Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Uusi ruohonleikkuri

Edellinen työ Näyttelyn etusivulle
Näyttelyn yhteenvetosivulle
Seuraava työ
Tekijä: Sirpa Hirvikoski
-Valokuvauksen kuukausiteema

Annetut kommentit

Rajaus ja sommittelu ei tunnut toimivan. Vai toimiiko sittenkin? Mulla päähuomio kohdistuu tuohon mieheen, jonka tässä yhteydessä voi kuvitella tutkivan ruohonleikkurin käyttöohjetta. Pikkupoika taas olisi valmis päräyttämään koneen heti käyntiin. Kuvasta tulee "kotialbumimainen" ensivaikutelma, mutta oikeastaan kuva sopii teemaan oikein hyvin, ja mikä parasta, siinä on tarinaa.
Kiva lämminhenkinen kuva.
Kaikessa sekavuudessaankin mä pidän tästä:)
Huomio kiinnittyy isaan (?), joka lukee ruohonleikkurin kayttoohjetta, mutta soisin sen kiinnittyvan tuohon poikaan. Kuvan sanoma on loistava, mutta toteutus on "kotialbumimainen".
Jäin miettimään, mikä ero on "kotialbumikuvalla" ja tilannekuvalla. Kuvittelin lähettäneeni tilannekuvan, kun ei ole edes omaa perhettä, tuttuja kylläkin. Kaikella mitä on kuvassa oli mielestäni tilannetta tukeva merkitys: sommittelullisesti isä ja poika ovat yhteydessä (viisaus valuu isää pitkin poikaan), isän ulottuvilla odottaa meisseli ja bensakanisteri, takki on heitetty tuolille (hiki käyttöohjetta luettaessa), pojan katseen suunnassa koneen lisäksi ilmeisesti öljypullo. Taustalla ei olekaan auringonlasku, vaan naapurin utelias ikkuna.
Olisin tietysti voinut rajata kuvaan pelkän lapsen ja koneen, tai pelkän ruohonleikkurin, minun mielestäni tässäkin lopulta koko tilanne pyörii koneen ympärillä.
Hyvä kysymys, Sirpa. Koko termi "kotialbumikuva" on itse asiassa aika hämärä, ja käytännössä sillä tarkoitetaan kai yleensä samaa kuin "räpsy" - mitä SE sitten tarkoittaakaan. Kommentoin tuossa yllä, että kuvasta tulee "kotialbumimainen" ensivaikutelma, mutta kuten kommentistani ehkä ilmenee, pidin kuvasta ja minusta se on edelleenkin yksi parhaiten teemaan sopivista kuvista. Kun tuossa yllä puit kuvaasi sanoiksi, huomasin, että samantyylisiä ajatuksia pyöri minullakin mielessäni silloin kun kuvaasi katselin; ehkä se on merkki siitä, että kuvasi on onnistunut. Kuten sanoit, lopulta koko tilanne pyörii koneen ympärillä, vaikka sommittelullisesti kone on ikään kuin syrjässä - ja se on minusta juuri tämän kuvan hienous.

Kuten pisteistä näkee, tämäntyyliset kuvat eivät valitettavasti oikein "pure" Aukeassa. Ilmeisesti ongelmana on se, että vastassa ei olekaan "komeaa visuaalista pläjäystä" vaan arkirealismia, ja kuvaa pitää todellakin pysähtyä katselemaan ennen kuin siitä irtoaa jotain. Minusta tuntuu, että juuri tuo "kotialbumimainen ensivaikutelma" - huono ilmaisu, mutta ehkä tässä kommentissani selkiytyi se, mitä ajoin sillä takaa - aiheuttaa sen, että kuvaa ei pysähdytä katselemaan ja analysoimaan, vaan klikataan ykköstä ja siirrytään eteenpäin...
Huomasin kyllä Sampo, että olit aika pitkälle ymmärtänyt kuvan samalla tavalla kuin olin tarkoittanut, varsinkin isän ja pikkupojan erilaisen asennoitumisen koneeseen ilmaisit hienosti, kiitos. Osittain juuri siksi rohkaistuin kirjoittamaan oman "analyysini". Aukeassa näkee aika harvoin tilannekuvaksi tai tarinaksi tarkoitettuja otoksia, ainakaan ihmisistä, itse toivoisin näkeväni sellaisia useammin, vaikka onkin vaikea laji. Ei ole minunkaan vakiolajini, mutta nyt teeman puitteissa päätin kokeilla.
Kuvan pisteytys oli selkeän yksimielistä, ei hajaääniä, siksi mielenkiintoinen ja varsin antoisa minulle. Auttaa pitämään jalat maassa.
'käytännössä sillä tarkoitetaan kai yleensä samaa kuin "räpsy"'

En ainakaan omalta osaltani allekirjoita tuota nakemysta. Minusta tama ei ole ollenkaan rapsy - tai jos on, niin onnistunut vahinko (mutta mita ilmeisemmin ei ole).

Rapsy on sita, etta laiskitaan summassa kuvia sielta taalta katsomatta, mita sielta mahdollisesti tulee - ja yleensa jatetaan se viela jalkikasittelematta. Jalkikasittelyn jalkeenkin rapsysta jaa rapsymainen vaikutelma.

Kotialbumimainen on taas -- niin, mita se sitten onkaan oikeasti? Ehka se on sita, etta kuva ei visuaalisesti sykahdyta heti ensikatsomalta niin, etta katse jaisi kuvaan. Kuva on ehka otettu yksityisessa ymparistossa (kotona, kotipihalla, mokilla tai vastaavissa paikoissa), kuvassa on joko ihminen tai lemmikki. Kotialbumimainen kuva ei valttamatta ole huono, mutta kuten Sampo asian ilmaisi, se tyyli ei oikein pure aukeassa.

Tasta kuvasta sitten. Aiheesta voisi kylla saada "visuaalisemman" toteutuksen. Itse ottaisin kuvan alemmasta perspektiivista - siten, etta isa kayttoohjeineen jaisi taakse ja olisi epaterava ja poika ruohonleikkurin kanssa edessa teravana. Idean sopivuutta tahan tilanteeseen on vaikea sanoa, koska en tieda mita on kuvan ulkopuolella.
Se viela tuosta kotialbumimaisesta kuvasta, etta kuvaajalla ko. kuvaan liittyy ehka voimakkaitakin tunnelatauksia, jotka on aarimmaisen vaikea valittaa tuntemattomalle katsojalle. Siksi kotialbumikuvat eivat taalla ihmisia kiinnosta - luulen niin. Kuvan sanoma jaa ikaankuin vajaaksi. (anteeksi aakkoset, tassa koneessa ei ole skandinaavista nappaimistoa)
Kommentointi sallittu ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille.

Annetut pisteet

12345
ka. 1.59 (34 ääntä)

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty