Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 
Profiiliteokset

VALAAN VATSA

Jossain lähellä tai kaukana oli koulu. Joka välitunti lapset kävivät katsomassa aluetta, johon oli pääsy kielletty. Niin, koulun pihalla oli tosiaan paikka, jonne ei saanut mennä.
      Kielletty paikka jotenkin aaltoili silmissä, jos sitä tuijotti liian kauan. Aamulla hämärän aikaan alue tuntui kuin hohtavan valoa. Ja keskipäivän kirkkaudessa se oli miltei pelkkää mustaa varjoa.
      Mutta eräänä päivänä alue oli vaihtanut paikkaa. Tulin kouluun ja olin ollut edellisenä päivänä kipeänä. Koko koulu tuijotti tiiliseinää.
      Olisin tahtonut tsekata sen seinän heti, mutta kellot soivat sisään. Kun tulin luokkaan, minä huomasin siellä jotain uutta. Halusin tietää mitä uutta oli tullut. En voinut kysyä, kun siellä oli tunti. Jotain taatusti oli muuttunut kun siltä tuntui.
      Kuiskasin Jannelle: "Onko alue siirtynyt?"
      Janne: "Shhh."
      Kuiskasin uudestaan: "Mikä täällä on uutta? Mikä se tiiliseinä oli?"
      Silloin opettaja kääntyi kohti luokkaa ja alkoi puhua: "Tällä viikolla meillä on taideviikko ja koko koulu on päättänyt tehdä jotain yhdessä. Äänestyksen tulos on ratkennut. Vallu Valas voitti!"

Niin alettiin rakentaa valasta, johon mahtuisi koko koulu. Valaan luut saatiin tuoleista ja pöydistä. Sen iho tuli koulukirjoista ja valtava kieli syntyi liikkasalin patjoista. Silminä kiiluivat vanhanaikaiset tietokoneiden näytöt.
      Rakentamisessa kului kuukausi. Kun koitti Vallun valmistumispäivä, rehtori julisti valaan avatuksi.
      Valas näytti upealta. Sen suu oli ruokalan päädyssä ja pyrstö ulottui aina opettajien parkkipaikalle asti. Koulu oli punaisen värinen ja valas oli siniharmaa. Valas oli melkein yhtä korkea kuin koulu. Selästään valas ampui vesisuihkun, joka ulottui lipputangon huippuun. Sitten opettajat komensivat oppilaat riveihin. Luokka kerrallaan lapset alkoivat marssia valaan avonaisesta suusta sisään, pienimmistä alkaen.
      Mutta kaikki oppilaat eivät mahtuneet valaan sisälle yhdellä kertaa. Valaan mahassa oli ahdasta jo kun ensimmäinen luokka oli sisässä. Kesti kauan kun oppilaat saatiin ulos, että toinen luokka mahtuisi kokeilemaan.
      Sisältä valas ei näyttänyt yhtään niin pelottavalta kuin ulkoa. Sen vatsassa oli lähinnä pöytiä ja tuoleja kasoiksi pinottuna. Valas oli ihan hieno, mutta seuraavana päivänä kaikki jo unohtivat valaan. Opettajat harmittelivat, kun valaan pyrstö vei parhaat parkkipaikat. Ja me lähdimme tutkimaan minne kielletty paikka olisi tänään siirtynyt.

Edellinen työ Näyttelyn etusivulle
Näyttelyn yhteenvetosivulle
Seuraava työ
2011: ”Meidän koulun uusi taideteos”:
Viivi 2 A: ”Joka välitunti, kävin katsomassa aluetta johon oli pääsy kielletty.”
Lauri Tuppurainen 2.lk: ”Minä huomasin jotain uutta. Halusin tietää mitä uutta oli tullut. Sitten huomasin seinällä neliön.”
Olivia Yli-Juuti 3 B: ”tulin kouluun ja olin ollut edellisenä päivänä kipeä. Koko koulu tuijotti tiili seinää.”
Martti Liski 4 A: ”Päätettiin, että tehtäisiin iso valas, johon mahtuisi koko koulu. Niin alettiin tehdä valasta, jonka nimi olisi Vallu-valas.”
-Juho Nieminen

Annetut kommentit

Kukaan ei ole vielä jättänyt kommenttia.

Kommentointi sallittu ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille.

Annetut pisteet

Ei vielä yhtään pistettä

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty