Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/valokuvaus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Lähtijät

Kukin tahollaan ja tavallaan. Kaikenlainen [perusteltu] kritiikki taas erittäin tervetullutta. Jos annat pisteen, niin varmaan pystyt sanomaan mikä ajatus siihen ajoi.
Merkkasin kuvan muunnelluksi, koska palaset on valotettu erikseen. Olisi ne voinut valaista samaankin ruutuun(kennoon?) mutta ei siinä puhelinkopissa jossa nuo kuvattiin.
-Tero Mäkinen

Annetut kommentit

Kuva, joka herättää välittömän mielenkiinnon. Jes!
Komee on.
Meillä suomessahan on ollut sisällis-sota.
Kyllä napsahti.
Sommittelu, tunnelma...

...miten se sanotaan, lähtevät ilman päämäärää, ei valoa tunnelin päässä, ei mitään... se tunnelma välittyy kuvasta.
No, helpompi lätkäistä vitonen, kun yrittää kuvailla "ajatuksiaan" verbaaliköyhänä.
Perus-kliseillä liikkeelle lähtien: Sommittelu, rajaus, sävyt, valotus, polttoväli, kaikki toimii.
Tunnetasolla, eli mitä itse kuvan sisältö itsessään aiheuttaa, tästä kuvasta saadut kiksit yhdistettynä aiemmin mainitsemaani tekniseen puoleen, aiheuttanevat pistetasolla sen, että vitosta "pakko" heittää kehiin ja syykin mitä ilmeisin,
sillä kaikkihan tuntenevat historiaamme sen verran, jotta ymärtänevät kuvasisällön ja kun kuvalliseen sanomaan on saatu ladattua n. 120 %:sti lähimmäisten ahdistava eron hetki toisistaan ja kun valkoisten ja punaisten asettelu kuvassa ilmentää sitä tosiseikkaa, että kaikki me olemme ns. "samoilla kalkkiviivoilla", niin avot´

Yksi Aukean onnistuneimpia kuvia tunnelataukseltaan. Voipi olla onnistuneinkin, vaan kun huiti pää ei ihan kaikkia huipputeoksia (joihin tämä millä tahansa mittapuulla laskettuna kuuluu) millään muista.
Olisipa tilanne aito mutta onneksi ei ole. En oikein tykkää näistä lavastetuista tilanteista jos ei ole tetterista otettu kuva. Näissä on jotain teennäistä kuitenkin.
Kuvana hyvä ei aiheeltaan. Tosin miltei kaikki aukean kuvat ovat lavastettuja paitsi luontokuvat jotka ova aitoja ja oikeita kuvia.
Vai vielä "aitoja ja oikeita kuvia". En näe luontokuvissa mitään vikaa, mutta 95% aukean luontokuvista on mielikuvituksetonta kuraa, joissa ei ole mitään luovaa.
Kyllä lavastetut kuvat on ihan yhtä hyviä kuin mitkä tahansa kuvat, eikös lähes joka kuva jollain tavalla lavasteta...ainakin ihmiskuvauksissa.
Tässä kuvassa on tunnetta ja sanoisin että hyvä lavastus - laittaa miettimään syvällisemminkin asioita....
Dokumentaristina suhtaudun hiukan varauksellisesti lavastettuihin kuviin, mutta hyvä tämä silti on - täytyy myöntää.
Punaiset ja valkoiset harvemmin olivat vierekkäin saattelemassa lähtijöitä mihinkäänpäin,siinä on ristiriitaa .Valokuvana ok
Kiitoksia kommentoineille. Juha Lehtinen osui täsmälleen siihen, mitä itse tuossa kuvassa hain. Mulle koko kuva kiteytyy noihin lapsiin, nuorimmaisen ihmettelevään ja keskimmäisen pelokkaaseen katseeseen sekä vanhimmaisen jo poistuvaan selkään. Siihen, miten sisällissota on lapselle täysin absurdi asia. Kuvasta ei tarpeeksi välity että sotilaat ovat yksi ja sama ihminen. Tämä ajatus vaikuttaa paljon siihen, miten itse tuon kuvan ajattelin. Mitenköhän tuonkin olisi voinut paremmin toteuttaa? Sotilaita ei kuitenkaan voinut laittaa katsomaan toisiinsa, vaikka silloin kasvoista olisi voinut "kaksoset" tunnistaa.
Mikään dokumenttikuva siis ei ole kyseessä vaan tämmöstä filosofista ja eettistä pohdiskelua.
Muuten mielenkiintoinen keskustelunalku noista aidoista ja oikeista kuvista. Niistä voisi jatkaa pidemmällekin. Itse ajattelen, ettei yksikään valokuva voi lähtökohtaisesti olla aito, parhaimmillaankin se on vain jonkinlainen kuvallinen approksimaatio siitä aidosta tilanteesta joka on vielä kuvaajan itsensä suodattama. Että miksei sitä sitten yrittäisi toteamisen sijaan välittää sitä kuvaajan omaa ajatusta mahdollisimman tarkalla ja vaikuttavalla tavalla?
Hieno valokuva, kaikinpuolin. Vaikka tai ehkä koska itse kuvaan ihan muuta, katselen mielelläni tällaisia. Enkä ymmärrä, miksi tähänkin keskusteluun pitää sotkea ällötysaihe.
Vastikään luin Täällä Pohjantähden alla -trilogian, ja ehkä siksikin tämä kuva pysäytti. Kuvaajan huomautus, että sotilaat ovat yksi ja sama ihminen, avasi ajatusta vielä hieman paremmin. Sodan uhrien kannalta hihanauhan värillä ei lopulta ole mitään merkitystä, ja varsinkin sisällissodassa juuri siviiliväestö kärsii usein eniten. Muistelen, että Suomen sisällissodassa (tai millä nimellä vuoden 1918 sotaa kutsutaankaan) kuoli enemmän ihmisiä kuin Talvisodassa, mutta uhreista suurin osa kuoli varsinaisten sotatoimien ulkopuolella, teloituksissa tai vankileirien kurjuuteen, nälkään ja sairauksiin... Valokuvan "aitoudesta ja oikeudesta" voisi jatkaa sivutolkulla, mutta jätän nyt väliin. Koskettava kuva.
"Taivas varjele, mitä sieltä tulee?"...Lähes kaikki Aukean kuvat ovat lavastettuja paitsi luontokuvat, ilmeisesti olet ottanut lähes kaikki muut paitsi luontokuvat tai sitten puhut sitä mitä parhaiten osaat eli paskaa.
Kuvan pitäisi sanallisesti selittelemättä kertoa katsojalle tarinansa jos sillä sellainen on. Musta tausta hukuttaa mallit ja kuvasta katoaa syvyysvaikutelma. Valot tulevat malleihin eri suunnista (punanauhainen mies vasemmalla), joka rikkoo realismin tuntua tehokkaasti. Horisontin paikka vaihtelee, joten näyttää kuin lapset nousisivat portaita, joita kuvassa ei kuitenkaan näy. 2p.
Elokuva- tai teatterijulisteen omainen sommitelma, kolmiomaisia sommitteluja useita. Tässä on kyllä onnistunut otos, eikä realismia ole varmasti haettukaan.

Tästä voi löytää monia tapoja käsitellä teemaansa: veljessodan osapuolet; (väkivallan) miehet vs naiset ja lapset; sotilaiden kasvottomuus ja ja yksilön katoaminen univormun taakse; syyttävät katseet ja sotilaat; kuvassa kookkaimpina olevien sotilaiden valta vs siviilit - mutta siviilit kuitenkin korkeammalla (jalustalla) jne.
Hyvä et kritiikkiäkin tullu. Kuva on NIIN käsikirjotettu ja kermanen ku joku holivuud raina. Mun mielestä jokainen järkevä ihminen tietää et sota on aika kreisii hommaa ja tietenki myös eritoten lapsille. En tiedä saako sen esittämisestä nyt niin hyvää kommentoivaa tarinaa vaikka sitä tehdään kuitenki kokoajan.

KUva ratsastaa tällä dramaattisuudella, tavallaan hyväksikäyttää sodan traumoja ja on siks mun mielestä aika vastenmielinen ja itsestäänselvä.
Hyvä et kritiikkiäkin tullu. Kuva on NIIN käsikirjotettu ja kermanen ku joku holivuud raina. Mun mielestä jokainen järkevä ihminen tietää et sota on aika kreisii hommaa ja tietenki myös eritoten lapsille. En tiedä saako sen esittämisestä nyt niin hyvää kommentoivaa tarinaa vaikka sitä tehdään kuitenki kokoajan.

Kuva ratsastaa tällä dramaattisuudella, tavallaan hyväksikäyttää sodan traumoja ja on siks mun mielestä aika vastenmielinen ja itsestäänselvä. kuvan merkitykset on tarkoituksellisia eikä mun mielestä tuo mitään uutta tähän keskusteluun. Ne jotka tuntee vielä sodan traumoja (vanhat ihmiset tietenki mut toivon et katkeruus katoaa näiden ihmisten myötä, ikävä sanoa niin mut katkeruutta ei enää tähän maahan tarvita mut nuoret jotka tuntee sitä esi-isiensä tekojen tai julmuuden kohteen takia ni niiden täytyy päästä johonki sovintoon. Tämä kuva (sotilaiden samuus tietenki että kaikki osapuolet on kuitenki ihmisiä ja jopa veliä, samaa verta on mun mielestä sen luokan itsestäänselvyys et sen esittäminen on turhaa))

Käsikirjotettu, melodramaattinen, itsestäänselviä merkityksiä (itsestäänselvä on hankala sana jota aina välttelen mut tarkoitan sillä tavallaan banaalia, sitä et "sota satuttaa"... aha. Enpä osannut sitä ajatella, turhaa sovinnontekoa asiasta josta jokainen järkevä ihminen on jo tehnyt sovun (tarkoittaen että mun sukupolvi tietää, ainakin pitäisi tietää että se oli veljessota ja sellasenaan raaka, mut sen yli on nyt menty, ei tarkota että asiasta on vaiettava, mut tän kaltanen trauman hyväksikäyttö todellisuudessa merkityksettömässä ja käsikirjotetussa, ohjaavassa ja yksiulotteisessa kuvassa on tyhmää.)

En arvosta tätä yhtään, päinvastoin pidän tätä ärsyttävänä ja tekopyhänä, ikään ku esitän tässä nyt lasten kärsimystä mut kuitenki käytät sitä hyväkses tehdäkses jonkun "teoksen".

Eli, tekopyhä ja melodramaattinen, yksiulotteinen ja itsestäänselvä ku surkean elokuvan moraalinen opetus (moraalisaarna). Pyh.
Mikko: Teatterijulistehan tuosta kuvasta aikanaan tuleekin.
Asko: Onko kuvan käsikirjoittaminen paha asia? Pitäisikö valokuvan olla aina onnekkaan sattuman tulosta jonka lopputulosta ei voi etukäteen ennustaa?
sanoinko että käsikirjoittaminen on AINA paha asia?

sanoinko miten syntyy hyvä kuva?


Voisit lukea vielä kommenttini, lue tarkemmin, en sanonut että käsikirjoittaminen on paha asia, sanoin että tämän kuvan banaali ja tekopyhä melodraamattinen moraalisaarna on huonosti käsikirjoitettu. Huom. Tämä ja tälläkertaa vain tämä nimenomainen kuva.
Helkkarin hieno kuva. Lapsimalleilla on uskottavat ilmeet ja kehonkieli, sitä ei ole aina helppo saada ruudulle. Valot näyttää hyvältä, visuaalisesti hieno, mutta myös tarina löytyy. Ainoa mikä jää haittaamaan on tuo perspektiivivirhe, lapset on tosiaan kuin portailla. Ehkä lapset olisi parempi sijoittaa enemmän miesten väliin. Ja jotain sisältöä saisi olla mustan sijaan, vaikka vaan sävyjä, nyt on vähän turhan pimeä, vaikka varmasti tarkoituksella. 5p puutteista huolimatta.
Miksi kuvaa ei sais lavastaa?
Miten muuten saadaan teatterimaisia kuvia, koska kyllä nekin omalta osaltaa lisää mielenkiintoa kuvia kohtaan.

Nämä sodat joita on käyty suomessa kauan sitten on osa meidän historiaa, ei historiaa ole tarkoitus lakaista maton alle ja hehkuttaa suomen "lintukotomaista" turvaa - koska turva nykyaikana on hyvin hauraissa kantimissa.
Toivottavasti tälläiset kuvat muistuttais meitä siitä että historialla on lähes aina tapana kertautua jossain tulevaisuudessa jos toisten ihmisten mielipiteiden kunnioitus puuttuu ja aletaan nähdä ympärillämme liikaa vihan-aiheita....ei se nytkään enää kaukana ole..

Joka sodassa ja vainossa lapset kärsivät eniten.
Onpa hieno kuva, jossa on tunnelmaa. Mitään en muuttaisi tai ottaisi pois. Olen sanaton. 5p
Aivan mainio kuva, tässä on tavoitettu tunteisiin vetoavaa tunnelmaa. Kevennykseksi täytyy vielä todeta;" oli ihan pakko kommentoida että saa omankin nimen näin hienon kuvan alle".
Monellakin tapaa hieno kuva. Varsin moniulotteinen ja hyvin toteutettu. Olisin ehkä laittanut kauimmaisen hahmon vielä pidemmälle...
"Punaiset ja valkoiset harvemmin olivat vierekkäin saattelemassa lähtijöitä mihinkäänpäin,siinä on ristiriitaa ."

Hyvää oivallettua ristiriitaa. Lähtijöitä oli varmasti kummallakin puolella joten tämä kuva heijastaa koko ryhmää, ei vain toista osapuolta. Kuten aiemmin on todettu myös valaistus, lasten ilmeet ja yleensäkin koko kokonaisuus jälkikäsittelyä myöten on väh. max pisteiden arvoinen. Tämä luo painetta seuraavan kuvan julkaisuun ... ja ps. En minä sitä puhelinkoppia hylkäisi kun näin hienoja vedoksia sielä aikaiseksi saa :-D
Kommentointi sallittu ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille.

Annetut pisteet

12345
ka. 3.74 (78 ääntä)

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty