Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 
Profiiliteokset

KASSE KIERRÄTTÄJÄ TULI KYLÄÄN

Aamulla kun Antti heräsi, hän muisti nähneensä kummallisen unen. Unessa oli pystyyn kohotettu etusormi ja jylisevä ääni julisti: "Ajattele mitä teet, Antti!"
      Äiti oli jo ehtinyt lähteä töihin. Aamupalaksi Antti otti jääkaapista kokista ja pakastimesta jäätelöä. Syötyään jäätelön hän heitti pullon roskapussiin ja meni lukemaan akuankkaa. Hänen lukemisensa keskeytyi kun ovikello soi.
      Ovella seisoi pikkuruinen poika, joka käytti hirveän isoja kenkiä. Nimekseen hän sanoi Kasse.
"Päivää. Tulin kertomaan teille kierrätyksestä", sanoi hän kumartaen ja nostaen tummansinistä vanhaa hattuaan.
      Antti kutsui vieraan sisään ja hän istui tuota pikaa perheen uudelle nahkasohvalle. Kasse ei ollut mikään empiväinen henkilö.
      "Oletteko ostaneet tämän kaupasta? Ettekö ole kuulleet, että huonekaluja myydään myös käytettynä? Minun kodissani on kaikki tullut kierrätyksestä."
      "Tuletkos kaukaakin?" kysyi Antti.
      "Maunulan ostoskeskus, viides roskis oikealta", kuului vastaus.
Kasse katsahti ympärilleen ja sanoi:
      "Miten paljon täällä onkaan roskia!" Hän alkoi kerätä tavaroita muovipussiin ja lausui: "Miksi ette askartele näistä? Maitopurkeista saisi vallan hyviä taloja ja autoja."
      Silloin Antti huomasi, että kaiken lisäksi vieraan hattu oli sinappitölkki.
      "Roskaaminen kiihtyy vuosi vuodelta, viikko viikolta, sekunti sekunnilta. Enää ei edes jakseta kantaa roskia roskalaatikoihin, vaan ne heitetään suoraan kadulle. Mitään ei ole tehtävissä tuhon estämiseksi."
      "Mitä me voimme tehdä?" kysyi Antti.
      "Rönsymäeltä saisi varmaan paljon pulloja, siellä oli juhlat eilen illalla", vastasi Kasse. "Suuntaan itse sinne heti, kunhan olen saanut myydyksi tämän sanomalehdistä ja jäteraudasta valmistetun paistinpannun, siinä voi paistaa pullia, se on itse tehty, sitä paitsi se on paras keksintö!"
      Kasse selitti kaiken kierrätyksen tarpeellisuudesta. Saatiin tietää mikä oli kaiken takana ja alku sekä juuri, ja Antti rupesi ymmärtämään mitä Kasse tarkoitti töillä. Hän lupasi auttaa.

Kun Kasse kierrättäjä oli kertonut kaiken, hän nosti taas hattuaan ja meni rimputtamaan viereisen asunnon ovikelloa.
      Antti lähti kouluun. Hän pujotteli vanhaa tuttua oikokoulureittiä pienimpien kujien kautta. Matkalla Antti mietti millaista olisi ruveta eko-ihmiseksi.
      Kun koulupäivä loppui, Antti kiiruhti kotiin kirjoittamaan iskulauseita ja marmatti äidilleen kierrätyksen tarpeellisuudesta. Hän heitti olalleen ison mustan jätesäkin ja lähti näine hyvineen rimpottamaan naapurien ovikelloa.
      Pahaa arvaamattomille naapureille Antti lausui lunttilapusta muutaman kirjoittamansa iskulauseen, kuten "Älä pois heitä, muille säästä." ja muuta sellaista. Naapurit antoivat kaikki tavaransa.
      Koulussa Antti kirjoitti pienillä kirjaimilla, ei kynä kulunut niin paljon. Hän kirjoitti kaikki sanat oikein, ei pyyhekumikaan kulunut. Illalla hän toivoi, ettei pyörisi sängyssä. Ei sänky kuluisi.

Edellinen työ Näyttelyn etusivulle
Näyttelyn yhteenvetosivulle
Seuraava työ
1991: "Kasse kierrättäjä tuli kylään"
Hanna Salakari 6 A, Juho Ristilä 4 lk., Jussi Turunen 4 A, Jaakko Sipari 2 C, Aino Riiho 3 lk., Jarmo Wideman 6 B, Sohvi Nyholm, Pia-Maria Hutri 2 C, Piritta 6 A
-Juho Nieminen

Annetut kommentit

Kukaan ei ole vielä jättänyt kommenttia.

Kommentointi sallittu ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille.

Annetut pisteet

Ei vielä yhtään pistettä

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty