Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Talviyö


-Tuomas Keränen

Annetut kommentit

Sanattomaksi vetää. Tykkään. 5p.
Muutama tähti tuolla näkyy, muuten mun on hiukan hankala tavoittaa viitteitä yöstä. Itse asiassa mulla tuli ekana mieleen hiukan alivalottunut päivällä otettu vastavalokuva.
Ehkä se on tuo superlaajiksen tekemä reipas meininki joka muodostaa jännitteen yöhön liitettävien rauhallisten mielikuvien kanssa.
En pidä kuusta "sakaroilla".
On se sitten yö tai päiväkuva, on parempaa keskitasoa 3pistettä. Hyvää valoa ja varjoa, eli kontrasti kohdallaan. Lumen värikään ei ole liian siniseksi "vedetty".
Oikealta kuitenkin ehdotan rajausta, heti koivun oksan jälkeen, noin 20-25% pois.
Valitettavaa nuo optiikan mukana tuomat viisi sakaraa.
Tätä katsellessa lumi ei tunnukaan niin pahalta.

Kuin satukirjasta,tunnelma toimii 5.p
Aiemmin on kommentoitu kuun sakaroita. Kysynkin enemmän kuvausta harrastavilta onko mitään keinoa miten sarakat jäisivät syntymättä ja kuun reunat näkyisivät (esim. joskun suotimen käyttö)? Kuva on kyllä hieno.
unenomainen tunnelma. hiljaisen kaunis.
onko tässä todellakin yö. näyttää aivan kun kuu olisi aurinko kun siinä on "Sakarat"
Pyöröpolarisaatio filsu tulis mieleen, mut en tiedä poistaisiko se noita säteitä.

Varma nakki ainaskin olis se että kuvaisit kuun erikseen omalle ruudulle ja yhdistät myöhemmin photarissa.
Mä olen taas aina ihmetellyt miten kuuhun saa noi sakarat?
Mun kuuni on pyöreä ja tylsä, sakarat saavat kuun näyttämään auringolta.
Täällä oli samanlainen kuva jokin aika sitten...onko tämä se sama?
Joka tapauksessa tykkäsin siitä kuvasta ja tykkään tästäkin vaikka en ole varma onko tämä juuri se sama kuva????
Kiitos kaikille tähänastistista mielenkiintoisista kommenteista.

Itse tykkään noista kuun sakaroista. Efekti luo omanlaista tunnelmaa, enkä haluaisikaan niitä pois. Lisäksi "oikein valotettuna" kuu näkyisi kuvassa todella pienenä superlaajakulman (kinovastaavuus 16mm) takia.

Erilaisia rajauksia olen miettinyt aika paljonkin. Otin jo kuvatessani Harrin ehdotuksen tapaisia kompositioita. Tästä tykkäsin kuitenkin eniten. Itse näen tässä tiettyä rytmiä noiden nuokkuvien puiden suhteen. Mielestäni oikealta pois rajaaminen rikkoisi sitä.

Päivi, kuva ei ole aikaisemmin ollut esillä missään.

Teknisempää jorinaa:
Ymmärtääkseni lähes kaikilla kuluttajille suunnatuilla kameroilla saa nuo sakarat näkyviin kirkkaista pistemäisistä kohteista. Pitää vain varmistaa, ettei kuvaa objektiivin suurimmalla aukolla. Himmennys kun tapahtuu mekaanisesti himmenninlevyjen avulla. Englanniksi kuvien kera: http://en.wikipedia.org/wiki/Diaphragm_(optics)

Eli sakarat johtuvat himmenninlevyjen väliin jäävistä terävistä kulmista.
Kuvastani näkee suoraan, että se on kuvattu objektiivilla, jossa on kuusi himmenninlevyä, koska siinä näkyy kuusi sakaraa. Itse asiassa sakaroita syntyy jokaista himmenninlevyä kohti kaksi kappaletta. Sakarat ikään kuin peilautuvat kirkkaan kohteen keskipisteen suhteen molemmille puolille. Eli tässä kuvassa kuulla on yhteensä kaksitoista sakaraa, mutta koska himmenninlevyjä on parillinen määrä, "peilautuneet" sakarat menevät päällekkäin.

Jos himmenninlevyjä on pariton määrä, sakaroita myös näkyy kaksi kertaa enemmän. Eli jos himmenninlevyjä on 5, sakaroita on 10, jne.

Itse tykkään kun sakaroita on mahdollisimman vähän. Mitä enemmän niitä on, sitä sotkuisemmalta kuva näyttää. Uskoakseni 6 sakaraa on nykypäivänä minimi, koska 4:n himmenninlevyn objektiiveja ei taida olla olemassa. Korjatkoon joku jos olen väärässä.

Täydellä aukolla kuvatessakaan reilusti ylivalotetun kuun äärireunat eivät näy digitaalikameroilla kuvatessa blooming -efektin takia. Eli kun kohde palaa reilusti puhki, ylivalottuneet pikelit "vuotavat" ympärilleen.
Tuli sakaroiden syntymisestä vielä mieleen, että kohteen pitää olla melko pistemäinen. Eli kuvakulman pitää olla kuuta kuvatessa laaja, jotta sakaroita syntyy. En tiedä missä raja menee, mutta jollain normaaliobjektiivilla (kinovastaavuus 50mm) sakaroita tuskin enää syntyy. Ainakaan niin selkeitä kuin tässä kuvassa.
Jatkan vielä teknistä höpinää:
Pyöröpolarisaatiosuodattimen käyttöä ehdotettiin vähentämään kuun kirkkautta. Mielenkiintoinen idea, mutta onko jollain kokemusta tämän toimivuudesta?

Mitä nyt olen ymmärtänyt valon polarisoitumisen teoriasta, täyden kuun valo ei ole polarisoitunutta. Aurinko, maa ja kuu ovat karkeasti otettuna samassa linjassa täyden kuun aikaan (joilloin on otollisin aika tällaisille kuville). Kuun valo siis heijastuu kutakuinkin takaisin aurinkoon päin, joten se ei mielestäni voi olla polarisoitunutta. Muissa kuun vaiheissa valo kaiken järjen mukaan onkin osittain polarisoitunutta.

Uskoakseni polarisaatiofilsun käyttö voisi jopa pahentaa tilannetta. Kuun valoa siroaa ilmakehässä ja heijastuu maan pinnasta, jolloin valo osittain polarisoituu. Suodin siis suodattaisi tätä valoa pois. Niinpä suoraan (täydestä) kuusta päin tuleva valo olisi suhteessa entistä voimakkaampaa.

Näin ymmärrän teorian, mutta käytännössä en ole asiaa kokeillut. Onko kenelläkään parempaa tietoa?
Tunnelma on valtavan hieno!
4 pistettä kuvasta ja 1 teknisistä jorinoista.
Viisi pistettä!
Rauhallista Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 20XX ! Printtaapa tuosta puuta joulukortti loppuvuodesta ja laita muuntiin, niin voit saada tienattua hieman ylimääräistä. ;-) Tunnelmallinen kuva.

Eikös pyöröpolarisaatiosuodin toimi myös harmaasuotimena, ts. vähentää objektiiville tulevaa valoa ?
Totta että pyöröpolarisaatiosuodin vähentää kennolle pääsevän valon määrää. En kuitenkaan ymmärrä miten se vähentäisi suoraan kuusta tulevaa valoa suhteessa etualan maisemasta tulevaan valoon? Ymmärtääkseni lopputulos olisi esimerkiksi yhden aukon harmaasuotimen kanssa identtinen tämän kuvan kanssa, jos suljinajan samalla kaksinkertaistaa.

Tietyissä tilanteissa vaiheittainen harmaasuodin (graduated neutral-density filter) voisi ehkä auttaa. Taas englanniksi kuvien kera: http://www.luminous-landscape.com/tutorials/understanding-grads.shtml
En kuitenkaan keksi miten suotimen tässä kuvassa voisi asettaa järkevästi.
Totta, se vaikuttaa kyllä koko kuva-alaan. Ei sitä kai voi muuta kuin kokeilla ja kokeilla ja kokeilla ja ... ;-)
*tuijottaa... tuijottaa*
wau!
Kommentointi sallittu ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille.

Annetut pisteet

12345
ka. 3.63 (106 ääntä)

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty