Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 
Aikajärjestys

-

Jos haluan nähdä viattomuutta, katson eläintä.

Jos haluan nähdä murhanhimoa, katson eläintä ihmisessä.


-Tony Hollanti

Annetut kommentit

Hiukan liian ilmeinen ja yksiulottinen.
....et tunne eläimiä...ja ihmiset on ihan yhtä eläimiä....karhut maalaa tauluja Ranua.....Gorillat puhuu kuolemasta Koko....googleta, jos et tiedä.....
Tunnen eläimiä hyvinkin. Kissan omistin kymmenen vuotta, kuoli vajaa viikko sitten. Olisi ihan mukava jos kommunikoisit ymmärrettävillä, kokonaisilla lauseilla, Minna.
Näen tässä kaksi aforismia. Aiheesta en arvaa sanoa mitään. Tuntuu olevan nykyisin liian herkkä asia.
Tämä on miniatyyriessee, eli sikäli täysin vedenkestävä aforismi. Huomio on hyvä, sillä näinhän me eläimellisyyden erotamme kahdeksi asiaksi: on eläin luonnossa ja on eläin ihmisyydessä, eikä niitä haluta myöntää samaksi eläimellisyydeksi. Siksi eläintä ihmisessä usein kutsutaan himoksi tai pahuudeksi, kun taas eläimissä saalistushimo tai seksuaalisuus on vain osa luontoa.
Kiitokset palautteesta kaikille. Tämä "runo" ei ollut minkään suuren harkitsemisprosessin (ainakaan tietoisesti) tulos ja julkaisin sen täällä ihan periaatteella, että katsotaanpa mitä muut ovat mieltä. Toki sama pätee ainakin jossain määrin muihinkin täällä julkaisemiini runoihin, mutta tähän erityisesti. Hieman osasin odottaakin Harrin palautteen tapaista kommenttia ja suurin huoleni olikin ennen julkaisua se, että onko teksti pinnallinen. Edelleenkään tätä kirjoittaessani en tiedä onko se sitä vai ei. Itse näen/haluan nähdä runon ponnahduslautana inhimillisyyden ja eläimellisyyden välisten erojen pohdinnalle. Lisäksi ja ennenkaikkea halusin haastaa lukijan ajattelemaan sitä, että miksi sana "eläin" on konnotaatioltaan lähtökohtaisesti joko neutraali tai positiivinen, mutta ihmisestä sitä käytettäessä se sana muuttuu yleensä negatiiviseksi.
Sen verran hyvä aforismi, että saa keskustelua aikaan. Minusta eläimen viattomuus perustuu vaiston varassa toimimiselle. Ihmisellä vastaava ominaisuus voisi olla intuitio, mutta ei nykyihminen sille osaa antaa paljoakaan valtaa. Ihmisen pitäisi perustaa päätöksensä moraalille, muttei sekään aina oikein onnistu. Kun ihmisellä on mahdollisuus valita, se tekee elämästä monimutkaisen. Joskus on tilanteita, missä pieni eläimellisyys ei olisi pahitteeksi.
Kommentointi sallittu ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille.

Annetut pisteet

12345
ka. 3.2 (5 ääntä)

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty