Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Väsynyt matkamies

Canon EOS 400d.
-Joonas Vähäkallio

Annetut kommentit

Olisit istunut vierelle, halannut ja kysynyt kuinka voit.
Tämän kaveri, selvästi (jos niin voi sanoa näistä hemmoista):
Kallion mies

Jaahs, linkki ei sitten toimi. Tässä: http://aukea.net/nayta.php?teos=737
Ihan varmuuden vuoksi kysyisin, että onkohan mieheltä kysytty lupa julkaisuun? Voi ollakin ja kuva voi olla lavastettukin. Mm. tässä dokumentissa on tietoa intimiteettisuojasta http://tampub.uta.fi/tiedotusoppi/951-44-5392-1.pdf
Tässä sitä on ihmisen elämän karuutta.Tunteisiin voimakkaasti vaikuttava kuva.
Ihan vaan varmuuden vuoksi kysyisin, miten tää lupakysymys liittyy Hannuun, oletko itse kuvassa.
Loppupelissä kuitenkin kuvaaja vastaa tekemisistään itse, ei muut ihmiset.
Kuva, sehän on ihan jees.
Toivottavasti kuvaajalla on lupa kuvan julkaisuun. Muuten kuvan julkaisu on ainakin hyvin lähellä lain rikkomista. Ainakin moraalisesti julkaisu on vähintäänkin rajatapaus - siis ellei lupaa ole.

Sinänsä kuva ei ole kovin kummoinen, perusnäpsy. Kiinnostavaa on että miksi kuvaaja on halunnut kuvan kuvata ja miksi haluaa esittää sen julkisesti Aukeassa?

Tässä vähän erillainen versio kuvasta: http://www.harhakuva.org/view/72396
Kyllä se liittyy minuun siinä mielessä, että katsojana pohdin kuvaa ja sen ottamiseen liittyvää etiikkaa. Valokuvassa "luetaan" tyypillisesti paljon enemmän kuin muita taideteoksia todellisuuden tarkkoina kopioina, mikä nostaa tämän eettisen näkökulman aina paljon herkemmin esille. Siinäkin mielessä se liittyy minuun, että ensimmäinen ajatus oli, että enpä olisi edes ottanut tuollaista kuvaa, saatikka sitten julkaissut. Eivät kuvat ole irrallisia neutraaleja napsaisuja, joita voi katsoa irrallaan omista arvoistaan ja kokemuksistaan, vaan päinvastoin niihinhän ne tulkinnat juuri perustuvat. Susan Sontag on kirjoittanut tästä paljon hyvää luettavaa kirjassaan "On Photgraphy". Toivoin kovasti ja toivon edelleen, että se olisi lavastettu, koska silloin se olisi todella ammattitaitoisesti ja hyvin tehty. Kaivan esille vielä tuon lain kohdan, johon Kari viittasi. En eilen saanut copy pasteani toimimaan. En nyt ole tässä tuomitsemassa kuvaajaa. Tämä on minun osaltani vain tällaista mielenkiintoista keskustelua, kun siihen nyt on tilaisuus ja tähän on tällainen palsta sitä varten laitettu.
Kuvaaja tosiaan vastaa oikeuksistaan, kuten Aukean säännötkin sanovat, mutta kirjoitinkin, että "varmuuden vuoksi", koska jos kuvaaja ei satu tietämään, mitä on tekemässä, voin sen tässä tuoda esille. Tämä lainaus on tuosta aikaisemmin mainitsemastani dokumentista (Nordenstreng, Heinonen: Mediaetiikan kipupisteet). Se ei ole laki, vaan intimiteettisuojasäännös:

"Joka oikeudettomasti joukkotiedotusvälinettä käyttämällä tai muuten toimittamalla lukuisten ihmisten saataville esittää toisen yksityiselämästä tiedon, vihjauksen tai kuvan siten, että teko on omiaan auheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa, on tuomittava yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi."
Tässä herää tietysti kysymys, että onko julkisella tai yleisellä paikalla penkillä nukkuminen yksityiselämää ja antaako siitä julkaistu kuva julkisuuteen jonkun sellaisen tiedon mikä ei olisi jo ollut selvillä niillä sadoilla ihmisillä jotka paikasta ohi kävelivät.
Samalla voidaan myös pohtia, että kuinka moni uutiskuva olisi laillinen noilla perusteilla.
Tuohon lainaukseenkin voisi vielä ottaa kantaa ja kysyä että mitä tarkoittaa lainauksen sanamuoto "oikeudettomasti"?
Kiinnostavaa lienee se, että kuvassa on ilmeisesti juoppo tai jo alkoholisti. Ei noista muista henkilökuvista ole tällaista keskustelua käyty. Vain näytetty alkoholismi nostaa tällaisen keskustelun. Eikä ihme, niin suuri tabu alkoholi Suomessa on. Alkoholisairauksiin kuolee 3000 ihmistä vuodessa, mutta viinaa suorastaan tyrkytetään. Alkoholismia romantisoidaan kuten Aukeassa aikaisemmin ollut kuva pultsaripariskunnasta ja siitä kauhistutaan kuten tässä: "Entäs se intimiteetti?" Sitä minäkin kysyn ja lisäksi entä se alkoholi, jolla on kaikki tabun suoma suoja. Miten tästä valtavasta ongelmasta olisi keskusteltava?
"Ne ottaa kellä on varaa." Hihi.
Kuva hienohko, realistinen, kasvoissa pahkipalamisen jäämiä. 3 p.
Kommentointi sallittu ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille.

Annetut pisteet

12345
ka. 2.58 (53 ääntä)

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty