Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 
Profiiliteokset

Keskustelukorkeakulttuuri (31.12.16)

Jos nyt vielä tämä, ennen vuoden vaihtumista:

Järkevä keskustelu on mahdollista vain tasavertaisten kesken, eli kääntäen: keskustelutaidot ovat tie tasavertaisuuteen.

Tasavertaisuudessa on vain se ongelma että sen mahdollistama keskustelu nostaa esiin ongelmia jotka juontuvat etiarvoisuudesta, mutta joiden ratkaisuyritykset kilpistyvät erilaisiin arvoihin keskustelukulttuureissa.

Keskustelutaidot ovat vahvasti kulttuurisia, synnynnäisiä vain niitä koskevien sääntöjen omaksumisen helppoudessa. Kulttuurien ylitse keskusteleminen on aina ollut poikkeustaito, eikä minkään säädyn hallussa. Vain muutama tarkkanäköinen kirjeenvaihtaja on osannut puhua yli aikakausien ja valtioiden rajojen.

Vuosisatoja julkinen keskustelu on perustunut siihen että sivistyneistö on hiljaa enimmäkseen ja enemmistö pitää turpansa kiinni aina. Vain jokin harkittu ajatus sommitellaan kirjeeseen kaunokirjoktuksella ja käsin. Jos kuningas puhuu kansalle, hänen puhettaan on harjoiteltu ja jokainen sana on oikoluettu.

Silti me janoamme tirkistellä ennemmin huhuja, törkypuheita ja paljastuksia. Kenties se on sosiaalista alemmuudentuntoa? Oma ego saa tyydytystä siitä kun ympärillä muiden tyhmyys loistaa? Ei kyse ole totuuden etsimisestä. Kyllä totuus on tähön mennes jo nähty ja kuultu. Maha on täynnä törkypaljastuksia, eli kaiketi törkytotuutta, joka käsittelee ihmisen kykyjä moraalittomuuksiin.
Myrkkysienetkin voi opetella kirjasta jossa ne esitellään tarkkoina värikuvina. Sen kirjan voi kuitenkin laskea käsistään. Kyllä ne tunnistaa. Jos metsään on mentävä niin seuraukset on luettu: vapinaa, oksentelua ja kuolema. Siksihän ne ovat kauniissa väreissä että varoittavat itsestään. Synnillisen kauniit värit.

Myös keskustelun terveeseen perustaan pitäisi panostaa yhteisiä resursseja. Tarvitaan keskustelukulttuurin elvytyspolitiikkaa, ei keskustalaisuutta, vaan keskustelulaisuutta.

Edellinen työ Näyttelyn etusivulle
Näyttelyn yhteenvetosivulle
Seuraava työ

-Juho Nieminen

Annetut kommentit

Kukaan ei ole vielä jättänyt kommenttia.

Kommentointi sallittu ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille.

Annetut pisteet

Ei vielä yhtään pistettä

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty