Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Vakaelmia

Menestyneistä vakavista elokuvista on tapana tehdä komediaversioita. Mutta miksi ei menestyneen komedian pohjalta koskaan koeteta tehdä vakavaa elokuvaa?

Vakaelma = Parodian vastakohta, asiallinen muunnelma alunperin naurettavasta teoksesta.

Vakaelma 1: Mies ja pukeutunut ase.
Etsivä, jonka pistoolilla on housut ja kravaatti. Mitään hassua ei tapahdu. Sankari muistaa aina pukea aseelleen housut, ennen kuin lähtee ulos ihmisten ilmoille. Mies ei ole ollenkaan tyhmä ja myös kollegat ovat päteviä.

Vakaelma 2: Tavis ja perustaviksempi.
Ei mitään vaarallisen tyhmää. Vain ajomatkoja ja ganstereita ja romanssi. Vähän kuin North by Northwest, mutta kaksi kaverusta ja ilman kuuluisia lokaatioita. Jännitystä uskottavuuden rajoissa. Identtinen juonikulku. Jossain kohtaa iskee turistiripuli, mutta ovi on kohtauksen aikana visusti kiinni ja äänet kuuluvat vaimeina.

Vakaelma 3: Dr. Vanillalove, eli kuinka opin suhtautumaan tieteellisellä vakavuudella pommiin.
Ydinkatastrofi uhkaa. Joukko varsin selväpäisiä päättäjiä pohtii tilannetta maanalaisessa bunkkerissa. Vastuulliset lentäjät kuljettavat ydinpommia, jota eivät millään kevyillä syillä aikoisi virittää ja pudottaa vihollisvaltion rajojen taakse. Eräs kenraaleista on kuitenkin saanut skitsofrenia-diagnoosin ja asteittain tulee kyseenalaiseksi, onko hän enää pätevä virkaansa. Ydinsodan uhka on suuri, mutta ihmiskuva psykologisesti realistinen.

Vakaelma 4: Matkustamme lentokoneella.
Vietnamissa traumatisoitunut lentäjä joutuu yllättävään pakkotilanteeseen, kun sekä koneen lentäjä että perämies saavat ruokamyrkytyksen. Hänen täytyy ohjata kone alas myrskyssä ja samalla syttyy romanssi entisen heilan kanssa, joka sattumalta työskentelee samassa koneessa lentoemäntänä. Varsin realistisesti toteutettavissa vakavana draamana, vaikka tarinaan uppoutuminen edellyttää katsojalta useiden epätodennäköisten sattumusten yhdenaikaista hyväksymistä. Kaikkihan on mahdollisuuksien rajoissa, ei siinä mitään: myrsky, ruokamyrkytys, ex-heila, traumatisoituminen. Jos näyttelijät suoriutuvat rooleistaan uskottavasti, saattaa katsoja hyvinkin myöntää, että jopa tällaisen äärimmäisen skenaarion toteutuminen on ainakin teoriassa mahdollista.

Vakaelma 5: Life of John.
John on tilastollisesti paljon todennäköisempi nimi Juudeassa asuneelle miehelle kuin Yeshua, saati sitten Brian. Tarinan mies ei suoranaisesti liity Raamatun Jeesukseen, mutta ikävien tapahtumien seurauksena myös hän päätyy ristille, jossa hänen stoalaiseen ja epikuroslaiseen filosofiaan perehtynyt kohtalontoverinsa esittää laulun: "Always look on the bright side of life". Luonnollisesti laulu esitetään paikallisella kielellä ja sävelmällä, mutta tekstitetään nykypäivän yleisöille.

Loppuhuomautus:
Koska komedia näyttäisi olevan elokuvien kehityksen viimeinen muoto, josta ei enää pyritä pois, tarkoittaako se sitä, että komedia on näytelmätaiteen korkein muoto? Vakava draama voi vielä pokemonin tavoin kehittyä komediaksi, mutta komedian ei koskaan tarvitse alentua draamaksi?

Edellinen työ Näyttelyn etusivulle
Näyttelyn yhteenvetosivulle
Antropodia = Monista klassikoista, kuten Kolme muskettisoturia tai Maailman ympäri 80 päivässä, on tehty eläinversioita. Antropodia on päinvastainen teos, jossa alkujaan eläinhahmojen paikalle sijoitetaan ihmisiä. Esimerkkinä voisi olla elokuvasovitus, joka muistuttaa täydellisesti kirjaa Muumipeikko ja pyrstötähti, paitsi että siinä ei ole muumeja tai muitakaan hahmoja, vaan Pekka ja Liisa yms. Elokuvan nimi olisi esimerkiksi "Jukka ja pyrstötähti." Muita vastaavia äärimmäisen anti-antropomorfismin kohteita voisivat olla Eläinten vallankumous tai Babe, urhea possu.
-Juho Nieminen

Annetut kommentit

Hyvä, että perehdytät epäakateemisen ensin avainsanaan.
Loppuhuomautus on kiinnostava.
Draamasta komediaa? Sitähän elämä on. Onneksi se ei joutomaille asti yllä.
Komediasta draamaa? Sitä ne yrittävät esittää. Mutta komedia pysyy dramaattisen koomisena.
Upeaa pohdintaa. 5p.
Kommentointi sallittu ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille.

Annetut pisteet

12345
ka. 4.33 (3 ääntä)

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty