Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 
Profiiliteokset

Säästöporsaan seikkailut

Olipa kerran säästöporsas jota aina heiteltiin. Eräs kaupunkilaistyttö oli saanut joululahjaksi suuren, vaaleanpunaisen säästöpossun, mutta kun väri ei miellyttänyt, possu lensi komeassa kaaressa suoraan roskiin.
      Tytön pikkuveli poimi sen talteen ja otti elämäntehtäväkseen täyttää sen kokonaan. Pikkuveli sai viedä tyhjät pullot kauppaan, mutta käyttikin rahansa karkkiin eikä säästöihin.
      Säästöpossulle tuli kamala nälkä. Se päätti alkaa tienaamaan rahaa. Se meni keittiölle päin, tiskasi astiat ja jätti tällaisen lapun: "Tiskasin. Viisi markkaa, olkaa hyvä." Sitten se meni imuroimaan ja jätti taas lapun.
      Kun vanhemmat tulivat kotiin, he näkivät joka puolella lappuja. He sanoivat lapsille että tästä edes viikkorahat menevät possuun, koska possu on ollut ahkerampi. Siitä possu iloistui ja ajatteli että isona hän varmaan perustaa kansan ja pizzerioita.
      Possu kuitenkin kuuli lasten kuiskuttelevan, että kunhan possu on täynnä rahaa, niin rikotaan se vasaralla.
      Joka päivä säästöporsas siivosi talossa. Se myös valitti että sen maha on kipeä, eikä se tiennyt mikä sillä oli, mutta sen massu oli kauhean kipeä. Kaikki kysymykset valtasivat possun. Säästöporsaan harrastuksiin kuului ajattelu.

Eräänä yönä kaapin päällä näkyi varjo ja kuului rahojen kilinää. Säästöporsas oli lähtenyt liikkeelle. Se meni avoimelle ikkunalle ja pudottautui alas. Vähältä piti ettei se särkynyt. Ulkona satoi, joten possu kastui heti. Possu suuntasi nakkikioskille ja tilasi nakin. Possu luuli että nakki on raha, joten hän pudotti sen sisäänsä. Hän löysi myös irronneen napin, mutta se ei ollut oikea lääke. Mahaa kivisti vieläkin.
      Tämä tapahtui Turussa. Oli myös eräs romukauppiaan perhe, jolla oli kauppa Turun keskustassa. He olivat köyhiä. He saivat rahaa vain rojuistaan. Perhe kävi etsimässä kaatopaikalta ruokaa. Aamulla kauppiaan vaimo ja lapset menivät tapojensa mukaan kaatopaikalle ja löysivät matkalla säästöporsaan. Sisällä oli kaikki rahat jotka rikas perhe oli laittanut possuun, ja nakki.
      Kun romukauppias avasi säästöporsaan mahassa olevan luukun kolikot sinkoilivat sinne tänne. Kaikki olivat ihan ettyneitä ja possun mahaa kivisti nyt vähemmän, kun se tajusi olevansa rikas. Ehkä se oli vain allerginen nikkelille.
      - Jes, olen terve, sanoi possu.
      Romukauppiaan lapset saivat syödäkseen nakin. Säästöporsas ajatteli että näin pitkälle pääseminen pitäisi luokitella seikkailuksi.
      Säästöporsas jäi asumaan romukauppaan ja oli hyllyllä kaikkien lelujen sankari. Se osasi kaikkea muuta, paitsi uida, koska sen mahassa oli niin paljon kolikoita. Se eli rikkaana ja rakkaana elämänsä loppuun asti, paitsi eräänä surullisena päivänä sen parhaat ystävät markat kuolivat, ja sitä alkoivat tapailla euron kolikot.

Ensi viikolla säästöporsas seikkailee Espanjassa:
"Ensiksi hänen oppaansa vei hänet hotelliin jonka nimi oli Sol Bosque. Siinä oli 12 kerrosta ja keskellä pihaa oli uima-allas. Säästöporsas ihmetteli että olipa maailma suuri. Siellä myytiin kauniita laukkuja ja lompakoita ja säästöporsas osti tyttöystävälleen yhden laukun. Kaduilla oli myös katukissoja ja katukoiria joita säästöpossun kävi sääliksi."

Edellinen työ Näyttelyn etusivulle
Näyttelyn yhteenvetosivulle
Seuraava työ
Kevätpörriäinen 1999 Kollaasi: ”Säästöporsaan seikkailut”
Karoliina Pitkänen 4 D: ”sen maha oli kipeä”
Konsta Mälkiä 2 A: ”säästöporsas jota aina heiteltiin.”
Ringo Leidén 3 lk: ”aikoo perustaa kansan ja pizzerioita.”
Katharina 6 B: ”possu lensi komeassa kaaressa suoraan roskiin”
Tuomas Hirvonen 3 B: ”Se tilasi nakin./Kaikki olivat ihanettyneitä.”
Hertta Ranta 3 B: ”Tiskasin. Viisi markkaa olkaa hyvä.”
Erik Saari 5 lk: ”Perhe kävi etsimässä kaatopaikalta ruokaa.”
Ilari Äijälä 6 B: ”eräänä surullisena päivänä markat kuolivat...”
Atte Koskivaara: ”-Jes, olen terve!”
Eeva Manninen 3 B: ”...hiipi hiljaa ikkunalle ja hyppäsi ulos.”
Tiina Multanen 3 C: ”Se osasi kaikkea muuta, paitsi uida...”
Vilma Harjupalana 5 A: ”Kaikki kysymykset valtasivat possun.”
Katriina Helkkula 2 B: ”Onneksi ollaan vielä hengissä se sanoi.”
Iris Vehviläinen 2 B: ”Säästöporsaan harrastuksiin kuului ajattelu”
-Juho Nieminen

Annetut kommentit

Kukaan ei ole vielä jättänyt kommenttia.

Kommentointi sallittu ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille.

Annetut pisteet

Ei vielä yhtään pistettä

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty