Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 
Aikajärjestys

Hymytyttö

Neljännellä luokalla, kun Nanalle myönnettiin hymytyttöpatsas, hän joutui kiipeämään juhlasalin lavalle.
      Juuri kun rehtori ojensi patsasta, tuli rehtorin naamalle kireä ilme ja hän alkoi kouristaa olkapäätään. Sitten rehtori kaatui maahan. Takarivissä joku naurahti kuin se olisi ollut suunniteltu komedianumero. Nana ei tiennyt niistä suunnitelmista mitään, sillä hän seisoi kauhusta jäykkänä. Hetken salissa oli aivan hiljaista. Sitten äkisti kaikki opettajat alkoivat liikkua kohti lavaa ja pölistä.
      Ambulanssi ajoi koulun pihalle. Se kurvasi niin lähelle pääovea, että sisälle hämärään saliin näkyi kuinka uuden ja hienon auton kyljet loistivat puhtautta huhtikuun auringossa. Sisään käveli raskaskenkäisiä ambulanssimiehiä, jotka kantoivat rehtorin paareilla alas lavalta. Kaikkien niiden pitkien minuuttien ajan Nana seisoi rehtorin vieressä äänettömänä, eikä kukaan tuntunut huomaavan tyttöä. Patsas oli jäänyt putoavan rehtorin alle ja murtunut kulmasta. Parkettiin syntyi iso tahra valkoisesta kipsiä. Nana ajatteli, että se muistutti kesäistä puuteripilveä.
      Opettajat paimensivat villiintyneitä koululaisia omiin luokkiinsa, eikä kukaan heistä huomannut nostaa hymytyttöä lattialta. Kukaan koulukavereista ei pahoitellut sitä, että se rikkoutui. Kun sali oli tyhjentynyt lapsista, Nana poimi itse patsaan käsiinsä, ja mietti voisiko sen vielä korjata. Hän ei kehdannut näyttää patsasta vanhemmilleen, koska sen nenä oli murjoutunut. Sillä oli vähän kuin Eero-vaarin nenä, koska vaari oli harrastanut nyrkkeilyä. Äiti ei yhtään tykännyt puhua Eero-vaarin vaarallisesta nuoruudesta.
      Nana huomasi, että jos rikkinäistä hymytyttöä pyöritteli käsissään kauan aikaa, alkoi yskittää. Se vain paheni, jos vei valkoisesta pölystä tahrautuneet kädet lähelle suuta, kun meinasi aivastaa.
      Kun Nana muutamia viikkoja myöhemmin näki rehtorin koulun käytävällä, rehtori katsoi toiseen suuntaan ja kiersi hänet kaukaa, melkein nenä kiinni vastapäisessä seinässä.

Näyttelyn etusivulle
Näyttelyn yhteenvetosivulle
Seuraava työ

-Juho Nieminen

Annetut kommentit

Hyvä tarina. Niin lapsilähtöinen että kaikki sen suuntauksen kannattajat hurraavat kanssani. Harvat meistä osaavat mennä kasvettuaan suuriksi lapsen pieniin nahkoihin... 4p
Mielenkiintoinen tarina, tässä voi nähdä paljonkin vertauskuvallista ainesta, jollain tavalla myös hyvin koominen 4p.
Kommentointi sallittu ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille.

Annetut pisteet

12345
ka. 4 (2 ääntä)

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty