Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 
Profiiliteokset

OUTO ILTA OOPPERASSA

Aloitus:
Olipa kerran Ramppikuume Rami. Hän oli rosvo. No ei siitä sen enempää./
Myös Rami tuli salaa sisään. Rami sanoi: erittäin hyvä.

Olipa kerran eräs tyttö joka oli hupsu. Ja myös hänen isänsä oli poliisi.

Olipa kerran perhe, joka sai lahjaksi kortin oopperaan. / Kesken oopperan yleisö kuuli katosta outoja ääniä. Kohta katosta alkoi tippumaan tavaroita, ja pian sieltä tippui eräs ihminen. Mutta ei siitä sen enempää.

Ovelle koputettiin X kipitti avaamaan ovea. Oven takana seisoi posteljooni: ”Sinulle on tullut tärkeä kutsu oopperalta.” X pompahti ilmaan ja sanoi: ”Minulleko?” / X:n ilme suhahti ja X meni heti etsimään omaa rusettiaan. / Sitten alkoi tulla jo ilta ja Pörrin piti lähteä oopperalle. (Kun hän oli perillä niin ketään ei ollutkaan oopperatalolla. Pörri ihmetteli ja ystäkkiä postiljooni tuli paikalle ja huusi ”Yllätys. Minä keksin koko jutun.” Posteljooni sanoi: ”Halusin toivottaa sinulle vain hyvää kevättä. Mutta voin korvata tämän sinulle jotenkin, jos haluat.?” Pörri sanoi: ”Ei tarvitse”. Sitten postiljooni ja Pörri menivät koteihinsa.

Olipa kerran poika nimeltä Antti. (Hän inhosi oopperaa.) Eräänä iltana isä ja äiti olivat menossa oopperaan. Antti sanoi, että hän tahtoo jäädä kotiin. Äiti vastasi, ettei Antti olisi päässytkään mukaan, koska se on aikuisille. Antti piiloutui auton takaluukkuun. Sitten he lähtivät matkaan. / Sitten Jaakko huomasi, ettö se oli ollut vain unta. Sitten hän sanoi: Minä inhoan oopperaa!  (Mutta ei siitä sen enempää.)

Eräänä iltana ihmiset kuulivat huhuja oopperasta. / Vanha oopperan vahtimestari meni katsomaan oopperan salia ja lavan esiriput heiluivat. (Vahtimestari etsi puhelinluettelosta paikallista haamujengiä, mutta puhelin tuuttasi varattua. Niinpä hän soitti korjauspalvelun. Siellä vastasi joku. Mutta ei siitä enempää.)

Lelukaupan myyjä oli ilkeä ja hän vihasi lapsia / Eräänä päivänä hän lähti kävelylle puistoon ja mitä hän siellä näkikään. / Lelukaupan myyjä palasi takaisin lelukauppaan ja hän huomasi, että hän vihasi lapsia hieman vähemmän kuin ennen.

Minun piti mennä synttäreille, mutta (meillä) ei ollut karttaa. Niin (me) jouduimme oopperaan.

Yhtäkkiä hän alkoi kuulla outoja ääniä. Kauko ajatteli että joku vain narisee. Kauko mietti mitä hän tekisi, sitten hän sai idean:
”minä menen pöydän alle piiloon.”

Kauko päätti mennä kysymään vahtimestarilta kuuluiko kummitus esitykseen. Kummitus ei kuulunut. / Kaukon mielestä esitys oli kuitenkin ollut erittäin hyvä. Hän ehdotti, mitä jos esityksen nimeksi vaihdettaisiin Oopperan kummitus? Eikös niin oltu tehty jossain muuallakin?
2011: ”Valot... esirippu... APUA!”

Vahtimestari kertoi, että kuuluisalla laulajalla Maija Hösölällä oli maailman hienoin ääni. Hösölä lauloi aina, vaikka haudassa.
Teatterissa ei toiminut valot eikä esirippu. Siksi tearreria kutsuttiin Oudoksi Teatteriksi. (Nyt siellä sopi esittää vain oopperaa, jossa ulina ei vaivannut.)

Minulle oli ihan sama että mennänkö oopperaan vai ei.

(Äiti oli varannut liput netistä.) Hän tarkisti monta kertaa, että heillä oli liput. Sitten perhe ajoi parhaisiinsa pukeutuneena oopperalle. Isä ihmetteli, kun parkkipaikka löytyi todella nopeasti ja ketään ei näkynyt missään. He kävelivät sateessa oopperatalon ovelle. / Silloin Antti jo alkoi marista että hänen oli kylmä.

Matkalla muistimme, että liput olivat jääneet eteisen pöydälle. Lähdimme hakemaan niitä. Marriela Jade ja Suvi-Tuuli

Oopperassa oli neljä ihmistä ja kaikki katsoivat meitä.

Kun he olivat oopperassa, he kuuntelivat oopperaa. Valot sammuivat.

(oopperassa oli vain vanha rouva katsomassa.) Näytös oli hyvin hyvin pitkä.
Mummo lähti oopperasta. Kun hän käveli, hän huomasi että missään ei ollut ketään. Kotona hän aukaisi radion. Radiossa sanottiin näin: Eilen oopperassa esitys oli pitkä./Eilinen esitys oopperassa oli pitkä. Mummo oli ihmeissään.


Lopetuksia(?):
Yhdellä näyttelijällä oli niin kova ääni, että kaikki lasit meni rikki. Silloin vasta tajusin, miksi oopperan nimi oli Kovaääninen sakki. Sanoin äidille, että tahdon ulos. Äitini sanoi, että kuunnellaan loppuun.

Oopperan teemana oli Suomen itsenäistyminen ja sitä lauloi Yrjänä Kullervoinen. Ääni oli niin kova, että korvani olivat ihan töhjönä. Muitten korville ääni ei tehnyt mitään, koska muut olivat jo ennen käyneet oopperassa. (Pelkäsin että.../ Seuraavana päivänä olin korvalääkärissä, koska korvissani vinkui kauheasti.)

Oopperassa lauloi mies joka kuulosti ihan naiselta. / Mies lopetti laulun viimein kun väliaika koitti. Kaikki kansa ryntäsi kahvin perään.

(Puoliajan jälkeen esitettiin lasten itse kirjoittama ooppera. X kertoi: Teimme koululaisoopperan jonka nimi on Auringonkukat. Se kertoo taiteilija Vincent Goghista ja hänen elämänsä valoisasta puolesta. (ja hänen elämänsä valoisammista päivistä.) / Oli superjännää odottaa monia tunteja iltaa, ja kun ilta tuli, oli vielä jännempää (, olimmehan esittämässä.)

(Se oli henkeäsalpaava.) Pääroolissa oli Ville Peltonen ja sivuroolissa Jere Lehtinen. He lauloivat aarian Den glider in vuorotellen. (Se oli ensimmäinen ooppera minulle.)

Yhtäkkiä kuului meteliä. Lavalle tuli Ville Peltosen äiti. Hän (äiti tai Ville Peltonen) kysyi: ”Mitä sinä täällä teet?” / Äiti vastasi: ”No kun oli laulumieli.” / Ville Peltonen vastasi: ”No kun oli laulumieli.”

(Oopperassa oli tosiaan outoa. Siellä oli Lukki Luke ja Hämähäkki Heikki ja ne lauloivat ja tanssivat ja olivat outoja juttuja.) Sitten ne menivät takaisin ja taas he tulivat uudestaan.

Esitys oli loppu ja X kumarsi. Hän huomasi oudon henkilön katsomossa. Hän heitti ruusupuskan sille oudolle henkilölle ja huomasi, että se outo henkilö tuli iloiseksi. Se outo henkilö oli Kari Tapio.  Sai enemmän palkkaa. Hän osti kalliin auton ja kodin. Joka ilta hän joutui kirjoittamaan sata nimmaria kortteihin faneille (ja Kari Tapio katsoi vierestä, ettei hän kirjoittanut kortteihin: ”Apua! Tahdon päästä vapauteen!”)

Olo oli raukea, kurkku vain hieman kipeä.  (rääkymisestä.)

Laulajalta loppui ääni. Ei hätää, varalaulaja on paikalla. Varalaulajalta unohtui sanat. Ei hätää, varasanat ojennetaan paperilla.

Ja kun X tajusi, että kaksi lippua tulisi halvemmaksi kuin yksi, X soitti kaverilleen Roosalle ja pyysi hänet mukaan.// Mutta kyllä esityksesta jotain tajusi. / Kun esitys loppui, kaikki taputtivat ymmällään.

Yhtäkkiä valot pamahtivat rikki, kuului kiljaisu, kuului karjaisu. Lavasteet kaatuivat ja möröt ja haamut ilmestyivät tyhjästä. Yleisö meni paniikkiin ja minä myös! Kaikki juoksivat ulos turvaan, minäkin juoksin ulos. (Kummitukset lähtivät omiin nurkkiinsa. Jenna Friman 4 B) Yleisö pysähtyi ulkona ja huomasi julisteen / (luki oopperan nimen) / Se olikin väärä ooppera./ Julisteessa luki... Siinä luki: ”Haamut ja möröt hyökkäilevät. /Myös Ville Peltonen esiintyy./ featuring Ville Peltonen.” Kaikki nauroivat.


Luigi sanoi: ”Venetsiassa tällaiset oopperat on (lailla kielletty) /(on Doge julistanut)/julistettu laittomaksi / jo renessanssin ajoista / melkein tuhat vuotta sitten / jo 1300-luvulla.” Kaikki nauroivat. Johannes Sipilä 6.lk

Antti sanoi: Minä en halunnut lähteä, mutta äiti pakotti minut mukaan. Lavakin romahti jossain puolessa välissä. Niko Saukko 3 A


Plus: Isä oli varannut liput oopperaesitykseen nimeltä James Bond ja hämärä kosto. Villen äiti ei niin tykännyt oopperasta, mutta Ville oli niin innoissaan, että meni heti hyppimään omalle sängylleen. Lopulta koitti se päivä milloin oli oopperaesitys, Ville oli niin innoissaan, että meni taas hyppimään sängylleen. Kun Ville ja iskä olivat käyneet oopperassa, he kehuivat sitä paljon äidille. Eemil Iltamaa 4 B

Purskahdin nauruun, kun Darth Vaider sanoi vahingossa: ”I'm your sister.” Kun ooppera loppui, menin takalavalle kiittämään esiintyjiä. Panmon Tran ja Tiantian Fu 5 B


VALOT... ESIRIPPU... APUA!

(Eräs mies oli teatterissa.)/(Antin...) Hänen mielestä esitys oli tylsä niin hän meni kiertelemään. Hän kävi pimeissä nurkissa ja hän oli verhojen välissä näyttämöllä. Matti Honkanen 4 A

Edellinen työ Näyttelyn etusivulle
Näyttelyn yhteenvetosivulle
Seuraava työ
2011:
Tuomo Martelius 2 D / Ida Kaukamo 2 AB /
Ahti Nissinen 3 A / Ella ja Roosa K. 3 A / Aarne Lehtinen 4 A /
Lilja Parikka 2 C / Emma Klemola 2 B / Otso 5.lk /
Roope Pirhonen 5 A / Eemeli Raninen 3 A / Tuuli 3 A /
Sebastian Henriksson 4 A / Tiia Lempinen 5 A /
Simo Rinne 6 C / Anni Eklund 3 A / Ville 2 A /
Ursula Sadinmaa 3 K /

lopetuksia:
Helmiina Puukangas 3 C / Oliver 5 A /
Stella Malka ja Anniina Ojala 3 A / Lea Nylander 6 B /
Robin Friman 4.lk / Meri Mäkelä 3 C /
Henry Salo 2 B / Farhan Majumder 4.lk /
Jasna Vuorinen 5 A / Joona Vuorimaa 2 B /
Rosalinda Kuria 2 E / Ron Merin 3 A /

-Juho Nieminen

Annetut kommentit

Kukaan ei ole vielä jättänyt kommenttia.

Kommentointi sallittu ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille.

Annetut pisteet

Ei vielä yhtään pistettä

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty