Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 
Profiiliteokset

STADIN LASTEN TALO

Sattuipa niin, että samaan aikaan Nikulaisen ollessa pormestarina Helsingissä vaikutti myös sellainen taho kuin eduskunta. Se eduskunta ei jaksanut tehdä paljon mitään.
      Eräänä päivänä eduskunnalle tuli kaukainen vieras, hän oli Ruotsin kuningas. Hän sanoi, että lapset eivät viihdy, heille pitäisi tehdä stadiin oma talo ja antaa sille nimeksi Stadin lastentalo. Siellä saisivat käydä kaikki Helsingin lapset, niitä oli ainakin sata.
      Koska eduskunta oli laiska, se ei itse rakentanut taloa, vaan palkkasi rakennusfirman tekemään sen. Rakentajat eivät tienneet mikä se sellainen lastentalo oikein on. Täytyi palkata lapsia karkkipalkalla toimimaan arkkitehtina.

Lapset piirsivät ja miettivät kivoja asioita ja kaikkea mielenkiintoista. Stadin lastentalosta tulisi korkea ja iso talo, jossa keittiössä tuoksui aina pulla.
      Sen piti olla ainakin 10 kerrosta korkea. Siellä oli pelikerros ja lelukerros ja karkkikerros ja sarjakuvakerros. Ja siellä oli pöytä, minkä ääressä sai piirustss. Ja niistä piirustuksista ripustettiin keväällä ja syksyllä näyttely ensimmäisen kerroksen seinille.
      Siellä sai myös soittaa pienoa tai rumpuja. Ja siellä oli kerros, missä luettiin satukirjoja. Siellä sai pitää tarinavihkoa ja siellä kaikki lapset osasivat kertoa tarinoita.
      Talon kolmannessa kerroksessa pyöri aina joku Disneyn video tai Muumit. Neljännessä kerroksessa oli kasapäin barbeja ja pikkuponeja ja legoja ja pikkuautoja ja muuta välttämätöntä.

Talon julkisivussa oli upeita värejä, kuten vihreä, sininen ja punainen. Eiku koko talo olikin mintunvihreä-pinkkiraidallinen. Keskellä kattoa sojotti ulkonäön vuoksi puna-musta-pilkullinen savupiippu.

Ulkona oli hyviä kiipeilypuita. Puitten alla oli pehmeä nurmi. Pihalla oli myös keinuja ja hiekkalaatikoita ja trampoliini, uima-allas, jäätelökioski ja karuselli. Myös sisällä oli kiipeilyseiniä ja pomppulinna ja pallomeri. Joissakin kerroksissa kasvoi nurmikkoa, eikä tarvinnut riisua kenkiä, jos ei halunnut. Mutta nurmikolla sai aina juosta myös paljain jaloin.
Uima-altaaseen olisi liukumäki omasta huoneesta. Liukumäki olisi oikeasti liukas, eikä nihkeän töksähtelevä, niin että täytyisi kitkuttaa siinä pyllyään niin kuin mittarimato. Oman huoneen parvekkeelta olisi myös ponnahduslauta mereen. (Kaikilla lapsilla oli omat huoneet ja huoneissa kerrossängyt että pääsi yökylään.)

Lastentalon ulko-oven pitäisi olla niin pieni, ettei aikuiset mahdu siitä.
Ovessa oli kyltti: aikuisilta ehdottomasti PÄÄSYKIELLETTY!
Aikuisia tarvittiin vain kun ihan pienet lapset karjuivat: -Pyyhkimään!
Talossa vallitsi aina rauha paitsi jos oltiin tyynysotaa tai lumisotaa tai kuulasotaa tai vesipistoolisotaa tai kakkusotaa tai muuten vain sotaa. Kun kakkusota oli loppu, aikuiset saivat tietenkin siivota kaikki jäljet.
(/Eivätkä ne kakarat lopeta, vaikka kuinka retuuttaa ne vain jatkavat riehumista // Että semmoista meininkiä lastentalossa. )
Ja nyt mennään takaisin arkeen: jossa aikuisia tarvittiin joskus. Lastentalossa olisi lempeät hoitajat, joita ei saisi millään suuttumaan.
Ohjaajana olisi yksi rilli-piäinen ja toinen pisama-naamainen täti.
Rannalla vartioi lihaksikas uimavalvoja punaisissa uimahousuissa. Ilman lupaa ei saanut mennä uimaan.
Ai niin, tärkein meinasi unohtua. Katolla olisi helikopterin laskeutumispaikka.Jatkoa seuraa...
(Kauko katseli tyytyväisenä työnsä jälkeä. Hän oli tämän talon pystyttänyt. Hän, (aina niin duunaritaustaiseksi haukuttu työmies) / (ennen niin aikaansanomattomaksi haukuttu /arkkitehti)/ rakennusmies / olikin yllättänyt kaikki. Iltalehti oli repäissyt otsikon: ”Maukkosen Kauko väsäsi Stadin lastentalon – yllättävän hyvin väsäsikin”. )

Edellinen työ Näyttelyn etusivulle
Näyttelyn yhteenvetosivulle
Seuraava työ
(1998)
Minna Ervasti 2 E
Amir Ben Said 3 A
Meri Kirjavainen 2 D
Helena Hangaslahti 5 A
Henri Koukonen ja Anastasia Halonen 2 A
Sami Sultsi 4 lk
Rurik Annaniemi 3 A
Mika Salo 2 A
Petri Honkavaara 3 A
Elina Huttunen 3 A
Jade Toivonen 2 D
Henri Lankinen 3 C
Tommi Piskanen 4 A
Helena Hangaslahti 5 A
-Juho Nieminen

Annetut kommentit

Kukaan ei ole vielä jättänyt kommenttia.

Kommentointi sallittu ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille.

Annetut pisteet

Ei vielä yhtään pistettä

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty