Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 
Profiiliteokset

Asiantuntijoista (10.12.16)

Tänään näin hyvin paljastavan kommentin eräässä ryhmässä, se meni kutakuinkin näin: "Asiantuntijat esiintyvät asiansa tuntevina, vaikka he eivät istuisikaan aamusta iltaan netissä, kuten me. Miten ehtivät seurata maailman tapahtumia, kun tuhlaavat aikaansa kaiken maailman seminaareissa?"

Kommentti ei ollut ollenkaan itseironinen, en osaa nyt edes kirjoittaa sitä ilman sarkasmia, enkä tähän hätään enää löytänyt alkuperäistä. Se oli saanut valtavasti tykkäyksiä ja tukikommentteja, jotka myöskään eivät olleet naureskelevia. Tästä välittyy hyvin se, miten moni yhä ajattelee, että internet ja etenkin sosiaalinen media (ja vieläpä etenkin MV-lehden kaltaiset valemediat) ovat vihdoin avanneet ihmisille portin todellisuuteen valheiden takana. Viimein on tarjottu ihmiskunnalle tieteellisin totuus teknologian avustuksella. Ja tietenkin somekuplan mukavuusasuleella tämä asenne saa täyden kannatuksen, koska ollaan samanmielisten aamusta iltaan netissä hengaavien seurueessa, jossa koetaan harrasta hengellisyyttä.

Olen jo pitkään pitänyt huolestuttavana sitä, etteivät somessa tahdo kerätä suosiota sellaiset uutiset, jotka varoittavat internetin aivoja vahingoittavasta tai maailmankuvaa vääristävistä vaikutuksista.

Oikeat asiantuntijat valikoivat maailmakuvansa palasia hitaasti ja harkiten, etteivät väärät uskomukset pääse turmelemaan kokonaisuutta. Nämä internetin pseudoasiantuntijat sen sijaan uskovat että heidän oma arvostelukykynsä tunnistaisi totuuden kun he vain luottavat siihen mikä heille kuulostaa mieluisimmalta. Niinpä he vain ahmivat disinformaatiota loputtomaan nälkäänsä. Tätä luottamusta vahvistaa ajatus teknologian aikaansaamasta edistyksestä, vaikka teknologia edistää enemmänkin älyllistä laiskuutta ja samanmielisyyttä ja ryhmien asteittaista muuntautumista kultiksi, jossa todellisuudentaju hämärtyy.

Netissä on tätä ongelmaa vaikea käsitellä, koska eniten täällä viettävät aikaa ne, jotka uskovat internetin parantavaan voimaan - hieman kuin sata vuotta sitten uskottiin säteilykuureihin ja radioaktiivisen veden parantavaan voimaan. Taidankin tästä lähteä lukemaan kirjaa.

Edellinen työ Näyttelyn etusivulle
Näyttelyn yhteenvetosivulle
Seuraava työ

-Juho Nieminen

Annetut kommentit

Kukaan ei ole vielä jättänyt kommenttia.

Kommentointi sallittu ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille.

Annetut pisteet

Ei vielä yhtään pistettä

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty