Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Islanti #1

Haifossin 'kanjoni' Islannissa.

Kuva on panoraama ja muunneltu sen mitä yhdistämisessä on pakko + kontrastia.

Kuvaus hetkellä satoi, kamera oli minigrip pussissa :)
Katso kuvauspaikan sijainti kartalta.
-Jari Tähkäpää

Annetut kommentit

Mukavan jylhä maisema. Joki vie katsetta hyvin eteenpäin läpi kuvan.
Ollakseen sateella kuvattu siinä on yllättävän mukavasti väriä. Komia maisema kyllä, oikein kiva katsoa.

Mutta enpä malta olla laittamatta tähän ajatelmaani siitä, että nämä uudella Aukealla näkemäni Tähkäpään kuvat eivät ole enää näyttäneet samalla tavoin Tähkäpään kuvilta kuin muistikuvani vanhalta Aukealta... tästäkään ei enää tunnista kuvaajaa laisinkaan! Siis se viimisen päälle tyylikäs mustavalkosävytys ja yksinkertaisen toimivat sommitelmat ovat silmiinpistävästi uupuneet, lähinnä polku ja kirja myönteisinä poikkeuksina (jälkimmäinen tosin tyylikäs nimenomaan väriensäkin ansiosta). Ei niin, että olisin tykännyt ollenkaan kaikista vanhan Aukean kuvistasikaan, mutta oli niissä useammin vaikutuksen tehneitä teoksia kuin tässä kahden viime vuoden aikana. No, tämä on vain vähemmän tarpeellinen sivuhuomautus, jota oon jonkun verran kummastellu... ja jonka voi vaikkapa unohtaa, jotkut Aukealla kommentoivat kun kuitenkin vetävät herneen nenään tämmöisestä muihin kuviin vertaamisesta.
Minun mielestäni taas sateella värit heräävät henkiin - lehtiin tulee kiiltoa ym.

Maisemakuvat ovat vaikeita ottaa, varsinkin kinofilmi- ja sitä pienemmillä formaateilla. Maisemakuva kun usein vaatii yksityiskohtia ja ne kuvauspaikan sijainnin ja sommittelun kanssa tekevät maisemakuvaan syvyysvaikutelmaa - kuin olisi itse kuvaajan jalansijoilla. Pinta-alaltaan pienillä valontallennusmedioilla ollaan usein pulassa.

Mutta tässä kuvassa, miten ikinä onkaan toteutettu, on minun mielestäni kaikki kohdallaan maisemakuvaksi. Syvyysvaikutelma on huikea ja yksityiskohtia löytyy ihmeteltäväksi jo tässä surkeahkossa tuhannen pikselin leveydessäkin. Kuva- ja kuvauskulma ovat huolella valitut. Ja tärkeä jälkikäsittely on hyvällä maulla tehty. Hienoa!
On tämä omassa genressään oikein hieno kuva.
Jos keskityn kuvaan samalla tavalla kuin parhaisiin näkemiini maisemakuviin, oon parillakin tapaa hieman pettynyt. Monta asiaa on niin hyvin, että tekisi mieli ihan kehua, mutta sitten tulee jotain häiritsemään keskittymistä...

Sommitelma on mun makuun sellanen, että se ei ihan täysillä keskity mihinkään tiettyyn kohteeseen tai ajatukseen. Eikä sillä, että kohteena pitäisi aina olla vain yksi tai kaksi tai useampikin sanaksi puettava asia tai esine. Päinvastoin, sillä parhaimmillaan valokuvat onnistuu nivomaan useankin hienovaraisen vihjeen epämääräiseen ja kiehtovaan kokonaisuuteen. Sillä tavalla ku aattelen tätä kuvaa, ei sellaista tunnetta tuu.

Toinen asia on kolmiulotteisuus ja läsnäolemisen tunne, josta Marko puhu. Mää en oo hänen kans tään kuvan kohalla täysin samoilla linjoilla, koska kuvan sävyt pilkkoo sen aitouden tunnun tosi tehokkaasti sillisalaatiks. Hauskasti tuntuu, että sävytys sopii kuvan vasemman reunan kallioon, mutta laakso jää suorastaan oudoksi. Jotain vulkaanista irtokiveähän noissa seinämissä on, mutta hankala ois kuvitella, että ne tuolla tavalla valoa siroavat. Tosin, koko tässä kappaleessa esittämäni kritiikki on huonoa kahdesta syystä: käyttämäni näyttö on susi, enkä ole Islannin kivikkoa eläessäni omin silmin nähnyt. :)

PS: Antti, älä turhaan pyydä anteeksi kritiikkiä - varsinkaan jos oot asian noin tarkasti ajatellut läpi ja asiallisesti esittänyt.
Huikea syvyysvaikutelma? Tässä kuvassa on paljon hyvää, mutta ainakin minulla juuri syvyyden _puute_ ja sommittelun mielenkiinnottomus laskevat pisteitä.
Näkymä on upea ja myös toteutus on hyvä...siis ainakin mun mielestäni:)
PS: Heh, pakko vastata tänne nyt, kun katson tutulla näytöllä kuvaa. :) Himpun verran on jotain mun silmille vierasta tonemappausta vieläki tuolla laaksossa.. Oletan, että jotain muutaki ku tavanomaista curvien taivuttamista on tehty - vai onko? Joka tapauksessa se tuntuu olevan just hyvä muunnos vasemmalle kallionseinämälle, mutta lopulle kuva-alalle ei niinkään. Jään nyt miettiin, johtuuko ongelma mun silmistä, tottumuksista vaiko kuvasta. ;)

PPS: Juu, velipojalla on ihan katupyörä, mutta itellä vähä maastompi. Tuskin me kovin syvälle Islannin korpeen niillä päästäis, ku taidotki on mitä on.. Ne parhaimmat kolkat on varmaan just niitä, joihin on vaikein päästä. Siellä ne kaiken maailman Ted Simonit (http://blogs.warwick.ac.uk/images/rbotoole/2006/11/22/hpim0038.jpg) saa laukata vapaana. Nam! :)
Ei kuvalle ole tehty oikeastaan mitään, yhdistetty. Jos kuvassa näkyy läiskiä yms. ne on vesipisaroita.. koska tosiaan satoi.. ja myös linssi oli siinä kunnossa tms.
Mukavasti värejä kuvassa vaikka on kuvattu sateella. Yleensä tuppaavat "harmaantumaan". Taivaalle olisin toivonut hieman enemmän sävyä. 4p.
hieno kuva, saa jonkunlaisen käsityksen siitä erämaan laajuudesta
Pykälän verran lisää kontrastia toimis vielä paremmin, vaikka nytkin kyllä mulle putoaa aika täysillä.
1 pykälä kontrastia tarkoittaa melkein tuolla horisontissa 100-1000 metriä näkyvyyttä pois :/ tällä hetkellä kuvassa näkee niin pitkälle kun sadekelillä oli mahdollista nähdä.. toki kuvan etualaa olisi voinut vähän jyrkentää. Pilvet jätetty sille mallille miltä ne vaikutti paikanpäällä, eli vaikka satoi ei ollut tummaa taivasta
Kommentointi sallittu ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille.

Annetut pisteet

12345
ka. 3.47 (81 ääntä)

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty