Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Kellot & haltiatar

Kerran tapahtui niin, että koulun kellot eivät soineet. Kaikki ihmettelivät, että onpas pitkä välitunti. Silloin lapset menivät leikkimään metsään, koska kaikki luulivat, että rehtori on pidentänyt välitunteja.
      Metsässä vastaan tuli hyvä haltiatar, joka sanoi: ”Koulu on tältä päivältä loppu, menkää vaan syvemmälle metsään.” Luokassa opettajat jo ihmettelivät, mihin lapset olivat kadonneet. He pyysivät talonmiestä korjaamaan välituntikellon, ja lopulta pihalla kuului kellojen pirinää.
      Kukaan lapsista ei kuitenkaan kuullut, sillä he olivat jo eksyneet metsään, missä he yksitellen tulivat suden syömiksi. Hyvä haltiatar meni opettajien luokse ja kertoi, että lapset olivat tulleet kipeäksi ja lähteneet kotiinsa.

Näyttelyn etusivulle
Näyttelyn yhteenvetosivulle
Seuraava työ
Remix 1993 Kevätpörriäinen: Jenni 3 B
-Juho Nieminen

Annetut kommentit

Siis sä varastat jonkun ala-aste ikäisten lasten äidinkielen kirjoitustehtäviä...aineita...(katsoin myös sun muita töitä).

Oikeasti, miten alas voi ihminen(runoilija???) vajota? Oletko kenties opettaja? Vai henkilökohtainen kouluavustaja?

Sairasta...tulee tosi paha mieli mahdollisesti Jenni yhdeksän vuotta ja ihan hieno juttu....hyvä, jos kirjoittavat edes ton verran.

Vai mikä on jutun juoni? Jos tämä on joku taidetempaus...niin huonoja "koululaisten aineita"-esitteviä pikku tarinoita....sulle Juho ykkönen tai nolla....Mahdollisesti Jennille....
Hyvä että tämäkin reaktio tuli näkyville. Jutun juju on siinä että pitäisi osata lukea tekstiä eikä tekijää. Nyt puhut vain minusta ja Jennistä, takertuen siihen ällistykseen että kuka tässä on tehnyt mitäkin. Lue kirjoitus ja koe kirjoitus. Tekijää ei ole. Tekijän kuolema julistettiin jo 80-luvulla. Ja kuka kaikkien Jennien joukossa on Jenni 3 B? Mikä sukunimi? Mistä koulusta? Ei häntä voi tavoittaa. Teksti jää limboon eikä sitä voi missään tuoda näkyville, ellei tekijää unohdeta. Netti on täynnä anonymiteetin takana piileskeleviä tekijöitä, mutta silti tämä on ihmisille vaikeaa. Taide joskus on sellaista että se tarkoituksella söhii tabuja, vaikka tarkoitus on tutkia ja luoda parhaita mahdollisia tekstejä. Googleta sana "appropriaatio".

PS. En ole opettaja, enkä kouluavustaja. Jennin teksti on kaikkien luettavissa vuoden 1993 Kevätpörriäinen-lehdessä, mistä voit vertailla uutta ja alkuperäistä. Ongelma on vain se, että aikuiset suuressa viisaudessaan eivät ole lasten kirjoituksia mihinkään arkistoineet, ellei johonkin komeron pohjalle sitä yhtä vuosikertaa, johon oma lapsen kirjoitus on päätynyt, kun eihän kenenkään muiden lapset osaa kirjoittaa, eikä heillä ole sanottavasti mielikuvitusta, saati sanottavaa.
Joo, kaikki on sataan kertaan varastettua ja loput lainaa. Nämä ovat hauskoja. Luen näitä kun ei satu olemaan muuta syytä nauruun. Ja lasten "sielunelämään" tarpeeksi perehtyneenä ymmärrän kyllä että nämä ovat aikuisen lapsen jalosteita alkuperäisten hengessä, joka ei mitenkään vähennä näiden arvoa.
Miten niin

ettei tekijää ole....jos teksti on kevätpörriäisestä...mäkin olen välillä ostanut lehteä...mutta niin 2017 aika ei ole kyse kopioinnista plagioinnista...jne...tämä koneet "keksii" musiikkia ihmisten teoksista ja uudestaan uudestaan teletappi "kulttuuri"...kopion
Kopion kopin version version kopio ON?..niin löysää paskaa ettei se edes kourassa pysy..tämän Jennin kirjoitus mahdollisesti kevätpörriäisessä..samalla sivuilla muita Helsingin koulujen ala-asteen oppilaiden lehtijuttuja ja piirroksia.oikeassa ympäristössä vitonen jenni! Ei kait juttua olisi muuten painettu.valitan outoja kirjoitusvirheitä...ongelmia mulla uuden laitteen kanssa...
Kyse ei ole kopiosta, vaan lainasta, tai kuten Maria sanoi niin "aikuisen lapsen jalosteesta". Lehdessähän jo alkujaan on kysymys aikuisten tekemästä karsinnasta ja valikoimisesta. Aikuiset muovaavat Kevätpörriäisestä sen näköisen kuin se on, ja olen itse asiassa aika harmistunut siitä, että aikuisten silmissä lehti on lapsellisessa maineessa, mikä on myös aikuisten vika, koska aikuinen toimituskunta varmasti antaa juuri lapsellisuuksille tilaa. Lapset itse ovat esimerkiksi lehden yleisöpalaute-osastossa kyselleet pariinkin kertaan, että miksi kannen tekevät 1-2-luokkalaiset, kun kumminkin 5-6-luokkalaisia myös kirjoittaa siihen. Heille on noloa esiintyä lehdessä, jolla on niin lapsellinen kansi, vaikka aikuisten mielestä se on tietenkin tosi söpöä ja herttaista. Jos lapset itse saisivat päättää myös lehden teemoista ja ulkoasusta, niin minkälainen se sitten olisikaan?

Mutta nyt eksyin vähän aiheesta. Tekijän kuolemalla tarkoitetaan monia asioita, mutta ennen kaikkea sitä, ettei tekijä kirjan julkaistuaan voi vaikuttaa siihen, miten sen merkitys muuttuu kirjoittamisen ja julkaisun jälkeen. Mark Twainin kirja Huckleberry Finnin seikkailut esimerkiksi oli aikanaan radikaalin liberaali, koska siinä yhtenä keskushenkilönä oli musta orja, jonka Finn koki ystäväkseen. Se oli rohkeaa, että orja saattoi olla valkoihoisen pojan ystävä. Nykyään taas kirjaa luetaan rasistisena, koska siinä tämä musta orja kuvataan koomisessa valossa, tietämättömänä ja tyhmänä, vaikka eihän hän tietenkään mitään opetusta ollut elämässään saanut. Miten sen nyt sitten ottaa. Lukijat lopulta ratkaisevat onko jokin hyvää vai ei. Mutta häveliäisyyden ei pitäisi estää kirjoittajia käyttämästä kaikkia keinoja, niitäkin jotka ovat harmaalla vyöhykkeellä.

Etenkin vanhojen Kevätpörriäisten tekijä on sikäli kuollut, että emme voi haastatella sitä lasta joka tekstit on kirjoittanut, emme välttämättä edes löytää. Ja jos julkaisen näitä tällä tavalla niin myös itse olen tekijänä kuollut, koska en voi ottaa täyttä kunniaa siitä, että olen sitä uudessa kontekstissa hyödyntänyt, koska se on vain joiltain osin omien valintojeni tuotos. Tekstillä ei tavallaan ole lainkaan sellaista yhtä tekijää, johon kirjallisuudessa on totuttu.
..elossa..kuollut..jonkinlaisen hoidon tarpeessa näytät ainakin olevan...itsestäni tiedän, että eloss nyt ja Jenni3b tekstikin VAHVASTI hengissä...näyttää olevan...täysin järjetöntä jatkaa keskuustelua.

Viva La Artes! ...mukavaa iltaa ja hetkiä Pegasuksen kanssa.....vaikkapa
Teksti on siis hengissä, mutta muuten en ota tuosta selvää, kun on niin paljon kolmeen pisteen katkoksia.
Kiinnostava satu
tosiaankin
Onko sulla ollut flunssaa tai jotakin? Hyvä tarina.
En kyllä tällaisista tarinoista tykkää. mutta täällähän tarinat ovat aikuisille, lapset eivät niitä lue. Annetaan kaikkien kukkien kukkia. sujuvasti kirjoitat.
Kirsti Fagerström
Kommentointi sallittu ainoastaan rekisteröityneille käyttäjille.

Annetut pisteet

12345
ka. 3.71 (7 ääntä)

Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty