Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 
Profiiliteokset

19. elokuuta: EDIT "narsismista" ajan vaatimuksena

Jos narsismista ei kärsi kyllin syvästi, se taito täytyy kenties nykyään kehittää tietoisesti. On toisin sanoen opiskeltava itsensä tyrkyttämisen ja ylikorostamisen strategioita. Yksi tällainen menestymisen väylä voisi olla sivupersoona tai roolihahmo, jolle itseä paremmin luonnistuu omien - tässä tapauksessa myöskin fiktiivisten - saavutusten toisteleminen: esim oman väitöskirjan siteeraaminen ja namedroppailu.

Olen melko varma siitä että kykenisin helpommin puhumaan posketoman syviä totuuksia, jos puheen koko kehys perustuisi valheeseen. Olettakaamme vaikkapa, että lähestyisin toimittajaa "professorina", joka on juuri saapunut Oxfordista luennoimasta. Haastattelussa en esittäisi omia näkemyksiäni, vaan itseään täynnä olevan huippututkijan mullistavia innovaatioita. Tästä kehyksestä seuraisi, että kaikki mitä sanoisin olisi tajunnanräjäyttävää.

On kuviteltava sellainen positio, josta käsin voi ja saa valaista kansakuntia. Sen jälkeen kaikki muu seuraa kuin itsestään: mitä hyvänsä suollankaan ulos, siitä toimittaja viisaudessaan valikoi ja kokoaa sen mitä kansakunta siinä hetkessä tarvitsee.

Tai siis en minä, vaan se narsistinen roolihenkilö, joka on osa vilpitöntä taiteellista metodia. Sitähän oppituolien traditio osaltaan edustaa: sosiaalista rakennetta joka suggestoi ihmisen uskomaan itseensä tavalla, joka pehmentää itsekritiikin ja päästää ulos kaikenlaista estotonta besserwisserismiä ja smartplainingiä.

Tietenkin pitäisi olla valmis myös kestämään epäonnistumisia ja kuulemaan moralisointia ja selittämään itselle että kaikki on tehty taiteen nimeen. Historiasta löytyy kuitenkin ennakkotapauksia: Kierkegaard julkaisi lähes kaikki kirjansa salanimellä ja sitten hän toisella salanimellä haukkui ne lehtikritiikissä. Myös monet naiset käyttivät miehen nimeä vakuuttaakseen paremmin miesyleisönsä. Kyllähän sitä moralisoitiin naisten petollisuutena mutta se oli lähinnä nolattujen miesten närkästynyt reaktio.

Ennakkotapaus on siitäkin jos esiintyy professorina, ja jää kiinni. Suomen Akatemian rahahanat aukenevat.

Nyt puhun kuitenkin enemmän siitä että saisi omasta itsestään ne hanat auki. Aina herää jokin epäilys siitä, että se mitä eilen on kirjoittanut ei ehkä sittenkään ollut valmista. Jos jotenkin pääsisi siitä että sen täytyy olla täydellistä. Kai jos kuvittelisi olevansa voittamaton niin lonkalta heitetty olisi totta kai parempaa kuin kenenkään muun paras yritys, eikä tarvitsisi edes tehdä mitään valmiiksi. Nyt en ole varmaan kolmeen vuoteen tarjonnut mitään edes lehtiin kun se ei tunnu kyllin merkitykselliseltä. Ei jotenkin vaan saa aikaiseksi. Ja kuitenkin kirjoitan 2000 liuskaa vuodessa.

Mitä parempi teksti, sen pahempi krapula. Sitä pääsee pakoon vain kirjoittamalla lisää ja uudestaan ja paremmin. Mitä pidemmälle teksti kehittyy, sen kauhistuttavammalta se näyttää. Ei oikeastaan voi edes kuvitella että joku sitä lukisi.

Edellinen työ Näyttelyn etusivulle
Näyttelyn yhteenvetosivulle

-Juho Nieminen

Annetut kommentit

Kukaan ei ole vielä jättänyt kommenttia.

Kommentointi sallittu ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille.

Annetut pisteet

Ei vielä yhtään pistettä

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty