Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Avoimet teemat ja kilpailut

Avoimet teemat ja kilpailut

Ei avoimia teemoja tai kilpailuja

Kirjallisuuden kesäkuun teema: Lähteminen & saapuminen

KIRJOITUSOHJEET

Kesäkuulle kirjoitamme kahdesta vastakohdasta. Harjoituksen idea on peräisin Natalie Goldbergin kirjasta Lukeva mieli ja sitä käytetään kirjoittajakoulutuksessa.

Tarkoitus on taas kirjoittaa harjoitus vapaasti ja rennosti, ei siis jäädä junnaamaan mihinkään yhteen sanaan tai editoimiseen: antakaa mennä vain, ihan mitä sieltä tuleekin, vaikka jotain ihan absurdiakin, kirjoitusvirheineen kaikkineen. Kirjoittakaa ylös ihan kaikki, mitä tulee aiheesta mieleen ja antakaa sen viedä teitä mukanaan, ei toisinpäin. HUOM: Älkää päättäkö etukäteen, mitä siitä tulee: onko se runo, novelli tai vaikka essee. Sitä mietitään vasta kirjoittamisen jälkeen kun editoidaan. Onko selvä?

Harjoitukseen käytetään jälleen vain kymmenisen minuuttia. Tällä kertaa kirjoitetaan kaksi viiden minuutin juttua. Pistäkää kello soimaan molemmilla kerroilla. Kun se soi, on aika kirjoittaa loppulause. Aikaisemminkin saa lopettaa, kunhan ette käytä kirjoittamiseen juuri sen enempää kuin viitisen minuuttia per osa.

Ensin kirjoitamme kuvauksen lähtötilanteesta. Mieti, kuka lähtee, miksi, minne, milloin, ja kirjoita kohtaus. Keskity liikkeeseen, eli siihen, mitä tapahtuu tilanteessa, mitä puhutaan, nähdään, kuullaan jne. Millainen tunnelma on – onko lähtö katkera, iloinen, vapauttava, arkinen? Aikaa 5 minuuttia. Älä jää vellomaan taustoissa ja tulevaisuudessa, anna niiden vain tulla lyhyesti ilmi lähtötilanteessa, vaikka viitteellisestikin. (Toisin sanoen, aloita tarina lähtötilanteesta ja pysy siinä.) Kohtaus loppuu lähtöön.

Sen jälkeen kirjoitamme saapumisesta. Ei tarvitse olla jatkoa edelliseen eikä liittyä siihen mitenkään. Jälleen: kuka, miksi, minne, milloin. Aikaa jälleen 5 minuuttia, samat ohjeet kuin edellä. Kun viisi minuuttia on kulunut, kirjoita viimeinen lause ja lopeta. Pääasia on, että tarina ei jatku, vaan jää saapumistilanteeseen tai aikeeseen jatkaa siitä jonnekin.

MUOKKAUSVAIHE

Vasta harjoituksen jälkeen voitte aloittaa muokkaamisen. Sen voi tehdä vähän myöhemminkin. Voi olla ihan hyvä antaa tekstin lojua pöydällä jonkin aikaa, vaikka pari päivää, ennen kuin alatte lukea tekstiä uudelleen.

Nyt vasta saa suunnitella, tuleeko runo vai proosaa, essee tai jotain muuta. Lukekaa kirjoittamanne, miettikää tarinaa, editoikaa, kirjoittakaa uudelleen osia jos tarvis. Tässä vaiheessa korjataan kirjoitusvirheet (!) ja muokataan teos mahdollisimman valmiiksi ennen lähettämistä teemaan. Lisätkää molemmat jutut yhtenä teoksena ja laittakaa yksi tyhjä rivi niiden väliin. Te ette pysty lisäämään teemaan kuin yhden teoksen, se kannattaa muistaa. Ongelmatilanteessa laittakaa viestiä teeman meiliin kirjallisuuden.teema[*]aukea.net (korvatkaa [*] merkillä @).

Ohjeet, miten teematekstit lisätään kuukausiteemakokoelmaan, löytyvät Kirjallisuuden kuukausiteeman sivulta. Ohjeet kannattaa lukea, varsinkin jos osallistuu ensimmäistä kertaa. Teoksia voi lisätä teemaan pe. 30. toukokuuta klo. 23:55 asti. Kokoelma julkaistaan sunnuntaina 1.6.2008.

PS: Älkää käyttäkö kirjoittaessanne Wordin erikoismuotoiluja, kuten muotoiltuja lainausmerkkejä, ne eivät toimi Aukealla. Jos et tiedä, miten automaattiset muotoilut saa pois päältä, kirjoita esim. Muistioon (Notepad), jossa ei ole automaattisia muotoiluja ja kopioi teksti Aukealle siitä.

Säännöt

Lähetettävien töiden tulee olla julistetun teeman sekä Aukean sääntöjen mukaisia. Niiden tulee myös täyttää Aukealla julkaistaville töille asetetut yleiset laatuvaatimukset. Teoksen tekijän vastuulla on huolehtia siitä, että lähetettävällä työllä on dokumentaarinen, taiteellinen tai muulla luovalla tavalla saavutettu arvo. Teemaan osallistuvan työn on myös oltava viimeistelty ja valmis.

Lähettäessäsi teoksen kokoelmaan hyväksyt, että teeman vetäjällä sekä Aukean yleisellä ylläpidolla on oikeus ja velvollisuus poistaa teemoihin lähetettyjä töitä ennen tai jälkeen julkaisun, mikäli hän/he katsovat, että yksi tai useampi ehdoista ei työssäsi täyty. Vetäjillä ei ole velvollisuutta perustella töiden poistoa tämän tarkemmin.

Katso osallistuneet teokset


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty