Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 
Profiiliteokset

Omin päin oivalletun idean itsearvioinnista (25.elokuuta)

Idean oivaltamisen vaikeustasoa ja siihen liittyvää yleisyyttä (oivallusten esiintymistiheyttä) on todella vaikea itse arvioida. Tämä pätee esimerkiksi vitseihin. Joskus saman sanaleikin tai nokkeluuden on kutakuinkin yhtä aikaa hoksannut ainakin sata suomalaista toisistaan riippumatta. Joskus taas jokin vitsi tuntuu aluksi ilmiselvältä, mutta suureksi yllätykseksi se on kaikille muille ennenkuulumaton ja riemastuttava.

Vitsin kuluminen tai siihen väsyminen ei myöskään tunnu seuraavan mistään yksinkertaisesta säännöstä. Jokin vitsi voi olla ekalta kuulemiselta vain keskitasoa, mutta se naurattaa monta kertaa. Toinen parempi naurattaa vain tasan kerran.

Tällaiset ilmiöt voisivat kenties raottaa sitä kysymystä, että mitä oikeastaan oivallus on ja kuinka se syntyy. Ihmiselle kenties kaikkein vaikeinta on ennakoida mitä hän ei ole elämässään vielä oivaltanut ja mitä hän oivaltaa seuraavaksi.

Edellinen työ Näyttelyn etusivulle
Näyttelyn yhteenvetosivulle
Seuraava työ
"Kilogenius" = neronleimaukset per tuhat sanaa. Runokirjat ovat yleensä grammoissa mitattuna kevyempiä, mutta kilogeniuksissa mitattuna raskaampaa ainetta. Runokirjan ig/mv (ingenium / milia verbis) voi helposti olla jopa nelinkertainen verrattuna romaaniin.
-Juho Nieminen

Annetut kommentit

Kukaan ei ole vielä jättänyt kommenttia.

Kommentointi sallittu ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille.

Annetut pisteet

Ei vielä yhtään pistettä

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty