joonatan. "Se maailma oli kaikkia aiempia kauniimpi, mutta sielläkin meitä odottivat samat vaarat: hirviöt ja ahneet hallitsijat. Me siis jälleen tempauduimme mukaan sisällissotaan ja kärsimme rauhan ja vapauden puolesta - kunnes putosimme rotkoon ja heräsimme Ninangmölössä - josta päädyimme Lumalangaan ja Mamumongaan - ja lopulta tänne Legununpan Mansikkamantuun."
      "Oi kun olisitte saaneet nähnyt miltä Ninangmölön vuoret näyttivät auringonpaisteessa", sanoi Korppu haaveellisena. "Mutta on tämäkin maailma varmasti kaunis kunhan päivä valkenee - ja ainakin te teette täällä taivaallista pannukakkua."
      "Näyttää siltä, että jokainen uusi maailma on aina entistäkin kauniimpi", selitti Joonatan, "ja samat haasteet säilyvät: lohikäärmeitä myöten."
      "Asuuko teidänkin maassanne jokin julma velho tai sotapäällikkö?" kysyi Korppu.

Selitimme veljille, että kansamme oli kyllä valmis vallankumoukseen, puuttui vain keulakuva, joka yhdistäisi ihmiset ja valaisi heihin rohkeutta.
      Joonatan vannoi olevansa juuri se henkilö ja kohotimme maljamme veljesten kunniaksi. Tämä oli ihme ja kaikkien toiveittemme täyttymys.

Pelkäsin kuitenkin, että olimme olleet liian varomattomia ja puhuneet suunnitelmistamme liian äänekkäästi. Koolle oli kutsuttu vain luotettavat ystävämme, mutta kuka ties täpötäydessä kestikievarissa oli sinä iltana ollut myös vakooja tai joku johon luotimme ilmiantaisi veljekset tyrannille palkkion toivossa.
      Veljekset oli heti saatettava turvaan. Niinpä illan pimeydessä poikkesimme tieltä ja majoituimme vuoristoon, erään luotettavan lesken mökkiin. Veljekset yöpyivät yläkerrassa ja minä pidin vahtia alakerrassa.

Keskellä yötä havahduin kolinaan, joka kuului ylhäältä. Ensin luulin, että veljekset vain käänsivät kylkeään - mutta äkisti kolinaa seurasi narahdus ja äänekäs rymähdysten sarja.
      Juoksin yläkertaan ja yllätyksekseni huone oli tyhjä. Ryntäsin avoimen ikkunan ääreen, mutta en nähnyt mitään; oli liian pimeää ja sillä puolen taloa vietti jyrkkä kivikkoinen rinne.
      Käännyin ja huomasin pöydällä taitetun paperilapun. Avasin sen ja luin:
      "Kiitoksia pannukakuista. Nähdään ehkä Tankavonkassa!"

Edellinen työ Näyttelyn etusivulle
Näyttelyn yhteenvetosivulle
Seuraava työ
Kaarle: Miksei hän voi pysyä siellä Ikivuorillaan? Mitä varten hänen pitää tulla Nangijalaa tuhoamaan?
Joonatan: En minä tiedä mitä varten Tengil haluaa tuhota kaiken. Niin vain on.
-Juho Nieminen

Annetut kommentit

tämä perusoivalluksen loistavuus lähetti odotukset etuilemaan heti ensi rivien kättelystä, toivoin jo jotain mullistavan suuria oivalluksia samsaran syövereissä jörböilystä olevan luvassa.

suosikki kohta veljeni leijonamielessä se missä pojat ovat kiinalaisessa ravintolassa ja heidän fortune cookie sanoo "teinä välttäisin korkeita paikkoja".
Nyt sujahtaa ohi, koska en ole kyseiseen teokseen kaikesta kuuluisuudestaan huolimatta tutustunut. Tyylistä tuli mieleeni kovasti jälleen Loru sorbusten herrasta ja ehkä Adamsin Linnunradan käsikirja liftareille, mistä henkilökohtainen maljannosto. Pisteitä en aluksi mainitsemastani syystä anna, mutta tykkäsin kovasti, lopusta etenkin: "Terve, ja kiitos kaloista!".
Alku oli hyvin kaunis ja alkuperäiselle teokselle orjallinen. Sitä taikuutta, vapautta, jatkuvaa menetyksen ikävää en kuitenkaan löytänyt kokonaisuudesta, kenties se on sellaisen luomiselle liian lyhyt. Leijonamielen idylli kasvaa rakkaudesta, joka on joskus riistetty, ja tulee edelleen riistetyksi. Taikamaailma sitoo tunnelman järkyttävän surullisesti sisäänsä. Tämä on taas vähän leikittelevä, arkinen. Uhkakuvat olet tallentanut hienosti, mutta sellaiselle, joka ei ole kirjaa lukenut, ei niitä ymmärrä. Ja siksi kokemus saattaa jäädä vaisuksi. Vaikeaa.
Tässä oli paikoin jotain imelää joka pilasi, vaikka sen huomaa tarkoitukselliseksi, ei se mielestäni toimi. Eniten ehkä häiritsee se, että tämä alkaa jo toistamaan edellisiä proosatekstejäsi. 3p.
Kommentointi sallittu ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille.

Annetut pisteet

12345
ka. 3.6 (5 ääntä)

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty