Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Niedergörsdorfin Lutter

Martti Lutter mietti pitkään, naulaisiko 95 teesiän Wittenbergin linnankirkon oveen, mutta häntä alkoi ujostuttaa. Sen sijaan hän naulasi teesinsä Niedergörsdorfin majatalon ulkohuussin oveen, sisäpuolelle. Hän ajatteli, että siinä se keräisi vaikutusvaltaisten matkalaisten uteliaita katseita.
      Lukija saisi keskittyä kaikessa rauhassa ja mietiskellä lukemaansa. Miltei sadan epäkohdan listaa voisi myös lukea mukavasti istualtaan ja kenties myös useammissa osissa. Illalla saapuessaan majataloon voisi kynttilän valossa lukea teesit 1-50, ja aamulla kahvin jälkeen jatkaa teeseihin 51-95.

Talon palvelusväestä kukaan ei osannut lukea, joten he alkoivat kuiskutella keskenään ja kyselivät herrasväeltä, osaisiko joku kertoa mitä paperissa sanottiin. Se oli oikein tyylikkään näköinen paperi, ja kaunis kirjoitus näytti kirkollisen arvovaltaiselta.
      Seuraavana aamupäivänä huussin luona oli suuri väkijoukko töllistelemässä. Kun joku oli lausunut muille ääneen paperin sisällön, lausahti joku jännittyneenä:
- Tästä tulisi niin bullaa, jos juttu kaikuisi piispojen korviin!
Majatalon isännän täytyi jo hätistää sivummalle ihmisiä, jotka parveilivat hänen pihallaan:
- Hus siitä, asiakkaitteni on jo aika päästä asioilleen!

Martti seurasi ihmisten innostusta sivummalta ja tunsi onnistuneensa suuresti. Niinpä hän päätti jatkaa työtään opettavaisten luetteloiden parissa.
      Kuukauden kuluttua hän julkaisi 75 teesin sarjan hevosten hoidosta. Hän nosti esiin monia ongelmia kotieläinten kohtelussa sekä neuvoi talonpoikia siirtymään nopeasti uudenmallisen kehäauran käyttäjiksi, koska se hiersi vähemmän hevosen kaulaa ja käänsi maata tehokkaammin. Taaskin Lutter naulasi teesinsä Niedergörsdorfin majatalon ulkohuussiin, mutta tällä kertaa ulkopuolelle. Näin hän ei estäisi ketään käymästä tarpeillaan, jos kirjoitus taaskin keräisi koolle suuren joukon ihmisiä.
      "Lutterin luettelo", kuten niitä myöhemmin kutsuttiin, keräsi taaskin suurta suosiota Nidergörsdorfissa, ja siitä puhuttiin myös naapuripitäjissä, etenkin Treuenbritzenissä ja Luckenwaldessa. Lutterista oli tulossa arvoituksellinen hahmo, koska toistaiseksi hän ei ollut paljastanut henkilöllisyyttään. Hän ajatteli turhan julkisuuspyörityksen häiritsevän varsinaista työtään, joka oli vääryyksien korjaaminen.
      Seuraava luettelo ilmestyi jo viikon kuluttua, ja se aiheutti monelle suuren pettymyksen. Tämä johtui siitä, ettei luettelo ollut Lutterin itsensä kirjoittama. Hän oli saanut jäljittelijän. Moni jo esitti ääneen tämän suuntaisia epäilyksiä, sillä paperi oli halvempaa, eikä käsiala yrityksistä huolimatta vakuuttanut. Myöskään teesit eivät olleet yhtään niin vakuuttavia.
      Martin on kiirehdittävä seuraavaa julkaisuaan, sillä hän tahtoi sen alussa paljastaa teeskentelijän ja korjata koko erehdyksen. Niinpä seuraavassa listassa oli vain 45 teesiä, mutta sentään vauhdikas alkupuhe, joka toi monelle hänen fanilleen levollisen mielen. Jäljittelijän karkeaa tyyliä kritisoiva alkupuhe myöskin herätti enemmän keskustelua, mikä oli sääli sikäli, että juuri tässä lyhyessä pamfletissaan Lutter kehotti kansalaisia pesemään kätensä tarkoin kulkutautien ehkäisemiseksi.
      Hänellä oli näet teoria, jonka mukaan sairaudet aiheutuivat pienenpienistä olioista, joita ihmissilmä ei nähnyt. Niitä saattoi kenties välttää parantamalla "hygieniaa" - sana, jonka hän oli poiminut antiikin kreikasta: Hygieia oli puhtauden jumalatar, Asklepioksen tytär. Ja koska Asklepios oli lääkinnän jumala, tahtoi Lutter tällä yhteydellä argumentoida, että jo antiikin viisaat ymmärsivät terveyden olevan läheisessä yhteydessä puhtauteen.

Salaperäisestä kirjoittelijasta tuli koko läänissä niin tunnettu, ettei Martti Lutter enää voinut käyttää ulkohuussia julkaisujensa näyttämönä. Vaara paljastumisesta oli liian suuri. Joinakin öinä uteliaimmat teinipojat saattoivat asettua kytikseen paljastaakseen mystisen hiippailijan identiteetin - tai vain tavatakseen suuren idolinsa. Jotkut myös valehtelivat, että he olivat yöllä nähneet kuinka mustiin pukeutunut hahmo ikään kuin liiteli alas läheisen metsän latvustosta, liukui ääneti pihan poikki ja jätettyään viestinsä hän häipyi salamannopeasti varjoihin.
      Lapsilla oli taipumus ottaa tällaiset tarinat vakavasti, ja he piirtelivät aitoihin kuvia mustasta viittasankarista, joka opetti valjastamaan oikein hevoset ja siinä sivussa hän paljasti rikollisten juonet sekä osoitti katollisen kirkon opetusten ristiriidat.

Lutter koki työnsä niin merkittäväksi, että hän jatkoi teesien julkaisemista vuodesta toiseen. Pian se alkoi kuitenkin koetella hänen henkilökohtaista talouttaan. Hän ei saanut julkaisuistaan mitään rahaa, ja yksityinen kirjoitustyö sekä öinen hiippailu alkoivat näkyä hänen muussa työssään. Hän ei esimerkiksi ollut saanut valmiiksi lopputyötään ja papillisen viran sijasta hän teki niitä näitä töitä, toimien esimerkiksi muuttopalvelussa sekä ruokakaupan kassalla.
      Kirjoitusten laatu pysyi kaiken aikaa korkeana, mutta niitä ei otettu kovinkaan vakavasti suurissa kaupungeissa, koska ne oli julkaistu ulkohuussin seinässä, sisä- tai ulkopuolella, sillä ei ollut niin väliä. Fiksuimmat kyllä huomasivat maaseudulta kantautuneissa ajatuksissa arvoa, mutta he vain poimivat vähemmän vaaralliset teesit omiin kirjoituksiinsa, ja keräsivät niistä itseen kunnian.
      Ahkerasta käsien pesemisestä huolimatta Lutter ei säästynyt koleralta, joka riehui niinä aikoina rajuna etenkin majatalojen ulkohuusseissa. Ennen kuolemaansa hän ehti kuitenkin julkaista Niedergörsdorfissä kymmeniä teologisia ja tieteellisiä manifesteja, teknisiä rakennuspiirustuksia sekä kakkureseptejä, joihin hän oli tehnyt merkittäviä parannuksia. Lisäksi hän esitteli huimat 50 niksiä sukkahousujen yllättävistä käyttötavoista.
      Mikä sääli se olisikaan ollut, jos hän olisi yhden ainoan julkaisun jälkeen tempautunut suureen teologiseen kädenvääntöön, joka ravisteli koko Eurooppaa. Se olisi vienyt kaiken hänen huomionsa siltä arvokkaalta työltä, jonka hän osasi niin hyvin.
      Jumala oli lähettänyt hänet tähän maailmaan laatimaan pitkiä listoja kansojen avuksi, ja sen hän totisesti teki.

Näyttelyn etusivulle
Näyttelyn yhteenvetosivulle
Seuraava työ

-Juho Nieminen

Annetut kommentit

Kukaan ei ole vielä jättänyt kommenttia.

Kommentointi sallittu ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille.

Annetut pisteet

Ei vielä yhtään pistettä

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty