Parahin Aukea.net sivuston käyttäjä. Apuasi kaivataan. Ole hyvä ja käy lukemassa viesti Aukean tulevaisuuden näkymiin liittyen
Etusivu - Info - Palaute - Haku - Arkisto - Keskustelu - Yhteisöt - Teemat Valokuvaus | Muu kuvataide | Kirjallisuus
aukea.net/kirjallisuus
Rekisteröidy - Salasana unohtui? - Kirjaudu sisään 

Avoimet teemat ja kilpailut

Avoimet teemat ja kilpailut

Ei avoimia teemoja tai kilpailuja

Kirjallisuuden huhtikuun teema

Teemassa tehdään kirjoitusharjoitus ja muokataan siitä teemateksti.

Säännöt

Lähetettävien töiden tulee olla julistetun teeman sekä Aukean sääntöjen mukaisia. Niiden tulee myös täyttää Aukealla julkaistaville töille asetetut yleiset laatuvaatimukset. Teoksen tekijän vastuulla on huolehtia siitä, että lähetettävällä työllä on dokumentaarinen, taiteellinen tai muulla luovalla tavalla saavutettu arvo. Teemaan osallistuvan työn on myös oltava viimeistelty ja valmis.

Lähettäessäsi teoksen kokoelmaan hyväksyt, että teeman vetäjällä sekä Aukean yleisellä ylläpidolla on oikeus ja velvollisuus poistaa teemoihin lähetettyjä töitä ennen tai jälkeen julkaisun, mikäli hän/he katsovat, että yksi tai useampi ehdoista ei työssäsi täyty. Vetäjillä ei ole velvollisuutta perustella töiden poistoa tämän tarkemmin.


HUHTIKUUN TEEMAN KIRJOITUSOHJEET:

Ohjeissa on kolme osaa. Ensin luetaan ensimmäinen osa, toimitaan ohjeen mukaan, sitten luetaan seuraava osa, tehdään taas ohjeiden mukaan ja sen jälkeen luetaan viimeinen osa. Työ pitää tehdä ohjeiden mukaan.

1. OSA:
----------------------------------------
Jokainen osallistuja tekee ensimmäiseksi oman sanalistan. Tehkää se alla olevan kaavan mukaan, ja lukekaa vasta sen jälkeen toinen osa.

Kirjoittakaa lapulle muistiin:
- jokin väri (mikä vain tulee mieleen)
- jokin kaupunki
- jokin ammatti
- jonkin laulun nimi
- jonkin tv-ohjelman nimi
- jokin vaate
- jonkin muusikon tai yhtyeen nimi
- jokin kuukausi
- jonkin vesistön nimi (joki, järvi, meri yms.)


2. OSA:
----------------------------------------
Nyt kirjoitetaan teksti, jossa kaikki kirjoittamanne sanat esiintyvät.
Tekstin AIHEENA on kuolema tai rakkaus, saatte päättää kumpi.

Tarkoitus on kirjoittaa vapaasti, ei siis jäädä junnaamaan mihinkään yhteen sanaan tai editoimiseen: antakaa mennä vain, ihan mitä sieltä tuleekin, vaikka jotain ihan absurdiakin, kirjoitusvirheineen kaikkineen. Kirjoittakaa ylös ihan kaikki, mitä tulee sanoista mieleen ja antakaa sen viedä teitä mukanaan, ei toisinpäin. Älkää miettikö, mitä siitä tulee tai onko se runo, novelli tai vaikka essee, sitä ehditte miettiä sitten myöhemmin. Ajatusvirta käy mainiosti. Tarkoitus on saada kymmenessä minuutissa kirjoitettua virtaavaa tekstiä, jossa jokaisen yhdeksästä sanasta on oltava mukana ainakin kerran (saa käyttää useamminkin).

Sanoja saa taivuttaa, yhdistää tai muuten käsitellä, kunhan jokainen listan sana esiintyy tekstissä jossakin muodossa. Sillä, missä järjestyksessä sanat käytät, ei ole mitään väliä, ja teksti saa olla sen pituinen kuin haluatte tehdä - mutta sanalistan sanojen pitää olla siellä jossain mukana.

HUOM! Harjoitukseen käytetään vain noin 5-10 minuuttia. Pistäkää vaikka ajastin soimaan. Kun se soi, on aika kirjoittaa loppulause. (Aikaisemminkin saa lopettaa, kunhan ette käytä kirjoittamiseen juuri sen enempää kuin kymmenisen minuuttia.)


3. OSA:
----------------------------------------
Viimeinen vaihe. Varsinainen harjoitus oli siinä, mutta koska teemme teemakokoelmaa, juttu ei lopu siihen.

Vasta harjoituksen jälkeen voitte aloittaa muokkaamisen. Sen voi tehdä ihan hyvin vaikka seuraavana päivänä tai viikon päästä, kunhan nyt ennen eräpäivää. Voi olla ihan hyvä antaa tekstin lojua pöydällä jonkin aikaa, vaikka pari päivää, ennen kuin alatte lukea tekstiä uudelleen.

Nyt saa miettiä, tuleeko runo vai proosaa, essee tai jotain muuta. Suhtautukaa tekstiinne palapelinä tai askartelutehtävänä: järjestelkää lauseet ja sanat sellaiseen järjestykseen, että se kertoo tarinan tai on muuten jotenkin oikeantuntuinen. Ottakaa mukaan kohdat, jotka yllättivät teidät, hylätkää säälimättömästi pois kaikki osat, jotka eivät toimi, mutta muistakaa, että sanalistan kaikkien sanojen on löydyttävä myös valmiista työstä. (Minä en saa tietooni, jos vaihdatte tässä vaiheessa vaikka kaupungin nimen tekstiin paremmin sopivaksi, eikä se ole tässä pointtikaan. Kunhan on kaupungin nimi. ;)

Työn ei tarvitse olla loogisesti pisteestä A pisteeseen B etenevä tarina, ei varsinkaan jos se on runo. Tässä vaiheessa korjataan kirjoitusvirheet (!) ja muokataan teos mahdollisimman valmiiksi ennen lähettämistä teemaan.

Katso osallistuneet teokset


Kaikki teokset © tekijänsä - luvaton käyttö kielletty