Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Vain minun henkilökohtainen murheeni

Älä välitä
se oli vain pyörä
       vain työpaikka
       vain pääsykoe
       vain tentti
       vain koira
       vain paita
       vain lasillinen maitoa

Milloin minä saan itkeä?
Milloin suruni on vain surua?
Milloin vaan olla vain ihminen vain maalla, jossa kaadetaan vain puita, lakkautetaan vain kyläkouluja ja tapetaan vain kissanpentuja?

Mitä jää jäljelle kun mitättömät asiat poistetaan: vain elämä, vain vasen käsi, vain tuomiokirkon portailla istuva kettu?


       Vain vähättely?


-Marianna Salonen

Annetut kommentit

Tässä on tunnetta ja pontevuutta. Vihainen vähättelyyn kyllästynyt sanoo mielipiteensä niin, että viiden kysymysmerkin edestä on vastausta vailla. En osaa vastata, kun itsekin kyselen joskus samoja asioita. Ensiavuksi oma ponteva kommenttini kiukkuisena hetkenä.

"Kompromisseissa olen taituri
pitkän oppimäärän suorittanut
Mutta
varpailleni älkää astuko!
kynnysmatoksi älkää luulko!"

Hyvä kiukkuinen rytmi runossa, joka lopulta päätyy väsymykseen. Runo on onnistunut, koska tästä voi helposti aistia runoilijan "oman tai tarkoittaman" tunteen ja muutakin.
Kiitos kommenteista! Maria, ensiapusi toimii hyvin ja kääntää tuskastumisen voimaksi!
Hmm. Mielenkiintoinen näkökulma. Kuitenkin ainoa runon olennainen asia on oikeastaan se, että kuka on kieltänyt itkemästä? Tai toisaalta miksi noiden juttujen pitäisi itkettää? Olen hämmentynyt. Selkeästi tässä ajetaan takaa jotain ihan muuta, mutta ei nyt ei kyllä aukee.
Kiitos, Olli! Kommenttisi on todella hyödyllinen, koska se osoittaa, että runon maailma on totta. On ihmisiä, jotka itkevät pyörän varastamista tai työpaikan menettämistä, ja on ihmisiä, jotka kysyvät, mitä itkemistä niissä on.
Äläpä syötä sanoja suuhuni. Minä kysyin, että kuka on kieltänyt itkemästä? Toiselle voi olla itkemistä vaikka missä ja toisaalta itkeminen voi olla täysin tervettä, ja jälleen toisaalta terveen ihmisen ei välttämättä tarvitse pillittää joka asiasta. Siispä runosi ongelma on edelleen se, ettei tässä käsitellä lainkaan sitä tahoa, joka kieltää itkemisen, vaan se on jonkinlainen taustaoletus, joka ei tosiasiassa pidä paikkaansa. Runosi "maailma" ei siis ole "totta", vaan tässä on selkeästi kyse jostakin paljon henkilökohtaisemmasta. Mistä sitten... no niin just, ei aukee. Se on kuitenkin ehkä ihan hyvä, koska näin tämä säilyy paljon mielenkiintoisempana.
Hieno runo. Upea otsikko, toimiva rakenne, paljon tunnistettavaa sisältöä. Ainoa mitä jäin miettimään on tuo loppu. Irrallinen "Vain vähättely" jää hieman häiritsevästi roikkumaan muun tekstin ulkopuolelle. Ehkä lopun järjestystäkin voisi rukata toiseen muotoon korostaen kuvaa ketusta, esim.

"...vain vasen käsi, vain vähättely, vain kettu istumassa tuomiokirkon portailla?"

tai:

"...vain elämä, vain vasen käsi, vain tuomiokirkon portailla istuva kettu? Vähättely vain?"
Kyllä nämä murheet täytyy itkeä. Joskus ihan asettua suremaan. Ei siksi, että se parantaisi maailmaa vaan siksi, että kestäisi ihmisenä.
Olli, millaisen vastauksen haluat? Listan ihmisistä, jotka minun elämässäni ovat olleet kieltäviä tahoja? Jonkun karikatyyrisen kuvauksen siitä, millaisia ne ihmiset yleensä ovat? Ei ole mitään itkunkieltäjien lahkoa. Kyse on koko yhteiskunnan ja kulttuurin asenteista ja tavoista esittää asiat. Juuri siitä, että sanotaan "mitä sä nyt tollasta juttua itket". Sinun mielipiteesi siitä, että "ei terveen ihmisen tarvitse kaikesta pillittää" on juuri sellaista kieltämistä, mitä tarkoitan. Kyse ei ole mistään henkilökohtaisesta, vaan nimenomaan yhteisestä ja jaetusta. Ovathan kaikki muut kommentoijat jo osoittaneet, ettei kyse ole minun henkilökohtaisesta näkemyksestäni vaan moni muukin jakaa samat tunteet. Tarkoitus ei missään nimessä ole puhua _minusta_ vaan herättää sama tunne lukijassa ja saada tämä ajattelemaan tilanteita omassa elämässään.

Juho, kiitos! Olet oikeassa lopusta. Noin se olisi paljon parempi!

Katriina, olet oikeassa.
On varmasti totta, että monella ihmisellä on vaikeuksia itkeä, mutta monesti itkeminen juuri vaatiikin rohkeutta, varsinkin aikuiselta (esim. rohkeutta myöntää, että itsessä on jotain vikaa tai että jokin asia menee huonosti). Itkeminen on ihmisen luonnollinen tapa purkaa surua ja vaikeudet itkeä johtuvat siitä, että ihminen kieltää sen itseltään. Ei kukaan muu voi sitä sen kummemmin kieltää kuin salliakaan.

En halunnut sinulta vastausta, vaan totesin, että tällainen aspekti jää runossa vähän auki, ja se tiivistyy juuri kysymykseen "kuka on kieltänyt itkemisen".
Koskettava runo elämän pienistä suurista asioista. Toisin kuin Olli koen, että tässä on kyse juuri toiselle ihmiselle itkemisestä ja tarpeesta saada välittämistä, lohdutusta ja huolenpitoa. Tällöin se ei kovin paljoa auta, jos toinen sivuuttaa asiat toteamalla, että onpa pieni asia. On myös eri asia itkeä yksikseen kuin toiselle ihmiselle.
Niin. Kyllä tässä minustakin puhutaan toisille ihmisille itkemisestä, hiukan eri tavalla kuitenkin. Eli toisaalta jos toinen sinnikkäästi kieltäytyy itkemästä, kuten runon puhuja, niin eipä se auta vaikka sitä kuinka koittaisi lohduttaa tms. eli edelleenkin liikutaan siellä henk.koht. tasolla...
Nyt tuli hämmentynyt olo. Missä kohtaa runoa runon puhuja "kieltäytyy sinnikkäästi itkemästä"?
Missä kohtaa ei?
Kohdassa "Milloin minä saan itkeä?" runon puhuja pyytää kuulijalta lupaa itkeä tälle.
Tuo on minusta aika kaukaa haettu tulkinta, että tässä haluttaisiin itkeä nimenomaan jollekin yksittäiselle kuulijalle. Kysymyksethän leijuvat ilmassa, eikä niitä suoraan osoiteta oikein kenellekään. Alussa puhuja taasen ilmaisee minusta aika selkeästi fiiliksensä ulkopuolelta tuleviin lohdutusyrityksiin. Oli miten oli, tuohon nimenomaiseen kysymykseen on ilmiselvä vastaus "heti kun annat itsellesi luvan siihen", mitä ei voi kukaan muu tehdä puhujan puolesta.

Eiköhän tämä ala jo olemaan aika selkeä paketti. Mä en ainakaan jaksa jankata enempää, joten hyvää kesää, ehkä se aurinkokin tuolta pilkistää :)
Kommentointi sallittu ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille.

Annetut pisteet

12345
ka. 4.33 (6 ääntä)

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty