Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 
Aikojen parhaat

Sivuluisu

Oli kuulas helmikuun päivä 1929. Uuno Kailas käveli kadulla, kun jalka osui jäiseen kohtaan. Silloin horisontti meni jotenkin vinoon ja päässä kopsahti. Uuno ajatteli, että tämä on varmaan jokin huimauskohtaus tai halvaus. Hän yritti kävellä, mutta jalat sutivat tyhjää.
      Ohitse kulkeva herra huomasi, että mies oli kaatunut. Hän lähestyi rohkeasti ja havaitsi, että sehän on se kuuluisa runoilija. Ohikulkija ei kehdannut kommentoida tilannetta, voivotteli vain ja tarjoutui kutsumaan lääkärin.

Lääkäri tiesi välittömästi mistä oli kyse: mies oli selvästi liukastunut ja makasi nyt koko pituudeltaan maassa. Hän ei kuitenkaan tuntenut sopivaksi sanoa sitä ääneen, varsinkin kun paikalle oli kertynyt jo melkoinen määrä uteliasta väkeä. Lääkäri suositteli, että potilas pukeutuisi lämpimästi ja joisi kuuman rommitotin.
      Rapussa asuva mummo oli tarkkaillut tapahtumia alusta alkaen. Mummo toi villapaidan ja sekä viltin, ja yhdessä lääkärin kanssa he auttoivat Uunoa pukeutumaan. Lääkäri lisäsi vielä, että oli nähnyt tällaisia tapauksia aiemminkin. Jotenkin siitä aina selvittiin, ja matka jatkui.

Kun Uuno seuraavana aamuna heräsi, hän näytti yhäkin sijaitsevän jäisellä kadulla, ja horisontti pysyi sitkeästi vinossa. Hän päätteli, että vaivan täytyi olla henkistä laatua, joten hän pyysi paikalle psykoterapeutin.
      Kokenut ammattilainen näki heti mistä oli kyse: että taas yksi taiteilija oli kumollaan. Terapeutti ei kuitenkaan katsonut tarpeelliseksi paljastaa havaintoaan; potilas kyllä itse ajallaan tulisi tietoiseksi. Hän antoi diagnoosin: kvalitatiivisia ja kvantitatiivisia anomalioita - siitä johtui horisontin vinoutuminen. Täytyy vain levätä. Kevätaurinko kyllä vie pois kaikki vilut.
      Uuno vaistosi, ettei tämäkään tohtori ollut aivan vilpitön. Hän itse päätteli, että kaikki varmaan johtui siitä, että hän oli sodomiitti. Ja varmaan myös tuo ansioitunut kallonmittaaja näki sen, ei vain uskaltanut sanoa ääneen. Oliko tämä hänen eriskummallinen tilansa nyt sitten Jumalan kosto vai tahtoiko yhteiskunta lannistaa hänet heteroksi?

Silloin aivan sattumalta paikalle saapui Kaarlo Sarkia. Hän näki jo kaukaa, että Uuno oli kaatunut, mutta ei halunnut kohdata ystäväänsä siinä tilassa, vaan kääntyi ympäri ja käveli hienotunteisesti tiehensä.

Edellinen työ Näyttelyn etusivulle
Näyttelyn yhteenvetosivulle
Uuno Kailas on yksi suurista. Paljon kovempi kuin esimerkiksi Eino Leino. Einosta en edes viitsinyt kirjoittaa, vaikka Jumalien keinu onkin ihan hyvää shittiä. Historia tuntee ainakin yhden tapauksen, jolloin nämä kaksi herraa mittasivat voimiaan. Vuonna 1925 Nuori Voima järjesti pöytälätkäturnauksen, jonka välierässä kohtasivat Eino Leino ja Uuno Kailas. Ottelu meni jatkoajalle, ja lopulta Uuno voitti luvuin 3-2. Finaalissa hänen vastaansa asettui puolustava mestari Olavi Paavolainen, jolla oli napakka ranneliike ja joka odotetusti vei nimiinsä myös tuon kilpailun.
-Juho Nieminen

Annetut kommentit

another one bites the dust.
Uuno Kailas on minulle yksi suurimpia. Tämä on muuten aivan loistava, mutta harmittavan Daniil Harmsmainen. Rakastan Harmsiakin. Tästä vain tuntuu puuttuvan oma ääni. 4p.
En oo tiennyt, että Uuno on homo. Niin kuin se nyt jotain haittaisi. Kuuluu kuitenkin vähemmistöön, vai? Oon lukenut jonkun verran Kailaan runoja. Kauniitahan ne. Sellaisia herkkiä. Aika kumma juttu tuonaikainen sairaanhoito. Kovin hienotunteista. Ei se tuo terapeuttikaan ihan ajan tasalla tainnut olla. Tää on kyllä eriskummallinen juttu, kaiken kaikkiaan. Uuno parka. Taisi olla itsekin vainoharhainen. En ole tutustunut hänen elämänkertaansa. Kuvan hänestä saan loihdittua silmiin helposti. Uuno ja Kaarlo. Jänniä nuo vanhat nimet.
Pätevän oloista lääkintökuntaa. Tämä tipahti hieman vaisummin kuin edellinen, joten nelkku.
Kommentointi sallittu ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille.

Annetut pisteet

12345
ka. 4.08 (13 ääntä)

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty